Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230 V AC ventillátor pára-érzékeny fordulat szabályozása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) vpmail hozzászólása Nov 15, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Rész-információkat már találtam a fórumokban itt, de még nem állt össze a kép.
A probléma a következő: a lakásunkban fűtési szezonban magas a levegő páratartalma, amit nem könnyű mindig kiszellőztetni (ez volna a passzív eljárás). Szeretném a meglévő konyhai és fürdőszobai páraelszívó ventillátoraimat (hagyományos időzítős fajták kb. 60W/db sima 230V-os típus, 2 db viszonylag kis lakásban, elvileg elégnek kell lenniük), kiváltani, de leginkább átalakítani olyasmire, amik pl. 60% relatív páratartalomnál bekapcsolódnak, majd a páratartalom növekedésével párhuzamosan emelik a fordulatszámukat. Fontos számomra, hogy lehetőleg ne legyen magas a zajszint, mert azt tervezem, hogy ezek mindig bekapcsolva lennének (pl. főzésnél is jól jön). Mivel éjszaka nem tudunk szellőztetni, ezért gondolom ekkor lenne ennek nagyobb jelentősége - a mostani zajszint mellet nem tudnánk aludni.
Amire eddig jutottam:
1. ha aszinkron a motor, lehet dimmerrel szabályozni (de: honnan tudom, hogy aszinkron, és ettől egyáltalán alacsonyabb lesz a zajszintje? Mi van, ha más típusú a motor.)
2. a páraszenzorról a szintet talán mikrokontrollerrel lehet levenni a legegyszerűbben

Hogy lehet a (páraérzékelő)jelfeldolgozást és a fordulatszám vezérlést "összevezetni", lehetőleg úgy, hogy külön tápot ne kelljen az érzékelőnek biztosítani?

Még annyit: azt tudom, hogy a ventillátor akkor működik jól, ha van friss levegő bevezetés, de ez megoldott, és tudok ilyen termékekről is, de ha van rá mód megcsinálnálnám magam. (Egyébként horribilis áruk van ezeknek.)

Szerintem sokakat érint ez a probléma, amióta szenzonja van a nyílászáró cseréknek...

Üdv mindenkinek, remélem érdekes másoknak is a téma,
vpm
(#) StMiklos válasza vpmail hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
Szevasz
Első blikkre, még konkrétumok nélkül:
A ventillátor szinte biztos, hogy aszinkron, de ezt csak Te tudod megerősíteni.
Páraszenzor: csak szenzort lehet kapni a Conradban, kétfélét is, az egyik kapacitásváltozással reagál úgy 120pF környékén, van hozzá application is. Van benne néhány "mezei" IC.
Lehet vásárolni készen 4-20mA /0-10V/ jelet adó kpl. elektronikát is tartalmazó érzékelőt.
Ezekkel dimmer szerű fázishasítással már lehet asszinkron motor fordulatot szabályozni, de ezeknél jellemzően nem lehet 40% motorfordulat alá menni tekercseléskárosodás nélkül.
Egy szimpla "mechanikus, mutatós" páratartalommérőről reflexiós optokapuval le lehet venni egy konkrét értéket, ott lehet kapcsoltatni, ha ragozom akkor kettővel már 3 állásom lehet: nem megy, egy beállított fordulattal megy, teljes fordulattal megy.

Üdv: StMiklos
(#) Elektroman válasza StMiklos hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Idézet:
„Egy szimpla "mechanikus, mutatós" páratartalommérőről reflexiós optokapuval le lehet venni egy konkrét értéket, ott lehet kapcsoltatni, ha ragozom akkor kettővel már 3 állásom lehet: nem megy, egy beállított fordulattal megy, teljes fordulattal megy. Üdv: StMiklos”


Ezt én úgy egészíteném ki hogy ha papírból vágsz egy megfelelő alakzatot.Ez elé beraksz egy ledet mögé egy fotoellenállást, amit már be lehet kötni a dimmerbe. Ezzel akár lineáris, akár tetszőleges függvényű kapcsolatot teremthetsz a fordulat és a páratartalom között.

Üdv Marcello G
(#) Hp41C válasza vpmail hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia!

A Lomex-ben HIH4000 feszültség kimenetű páratartalom érzékelő kapható. Egy hiszterézises komparátor (egy potencióméterrel állítható feszültséghez hasonlítva) kimenetéről relével vezérelhető a ventilátor.

Szia

HIH4000.pdf
    
(#) StMiklos válasza vpmail hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szevasz!
Jönnek az ötletek..
Az, hogy, hogy mennyire zajos a ventillátor, talán nagyobbrészt a beépítési körülményektől /csatornakialakítás, sarkok, szögletek, átmenetek/ függ, és természetesen a fordulatszámtól, de max. fordulaton teljesen mindegy szabályozott-e vagy sem.
A dimmerhez azért annyit hozzáfűznék, hogy az ohmos fogyasztók teljesítményszabályozására alkalmas, induktív fogyasztókhoz is hasonló a kapcsolási rajz, értékek változhatnak, de ezt a legkönnyebb /és legolcsóbb/ az egészből megépíteni.

Üdv: StMiklos
(#) vpmail válasza StMiklos hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm a gyors hozzászólást. Ha nem lehet 40% alá menni dimmerrel, akkor az nem biztos, hogy jó megoldás nekem. Van rá más mód ilyen motorral? Szeretném, ha kimondottan alacsony fordulatszámon is működne, akár egész éjszaka...

Én is szinte biztos vagyok benne egyébként, hogy aszinkron a motor.

Üdv
(#) vpmail válasza Elektroman hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia Elektroman!

Köszi, én is szeretem az ilyen elmés megoldásokat, de most valami robosztusabb kéne, mert be lesz építve.

Üdv
(#) vpmail válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia!

Valami ilyesmire gondoltam én is. A hestore-ban is láttam valamit (Bővebben: Link), bár feltűnő az árak eltérése.
A relé helyett én valamilyen karakterisztikával fordulatszámot szeretnék szabályozni.

Üdv
(#) somtibi hozzászólása Nov 16, 2009 / 4
 
Sziasztok!

Én elég sokat foglalkozom páratartalom érzékelő szenzorokkal. Nekem legjobban a HIH4000 tipus jött be, mert gyárilag kalibrált, linealizált feszűltség kimenetű. Egy mikrovezérlővel nagyon egyszerüen feldolgozható.
Nem a legolcsóbb, de egy mezei pld. kapacitív szenzor kalibrálása nagyon macerás. Régebben PHILIPS kapacitív szenzort használtam, a kalibrálása több féle telített sóoldat fölötti egyensúlyi állapotban történik, mely a hőmérséklet függvénye.(Relatív páratartalom)
És még meg kell hozzá építeni a feldolgozó áramkört, pld. 0-1V, vagy 4-20mA kimenettel. További probléma a linealitás megoldása.

Szóval túl sok munka, nem kielégítő pontosság.

Az aszinkron motoros ventillátorok szabályzása nem könnyű, ráadásúl ha egy kicsit lazább a csapágyazás, pld. egyszerű fázishasításos (Dimmer) szabályzásnál nagy lehet a motorzaj.

Azt javaslom, hogy a ventillátorokat egyenáramú műszerventillátorokra cseréld le, HIH4000 szenzor + egy mikrovezérlő PWM szabályzással.
(#) StMiklos válasza vpmail hozzászólására (») Nov 16, 2009 / 1
 
Szevasz!
Azt gondolom, a páraszenzor kalibrálása Nálad nem igazán érdekes, ha van bármiféle állíthatóság, azt a komfortérzetednek megfelelően fogod "tekergetni", beállítani, a %-os érték ismerete nem is fontos.
Fordulatszámszabályozás: split klímák átmeneti időszakban történő üzemeltetésekor elterjedten használják a Triakos /fázishasításos/ szabályzót nyomás vagy hőmérsékletvezérelt jeladóval a kondenzátor ventillátorának fordutszámszabályozására, az inverteres klímák természetesen más ár és minőségi kategóriába tartoznak, ott helyből benne van az inverter, mint frekvenciaszabályzó elem.
Ha van jeladód, nyugodtan házasíthatod a szabályzóval, motormelegedés kérdése, meddig lehet lemenni a fordulattal, van esélyed alacsonyabbra is.
Csak maga a szabályzó alkatrészigénye egy potival szabályozva nem haladja meg az 500Ft.-ot, próba!
Való igaz, hogy a fordulatszám csökkenése olyan hangokat is eredményezhet, ami normál fordulatnál és forgórész tömegénél fogva nem is jelentkezik, ezt jelentősen befolyásolja a tengelyhelyzet is.
Megint csak: próba! Mi csak elméleti fejtegetésekbe tudunk bocsátkozni, olykor különböző eredménnyel.

Üdv: StMiklos
(#) sargarigo hozzászólása Nov 16, 2009 / 1
 
Azért két "apróságot" ne felejtsünk el!
Az egyik, hogy itt most 230V-ot készülünk buzerálni, tehát ÉRINTÉSVÉDELEM!!
A másik pedig az, hogy ha fázishasítasz, akkor valószínűleg megjelenik az éterben egy nagy csomó felharmónikus jel is, ami ha nem vigyázol nézhetetlenné teszi a kedvenc tv-sorozatodat!

Egyébiránt csatlakozom az előttem szólókhoz: Próba!
(#) Hp41C válasza vpmail hozzászólására (») Nov 17, 2009 / 1
 
Szia!

Az említett két szenzor nem egy súlycsoportba tartozik. A SYH csak a szenzor, a kimeneti karakterisztikája nem lineáris. A HIH -ben egy linearizáló elektronika is van. Ha mérni is szeretnéd a páratartalmat, akkor az utóbbit ajánlom, de a szabályozást is könnyebb lesz stabilizálni. (Mire a SYH-ből felépíted a mérőkört, a költésged eléri a HIH árát.) Egy triakos kapcsolást egy PWM fokozattal optocsatolón keresztül meg lehet hajtani.

Szia
(#) vpmail hozzászólása Nov 17, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek az értékes hozzászólásokat. Valóban, most már tényleg a próbálozásoknak kéne jönniük, de egyelőre nincs időm rá - talán decemberben. Már így is jó sok ötletet gyűjtöttem össze.
Egy topicban itt ajánlottak fordulatszám szabályozásra U208B / U211B IC-ket.
Ismeri ezeket valamelyikőtök?

Üdv
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem