Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vibrációs búvárszivattyú
 
Témaindító: Pixi, idő: Jún 24, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 14
(#) MIKE-48 válasza pallaci hozzászólására (») Júl 10, 2014 /
 
Nagyon köszönöm neked és erbe-nek is a segítséget.
(#) Slavia hozzászólása Júl 10, 2014 / 1
 
Jó estét (napot) Mindenkinek!!!

Részemről a a vasmagok közötti hézag pontos távolságát gyurmával "mérem" le, összehúzatom csavarral, és megint szétszed., aztán mérek, (gyurma vastagságot) hogyan sikerült a távolságot beállítani. Nekem bejött a dolog.

Jó szerelést!!!
(#) MIKE-48 válasza Slavia hozzászólására (») Júl 11, 2014 /
 
Ez valóban jó megoldás, köszi.
(#) pdenisz hozzászólása Júl 22, 2014 /
 
Sziasztok!

Végig olvastam ezt a sok oldalt a membrános szivattyúkkal kapcsolatban, és lenne egy kérdésem...

Adott egy ilyen membrános szivattyú amit az előző oldalak elolvasása alapján felújítottam és "beállítottam! - azért vagy 10 x biztos szét szedtem és összeraktam... vödörben kipróbáltam majd vissza tettem a kútba. /mindkét membrán és a szivattyú házat is kicseréltem újra tehát elvileg rendben van..
de
Vissza rakás után kb 10 percig ment /nagyjából hibátlanul / de most már ismét csak "pisilősen"adja a vizet. A kút gyűrűs kút, kb 10-11 méter mély és a kúttól kb. 25 méterre kellene továbbítani a vizet....

Ezt a szivattyút kaptam de az előző gazdája is mint utólag kiderült 2 szivattyúból rakta össze...
Már kezd el menni a hajam az egésztől de azért benne van a kihívás is...

Kísérletezgessek még vele vagy valami más szivattyúba kellene gondolkodnom...
(#) erbe válasza pdenisz hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Idézet:
„már ismét csak "pisilősen"adja a vizet.”

Valamelyik anya kilazult.
Egy kollégám a frissen megfúrt 42 m mély kútba letett egy (eredeti) ruszki búvárt. 3 napon át folyamatosan !!! működött, ontotta a vizet, közben 3-4 vödör homokot is kihordott. Közben kitisztult a víz. Utána még jó darabig használta.
(#) pdenisz hozzászólása Júl 22, 2014 /
 
Remélem most már jó lesz, megy a teszt üzem.
Még egyszer szétszedtem és összeraktam mindent jól meghúztam.
*
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2014
(#) MIKE-48 válasza MIKE-48 hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Örömmel jelentem, hogy a segítségetekkel sikeresen végrehajtottam a műtétet az Elpumps VP-300 szivattyún. A tekercsek távolságbeállítása szerencsére jó volt, a felületeket is könnyen megtisztítottam. A membránhézagon viszont kellett állítani, mert több mint 3 mm volt. Sikerült összehozni az 1,5 mm-t. A javítás előtt kb. 300 liter jött óránként, most kb. 1100 liter (12 méter mélyről, 3/4-es csövön, közvetlenül a kútnál mérve).
Azt nem tudom, hogy meddig fogja bírni ezt a tempót?
(#) K_Bela hozzászólása Aug 17, 2014 /
 
Sziasztok! Nem tudom, találkozott-e már valaki olyannal, hogy beleszorult a szivattyú a kútba?
Egy Elpumps VP-300-asról valamint egy 12 méter mély kútról van szó. Olyan mértékű a szorulás, hogy a szivattyút biztosító kötél rángatás közben elszakadt (valószínűleg beiszapolódott a szerkezet), így már csak a tömlő az amit tudok rángatni, de nem nagyon merem, mert félek hogy a szivattyú a kútban végzi... Van erre valami megoldás, hogy lehet a beiszapolódott szivattyút egyszerűen kiszedni? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) bodnar00 válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
Szia! Bekapcsolod, és nem rángatod! Hanem folyamatosan húzod a csövet, nem muszáj rögtön teljes erőből, csak fokozatosan. Ha nincs beakadva valamibe, és tényleg csak a homok nyelte el akkor ki fog jönni.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) zolika60 válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
Más módszer nincs, csak a csövet húzni. Ne rángasd, hanem egyenletesen húzd. Persze ésszel, nehogy az is beszakadjon. Ha még működik, nem árt ha járatod közben. Lassú voltam.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) Slavia hozzászólása Aug 17, 2014 /
 
Semmiképp se rángasd, és húzzad!!!!!!

Illetve húzd, De!!!! Óvatosan, és közben a szivattyú legyen bekapcsolva, mert akkor az általa keltett rezgés miatt, szépen vissza "tolat" az iszapból, vagy homokból, vagy ami a kút alján van!!!
Csak így van esélyed visszaszerezni a szivattyút, anélkül, hogy le kellene érte menni...már amennyiben ásott kút. ( Közben nem árt egy kis ájtatos ima a fogak között elmormolva..
)
(#) Slavia hozzászólása Aug 17, 2014 /
 
3 perc alatt bebizonyosodott, hogy tényleg "Három a magyar igazság!!"
(#) K_Bela hozzászólása Aug 17, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget, de sajnos a szivattyúvezeték dugója és a hosszabbító lengőcsatlakozója szétcsúszott, így csak 1 járható utam van, a csőnél fogva megpróbálom kihúzni. Ha ez sem segít, akkor ihatok rá hideg vizet, mivel a kút fúrt, nem ásott így még lemenni se tudok.
(#) bodnar00 válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Azt a kábelt azért én megpróbálnám még valami kampós akármivel kihúzni, nem árt egy távcső meg egy leengedett lámpa se. Sok sikert.
(#) Pixi hozzászólása Aug 18, 2014 /
 
Én is megpróbálnám kihorgászni a kábelt, igaz kérdés az hogy alapból kiér-e a kútból, mert ha nem akkor sajna az is bukott.
Mivel fúrt kútról van szó így még max az jöhet szóba, hogy ha belefér a cső mellé egy másik alsó szívós szivattyú akkor ki lehet játszani vele a szivattyúig a homokot, mert ha van rajt fél méter akkor abból ki nem húzod.
Amúgy azt nem mondták a kutasok, hogy a fúrt kútban tilos vibrációs szivattyút használni, pont az ilyen esetek miatt!
(#) erbe válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 18, 2014 / 1
 
Neked már késő, de hátha másnak jól jön.
1. Kútban soha ne dugj össze hosszabbítót! Vízmentesen toldott legyen a kábeled, forrasztva, több réteg zsugorcsővel lezárva.
2. Bálazsinórt vagy hasonlót fúrt kútban ne használj függesztőnek! Szövött, végső esetben sodrott többszálas kötelet, nem árt, ha tudod a szakítószilárdságát. Drótkötél is lehet, ha dobra tekered fel.
3. Ne a búvár fülébe bújtasd bele, jobb kötél nem is fér bele! Készíts bele olyan átmérőjű horganyzott huzalból gyűrűt, ami éppenhogy átfér! ~5mm. Végét össze lehet kötni, elég masszív, de hegeszteni is lehet. Ha komolyabbat szeretnél itt van ez! Kontraanyával vagy önzáró anyával, kicsavarodás ellen védve.
4. 5-10 m-nél mélyebb kútban legalább méterenként rögzíteni kell a tömlőt és a kábelt a függesztőkötélhez. Nem árt, ha elcsúszásmentes.
5. Húzásnál mindent egyszerre kell húzni, mert bármi megtörik, visszahajlik a búvár mellé, jobban beszorítja, mint az iszap.

Kedves kolléga tanácsa ellenére nagyon sok fúrt kútban van vibrációs (ruszki) búvárszivattyú. Sokat magam tettem le.
Soha nem szabad fenékig letenni. Amíg ki nem tisztul a kút, célszerű apránként süllyeszteni, nehogy elborítsa az iszap vagy homok. Ha jó a szűrő, homok nem jöhet be, de ügyetlenkedéssel bármilyen jó csövet, szűrőt fel lehet hasítani. Magam is írtam példát, mire képes (3 nap folyamatosan...), de az igazi, ha felügyelet alatt van. Nem muszáj állandóan lesni, de hamar észre lehet venni, hogy zavarosodik a víz, vékonyodik a sugár, vagy éppen megáll.

A kötőelemről (sekli) képet is teszek ide, ez legalább biztos(ított).
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014

sekli.jpg
    
(#) K_Bela hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek aki segített, de most már egyre biztosabb, hogy a kút alján marad a szivattyú, mert 2-en is próbáltuk húzni, nem jött ki csak a slag nyúlik meg. Összeütöttünk kb. 15 m lécet, hogy azzal kotorjunk a kút fenekén, de ez is füstbe ment, a legalsó 5 m-es szál leszakadt, így már ez is a kútban végzi. Még szerencse, hogy 30-35 cm körüli a fúrás átmérője, talán még belefér egy másik szivattyú... Apropó, ha már itt tartunk: a fentebb említett 12-13 m mély fúrt kútba milyen típusú szivattyút javasoltok a vibrációs helyett?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2014
(#) K_Bela hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Közben még egy bugyuta kérdés foglalkoztat: ha egy ugyanilyen rezgő búvárszivattyút beteszek a kútba, annak a rezgésétől nem "szabadul" ki amelyik be van szorulva?
(#) Pixi válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Ezt írtam kicsit visszább, hogy egy alső szívásúval ki tudod szivatni a homokot a másik fölül így kiszabadulna. Le kell engedni ameddig lemegy és reménykedni hogy leér az aljára és utána működés közben fel le mozgatni és így a homokot felkeverve egy idő után el kell érjen a beszortult szivattyúig. Nekem is annó ásott kútban temetődött be vibrációs és működés közben simán ki tudtam húzni.
(#) zolika60 válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
A lécet azért megpróbálnám a helyedben kivenni egy hurokkal. Az biztosan nincs a víz alatt. 30-35cm-es lyukba lámpával elég jól belátni. Esetleg egy távcsővel is segíteni a dolgot. A csövet pedig addig húznám, amíg ki nem jön, vagy el nem szakad. Nincs mit vesztened.
(#) pallaci válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Én egy szivattyút úgy vettem ki a kb. 20 méteres kútból,hogy 1/2 colos 4 méteres vízvezetékcsöveket karmangyúval összeraktam sorban mikor eresztettem le, a végén lévő karmantyúra hegesztettem kb. 20-30 cm hosszú laposvasat, amikor leért forgattam, csak jobbra, ne hogy a karmanyú szétcsavarodjon, így fellazítottam a szivattyú melletti homokot, a szivattyú könnyedén kijött a már laza talajból,homokból.
Én semmiképp sem tépném bele a szivattyút a tömlő,illetve a vezetékkel,mert utána gondot jelent a kút takarítása.
Neked csak 3.db 4 méteres 1/2 vízvezetékcsövet kell elhoznod a vasboltból utána azt vissza is viheted.
(#) zolika60 válasza pallaci hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Gondolom Bélának írtad.
(#) pallaci válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Elnézést, igen igen K-Bélának akartam írni.!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) K_Bela hozzászólása Aug 22, 2014 /
 
Na, én vagyok ismét. Egy szintén felülszívóssal kiszívtuk a vizet a kútból. A helyzet a következő: a cső leszakadt/lejött a szivattyúról, így most az van, hogy kb. a kút tetejétől 5 méterre ahol véget ér a slag, szigetelőszalag fogja össze a szivattyú elektromos kábelét (konkrétan a dugót) vagyis már csak a kábellel van esély kivenni. Az mennyire jó ötlet, ha lelógatok egy hurkot, rászorítom a villanykábelre és így kezdem húzni? Mekkora az esélye, hogy elszakad a 3x0,75 mm2-es kábel? Tudom, hogy ez egyáltalán nem használ neki, de már más megoldás nincs.
(#) zolika60 válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
A kábel elég gyenge ehhez. Ha csak simán kéne kiemelni vele sem biztos, hogy elbírná. Így az iszapból reménytelen. Talán, ha egy hurkot erősebb kötélből rá tudnál tenni a csőre és a vezetékre együtt olyan közel a szivattyúhoz amennyire csak lehet és azzal húzni. Nem könnyű ügy ez már.
(#) pallaci válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Béla javaslom próbáld ki az én módszeremet, a legegyszerűbben a már leírt 1/2 colos csövekkel, a végére egy laposvasat, amivel meglazítod a homokot a szivattyú mellett, utána egy kis kampót teszel a cső végére,amivel fel tudod emelni a szivattyút a homokból.
Én semmi esetre sem hagynám bent a kútba mert mindig jobban telik fel homokkal,ha a szivattyút ellepte a homok, akkor már a húrokkal semmire sem tudsz menni, a villanyvezetékkel biztos hogy nem tudod kihúzni.
A 12 méter nem olyan mély.
(#) K_Bela válasza pallaci hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Csodával határos módon sikerült kiszedni.
A függőlegesen álló dugvillára ráhurkoltunk egy jó erős kötelet, és így húztuk fel, lényegében a vezeték függesztette, míg feljött a földfelszínre. Hál' Istennek nem szakadt el a vezeték, működik a szivattyú, bár tudom nem használt neki, de remélhetőleg többször nem kerül ilyenre sor, hogy beszoruljon/beiszapolódjon. Holnap veszek a csapágyboltba sodronykötelet, és azzal fogjuk leengedni. Kérdésem a következő: milyen vastagságút vegyek? 3mm-es elég? Vagy kell 5mm-es?
(#) VIM válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Szia! Perlon kötelet kellene alkalmazni, mert a sodrony ki fogja kezdeni a felfüggesztő fület a vibráció miatt és megint beleszakad a kútba a szivattyú. A lényeg, hogy NE fémes legyen és merev a felfüggesztés!
(#) zolika60 válasza K_Bela hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
A 3mm-es is elég, de jobb az 5-ös. Az inkább fontos lenne, hogy rozsdamentes anyagú legyen, mert nálam a horganyzott két év alatt elrozsdásodott. Azóta körszövött műanyag zsinórt használok. Ennek annyi hátránya van, hogy nyúlik és figyelnem kell eleinte ne süllyedjen túl mélyre a szivattyú. De nem eszi a rozsda és ez is elég erős.
(#) K_Bela válasza VIM hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Szia! Megfogadva tanácsod perlon kötéllel lesz függesztve, mert végiggondolva, ha nem is közvetlen a szivattyú fülén venném át, hanem mondjuk a két fül közé befűzött dróton, akkor a rezgés egy idő után szétenné a drótot. A kertészkedők boltjában ajánlották az 5mm-es kötelet, ennek ha jól emlékszem 150 kg a szakítószilárdsága. Ezentúl havonta legalább egyszer ki fogom venni a szivattyút, a függesztés ellenőrzése céljából, valamint úgy engedem le, hogy legalább 1 m vízszint legyen alatta (eddig kb. 50 cm volt, de most már inkább feljebb teszem). Köszönöm a tanácsokat valamint a segítségeteket, virtuálisan mindegyikőtök kap tőlem egy jó hideg sört.
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem