Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
A "nullbontó" nevében is benne van a funkciója. Ott a földelésnek már semmi keresnivalója nincs. A betáp felől érkező PEN vezető van kettéosztva PE és nullára ez után már nem lehet közük egymáshoz. Kb. itt láthatod a helyes megoldást. (a mérő is rajta van a sémán) üdv! proi007
Akkor végül is utánna kell szétosztanom őket. Magán a sínen csak 3 vezeték van. És majd ezután kell a nullát meg a földet szétosztani.
az lenne még a problémám hogy sok helyen úgy írják hogy a mérő óra előtt meg kell csinálni a bontás, ráadásul úgy is tanultam. Azon az ábrán meg az óra után van. lényeges ez?
Hello!
Ha a "sín és a három vezeték" alatt azt érted, hogy ide jön be a PEN és innen távozik az N és PE, akkor igen. Ez a PEN szétosztási pontja. Eztán mehet egy-egy (már egymástól független) elosztó pontra, ahová majd érkeznek be a fogyasztóktól a nullák és a védőföldek. Pontosabban itt vannak közösítve. üdv! proli007
Milyen bontást? A pen vezetőre gondolsz? Úgy van hogy bejön 2 (4) vezeték és a vezetékek átmennek az órán na innentől nyúlhatsz hozzá. Itt összekötöd a nullát meg a földelőszondád és utána külön veszed. A nullának kinevezett megy a fi relébe a másik meg a zöld sárga megy a földelésekhez. Így van. Az óra előtt nem érhetsz7 a vezetékhez!
A bejövő pent egy sínre kötöd, ahova megy a szonda is. Ide jönnek rá a zöld-sárga védőföld vezetékek, eph-ba kötött csövek stb. Erről kell átkötni egy másik sínre, ide jönnek a kék nulla vezetékek. Én úgy tudom így szokás/szabványos, megvan a miértje is. De javítson ki valaki ha már nem így van.
Van egy szünetmentes tápom ahova viszont csak ezt a "számítógép csatlakozót" lehet kötni Hálózati kábel.
A routeremet és a laptopomat szeretném még rákötni, a teljesítménye elég lenne hozzá, de azok sima konnektorokba valók így nem megy. Gondoltam veszek egy csatlakozót és szétszedek egy ilyen kábelt, összekötöm és máris van "konnektor" a szünetmentesemen a router és laptop számára). A bökkenő, hogy nem dolgoztam és nem is szeretek 220V-al. A kérdéseim 1. Szétszedve három eret találtam kék, barna, sárga. Multimeterrel kimérem, hogy eredetileg hova csatlakoztak, de a föld csatlakozón kívül a másik kettő az mind1 hova megy? 2. Amikor rákötöm. Miket kell betartani, hogy jó legyen a kötés? Forrasztani kell? 3. Van esetleg készre szerelt ilyen kábel valahol?
A sárga/zöld a szabvány földelés, a másik kettő ilyen bontható dugaszos cuccoknál mindegy. Gondolj bele, nem szoktad nézni, hogyan dugod be, 180 fokkal elforgatva is lehet, tehát a kék és a barna mindegy. Fogsz egy PC-s tápkábelt , levágod a nem kellő dugót és oda szerelsz fel egy lengő aljzatot. Vagy, hogy ne kelljen elosztózni külön, veszel egy olcsó 3-as elosztót, az előző kábel levágás helyett egy szerelhető dugót és azt szereled össze.
A sodrott ereket leforrasztod, vagy le érvéghüvelyezed. A szerelhető dugók 99%-ban csavaros rögzítésűek. A blankolásnál vigyázz, hogy ne vágd be a szigetelést ott, ahol nem kéne... Üdv Inhouse
Szia!
A részedről egyszerűbb a szerelés,mert; ha van/veszel egy ilyen csatlakozó dugót kábellel,ezt levágod 20-50cm-nél. Erre az üres végére rászerelsz egy 2X 3X 4X es sima dugaljat , Mint az "olcsó" hosszabbitókon is van . Ebbe bekötheted a 3 eret csavarosan.Szerintem ez nem nagy probléma, Az erek ; a KÉK és a BARNA között találod a 230V-t ezek mennek a csapos részhez , a sárga/zöld a védővezető -ez a legfontosabb!- ez csak az oldalérintkezőhöz csatlakozhat! Ohm mérővel leellenőrzöd , egymáshoz képest egyik sem mutathat , viszont az eleje vége folytonos legyen. Szerintem amig ezt leirtam meg is csinálhattam volna..... Üdv; Atis
Köszönöm, meg is próbálom remélem nem lesz semmi problémám.
Sziasztok!
Adott a következő feladatom, lásd melléklet. Válaszotok,türelmeteket előre is köszi, nagyon kezdő vagyok,ha valamelyik kérdést hülyén tettem fel,akkor előre is bocs érte! Bence (ha kell feltöltöm a motorok,szivattyú,bojler kapcsolótábláját,ha nem volt elég pontos a fogyasztók specifikációja)
Gyakorlatilag leírtál mindent ami kell és az adatokat is, hogy ki lehessen választani.
Nyomógombok, kapcsolók, megszakítók. Ha ezek alapján nem tudod kiválasztani, hogy miből mi kell és mekkora akkor jobb lenne, ha szakemberrel csináltatnád. 230 ~V nem arra való, hogy játszuk és kísérletezzünk vele! Igényli a tudást és hozzáértést.
Igazából egy tervezői feladat lenne,én is most csinálok először ilyet,nem igazán tanítottak nekünk ehhez hasonló méretezéseket,ezért gondoltam,hogy esetleg tud itt valaki nekem segíteni.
A moeller (eaton) cégnek van kifejezetten ilyen katalógusa. Olvasd el hasznos!
Ha ilyen feladatot kaptál, akkor valószínűleg tanították, csak nem vetted észre. Ha ez (lesz) a szakmád, erősen ajánlott tárgybéli neves gyártók katalógusait, ajánlásait bújni, ahogy zoli_varga mondta, sohasem lesz károdra, sőt.
Sziasztok!
Nem szeretnék butaságot kérdezni, de nemrég hallottam egy számomra érdekes dolgot. Egy villanyszerelő azt állította, hogy a földelés azért van, hogy erősítse a jelet, ez mit jelent a valóságban, igaz ez? Lakásba kötötte az elosztódobozt és akkor mondta. Én eddig csak a biztonsági szerepéről hallottam.
Nagyon ajánlom hogy hívj egy villanyszerelőt hogy nézze meg azt a dobozt alaposan.
Nem nálam kötötte szerencsére, csak furcsállottam ezt a kijelentést, de nem szerettem volna vitatkozni vele.
Attól függ milyen jelet és milyen földelés. Pl. a koax kábelt, mikor bedugod egy eszközbe, pl. számítógépbe, akkor a külseje föld potenciálra kerül és elnyeli a kívülről érkező zavarokat. Amúgy sima váltóáramnál nem tudok semmilyen jelről, amit erősíteni kellene.
Én is erre gondoltam de ha villanyszerelő, meg a villanydobozba kötött akkor nem hiszem hogy tv-t szerelt és a villanydobozba. Szóval nem vagyok biztos a szaktudásában.
Sziasztok!
Idézet: „Szóval nem vagyok biztos a szaktudásában.” Ez is előfordulhat, de akár az is, hogy érti a szakmáját, csak nem kívánt gyorstalpaló tanfolyamot tartani, az Őt körülvevő, nyakába lihegő kíváncsiskodók számára. Én például kifejezetten rühellem, mikor dolgozom, és közben a -szorosan- mögöttem álló(k) szuszogását, és értetlen megjegyzéseit kell hosszabb időn keresztül hallgatnom...
Ilyenkor kell dupla árat kérni a delikvenstől.
Hát igen én is megértem de ekkora sületlenséget akkor se kellett volna mondani.
Hello!
Ismeretlenül nem szabad rosszindulatúnak lenni! Főleg, hogy nem is ismerünk valakit, és abszolút nem biztos hogy pontos az idézeted. Egyáltalán nem biztos, hogy sületlenséget mondott, csak lehet Te nem értetted meg, vagy félre értetted. Vagy "csak nem kívánt gyorstalpaló tanfolyamot tartani".. Lehet arról volt szó, hogy a fogyasztói ponton helyileg kialakított földelés a nullázott védelemmel ellátott hálózat ciklikus földelésének megerősítésére, biztonságának növelésére szolgál. Így pld. már is máshogyan hangzik a "sületlenség".. üdv! proli007
Hát igen, de ennyire sztem nem mélyedt el benne de a tv szerelésnél ez használatos mondat.Sztem nem kívánta elmondani mit csinál. Ezt tudom magamról, de ha én csináltatnám akkor elvárnám mindent mondjon el mert felülvizsgálnám amit csinál.
" ... de ha én csináltatnám akkor elvárnám mindent mondjon el mert felülvizsgálnám amit csinál... "
Ha neked megvan a szaktudásod a felülvizsgálathoz, akkor miért nem te csinálod? |
Bejelentkezés
Hirdetés |