Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Mindenesetre az, hogy régi a mérő, egyáltalán nem jelenti azt, hogy pontatlan. ” Ilyet én nem mondtam. Ez év június 8. án volt mérő csere, digitálisról, digitálisra. Ekkor jegyezte meg a szakember az analóg mérőről azt, amit említettem. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2022
Összekevertelek Gombszemmel, bocsánat.
A digitális-mérőkhöz egy "gonosz" kérdés :
A mérőt működtető energiát a primer - méretlen, vagy a mért oldalról veszi a kütyü ? Oké, hogy valószínű mW nagyságrend de ...
Saját tapasztalat szerint a mérő előttről. Egy használaton kívüli vezérelt digitális mérőnk évek óta nullán áll. Furcsállnám is, ha nem így lenne. Megjegyzem, a hagyományos mérőknek is van önfogyasztása a feszültség tekercsük miatt.
A feszültség tekercs a méretlen oldalra van kötve (hagyományos óra).
Én, nem?
A tákolt próbalámpával kapcsolatban.
(volt) ELMŰ területen élsz? Azt hittem, te vagy Szlovákiából.
Ugyanis megtörténhet,hogy tévedésből 3fázisú dugaljba dugja VALAKI!
Akkor mi történik? Az öt pólusúnál kap a készülék egy fázist és egy nullát. A négy pólusú aljzatba meg nem tudja bedugni az öt pólusú dugót.
"hogyan lesz a paksi 10-12Ft-ból 15.000Ft-os villanyszámla. Az ugyanis 1250kWh/hó fogyasztást jelentene. Ezzel szemben a valós 338kWh/hó. Ez több mint 3.5-szeres szorzó a rezsicsökkentett verzióban..."
De hát a lakásfogyasztónál jelentkező ár az nem egyetlen, a lakásfogyasztó tetszése szerint kiválasztott erőmű által eladott energia ára. A valóságot megközelítve is a napi összes termelés/vásárlás költsége lenne elosztva. De az sem, hanem hatósági ár volt az mindig. Most arról nem beszélve, hogy a hálózatos díja is benne van a fogyasztói árban.
a 30éve elmaradt villamos hálózati felújításokat és karbantartásokat, fejlesztéseket
Nem tudom, melyik szolgáltat területén lksz, Budapesten és környékén ezen 30 év alatt épült ki a komplett telemechanikai rendszer. Külön értve ezalatt az alállomásokat és a középfeszültségű elosztóhálózatot.
Régen a vizes helységbe olyan kapcsolót tettek, ami mind a fázist és a nullát is megszakította.
Volt ilyen nép-tév-hit, de ilyen előírás az utóbbi 64 évben nem volt.
Nekem a volt kollegám tervezte, és nem rakott kapcsolót a vizes helységbe. A fürdőszoba külső falán van.
Helló! De mi haszna?(nekem is így van) A konnektorok ott mosolyognak...
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
Sziasztok!
PEN szétválasztási pontot hogyan lehetne megtalálni hogy meddig megy közösen és hol válik szét? Mert a fi relé után a nulla-föld sín között nem sípol a multi ha le van kapcsolva a relé. Előtte viszont sípol de sehol nem látni, találni hogy hol lehet összekötve a nulla-föld. Az órából pedig csak két szál jön ki, a földszondát sem találni hol lehet. Létezik az hogy külön jön a zöldsárga vezeték ( nem a mérőből) de mégis az a zöldsárga még közösítve van a bejövő nullával valahol? Az épület hőszigetelve van, szóval lehetnek leburkolt dobozok. A terv a villamos hálózat felújítása. Tehát ha az órából kijövő nullát PEN-nek veszem, rákötöm a PE sínre , oda kötöm a sínre a földszondát is, meg az összes többi földet ( ami között biztos van mégegy szonda is) onnan leágazok a nulla sínre és onnan viszem tovább FI relén keresztül az áramot az úgy jó lehet? Baleseti tényezőt így nem látok. Viszont ha hagyatkozok a multira hogy össze van kötve valahol a PE meg az N sín a fi előtt és én nem kötöm korrekten és láthatóan össze abba igen. Vagy jólenne megtalálni a régi közös pontot?
Még a mèrő előtt kell szétválasztani a PEN-t PE-re és N-re, utàna nem találkozhat sehol. Ha ilyen tákolt a hálózat, akkor szabványosra kell megcsinálni. És a földelő kötődobozát nem szabad elfalazni, mert mérési pont.
Az a kérdésem,hogy getvoltchip.com által jó pénzen reklámozott kütyü mit tudhat, amit mi nem,?
Volt Chip néven reklámozzák: "akár 90%os megtakarítás is elérhető vele!"
Ez nekem sovány vígasz, a földelő kötődoboza nagyon sok helyen el van falazva, pl itt is.
Mérő előtt kell szétválasztani? Még a hivatalos telepítéseknél is van ahol így van ahol úgy csinálják. Sőt legújabban pl a földkábeles utcai mérődobozoknál eleve raknak egy földszondát, de mégis csak a PEN jön be a lakásba. Nincs külön zöldsárga vezeték. A főelosztóba akármilyen közel vagy távol van, oda is rak, rakatnak egy földszondát és ott van az elválasztás. Azt megértem hogy nem találkozhat újra, mármint a főelosztó után, pl a kiskonyhában vagy a sufniban sem. De ha a mérő előtt meg mérő után is találkozik, de utánna úgy megy be a lakáson belülre hogy ott már sehol nem találkozik?
Kamu az összes, mivel világít rajta egy LED, ezért (minimális) plusz energiát fogyaszt csak. Youtube tele van szétszedős videókkal, érdemes megnézni ma van (vagyis inkább nincs) ezekben a készülékekben. Például
Idézet: „Sőt legújabban pl a földkábeles utcai mérődobozoknál eleve raknak egy földszondát, de mégis csak a PEN jön be a lakásba. Nincs külön zöldsárga vezeték. A főelosztóba akármilyen közel vagy távol van, oda is rak, rakatnak egy földszondát és ott van az elválasztás. ” A nullán (ami akár PEN is lehet az adott szakaszon) jelentkező feszültségesés (ami a fogyasztó oldalán ugye potenciálemelkedés) miatt tesznek több földelést. Nem jó spórolni vele. Idézet: „De ha a mérő előtt meg mérő után is találkozik, de utánna úgy megy be a lakáson belülre hogy ott már sehol nem találkozik?” Én az előírt szabályos kiépítési módot írtam le, így kell csinálni, pont. Ne vitatkozzunk a szakmával, ha kérhetem. Nekem is így kell csinálnom. De itt mindenki okoskodik. Idézet: „Még a hivatalos telepítéseknél is van ahol így van ahol úgy csinálják.” Jó régóta nem csinálhatják máshogy, mint ahogy leírtam. Ha mégis, az attól még szabálytalan, még ha "hivatalos" is. Idézet: „a földszondát sem találni hol lehet.” Akkor le kell ütni egy újat. De legjobb, ha teljes felújítás van, rábízod egy regisztrált villanyszerelőre. Jobb rendbe tenni az egészet. Ne halogasd.
Nem az a baja, hogy új szonda kell, hanem az esetleges régivel mit csináljon.
Semmit, ki kell alakítani az újat., ami szabványos. A régit el kell bontani.
De ezt pontosan csak egy regisztrált szerelő tudja megmondani helyszíni szemlével.
Nem nagyon értem, miért van ez nekem címezve, a kétpólusú kapcsolásnak meg annak, hogy helyiségen belül vagy kívül van a kapcsoló éppen semmi köze nincs egymáshoz.
A kapcsolók elhelyezésére volt korlátozás amúgy, földelt tárgyhoz képest legalább 60 cm-t kellett tartani. A sávosdi elég későn, 86-ban jött be, onnantól kezdve szokásos dobozkapcsoló meg csak a 3. sávon kívül volt elhelyezhető. Ha az előírásokat nem lehetett teljesíteni, akkor kellett kívül elhelyezni. Amúgy a kívül elhelyezésnek legfeljebb praktikus okai voltak. Nálunk is kívül van, mert ablaktalan helyiségbe belépve a sötétben kotorászni nem kellemes. Idézet: „Régen a vizes helységbe olyan kapcsolót tettek” Idézet: „nem rakott kapcsolót a vizes helységbe” Érted, valamiben hinni kell.
Én mind a kettőben hiszek. Nálunk van kívül is, ami a mennyezeti világítást kapcsolja.
De van egy a mosdó mellet oldalt, , ami a tükör feletti világítást. A korábbi szabályozás főleg a bejárati ajtó melletti központi fűtés radiátor elhelyezés miatt nem fért bele az akkori előírásba. Idézet: „ajtó melletti központi fűtés radiátor elhelyezés” Emiatt van nálam is kívül a világítás. A tükör mellett magasabban a másik.
Leoldott a Fi relé. Nem hagyta magát visszakapcsolni, leoldott. A védőföldet leválasztva a nulla felé 20 MOhm állásban sem mutat semmit sem.
Lekapcsoltam az óra alatti automatákat (3 fázis), ekkor hagyta magát visszakapcsolni. Azóta jó (egy nap eltelt). Visszagondolva a múltra, előfordult hogy leoldott egy hibás fogyasztóra, és akkor is több próbálkozással sikerült visszakapcsolni. Lehet hogy a Fi relé rossz? Kb. 2 éves, nem öreg. Ha nem ez, mi lehet a gond?
Valamelyik a hálózaton lévő készülék szivárog a föld felé. Ha lekapcsolod és vársz egy kicsit némi időre rendbe jön. A beépített túlfesz védők kezdenek el így tönkre menni és egy idő után zárlatossá válnak. Illetve a zavarszűrő kondik, amik a föld és a fázis ill a nulla felé vannak kötve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |