Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   886 / 983
(#) ötfelezős válasza 444Tibi hozzászólására (») Júl 19, 2022 /

Hatszor akkor fajlagos ellenállása is lehet, mint a réznek.
(#) _BiG_ válasza vgyre hozzászólására (») Júl 20, 2022 / 1

Mi számít egy légtérnek? Közös szekrény, szoba, épület? Ilyen ökörséget sehol se láttam.
De akkor az elmenősoros mérőszekrény se lehetne "szabványos", lásd HB3012-U. Ott egy (illetve kettő) vékony műanyag dobozoldal választja el a mérő térrészt az elosztótól, és köztük egy luk az átvezetés. A két doboz össze van építve. Csak együtt szerelhetők fel.
Tehát nincs ilyen "szabvány", ami tiltaná az "egy légteret".
(#) mikrodigit hozzászólása Júl 20, 2022 /

Sziasztok!
Napelemes rendszert (kb. 5 kW-osat) szeretnék telepíteni családi házamhoz. A napelemek egy különálló garázsépület tetejére kerülnének, az inverter a garázsban lenne. A házban lévő mérő és az inverter között kb. 20 m vezeték szükséges.
Kérdésem az, hogy hogyan kellene ezeket összekötni.
(Jelenleg az a sorrend, hogy mérő -> FI relé -> kismegszakítók -> fogyasztók.)
Milyen variációk jöhetnek szóba?
1. Egyszerűen rákötöm az invertert a garázsba bejövő meglévő vezetékre.
2. Külön vezetéken elvezetem a mérőhöz, ahol a FI relé elé vagy mögé kötöm.
Kell-e külön kismegszakító a mérőnél (FI relénél) és/vagy az inverternél?
Kell-e esetleg az inverternél is egy külön FI relé?
(#) Ge Lee válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Engedély nélkül sehova nem kötheted rá.
(#) mikrodigit válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Nem én fogom rákötni. De érdekel, hogy a szabályok alapján mik a lehetőségek, előírások.
(#) Gafly válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Idézet:
„De érdekel, hogy a szabályok alapján mik a lehetőségek, előírások.”

Erbe fórumtársunkhoz elsétáltam (nem volt közel, de egyáltalán nem bántam meg egyetlen deciliterét sem a benzinnek, sem az értékes perceit amit ott töltöttem Náluk, amit azóta is nagyon szépen köszönök. ).
Jó volt látni, hogy mi micsoda fizikai valójában, és elmagyarázta az utolsó csavarig hogy szerinte az miért és úgy van felszerelve náluk(is).

Hát, sok minden nem úgy van ahogyan képzeltem.
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Te benzinnel sétálsz?
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Klasszikus:
Idézet:
„Stirlicz fog egy nagy benzines kannát, és beletölti a benzint a macskába. A macska elindul, majd 15 méter után összeesik.
-Kifogyott a benzin. - mondta Stirlicz.”
(#) proba válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

A napelemes invertert a FI elé kell kötni. Ha FI után akarod kötni, akkor valami spec FI kell.
(#) erbe válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 20, 2022 / 1

Ha a garázs vezetéke a FI előtt ágazik le, semmi gond. 5 kW-nál úgyse úszod meg 3 fázisú inverter nélkül, 3 fázisra meg nem mindenhol raknak FI relét.
A FI relé kissé megtévesztő. Létezett ugyanis FIR relé, ami egy késleltető relé volt. Hangzásra nagyon kicsi az eltérés. A FI nem igazán relé, hanem életvédelmi megszakító.
(#) mikrodigit válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

Bocs, ha nem szakszerűen megneveztem meg. (Ami most van fent, arra FI 30 Ganz KK van írva, ez még 1 fázisú.)
(#) erbe válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 20, 2022 / 1

Az Off nem neked szólt, csak úgy "általában". Nagyon sokan használják a FI relé megnevezést.
(#) mikrodigit válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2022 /

(Ha nem vagyok eléggé "szakszerű" az azért van, mert anno távközlést tanultam, nem villanyszerelést.)

Tehát ez lenne a helyes sorrend (egyébként 3 fázisú lesz):
Mérő - kismegszakítók (az inverter áramkörébe) - vezetékek a garázsba - inverter.
Az inverter mellé nem kell valami megszakító eszköz, hiszen ez is áramforrás?
(#) _BiG_ válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Khm, miért is nem rendes napelemes szakemberrel csináltatod meg? Ad-vesz mérőt meg csak akkor szerel fel a szolgáltató, ha a fogyasztásmérő megfelel az előírásoknak, illetve a napelemes rendszer is megfelelően kivitelezett-tanusítványozott.
(#) mikrodigit válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Persze, rendes szakemberrel kell megcsináltatnom. Csak én szeretem tudni előre, hogy mit kellene bármiféle szakembernek csinálnia. És ha valamire többféle megoldás van, akkor hozzá tudjak szólni az én szempontjaim szerint.
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Idézet:
„A FI relé kissé megtévesztő.”

De azért a működése elve hasonlít egy kicsit a reléhez, egyszerűen ÁVK.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Az is volt már (saját topic-ban), hogy naperőműhöz másféle "FI" relé dukál.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Én ezt nem a naperőműhöz írtam, csak úgy általánosságban. Tudom ott már van, inverter. stb...
(#) pont hozzászólása Júl 21, 2022 /

Bocs az offért, de tudja valaki, hogy a különmérős éjszakai áramnál hogy alakul ez a rezsiemelés?
(#) Gafly válasza pont hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Hivatalosan így.

MK_22_121.pdf

(#) pont válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Ezt olvastam, de nekem továbbra is kérdés, hogy egy nappali és egy vezérelt mérővel rendelkező az 2x2523Kwh csökkentettet kap?
(#) vision61 válasza pont hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Idézet:
„...szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig...”
- ez alapján nekem úgy tűnik, hogy az összes fogyasztásod lehet ennyi, mivel mindkét óra ugyanazon a felhasználási helyen van.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022
(#) Bakman válasza pont hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Kizárt dolog. A 2523 kWh az összfogyasztásra vonatkozik: állandó + vezérelt.
(#) pont válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

De a rendeletben külön tarifa van megadva vezéreltnek túllépés esetére, mit lép akkor túl a vezérelt?
a) A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,
b) B (alap) árszabás esetén 62,884 Ft/kWh.
(#) pont válasza vision61 hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Úgy is lehet értelmezni, hogy egy mérő egy mérési pont, hiába van fizikailag egy helyen. Annyira jó, hogy egy ország próbálja megfejteni a rendeletet. Hogy mi van a PB gázzal az meg aztán egyenesen rejtély kategória
(#) gyuszo hozzászólása Júl 21, 2022 /

Mérőnként. 1 mérőn mért fogyasztás. Az átlag is ebből lett kiszámítva.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

"... lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási
hely) ..."
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

A rendeletet értelmezve csak a főmérő az A tarifa.
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

(3)
E rendeletet nem kell alkalmazni
a)
lakossági fogyasztó által igénybe vett B GEO árszabásra, továbbá B GEO árszabással elszámolt
villamosenergia-mennyiséget e rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni,
b)
lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással
elszámolt villamosenergia-mennyiséget e rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni
(#) erbe válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 21, 2022 /

Az inverter bekötéséhez mindenképpen szükséges DC és AC csatlakozó doboz. Az elsőben DC oldali túlfeszültségvédelem és biztosító (ez utóbbit néhány szerelő kispórolja), AC oldalon kismegszakító(k), leválasztó kapcsoló és AC oldali túlfeszültségvédő kerül. Szerelőtől függően a túlfesz. védelem nem ide, hanem a lakáselosztóba kerül beépítésre. Ha a garázst (műhelyt) is védeni akarod, annak úgyis a lakástól független FI kell. Az meg nem szokott annyira kényes lenni. Ezenkívül a garázst védő FI-t a garázsban elhelyezett elosztótáblába is telepítheted, így a napelemet elé, a garázst utána kötheted.
Idézet:
„nem vagyok eléggé "szakszerű"”

Nyugodj meg, nem vagy egyedül!
Következő: »»   886 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem