Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   222 / 982
(#) mdve hozzászólása Jún 14, 2012 /

Sziasztok!

Villanyszerelésnél milyen szabály vonatkozik kábelcső és vízcső keresztezésére a falban? Kell valami extra védelem, vagy csak simán keresztezhetik egymást, mert úgyis csőben futnak a vezetékek? Esetleg van olyan szabály, hogy melyiknek kell alul vagy felül futnia?

Köszönet a válaszokért:
mdve
(#) gaben62 hozzászólása Jún 14, 2012 /

Villanyszerelési munkálatokat végeztem egy kis nyaralóban, minden rendben működik, már csak 3db.ufo lámpát kellene felszerelnem a gipszkarton mennyezetre.
Van valakinek tapasztalata , hogyan lehet érdemes rögzíteni, a plafonra a lámpatestet?
A tiplizés úgy tudom nem jó megoldás, kicsúszik lötyög.
(#) mps válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Szárnyas gipszkarton tipli.Bővebben: Link
(#) proba válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Ha könnyű ,vannak gipszkartonba való műanyag tiplik is (széles kis menetemelkedésű műanyag)
(#) tomikapc hozzászólása Jún 14, 2012 /

Ha könnyű, és nem az illesztésbe rakod, akkor 1-2 egyszerű pozdorja csavar bőven elég az ufo lámpához.
(#) gaben62 válasza proba hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

köszi, kipróbálom én is.
(#) zoli_varga válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Önfúró gipszkarton dübel.
például ez is.

Festék , barkács boltokban lehet kapni változó áron de olyan 20 ft db tól indul.
(#) dash9 hozzászólása Jún 18, 2012 1 /

Sziasztok! Volna egy problémám! Hidrofor látja el vizzel a házamat és van egy mellékhatás. Csíp a víz. Mi lehet a baj? Földelés rendesen be van kötve meg minden. ha le oldom a kismegszakítot akkor is csíp. (saját kismegszakítója van!) gondoltam rá, hogy lekötöm a biztosíték dobozban a földelését és a szívattyú mellet leverek egy 10-es betonvasat és rákötöm arra. Kérdésem: mennyire mélyre verjem a betonvasat illetve megoldás-e ez a számomra? ha minden kismegszakítot lekapcsolok kivéve a hidrofort akkor a jelenség megszűnik. Valami más helyen van a hibám és tudom is, hogy hol. a hűtőm vacakol.
válaszotokat várom és előre is köszönöm!
V.N.
DASH-9
(#) kokozo válasza dash9 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Szia! Ha a hűtőt kihúzod és minden más fel van kapcsolva akkor is fennáll a jelenség? Meg kellene nézni a nulla és a védőföld közösítő sínt hogy nincs e valamelyik kötés fellazulva. (Ugyan így jártam már egy háznál, hogy csak fellazult a védőföldnél egy kötés.)
(#) dash9 válasza kokozo hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Szia! Újra kötöttem a biztosító dobozt. megnéztem minden lehetőséget. minden fel van kapcsolva maxi gázon megy a ház. ránézek a földre fázis ceruzával semmi. fel kapcsolom a hidrofor kismegszakítóját világit a föld.
a házban már ugyan nem csíp a víz de az udvaron még igen. pedig ugyan az az áramkör, ugyan az a vízkör.
(#) dash9 válasza dash9 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

bele nyomtam a szivattyú által kreált viz sugárba a fázis ceruzát és világított mint a karácsonyfa. ez miért van?
(#) kaqkk válasza dash9 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

A szivattyú fémrésze le van földelve ?
(#) tomikapc válasza dash9 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Szia. Szvsz ha normálisan be van kötve a vízcső az EPH-ba, akkor eleve nem észlelhetnéd ezt a problémát. De ha nincs bekötve se lenne szabad világítania. Mivel csak akkor észleled a hibajelenséget, ha fel van nyomva a saját kismegszakítója, akkor mindenképpen a hidrofornál keresd a hibát. Elég aggasztó hiba én gyorsan kivizsgálnám. Eleve az nagyon aggasztó, hogy sehol sincs bekötve az EPH-ba se a cső, se az eszköz. De ha csíp, akkor már egy FI relét is simán leoldana, ezek szerint az sincs. Karót semmiképpen nem verhetsz le, nem is lenn értelme. Ha van kialakított védőföld a házban akkor arra kell rákötni, ha nincs, akkor is a PEN vezetővel egy potánciálon kell lenni-e, azt meg egy teljesen külön földelővel nem tudod elérni.
(#) proba válasza dash9 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Kösd ki/ húzd ki a szivattyút.Ez után mérj ellenállást a fémház és a szivattyú vezetékei között.Ha ez nem szakadás ,akkor lehet szivattyút cserélni.(a nullát és a fázist elég kikötni)
(#) kokozo válasza dash9 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

A földelés akár mit csinálsz nem világíthat, csak ha nincs leföldelve rendesen a rendszered.
(#) proba válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Egy tisztességes testzárlatos szivattyú hiába van leföldelve több tíz méter vezetékkel ,az bizony rázhat. (bár ez nem jelenti azt hogy le is van földelve , tehát erről IS illő lesz meggyőződni.)
(#) voodoo hozzászólása Jún 18, 2012 /

Sziasztok!

Nem tudom, mennyibe kerülne egy új nagyobb áramú biztosítékot felszereltetni a villanyórához mivel 3 fázis van és 10-10 amperesek? Viszont volna egy 230V-os kompresszorom ami 2.2kWos és levágja, szóval kevésnek bizonyul. Szeretnék egy 16 vagy nagyobb ampereset ilyenkor mind a 3-at átcserélnék vagy csak egyet is átcserélne és körülbelül mennyibe kerül tokkal vonóval?
Köszi a válaszokat!
(#) kokozo válasza voodoo hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Mifelénk 25 amperig ingyen cserélik, de lehet hogy más szolgáltatónál van díja.
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Gyáli házról van szó, Elmű-Émász. Hát nagyon örülnék ha olcsón megúsznám

E-on-nál már 10000-be kerülne.

Értem, köszi a választ, éppen keresgélek én is. De lehet a SOS ügyfélszolgálaton most felhívom őket mert már nem nagyon hagy nyugodni a kérdés hetek óta, és zavar. Pl gyik-on azt olvasom, hogy 30A ig ingyenes a teljesítmény növekedés. Nem tudom.

Cég függő ezek szerint mert nálunk 25 amperig ingyenes, nálatok 30, eonnál meg fizetős.. Émász weblapján belépsz a kódoddal és ott elintézed online az a leggyorsabb..

Sajnos én csak egy albérlő vagyok a terepen, de majd megbeszélem a tulajjal, hogy intézze el nekem a műhelyembe nagyobb teljesítmény működhessen én nem tudok on-line se személyesen intézkedni. Amúgy most hívtam őket hibabejelentésen és 1x32-ig ingyenes csak a kiszállási díjat kell fizetni (számolok kb 6-10.000Ft-ra)
Mindegy akkor motor marad le is veszem a hirdetést. Köszi a választ!
(#) zoli_varga hozzászólása Jún 18, 2012 /

Az elmű émász területen 32 A ingyen, illetve egy kiszállási díjat kell megfizetni. Ezen felül fizetős illetve az óra és a házi vezetékek állapotától függ hogy csak km. csere vagy óra és doboz csere lesz.
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Jún 18, 2012 /

Nem cégfüggő; szumma (a három fázisra együttesen) 32A-ig törvény szerint ingyen (hálózatfejlesztési hozzájárulás nélkül) van, afelett egyszeri díjat kell fizetni (a 32A feletti Amperek száma * 3600 ft + áfa). Fázisonként eltérő is lehet, tehát nem kell mind a három fázist egyformán megnövelni. A szerelők kiszállásáért lehet, hogy külön pénzt kérnek.
(#) tomikapc hozzászólása Jún 18, 2012 /

Azért érdekes dolog, hogy csak úgy átvizsgálás nélkül is ráengednek 3 x 32A-t akár 3 x 0.75-ös cu-ra is. Mert az, hogy mi van utána a falban nem tudják. Eddig volt 10 ampere az embernek, de levágta a gép, most majd a kötések és a vezetékek nem bírják.
Nyilván nem az előttem szóló esetről mondom, hiszen látszik, hogy jártas a delikvens a témában, csak erről jutott eszembe.
Mennyi ilyen lehet...
(#) Stadi hozzászólása Jún 19, 2012 /

Ma nem kapcsolt be a szivattyú. Szétszedtem a tetején levő kötődobozt. Csavar alatt gumi. Másik alatt is. Bemenő vezeték tömszelencés. Erre a fedelet levéve kiderült, hogy pont oda nem tettek semmi tömítést... Persze, hogy belül minden szét volt rohadva, és ott röhögött a képembe két QC Passed matrica is. Miután az öntvény ház tetejére csavarozott terminál blokk eltört a szétszedéskor, gondolom nem követek el nagy hibát, ha a vezetékek végéről levágom a szemes sarukat, és egyszerűen összeWAGOzom őket. A fedél tömítését természetesen pótolni fogom (sziloplaszt).
(#) (Felhasználó 46585) hozzászólása Jún 19, 2012 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Van egy ház, a házfalon kb 1,5 m magasan egy villanyóra szekrény. A fal másik oldala szoba, tehetek e úgy be egy gázkonvektort a szobába, hogy a kijárata a villanyóra szekrény alatt van, kb 1 m-re? Nem jelent problémát, hogy valamennyire fog melegedni az óra?
(#) tomikapc válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Szia. Ez csak az én véleményem, de én semmiképpen nem tenném. Egyrészt azért mert a hő hatására változik a vezetékek ellenállása plusz a kismegszakítók stb. is hő alapján működnek. Magasabb hő, nagyobb esély a tűzre.
Véleményem szerint. De ha a falba van süllyesztve és van ajtaja, annak szigetelése, akkor nem lehet belőle gond...
(#) (Felhasználó 46585) válasza tomikapc hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Ez csak egy régi, kicsi fadobozos villanyóraszekrény. Kiáll a falból. Nem hiszem, hogy különösebben meleg lenne a konvektortól, inkább csak arra lennék kiváncsi, hogy van e valami szabvány, vagy rendelet, ami ezt tíltja.
Következő: »»   222 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem