Fórum témák
» Több friss téma |
De nem azt írták a bss -en, hogy külön vezetéken kell mindent bekötni, és akkor nincs veszéjes gerjedés?
Vagy még akkor is van?
próbáld ki...
ment 4-10 órát, 1-1 példány... nem földhurok miatt gerjedt, értsed már meg.. üdv
hellóó!
hát nekem van egy 60 W-os erőlködőm, elvileg gitárhoz való, de én zenét hallgatok rajta, és szerintem nagggyon jóó a hangja, csak egy icicpici hibája, az hogy asszimetrikus tápellátású. Bár ami hozzá van tervezve rajzolva előfok az is nagyon jóó És a fő szempont hogy 60W, szép a hangja, és könnyű megépíteni! ez az Hell. Peti.
Jó, elhiszem, de ezt a gerjedést hogyan lehet elméletben kiküszöbölni?
Ez minden tranzisztoros erősítőnél így van?
Nincs valakinek 1 épkézlébb hangstínszabájzó kapcsolása a 120W-os aminek panelrajza is van?
Egyik haverom vett egy basszusgitárt és vett egy előerősítőtt meg pedált stb de még csak egy PC hangszórót kínoz vele és úgygondoltam megépítem neki a 120W erősítő egyik csatornáját és ehez kéne egy komplett működő nyákrajz és kéne egy hangszínszabájzó aminek van nyákja és működik
akkor nézz el a bss-re ott a 60W os gitárerősítő + az előfokja... asszemimetrika kell oda...
üdv
nem tom ti hol láttok ott hanszínszabájzót mert én nem találok nekem egy olyasmi kapcsolás kéne mint amit az elején emlegettetek tl079 valami ilyesmi csak az a lényeghogy mély és magast lehessen állítani de lehet ettől több felosztás is csak mono legyen mert a gitárhoz mono cumó kellmeg csak egy gítárhangfal van és annak 100w simán kell
ja megtaláltam de nekem nem kell előerősítő és csak max 40v-om van ellátni
Hello!
Mennyiből jön ki ez az erölködő trafó nélkül és trafóval? Szerintetek meg tudom építeni/ajánljátok kezdőknek. Középiskola másodikos vagyok. Építettem már erősítőket és másokat is, de azok IC-sek voltak(az erölködők).
ez kb 1500-2000ft
DE kell hozzá függvénygenerátor, szkóp és műterhelés. ezzek nélkül felejtsed el. helyette ezt ájánlom én. üdv
Az az előfok nem csupán előfok, hanem hangszínszabályzó is!!!!
Én megépítettem az egészet!!! A basszushoz valót! Nekem sem volt 60-egynehány voltom csak 30, de azzal is szóóól! Van a "hangszínszabályzón" egy "big muff" szerű tónusállító, egy kapcsoló, amivel még keményebb, basszusosabb lesz a hangja és egy hangerőőő! Ettől több nem is kell. Ha meg aktív gitárt vett a haverod, akkor ez maga a manna... Üdv.: Peti.
Üdv mindenkinek!
Egy kérésem lenne felétek! Valaki tudna e nekem küldeni egy tranzisztorolból felépített, 150-200 W kimenő teljesítményű erősítő kapcsolási rajzot! De olyan feltétellel, hogy lehetőleg ne legyen dupla tápfeszültségű, ill könnyen beszerezhető alkatrészekből álljon! Sürgős lenne! Előre is köszi!
Szerintem nem igazán lesz szimpla tápfesszel ekkora teljesítményű erősítő...
Igen én is attól tartok hogy nem lesz, de egy próbát úgy gonbdoltam megér...hátha! Fő az optimizmus! De a másik fontos dolog, az hogy tranzisztorokból legyen felépítve, mert gitárt kellene erősíteni vele és amint itt olvastam a fórumban az IC-s erőlködők nem csípik a gitárt, mert ott a torzító ármakörök miatt négyszögjelet kap az IC és azt nem szereti! De azért csak akad valami jó kapcs rajz, mert ami itt hobbyelektronikán van gyűjtemény annak nagy része kivehetetlen ős régei:-S
Használhatsz feszkétszerezőt, ami mondjuk nem a legkorrekteb megoldás a szimetrikus táphoz.
Nem tudom mennyire alergíás a gitárhangra így a táp. Nekem egy 8Ohmon 135Wattos erősítő hajtja így a Subládám. Eddig nem panaszkodott
Köszi, az nem rossz megoldás, legalábbis a költségek szempontjából! Ha van a feszkétszereződről egy kapcs rajzod azt megköszönném! De egyébként az nem azzal van a baj hogyszimmetrikus táp kellene hozzá, hanem ott van a gond, hogy egyik haveromnak csinálom megrendelésre és azt mondta hogy táp nem kell bele...de ő ill ők nem értenek annyira ezekhez a dolgokhoz...:-S és éppenezért kellene valami asszimetrikus tápellátásos megoldás, hogfy a meglévő tápját rá tudja tenni. Azért a feszkétszerező kapcs rajzát légyszi dobd fel netr!
Hy
ha IC erősítő azélt célszerű mert akkor az eleve egy torzító. A másik hogy ekkore teljesítményeknél már szimetrikus tápot használnak mert az aszimetrikus tápnál a kimenetén van egy soros kondi aminek az értéke meglehetősen nagy ha jól tudom ekkora teljesítményeknél és havalami történik akkor itt DC jel is kimehet a hangfalakra és az tönkreteszi a hangfalat. Én a helyedben nem gondolkoznék szimetrikus tápot választanék. Vagy van sokkal jobb megldás ha van gyakorlatod csöves technika azt ajnlom gitárhoz. Hangosítással is foglalkozok és a normális zenekaroknak csöves gitárerősítőjük van és azok sokkal komolyabbak több és szebb hangot adnak. A basszus vagy szóló gitárnár figyelembe kell ezt is venni mert nem mindegy mi torzít.
Igen tudom, hogy a szimmetrikus táp a előnyös én gondolkodás nélkül azt választanám, csak az a baj, hogy nem nekem lesz és táp nélkül kérték a cuccot! Így ha én odadok egy olyan erősítőt, amelynek szimmetrikus táp kell előfordulhat, sőt tutti, hogy nem lesz nekik hozzá ilyen tápforrásuk, sajna a pénzszűke az nagy úr mindenkinél:-S! A csöves erősítőkkel meg csak annyi gondokm van, hogy egyáltalán nem vagyok otthon közöttük...:S, de minden segítséget szívesen fogadok ezzel kapcsolatban is...! Egyébként meg ha jól tudom basszgitárt kéne erősíteni! A fórumon olvastam, hogy az IC nemigazán alkalmas a zenekari erősítésre, mert nagyon melegszik és hamar meghal. De ez nem az én véleményem, csak olvastam, mert nincs túl nagy ismeretem ezzel kapcsolatban. Ha neked volna valamilyen tapasztalatod e téren és megosztanád velem azt megköszönném:_)
Helló
Ebben a hozászólásban van linkelve.. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_56129.html?highlight=1#56129 Ez így nagyon zsákbamacska és hülyeség is. Ha nem kérnek bele tápot akkor honnan tudod hogy mekkora fesz.-en müködjön az erősítő.?? Most csinálsz egy erőssítőt, ami fix feszültségtartományban dolgozik. És ők majd pont találnak olyat hozz a sufniban??? persze. Egyszerübb egy trafót venni mint csinálni még egy teljesen új erősítő panelt. Legalább azt kérdezd meg mekkora feszültséget álít elő a trafójuk, meg hány wattos.
Nyugi nekem is mostanában lesz az első csöves erősítőm. Egyszer el kell kezdeni mondjuk a csöves technika azért igényli a sok tapasztalatot hát nem tom mi lesz. Nem nehezebb egy tranyóserősítőnél csak... Csak az anódfesz 300V körül van a FÖLD höz képest is tehát csak rövid ideig taperolod meg meghalsz. Vigyázni kell vele. A csöves rádiómnak van egy kis analog műszere amivel viszalehet nézn a csöveket meg anódfeszt és be volt törva az üvege és meg volt hajolva mutatója. Gondoltam viszahajlítom igen persze ahogy azt el is képzeltem ahogy hozzárt a csipesz a mutatóhoz hamar eldobtam a csipeszt. Nagyon megdobot el kellet menni az orvoshoz megfigyelésre. De ha figyelmes vagy nagyon fasza erősítőt lehet vele építeni. Annyi baj van hogy az be kell építeni a hangfalba mert ha kimenetén nincs hangszóró akkor egyből tönkre megy. Ennyi a hátránya.
Nade az ic előnye kicsi kevés külső alkatrész kis feszültség illetve kisebb. Hátránya sz**rul szól de nagyon nagy alapzaj és nem bírja a gitárt plusz torítód lesz. A melegedé hát melegszik de ne várd el hogy egy 200W erősítőt hűtőnek használhatsz. Tranzisztoros vagy FET es sokkal jobb hangminőség ha Bosztályút építesu jobb hatásfok kicsi a jel zaj viszony de a gitárt bírja de hát izé nem szereti. Nem fog tönkre menni de jobban jársz ha csövest építesz. Az tudom hogy a csöves erősítő pénzes dolog de megéri először is kell neki 3 trafó egy anódfesz ez nem minden esetben kell ha 240V körüli az anódfesz akkor nem kell mással oldják meg. Egy 6.3V os fűtéstáp ez kell a csöveknél enélkül nem működnek. Ha láttál már csöves cumót akkor láttad hogy sépen sérgén világít na ez a fűtése. Ja és kell egy kimenőtrafó az impedaniás illesztésre ezefögg az egész ez a legnehezebb rész ezt megszerezni meg tekercseltetni ha ez rosz akkoor szar az egész. Én a helyedben megmondanám a gitáros haverodnak hogy ez nem úgy megy hogy építesz 1e ért egy 200W os erősítőt és levág a telefontöltőről a vezetéket és megvan a táp. Mond meg neki hogy gyűjtsön még pénzt de sokat egy 30-40e és építs neki min egy tranyós erősítőt az mehet szépen kölön dobozba TÁP al együtt. Vagy egy csöveset de csövesből ha építesz egy 50W osat akkor az úgy fog szólni mint egy 200Wos. És a csöves az még jó is csak ott mindent a hangfalba kell rakni hogy véletlenül se kapcsolják be az erősítőt terhelés nélkül
Hali! Kösz szépen a tanácsokat! Nagyon nem értek a csöves elektronikához, de annyival tisztában voltam/vagyok hogy kell neki fűtő táp, csak ezt nem tudtam hány volt kb. meg azt sem hogy kell kimenő trafó is...:S! Mondjuk az nekem is feltűnt már, hogy egy régebbi TV (pl Videoton v orion) Tele van trafókkal, meg persze emellett tartalmaznak egy két elektroncsövet. Igaz nagyon nem a kapcsolás érdekelt, hanem a rengeteg alkatrész a csöveket meg csak kidobáltam mivel nagyon nem tudom hasznosítani:-S! A hétvégén is vagy 3-4 ilyen tv-k panelja lett lebontva és került minden használható alkatrésze a kis műszerész szekrényembe, de persze van még hátra bontani való cucc bőven! Te mióta foglalkozól elektronikával?
Köszi szépen a linket, ill. az áramkört! Nem is gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű felépítésű volna
Sziasztok! Lenne egy butácska, de nekem annál fontosabb kérdésem erről az erősítőről, lehet hogy már volt kérdés de én nem találtam...
Szóval: Milyen biztosítékokat kellene raknom a tápágakba? Hány A-eset? Gyors vagy lassu? köszi előre is!
4A -st, gyors.
4-5éve kb.Eleine én is kidobáltam a csöveket mint te mostmár szidom magamat mert kellettek. A csöves erősítő egyáltalán nem tartalmaz sok alkatrészt. Max 3trafó kell:
Fűtéstáp 6.3V teljesítménye attól fögg hány cső van benne, Anódfesz ez olyan 280V körüli néhány mA-es de vannak olyan esetek mikor eléga pufferelet hálózat is ez is kapcsolástól függ. Illetve kell még a kimenőtrafó ami előszöris leveszia földhözképest az anódfeszt a kimenetről és impedanciát illeszt. Esetleg kelhet egy 4. trafó az egyéb tápoknek de ezek nem szoktak kelleni mert ugye itt ne merd hűteni a csöveket. Szégényt megdolgoztadnád a csűfűtés melegíti a csövet te meg ventivel hűtöd. Amit láttam egy komolyabb 50W csöves erősítőt abban kb 20cmX10cm panel volt azért ekkora mert sok nagyteljesítményű cső volt benne. Mondom jó járnál ha kerítenél egy embert akik segítenek ebben nekem se skerül minden elsőre.
Hello mindenki!
Vki nemtud ehez hasonló kapcsolást küldeni, mert ezt akartam megépíten csak szkóp híjján...nah min1. A TDA7250 vagy inkáb a TDA7291-esen gondolkodom csak sokan szidják NEmtudtok vmit ajánlani?(egyébként egy db hangfalhoz kell 25cm mély és kb 100Watt)
Helo! Én is megépítettem ezt a remek TIP erősítőt. Csak multiméterrel!!!!!(semilyen szkóppal....szabi83)
Már 2 hónapja szépen megy semmi gond vele. Pöcre indult is élesztéskor. Csak az 1Ohm-os 9W-os ellenállást nem kaptam és kettő darab 2.2Ohm-os 5W-os ell. párhuzamos kapcsolásaával oldottam meg. Észrevételem ezzel az h. melegszig de nem forr. lehet h cserélni kéne és megoldodna ez akérdés vagy lehet 9W-os is meledszik?? Aki tud az légyszíves segítsen ezen a próblémán. kösz. Üdvözlettel: Richi
Persze hogy melegszik, teljes kivezerleskor a 9W/1Ohm ellenallason 7,5W disszipalodik. Mar sima zenehallgataskor is ~1W.
A veszteseg egyebkent a nagyerteku ellenallas miatt az erositoben csak az emmiterellenallas miatt 7,8V, ezt nem tudom hogyan kepzelte a tervezo. Az emmiterellenallason egy "normalis" erositoben kb. 1V vesz el. Szkop termeszetesen teljesen szuksegtelen hozza az esetek 99%-ban (a maradek 1% amikor gerjed stb...). Nem tudom ki talalta ki ezt a hulyeseget hogy egy erosito elesztesehez szkopra van szukseg. Egy francokat! Egy mulimeter kell es kesz. Ha gond van az legtobbszor elkotesi vagy kontakthiba, amit a multimeterrel lehet megtalalni, szkop ott nem segit. Szoval a szkop teljesen szuksegtelen! Na persze ha valaki gondosan akar beallitani nyugalmi aramot akkor kellhet szkop, de az emberek ugysem tordnek ezzel mivel a tervezok megadnak egy iranyerteket. Meg ugysincs hanggenya + szkop itt az emberek nagy reszenek a forumon ha jol olvasom. Az elmult 10 evben megszamolhatatlan erositot epitettem, es szkopot csak akkor hasznaltam amikor sajat tervezesut teszteltem, allitottam be, stb.. Utanepitesnel halal felesleges. Multival ellenorzom az offszetet es a nyugalmi aramot. 'Oszt jonapot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |