Fórum témák
» Több friss téma |
Hát ha nem tévedek akkor parapet készüléket nem lehet már telepíteni. (gmbsz vagy valamelyik ántsz rendelkezés).
Ha a konvektorhoz gázvezetéket akarsz építeni és azt szabályosan MEO-ztatod akkor a gáztervező meg fogja tudni mondani hogy járható e az út. privátban ha megkeresel és adsz elérhetőséget lehet hogy megoldható
Csak át akarom helyezni a konvektort, 3 méterrel odébb. Van rá engedélyezett tervem, eddig is használtam, de most lesz egy kis házátalakítás. Ha nem az ablak alatt lenne, akkor az ablak a padlóig érhetne ( erkélyféle ) , vagyis a több fény miatt tenném arrébb a konvektort.
Én maximum az égéstermékek miatt aggódnék. Bár a parapetesek a vakolatot már nem látom hogy bántanák.lehet a vezetékek,biztosítékok fém részeit intézheti a kiáramló gőz savtartalma.
Savtartalom? Lehetséges, bár azt mondják, a földgázból csak vízgőz szabadul fel, de az biztos, hogy a fal nagyon koszos lesz, ha másért nem, hát attól, hogy a meleg levegő felfelé száll és viszi magával a port, amit felken a falra...
Nem tudom ,a szobai forróvíz melegítők rendre lebontják a felettük lévő vakolatot ,bármennyire is írják hogy nem kell kémény. A gázkazán kéményeken visszafolyó kicsapódó alul tálkába gyűlő kénessav is mást mutat.
Na, most igazán nem tudom mit csináljak...
Sziasztok!
Nem profilom az épület villamosság csak érinti a szakmám és ma kiakasztottak. Adott egy fogászati intézet ahol üzemel 2 klima rendszerem. Eddig hibátlan volt és hibát most sem tapasztaltam. Ma nekem estek, hogy a nap folyamán 3x-4x leverte a biztosítékot. Nem a saját biztosítékját hanem az épület főbiztosítéka ment le! Persze a klímán kívül ugye üzelem ott 6 orvosi szék, légkezelő, kompresszor, nyálelszívó, szerverek meg egy rakás világítás. Szóval van fogyasztó bőven. A kérdésem: Jól sejtem, hogy ha a főbizti szállt el akkor két dolog lehetséges? 1. Alulméretezett a főbiztosíték 2. Valami túlterhelődött (csúnya szóval) és nagyobb a biztosítéka mint az épület főbiztije Vagy lehet más ok is?
Szia! Lehet minden normális, csak amikor a főbiztit tervezték, nem volt annyi fogyasztó (összteljesítmény), mint most (utólag bevitt cuccok). Itt a nyár (nagyon), és a klímát már nem bírja el (a többi miatt).
Ezt alapvetően kizárom mert még nincs egy éve, hogy elkészült az épület. Minden új a csatornán át a villamoshálózat és fogyasztók.
Pont tavaly a nagy melegben adtuk át és akkor nem volt ilyen gond. Engem a lehetséges okok érdekelnek amikor a főbiztosíték száll el, de az al biztosítékok állva maradnak.
Add össze az albiztosítékokat,az összegük fogadjunk több lesz min a főbizti értéke.Ha csak minden albiztit a névleges értéke felével terheled egyidejűleg ,miért ne lehetne,szerintem már akkor túllépi a főbizti értékét a fogyasztás.
Azé' egy év nagy idő, sok mindent bevihettek.[OFF]Főbizti elfáradt, nem bírja a meleget.
Ha van kapacitásod, nézd végig a berendezéseket. Bármely rendszer al-biztosítóinak összege meghaladja a főbiztiét. Lassan írok, beelőztek!
Ez szinte biztos.
Nem tartom kizártnak, hogy több motor egyszerre indult. Pl. nyálelszívó és légkompresszor. Az én klímám max. terhelésen 14 kW villamos energiát igényel. Inverter vezérelt így az indítási áram 1A körül van. Arról nem beszélve, ha egy klíma kompresszor leveri a biztit az ilyen melegben vagy folyamatosa leveri vagy kb. fél óránként. Mivel télen ezzel fűtenek ezért biztos, hogy belekalkulálták az igénybe a klíma terhelését. Télen nem volt gond. Mikor voltak a hidegek -10 -18 °C akkor volt a várókban 24-26 °C. Soha nem vert biztit arról nem is beszélve, hogy ekkor lenne hibakódom. Akkor szerintem igazam van és alul méretezett a főbizti. Remélem a fő betáp kábel nem mert az csúnya lesz, ha izzani kezd.
Megmondom őszintén nem nézek én végig semmit. Elég problémás a tulaj. Nem én építettem a villamos hálózatot.
Én ma annyit tettem, hogy 100% terhelés mellett 35°C külső hőmérséklette 2 órán üzemeltettem a gépeket és állva marad minden.
Összesen 32A-ig ingyenes a telejesítmény módosítás, vagy 1 fázisra? Mert ezt nem értem. Itt ahol vagyok most perpill 3x10A van szóval a bővítés ha úgy írja elő akkor már csak 2A ingyenes bekötésre van lehetőség?
" Hogy kell kiszámítani a fizetendő csatlakozási díj összegét?
1 fázisú csatlakozás esetén 32 amper a legnagyobb áramerősség. Ez ingyenesen jár minden fogyasztónak. 3 fázisú csatlakozás estén a kismegszakítók értékei összeadódnak. Tehát 3x16A esetén is 32A jár ingyen és a fennmaradó 16A után kell fizetni." Itt.. üdv! proli007
A fő megszakító valószínűleg B karakterisztikájú (jelölve pl.: B 25A) a kismegszakítóid amik az áramköröket védik meg lehet hogy C karakterisztikájú (5-10 indítási áram)
Lehet hogy a kompresszor a klímában nehezebben indul az állandó üzem miatti nagy nyomás miatt (tehermentesítő szelep?). Ez az indítási áram meg kiüti az érzékenyebb B -t. Persze ez csak egy hipotézis. A másik hogy az elosztószekrény túlzsúfolt és a sok kismegszakító melegíti egymást netán kültérben van és ott még jobban érvényesül a melegítő hatás. Ezáltal kisebb áramértéknél kapcsol le a megszakító. Vagy tényleg alul méretezett a megszakító és egyszerűen túl sok fogyasztó megy éppen egy időben maximális teljesítményen. Fénykép az elosztótábláról és megszakítókról meg v.milyen műszaki leírás a helyről biztos többet segítene. privátban szabadabban lehet gondolkodni
Nézd meg, hogy milyenek azok a biztosítékok.
A 14kW-os klímádnak reálisan van egy saját áramköre, rajta egy max. kb. 3x25A-es kismegszakítóval. Az épület központi főbiztije meg reálisan minimum 3x63A késes olvadóbizti. Azt az esetet nyugodtan kizárhatjuk, hogy a klímád túllépi a kismegszakítód megszabta keretet, és nem veri le a kismegszakítót, de kiolvasztja az olvadóbiztit. Zárlatnál meg pláne elképzelhetetlen, hogy az olvadóbizti megy, a kismegszakító meg fennmarad. A reális eset az, hogy minden fogyasztó belül marad a saját áramkörére rakott bizti keretein, de a szumma fogyasztás túllépi az épületre "előfizetett" maximális keretet. Fel kell mérni nap közben, terhelés alatt, hogy melyik áramkörnek mennyi fogyasztása, és kell bővítést kérni a szolgáltatótól (ez pénzbe lesz).
Iigen 2A még ingyenes a többiért fizetned kell,
lehet akár 3*63 A is de azt már terveztetni is kell. Tehát ha akarsz 3*16 A akkor (3*16=48) - (3*10= 30) azaz 18 A után fizeted a hálózatfejlesztést
Mint írtam a klíma önmagában kifogástalanul üzelem teljes terheléssel.
Az albiztosítékok klimatizált helyen vannak viszont a fő bizti kültérben amit süt a nap kb. délután kettőig. Az nem néztem, hogy a fő bizti B vagy C, de az al biztik C. Ami engem érint: beltéri egységek C10 C6 kültéri egységek C25. És mint írtam részemről minden inverter vezérelt és van túláram védelem. Ami nem oldott.
Most mint volt vállalkozó, és nem villanyszerelő (csak kicsit ) Dolgoztam klímással egy helyen, nem én terveztem, kaptam a kész tervet, kicsi volt a főbizti (ez nem egy alkalommal, és nem egy helyen), van egy szép táblázat az egyidejűségről, amiben le van írva mi mennyit fogyaszt egyszerre, hogy számoljanak. Na ezt a táblázatot nem olvasta kellő körültekintéssel az összes fogyasztó, és az áram sem. Biztos, hogy nem a klímáiddal van gond. Hogy a fűtést bírta az egy dolog, most minden melegszik (server, orvosi gépek), ezek télen segítenek, most ellene dolgoznak, szóval bővítés a betápon. Te a cuccaid megnézted, nehogy már rád varja valaki a többit. (Mondjuk senkire sem. Nem hibást kell keresni, mert az itt nem valószínű, hogy van, inkább a megoldást)
Idézet: „Az épület központi főbiztije meg reálisan minimum 3x63A késes olvadóbizti.” De itt automata van nem késes bizti. Hogy hány A azt őszintén nem néztem. De egyre nyugodtabb vagyok, hogy az én gépem rendben van.
Ha automata van, akkor 99%, hogy az <=3x50A, és akkor biztos lehetsz benne, hogy azért van az egész, mert kevés a betáp. Már vehetik is elő a bukszát, mert bővítés lesz >
Az egészben a legszebb ,az okozó lehet lapul valamely sarokban.(némi tapasztalat :akkukat sütöttünk ki a biztosíték névleges értékének 1,5-2 szeresével .Bírták is derekasan úgy egy két óráig ,aztán puff.(ez látszik is a kioldási karakterisztikából egyébként) .Így ha az egész rendszer pont a kritikus idő felé tart ,a klima nélkül is akár leoldhat, de minő pech ,a klíma pont akkor indult.(volna ?)
Na jó lenyugodtam. Végül is bízom a gépemben elég minőségi darab.
Azt képzeljétek el, hogy nyáron az elvont hő 80%-át a világítás és egy csicsa teszi ki. Így igaz, hogy a tél annyira nem mérvadó. Ezt mérgemben az előbb kihagytam.
A probléma megoldódott.
Nem volt leföldelve a konnektor. Az áram a másik asztali PC-n keresztül jött és az UTP kábelen keresztül érte el a laptopom majd rajtam keresztül a falon távozott. Most már csak el kell kapnom a villanyszerelőt, hogy mi a bánatot csinált!!!
Az kellemetlen 115V feszültség Nem kellemes a PC-nek se és a kábele utazó biteknek se.
Azt nem tudom mennyi volt, de én igen "feszült" voltam néha miatta.
Mindig ugyan az a fázis old le? Vagy mindhárom?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |