Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V-os kapcsoló helyett elektronika
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szetty hozzászólása Okt 8, 2007 /

Következő problémára keresek megoldást.
Van egy elektronika, ami 230VAC (11-500 W-ig) lámpát kapcsol SSR-rel. Most a táplálást egy trafó nélküli tápról kapja, mert az kis helyet foglal. Viszont ezzel az a baj, hogy nem univerzális, és nem lehet beszerelni mondjuk egy olyan kapcsoló dobozába, ahova csak a fázis, és az izzó egyik vezetéke jön. Azt szeretném megoldani, hogy közvetlenül vezetékezés nélkül a lámpakapcsoló helyére lehessen beépíteni. Ez részben működik is, mert ha az SSR ki van kapcsolva, akkor kap tápot, viszont ha az SSR be van kapcsolva akkor nem.
Arra gondoltam, hogy a nullátmenet körüli alacsony feszültséget kéne használni, és tárolni bekapcsolt állapotban, de hogyan?

Válaszokat előre is köszönöm,
Szetty
(#) Topi válasza szetty hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

SSR-el nem tudom hogy hogyan lehetne kivitelezni, de egy fázishasításos dimmerrel megoldható, hogy nem engeded 100%-os kitöltési tényezőre.
(#) szetty válasza Topi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

igen erre én is gondoltam, de nem biztos, h a kompakt fénycsövek szeretnék.
(#) Defrisco válasza Topi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Topi válaszában megleled a lényeget. Egy dimmerre van szükséged, amit párhuzamosan kötsz a fogyasztóddal ÉS az SSR által képviselt kapcsolóval, valahogy így:

Kép: Hivatkozás

Ez állandó kapcsolatban van a hálózattal, így nincs probléma a ki-be kapcsolt SSR-t illetően. A dimmer maga pedig arra kell, hogy ne egy ellenállaton fűtsd el a 230VAC neked nem kellő részét. Vagyis egy SCR-es kapcsolással (tirisztor) csak annyit veszel ki a hálózatból, amennyi kell. A legegyszerűbb félhullám is megfelel, lévén, hogy nem szokott SSR bemenő (vezérlő) fesz 24V fölé menni. Ha meg félhullám, az máris egyen, igaz, lüktet, de külön dejóda sem kell. Egy kis pufferelés nem árt azért.

A tiris kapcsolás pedig ez:

Kép: Hivatkozás

Itt a 40W-os izzó helyett kell végül az SSR vezérlőbemenete. Itt megjegyzem, hogy egy lámpás próbaterheléssel jó először belőni, milyen potméterállásnál lesz a 20-24V (vagy akármilyen más fesz, ami az SSR-nek vezérlésre kell), és csak utána rákötni a nemesebb alkatrészt.

Remélem, tudtam segíeni, ha valami kérdésed van, állok rendelkezésre.
(#) Pafi válasza Defrisco hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Defrisco!

Idézet:
„egy olyan kapcsoló dobozába, ahova csak a fázis, és az izzó egyik vezetéke jön.”

Vagyis a célnak ellentmond az általad ajánlott rajz! Nincs nulla a környéken!

Pl. lehetne a lámpa áramát egy soros trafóval kicsatolni, és sönt stabilizátorral előállítani a segédtápfeszt, de ez csak szűk teljesítménytartományban használható megoldás, és induláskor jó nagy áramra kell felkészülni.
(#) szetty válasza Defrisco hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Értelek, de nem jó. Az a baj, h egy villanykapcsoló helyére akarom betenni. Ott pedig nem tudok a fogyasztóra párhuzamosan kötni semmit. Valójában a kapcsoló helyett akarok egy elektronikus kapcsolót, amihez a tápot a fogyasztón keresztül venném. Az SSR-t egyébként 15 mA-rel vezérlem (infraledes nullátmeneti elektronikával). És a vezérlő is eszik kb. 10 mA-t 5V-on.
(#) Skori hozzászólása Okt 8, 2007 /

Tudtommal létezik olyan opto-triak, ami nullaátmenetnél kapcsol, csak fel kell használni. Illetve a céltól függően sima optotriakkal is megoldható.
De mivel szeretnéd vezérelni? Nyomógomb, külső áram/feszültség forrás, egyéb?
(#) szetty válasza Skori hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

OK. Ez egy olyan áramkör (készen van, és működik), ami távirrányító jelét veszi, és erre kapcsol ki, vagy be. Csinálnék többet is a lakásba, de az a baj, h kábelezni kell. Be kell húzni a 0-t a kapcsolódobozoka. Ezt nem akarom. Az elektronikának a lámpa bekapcsolt állapotában is működnie kell,hogy ki tudjam kapcsolni a lámpát. Sőt addig sem kell elmenni, mert bekapcsolás után rögtön kikapcsolna, ha a fázis, és a lámpa vezetékéből táplálnám, hiszen akkor megszűnne a tápfesz.
(#) Skori hozzászólása Okt 8, 2007 /

Ha kompaktfénycsövet szeretnél üzemeltetni róla az egyéb problémát is felvet. Kikapcsolt állapotban az elektronika 10...15mA-es árama miatt villogni fog a kompaktcső, mert a benne levő elkó pár másodpercenként feltöltődik a befolyó áramtól.
(#) ha6pc válasza szetty hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

Legyen szabad megjegyeznem,hogy a szilárdtest-relé "nagyfesz oldala" (nullátmeneti kapcsoló,triak-vezérlő) a soros körből lopja el a saját működéséhez szükséges tápfeszültséget. Tehát bekapcsolt állapotban is marad rajta annyi,amivel már lehetne kezdeni valamit.
(#) szetty válasza ha6pc hozzászólására (») Okt 9, 2007 /

Én is ilyesmire gondoltam. Sőt tovább gondolkoztam.
Mi lenne, ha egy graetz-híd két oldalára tenném az SSR kapcsolt lábait, és a graetzről levehető feszültséggel(ami egyenáram) kezdenénk valamit. Abból lehetne valahogy tápot készíteni, és tárolni az energiát egy viszonylag nagyfeszültségű kondiban, ami pedig esetleg egy apró step-down konvertert táplálna, és az elektronika ebből nyerné az energiát. Ha az SSR zárva van, akkor akkor a diódák nem engednek áramot az izzóra, ha pedig nyitva van, akkor az a pár 10V-os feszültség táplálhatná az áramkört, ami 0-átmenet után van egy rövid ideig.
Vélemény?
(#) Doky586 hozzászólása Okt 10, 2007 /

Én így gondolnám: Az SSR-el sorosan és párhuzamosan is 1-1 graetz zener-el (5V) lezárva ami adja az elektronikának a tápfeszt (az ssr-el párhuzamos graetz elé egy soros ellenállás vagy kondi is kell), a soros graetz-el párhuzamosan egy 6V~ 2ák-s pici relé ami kapcsolgatná azt hogy melyik gaetz kimenetéről kapja az elektronika a tápfeszt...
Így az elektronikának mindig van tápfeszültsége, nem kell energiatároló, de a fogyasztó is kötött paraméterekkel rendelkezhet: nem lehet túl nagy (a zenert ne ölje meg) vagy túl kicsi (a relét be tudja húzni vagy az elektronika áramát kikapcsolva is átereszteni) teljesítményű.
(#) szetty válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 11, 2007 /

a soros ellenállás nagyon fűtene sztem. Viszont lehetne hozzá számolni kondenzátort.
(#) Doky586 válasza szetty hozzászólására (») Okt 11, 2007 /

Ha CMOS áramkörökkel oldja meg a vezérlést, akkor az összfogyasztás kisebb mint 1mA, így elég egy sima 0.25W-os ellenállás...
(#) bakcsa83 hozzászólása Szept 24, 2015 /

Sziasztok,
Jó pár éves téma már, én is hasonlót szeretnék véghez vinni, de nem találtam jó kapcsolást.

Tehát, egy villanykapcsló helyére szeretnék beépíteni egy áramkört, ami kapcsolgatná a lámpát. Az áramkörnek állandó 5v/10mA ellátásra van szüksége. Létezik erre valamilyen elegáns megoldás?
(#) Gafly válasza bakcsa83 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Idézet:
„Létezik erre valamilyen elegáns megoldás?”

Igen
Kondenzátor, ellenállás, diódahíd, kondenzátor és "zéner" szokott lenni a klasszikus megoldás.
Mondjuk 10 mA az ebben a felállásban már eléggé "fűt"...
Kidobott telefontöltő nem játszik (USB = 5Vdc)?
(#) lacikadec hozzászólása Szept 24, 2015 /

sziasztok nem tud valaki 200μf üzemi kondenzátort villanymotorra
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem