Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm szépen a segítséget.Akkor marad a pályázat.
A költséget neked kell állni, de minden papírt tegyél el róla. Ha később bővül a tanya, vagy lesz másik szomszéd a költségből akkor valamennyit vissza tudsz kérni az új tulajdonostól.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2022
Köszönöm a tanácsot. Gondolkozunk a napelemes rendszerben is.
Szia!
A napelem pályázaton nem érdemes sokáig gondolkozni! Eddig többször előfordult , hogy 20-40 nap alatt elfogyott a pénz ! Persze lessz jövőre is ? ? !
Kérdéses, hogy mit jelent a "tanya"... Ha az nem "lakóépület", ahová állandó lakcímmel be vannak jelentve a lakók, akkor kétlem, hogy "melléképületre", pajtára, fészerre, nem lakott nyaralóra járna efféle támogatás.
Földhivatali térképen berajzolt "lakóépület"... Legelőször ennek kéne utánanézni, hátha tévedek... A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
Köszönöm a tanácsot.
Lenne még kérdésem: - Egy lakó ingatlanon hány m2 napelem rakható fel maximum? - A 32A-be, amit a szolgáltatótól igényelhetek díjmentesen, ebbe az értékbe bele tartozik a vezérelt fogyasztó is? - A 32A fölötti áramérték most mibe kerül? Előre is köszönöm a segítségedet.
Nálunk a 32 A-ba a vezérelt nem tartozik bele.( csak azért csökkentették 10A-ra, mert a házba bejövő vezeték terhelhetősége nem tette lehetővé a 32+16A-t.
A tetőre annyi napelemet teszel amennyit akarsz, csak az inverter érdekli a szolgáltatót. Az viszont annyira, hogy inverter csere esetén új szerződés kell. Napelemet meg akkor annyit teszel amikor, és amennyit akarsz. Olyan megkötés van az inverterre, 1 fázis esetén régebben max 5kW mostanában mintha 3,3Kw lehetne maximum. Telepítés előtt járd körbe, nehogy abba fuss bele, mint mi, a hálózat nem képes túlfeszültség nélkül elnyelni az 5kW termelést, ezért le-le áll. így az 5kW inverter nem igazán kihasználható....
A 4. Sarok minden esetben diszkrimináció àldozata. Minden szobában kiválasztottam a legkevésbé 90 fokos sarkot és megbűntetem egy konektorhiánnyal. Oszt' majd jól megtanulja!
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2022
Egy fázisra mostanában max 2,5kwatt engedélyeznek.
Sziasztok. Érintésvédelmi jegyzőkönyv alapján mentünk javítani (nem mi általunk szerelt házba).
Beleírták a jegyzőkönyvbe hogy kötelező a túlfeszültség levezető beépítése. Tudtok erről valamit? Mert ha szerver helység lenne még meg is érteném...
Családi háznak épült de szolgálati lakás lett belőle.
De a hibalistában már nem is szerepel ezért kissé zavaros...
De az miért lényeg? Napelem telepítők raknak AC és DC oldalra is. A saját elosztójukba.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, egy barátom családi házánál segítenék a villanyszerelésben és nem vagyok biztos benne, hogy mindent megfelelően, nem túlgondolva tervezek.
A régi mérőszekrényt szeretné felújítani és a ház falára kitenni de a meglévő légkábelt és a tetőn keresztüli beállást csak cserélni szeretné nem akar földkábeles csatlakozást. A csatolt tervet készítettem erre a kialakításra. Ránéznétek kérlek, hogy szerintetek is megfelelő-e így? Egy 3F-16A és egy 1F-20A H tarifa mérést szeretne. A mérőtől még kint ágazna egy külön kábel a garázsba így annak külön biztosítót raknék ide. Illetve, attól kérdezném aki csinált már ilyet, hogy ha én ezt ami itt van a terven kiépítem és csak arra hívok regisztrált villanyszerelőt, hogy a mérőórát bekösse és a plombálást elvégezze az járható út vagy ilyet nem vállalnak? Van villanyszerelői végzettségem de már elég régen csak tervezéssel foglalkozom és nem épületvillamossággal. Köszönöm szépen. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
Idézet: „ilyet nem vállalnak” Szerintem se! De inkább a konkrét jogosultsággal bíró szerelőtől kérdezd! Neked semmiféle jogosultságod nincs az ilyen munkavégzésre...vagy van? A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
Szia! Főként ügyfélként tudom megosztani a tapasztalataimat. E-on dél-dunántúli terület, lehet hogy máshol nem ugyanezek a szabályok vannak.
Ha egyébként is szoktál mérőhelyet tervezni, és az alábbi (nem feltétlenül helyes) infók birtokában vagy, akkor elnézést hogy beleugatok. H tarifát nem amper igényre adnak, hanem le kell adni a dokumentációját a szolgáltatóhoz a rákötni szánt készülékeknek, és ők megmondják mennyit kapsz. Mérőhelyet csak elfogadott elemekből építhetsz ki, bár gondolom ennek utánanéztél. Ha máshová kerül a mérőhely, akkor új tetőárboc, vagy falhorog kell, mindkettőt falon átmenő csavarkötéssel kell rögzíteni. Ha az árboc túllógás meghaladja a 120 cm-ert, akkor sordonnyal ki kell kötni a légkábellel ellenkező irányba.Ha jól rémlik, akkor a légkábel nem lóghat be 3m alá ,ehhez kell méretezni a rögzítési pontot. 50mm átmérőjű MÜ I-es csővel kell innen a mérőhelyig elmenni, gumis bilinccsel rögzítve ha falon kívül megy. Nem tudom kötelező-e már, de voltak hírek, hogy a méretlen vezetékre NKI és túlfeszlevezető kell. Felénk nem kell külön kötés a földszonda felől érkező Z/S vezetékre, csak egy 100x100mm-es doboz ahol a szonda és az elmenő 16-os MKH kötve van (bontható módon). Innen egyből mehet a PEN elágazó sorkapocsba. A mindennapszaki és H tarifa elmenő kötési nem lehetnek közös dobozban, külön kell őket választani. FI relé meglétét mindegyik elmenő főáramkörön igazolni kell tudni, ez lehet akár a lakáselosztóban is. A regisztrált szerelő a bekötési pontot, a mérőhelyet és a kettő közti csövezést alakítja ki. A mérőhely belső huzalozásáról nem tudok biztosan nyilatkozni, de szerintem azt is ő alakítja ki. Megbízás alapján jellemzően ő intézi a szolgáltatóval való kommunikációt is. Az új légkábel kihúzását, mérőóra telepítését és bekötését az E-on szakemberei végzik, ahogy a plombálást is. Nálunk csak a kábelfogadó és az óraszekrényt plombálták. Én javaslom egy regisztrált szerelő megkeresését, aki pontos és naprakész információkkal rendelkezik a szolgáltatói előírásokról, vele tudsz egyezkedni, hogy kiadja-e a munkája egy részét neked mint "alvállalkozónak". Továbbá a végén ő fogja az aláírásával igazolni, hogy minden szabályosan van szerelve. Felhívnám mindenki figyelmét hogy nem vagyok szakmabéli, a fenti információkat kizárólag műszaki érdeklődésből gyűjtöttem be, így hiányos és hibás is lehet. "gyuszo" kolléga tudtommal szakmabeli, remélhetőleg bekapcsolódik a beszélgetésbe, kiegészíti és helyesbíti a fenti információimat.
Szia, van villanyszerelői végzettségem is és kamarai tervezői jogosultságom is de nem épületvillamossággal foglalkozom.
Köszönöm, a H tarifa elírás az B tarifa lenne csak még az elején valamiért azt írtam oda de az nem helyes valóban.
Akkor megkeresünk egy regisztrált villanyszerelőt és vázoljuk neki az elképzelést.
Csak azt tudom, hogy ezügyben a jogszabályok is állandóan változnak.
Egy ismerősöm végez ilyen munkákat, de ahhoz, hogy ezt csinálhassa, rengeteg tanfolyamot el kellett végeznie (nem kevés pénzért!). Ami nemrég még 60 ezer volt, arra ma már nem elég a 200 000 sem. Továbbra is azt javaslom, hogy konzultálj az illetékessel (villanyművek/ szerelő), csakis ott tudsz választ kapni a kérdéseidre! Itt, mi hiába írunk bármit neked...azzal nem mész semmire. Hiszen még a tett helyét sem ismerjük...azt nem hoztad nyilvánosságra (hátha valaki azon a környéken végeztetett ilyen munkálatokat)
Szia ! Azzal kezdeném, hogy keress meg egy regisztrált helyi villanyszerelőt.
Az nagyon jó, hogy van egy egy elképzelésed, amit meg tudsz neki mutatni. De a helyi kialakítást a helyszín ismeretében ő tudja a legjobban, hogy földkábel, vagy légkábel a járható út. A mérőhely helye, kívül, de az utcafront felől látható helyen kell lennie. A szolgáltató által elfogadott mérődobozt is ő választja ki. Ha ilyen mértékű munkába fogsz, a 3x20A -ert javaslom, de a legtöbb szolgáltatónál is ez a legkisebb 3 fázis esetén. Az alapvető információkat rolie már elmondta, de a helyi szerelést a regisztrált szerelő tudni fogja. Egy pár alapvető dolgot kiegészítenék : A légkábel nem lóghat közterületen 5,5 méter alá. Bővebben: Link Az udvar belső részén is a járdaszint felett 4m kell lennie. A földelő szonda kötődoboza 150-es vastagfalú műanyag nehéz doboz legyen. Idézet: „a légkábel nem lóghat be 3m alá” Ezzel kapcsolatban egy hasznos informávió. Ha valaki építkezik és mixer betont rendel, a mixer autó és a beton szivattyú magassága 3,7 m. Ha van TV/internet kábel is, az sem lóghat ennyire le, annak pedig az elektromos légkábel alatt kell legalább 0,5 m-rel lennie. Ha az épület 3,5 m magas, az ereszcsatorna felett 1 -1,5 m magasság a legoptimálisabb. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
Ebben az adatban voltam legkevésbé biztos, de most hogy írod, az 5m lehetett inkább (annyi rémlett biztosan, hogy páratlan). Köszönöm a helyesbítést!
Az udvar belső részén is a járdaszint felett 4m kell lennie.
Szabvány úgy szól, hogy: lehetőleg 4 m felett, de 3 m alá nem kerülhet sem a vezeték, sem a feszítési pont.
Köszönöm, írtunk két villanyszerelőnek emailt. A helyiség amúgy Hort. MVM Émász.
Sziasztok,
kérnék némi márkabeli segítséget. Eddig Schneider kismegszakítókkal dolgoztam, de árban nagyon kedvezőnek tűnik az Eaton. Van erről valakinek építő jellegű tapasztalata? Funkcióban/minőségben tud annyit, mint a Schneider? Köszi (: A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |