Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Üdv! Ha egy elektrolit kondenzátor hangot ad ki, akkor már csak egy kísérletet tehetsz vele. Megkísérled eltalálni a szomszéd macskáját. Egyszer.
Öreg, régen használaton kívül lévő kondenzátorokat formázni kell. Egy soros ellenállás és kicsi idő.
SZiasztok!
Olvasgattam mindenhol de egyelőre választ nem találtam. SZóval csöves erősítőbe tápnak való 400V-os kondikat hogyan kellene formázni helyesen. Ha valaki ezt letudná írni és kicsit lemagyarázni közben nagyon megköszönném. Köszi a válaszokat
Lenne 8 db olyan kondim mint ami a képen van. Nagyon olcsón vettem , lehet hogy régiek. Eléggé tekintélyes darabok , szeretném felhasználni őket egy erősítőben.
Most az lenne a kérdésem ,hogy ha mindet párhuzamosan kötöm , egyszerre lehet formázni őket? A kisütésre alkalmas lehet egy izzólámpa is? (legalább látszik mikor sül ki) Másik , miért ad meg kétfajta feszültséget? Úgy tervezem egy toroidra tekerek fel pár menetet , és azzal formázom , utána kicsit több menet megy rá. Természetesen egyenírányítás után. Egy dióda is megfelel? Köszi a válaszokat!
Szerintem akkor felhasználható a többiek által leírt módon, azért kell formázni,hogy elérje a névleges kapacitását és megfelelő szűrést biztosítson!A többi panelben lévő elkó legyen új feltétlenül!Nem nagy beruházás és nagyban befolyásolja quad megfelelő működését!
Illik formázni őket ... pl 10 - 20 volttal néhány órán órán keresztül. Előtét ellenálláson keresztül.
Avagy több lépcsőben kisebb, kisebb előtét ellenállásokra cserélve. pl.: 500-600 ohmtol kezdve lefele menve aztán elhagyva azt is. Aztán nagyobb feszültségen is megismételve..
Régen (vagy soha) nem használt elkókat illik formázni. Ezt én úgy csináltam a régi csöves erősítőkhöz, hogy soros 4,7k ellenállással kapcsoltam az üzemi feszültségre a kondit. Analóg műszeren látványos a dolog, mert a - mondjuk350V-os kondi - nem hajlandó feljebb menni 280V-nál! Ekkor átváltom az ellenálást kisütésre (egysarkú kapcsoló karján az ellenállás, egyik állás a betáp +, másik az elkó negatív) - fesz lemegy nullára. Ezután ismét töltöm, ezt ismételgetem. Egyre gyorsabban veszi fel a töltést és eléri a tápfeszt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |