Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Inhouse válasza JoeA hozzászólására (») Nov 24, 2024
Hát itt a lehetőség, majd megírod rá.
Tehát a karadio továbbra sem biztosít BT kimenetet.
Lehet, hogy valami olyasmit keresel, ami nem létezik még, és meg kell csinálni. Vagy ha létezik, akkor lehet, nem lesz pénztárcabarát.
Már írtam, hogy a DAC is külön panel a karadionál is és vezetékezni is kell, tehát, még egy kis BT panel, meg 3-4 vezeték már nem oszt nem szoroz és meg van amit keresel.
(#) JoeA válasza lalca hozzászólására (») Nov 24, 2024
Hát az ezért nem teljesen igaz, vannak projektek ahol használja multiplexelve. Mivel ugyan azt a rádiót használja, természetesen ez nem valódi egyidejű használat, de nem is zárja ki a lehetőségét. A karadio bár ügyes, nem az amit keresek jelenleg.
(#) Inhouse válasza JoeA hozzászólására (») Nov 23, 2024
Én nem találtam a karadiomban BT részt, ezt honnan vetted?
A karadio egy házi project, a DAC is külön panel, így is, úgy is neked kell hozzá dobozt fabrikálni, elférhet még benne a BT transzmitter is. Elég, ha egy USB aljzatot alakítasz ki belül és vannak ilyen átkapcsolható USB transzmitterek (akkora mint egy kisebb pendrive), tud venni/vagy adni is, ami kell.
(#) JoeA válasza uniman hozzászólására (») Nov 23, 2024
Hát....
Épp arra gondoltam, hogy ezek (mint a karadio is) már eleve teratalmaznak BT-t, amiket a githubon találtam képesek akár venni és BT-s hangszóróként működni. Jellemzően ESP-vel készülnek, de van pár egyéb alternatíva is csak épp egyik sem „adó”-ként működik, ahogy a karadio sem, pedig mindben ott a BT lehetősége, mert venni tudnak.
(#) Inhouse válasza JoeA hozzászólására (») Nov 22, 2024
Keress itt, ebben a topicban vissza a karadio szóra és lesz megoldás. Persze a vonalkimenetre még kell egy BT transmitter.
(#) fakezű válasza b_zsiga hozzászólására (») Okt 3, 2024
Szia,

Igen, tudom hogy van ez a program, és a karadio is, de itt pont a legegyszerűbb kivitel volt a cél csak egy netes rádió vételére. Talán lesz majd egy másik is, több adóval, és így több kiegészítővel.

Esetleg abban tudsz segíteni, hogy amit összehoztam kis programot abban a poti helyére beírod a megfelelő sorokat, hogy enkóderrel működjön?
(#) gacsoi válasza b_zsiga hozzászólására (») Ápr 23, 2023
A pip3 install cryptography parancsal szépen felment a csomag.
Nállam az asztalon van kint a karadio32 könyvtár.
Meg fróbáltam innen inditani a scriptet, de elérési úttal volt probléma.
Átmásoltam a board könyvtárat a c: gyökerébe, és így simán lefutott.
Szóval ez is pipa. Köszi a rengeteg segítséget.
(#) b_zsiga válasza gacsoi hozzászólására (») Ápr 21, 2023
Az nvs_partition_genlocal.sh file paraméter nélkül indítva letörli az összes .bin file-t és újra generálja.
Paraméterrel indítva ellenőrzi, hogy létezik-e a megadott nevű .csv file és abból készít .bin-t.
Ehhez az nvs_partition_gen.py programot futtatja

python $NVS_PARTITION_GENERATOR\
--version v1\
--input "$1"\
--output "./build/$fname.bin"\
--size $SIZE_PARTITION

Ha megpróbálom futtatni, ez lesz az eredmény:
$ ./nvs_partition_genlocal.sh new_psram.csv
Jump into /home/siga/esp2/karadio32_4/boards directory

Board new_psram
This is the standard simple configuration for a wrover
./nvs_partition_genlocal.sh: line 21: python: command not found

Minimum NVS Partition Size needed is 0x3000 bytes. Look at this link :
https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/latest/api-reference...tility

For flashing, type :
esptool --chip esp32 write_flash 0x3a2000 build/new_psram.bin

Most éppen python3 van telepítve a gépen ezért a parancsot módosítottam:
errről: python $NVS_PARTITION_GENERATOR\
erre: python3 $NVS_PARTITION_GENERATOR\

Ez csak az én egyedi problémám volt. Nem találta a python-t. Máshogy is kikerülhető a probléma. Pl. symlink-kel vagy másik python telepítéssel stb.
Én el voltam tévedve. Az esp-idf telepítésekor van egy script, ami beállít környezeti változókat. Onnantól kezdve érti a rendszer a python parancsot. Emiatt azt feltételeztem, hogy a config file fordításhoz is kell a teljes esp-idf, de most úgy látom, hogy nem.

Van Windowshoz is egy .bat file. Azt soha nem próbáltam, nincs Windows a gépemen.
A lényege ugyanaz. Az is az nvs_partition_gen.py file-t futtatja.
(#) b_zsiga válasza Skori hozzászólására (») Ápr 19, 2023
A config file az, amit a 0x3a2000 címre kell betölteni.
Ezt egy .csv file-ból egy mellékelt tool állítja elő. A flash-eléshez teljes partíciót kell előállítani.
A tool keegészíti partíció méretűre, számol hozzá checksum-okat stb.

Lépésről lépésre:
Telepíteni kell az esp-idf-et GitHub-ról
Le kell tölteni a karadio32-t a GitHubr-ól
Nekem az esp-idf 4.4-es verzióval sikerült a karadio32_4 (4-es idf-hez készült) változatot lefordítani.
Ha csak ezt a config file-t akarja valaki szerkeszteni, akkor más verzió is jó lehet.

A karadio32_4/boards mappában vannak előre megírt .csv file-ok különböző developement board-okhoz.
Célszerű egy olyanból kiindulni, amivel már működik a rendszerünk.
Az L_LABEL és L_COMMENT kezdetű sorokat nem kötelező, de nagyon célszerű módosítani. Ezek az értékek CLI-ben kiírathatóak, később tudjuk ellenőrizni, hogy mi van éppen betöltve.
A P_xxxxxx sorokban van a funkciók GPIO porthoz rendelése.
Amire nincs szükségünk, azokhoz 255-öt kell írni. Ami kell, oda a megfelelő GPIO számot.
Van néhány korlát:
- Ha van PSRAM, akkor a GPIO16 és GPIO17 nem használható (a RAM CLK és CS jele)
- A GPIO34, GPIO35, GPIO36, GPIO39 csak bemenet lehet.
- A GPIO0, GPIO2 és GPIO5 befolyásolhatja a boot-olást. ha erre olyandolgot kötünk, ami bekapcsoláskor tápra/földre húzza ezeket a lábakat, annak hatása lehet a BOOT-ra
Ha megvagyunk a szerkesztéssel, le kell futtatni a karadio32_4/boards/nvs_partition_genlocal.sh scriptet.
Ez csinál egy ugyanolyan nevű, .bin kiterjesztésű file-t a karadio32/boards/build mappába.
Ezt a .bin file-t kell a 0x3a2000 címre flash-elni.

Idézet:
„Pl. ha az enkóderrel hangerőt, és csatornát váltani nyomógobbal szeretnék, az megoldható (hogyan, lépésről-lépésre)?”

Ehhez próbálgatni kellene egy kicsit, vagy a szoftvert jobban átnézni.
Két encoder van definiálva. Az ENC0 alapból hangerőt állít, ha nem kell a gomb funkciója (röviden nyomva start/stop, hosszan nyomva átvált csatornaváltó üzemmódra), akkor elég az ENC0_A-t és ENC0_B-t bedefiniálni.
Nyomógombokból több lehetőség van. Vannak a BTN0_A, BTN0_B stb. gombok, és van az egyetlen analóg bemenetre ellenálláshálózattal csatlakozó 6 gomb, P_ADC_KBD. Hogy melyiknek mi a funkciója, azt vagy ki kell olvasni a szoftverből, vagy be kell elsőre mindet definiálni és próbálgatással kiszűrni, hogy melyekre van szükség.
(#) Skori válasza gacsoi hozzászólására (») Ápr 18, 2023
ESP8266+VS1053-al próbáltam, rendben működik.

Vajon ESP32/karadio32-vel is megoldható ugyanez?
(#) mtibi55 válasza Travolta hozzászólására (») Ápr 18, 2023
Vissza raktam a karadio-t de a web felületen nem találok olyat hogy állítani lehetne a DAc-ot.
(#) mtibi55 hozzászólása Ápr 17, 2023
Sziasztok össze dobtam egy karadio-t 8266 és 1053-mal de valamiért csak fehér zaj jön belőle. A soros monitoron és a web felületen látszólag működik. A vezetékelést többször átnéztem minden stimmel. Valakinek van ötlete mi a gond?
(#) b_zsiga hozzászólása Ápr 3, 2023
Sziasztok!
Végre volt időm kipróbálni a VS1053 dekódert a karadio-val.
Az első rádiómban WROVER modul van, szoftveresen dekódolja az mp3 és AAC stream-eket.
A szoftveres dekódolás miatt kell a WROVER-ben lévő PSRAM. Az mp3-mal nincs semmi baj, de az AAC szakadozik.

A VS1053 dekóderrel az AAC stream-ek is teljesen jók. Egyelőre csak fülessel próbáltam ki, még ki kell próbálni, hogy elegendő-e a hangereje hangszórón is.

Ha valaki AAC-t is szeretne hallgatni, mert pl. az adott adás csak abban érhető el, vagy lassú az internet, akkor kell a VS1053.
(#) gacsoi hozzászólása Márc 28, 2023
Sziasztok!
Előre is elnézést kérek a láma kérdésekért, de most ismerkedem az esp-k világával.
Most találtam rá a karadio projektre.
Volt itthon egy ESP32-D1-MINI, amire sikeresen feltoltam a karadiot.
Szépen csatlakozik a hállózatra, elérem webes felületen.
Most kaptam egy SSD1306 Oled kijelzőt, ezt próbáltam hozzá illeszteni, sikertelenűl.
Valaki le tudná írni szájbarágósan a menetét ?
(#) b_zsiga válasza kopizoli hozzászólására (») Márc 26, 2023
Mint korábban is írtam, a dokumentálás nem az erősségem. Megint végig kellett játszani mindent előlről.
Hosszas kísérletezés után arra jutottam, hogy az IDF 4.4 verzióval a ez a karadio lefordítható. Sajnos nem a legfrissebb.

A fordítás végén ez az üzenet van, ebből ki tudod vadászni, hogy melyik file-t milyen címre kell betölteni.
python ../esp-idf/components/esptool_py/esptool/esptool.py -p (PORT) -b 460800 --before default_reset --after hard_reset --chip esp32 write_flash --flash_mode dio --flash_size detect --flash_freq 40m 0x1000 build/bootloader/bootloader.bin 0x8000 build/partition_table/partition-table.bin 0xd000 build/ota_data_initial.bin 0x10000 build/karadio32_4.bin
or run 'idf.py -p (PORT) flash'

Ha van egy működő verziód, mentsd el a csatornalistát, azt a legnehezebb pótolni, ha esetleg valami nem sikerül.
Ha nem törlöd ki teljesen, akkor a HW beállításaid megmaradnak.
Ha ki kell törölni teljesen, akkor kell egy ötödik file is, amit a 0x3a2000 címre kell betölteni. Használd azt, amit korábban. Abban a GPIO összerendelések vannak. (meg pár opcionális paraméter)

Ha működik, utána ne frissítsd OTA, mert akkor elvesznek a módosítások.
Sok sikert!
(#) kopizoli válasza b_zsiga hozzászólására (») Márc 16, 2023
Köszi, az is megvolt (build könyvtár törlése). Tegnap volt egy kicsit több időm, egy teljesen frissen telepített gépre feltettem az ESP-IDF-et és a Hello_world példát gond nélkül fordította bin-re, viszont a karadio-t sajnos nem sikerült lefordítani, pedig dolgozott vele elég sokat, de kb. 3/4-e után elkezdett hibákat dobni és failed-re futott a fordítás. Több dologra is rájöttem azért menet közben, például, hogy az ESP-IDF verzió sem mindegy, mert én alapból a legfrissebbet tettem fel, de a karadio-ból nem a karadio4 volt nekem letöltve.

Tegnap elkezdtem újra a "kályhától", frissen telepített gépre, frissen telepített ESP-IDF, Github-ról letöltött teljes karadio4-nél módosítottam az addonucg.c file-t és azt próbáltam fordítani, de ahogy fentebb írtam, kb. a 3/4-énél elhasalt a fordítás.

Tényleg feladom, rengeteg időt és energiát tettem bele, de nem sikerült, akkor marad így, maximum, ha az általad fordított, módosított bin-t megkaphatom Tőled (privátban), megköszönöm és akkor azt használom, különben így marad.

Mindenesetre köszönöm Neked is és pipi-nek is, hogy próbált segíteni.
(#) b_zsiga válasza kopizoli hozzászólására (») Márc 10, 2023
Én Linux Mint-et használok, csak arra tudok részletes leírást adni.
De a lépések nagyjából miegegyeznek minden op rendszer esetében.

Telepíteni kell az esp-idf -et
A fenti linken le van írva lépésről lépésre Windows és Linux/Mac rendszerekre is a telepítés.
Én a 4.4-es verziót telepítettem, azzal sikerült lefordítani.

GitHub-ról le kell tölteni a teljes karadio32-t.
Én ebből is a karadio32_4-et töltöttem le, mert ez elvileg a 4.4-es esp-idf-hez van, de úgy látom, hogy a karadio32 frissebb jelenleg.

Igény szerint lehet módosítani a forrás file-okat.

Le kell fordítani, majd bele kell tölteni az ESP-be.
fordítás:
idf.py build

A lefordított bináris neve a project neve lesz .bin kiterjesztéssel.
Ha pl karadio32 nevű könyvtárba töltöd le a forrást, akkor az esp/karadio32/build/karadio32.bin lesz a lefordított bináris. Külön nem lehet csak egy-egy file-t. Az egészet kell újrafordítani.

betöltés:
idf.py -p /dev/ttyUSB0 flash

Előtte célszerű egy mentést csinálni a csatornalistáról. A csatornalistát, beállításokat, HW configot tartalmazó partíciót nem írja felül ez a módosítás, tehát elvileg minden ugyan az marad, de előfordulhat valami hiba, ami miatt a teljes flash-t törölni kell. Csak arra az esetre kell a mentés.
(#) kopizoli válasza b_zsiga hozzászólására (») Márc 9, 2023
Nagyon köszönöm a válaszod és elnézést, hogy csak ilyen sokára reagálok, de vidéken voltam és csak most értem haza.

A fájlt megtaláltam, köszönöm, módosítottam, ahogy írtad, csak azt nem tudom, hogy ezt az egészet, hogy tudom bin-be fordítani, ha azt leírnád, megköszönöm.

Illetve nem tudom, hogy melyik bin fájl lesz ebből, ebből lesz a karadio32_verziószám.bin ?

Magát a flashelést utána már meg tudom csinálni, ha ez be lett fordítva bin-be.

Nagyon köszönöm.
(#) b_zsiga válasza kopizoli hozzászólására (») Márc 6, 2023
Sajnos a dokumentálás nem az erősségem. Ez jó alkalom arra, hogy újra átnézzem és le is írjam, hogy miket csináltam.
Mennyire az elejétől írjam le? Esp-idf telepítése, fordítás, flash-elés az megvan, vagy azt is írjam le?
Amit lejegyeztem belőle anno (Nincs sok formázási lehetőség itt a fórumban, ezért vastag betűvel egy korábbi, saját magamnak készített feljegyzést másolok ide. A nyelvezetért elnézést kérek, magamnak írtam):

A megjelenítés a karadio32_4/main/addonucg.c file-ban van

Szövegméret

A megjelenítendő szöveg karaktereinek méretét a
setfont(sizefont size)
függvény állítja be.

A választható méretek
typedef enum sizefont {small, text,middle,large} sizefont;

Dátum/idő betűméretének beállítása, kb 650.sor körül:
case TIME:
if ((yy > 80)||(lline[TITLE21] == NULL)||(strlen(lline[TITLE21]) ==0))
{
// setfont(small);
setfont(text);

Szöveg helye

Dátum/idő poziciójának beállítása, kicsit lejjebb:
// xpos = (3*x/4)-(len/2);
// yyy = yy -10;
xpos = 1;
yyy = yy -50;
ucg_DrawString(&ucg,xpos,yyy,0,strsec);

Vérnyomásmérő

A keretet az ucg_DrawFrame(), a csíkot az ucg_DrawBox() függvény rajzolja ki. A csík OK, a kerettel van baj.
A méret viszonylag könnyen beállítható, hogy végigérjen a képernyőn, és egy kicsit magasabb legyen
// ucg_DrawFrame(&ucg,0,yy-10,x/2,8);
// ucg_SetColori(&ucg,255,0,0);
// ucg_DrawBox(&ucg,1,yy-9,((uint16_t)(x/2*volume)/255),6);
ucg_DrawFrame(&ucg,0,yy-20,x,18);
ucg_SetColori(&ucg,255,0,0);
ucg_DrawBox(&ucg,1,yy-19,((uint16_t)(x*volume)/255),16);
(#) kopizoli válasza b_zsiga hozzászólására (») Márc 5, 2023
Szia !
Én is egy ST7789V chip-es 2.8"-os kijelzővel építettem meg az enyémet (karadio32), annak a kijelzőnek 320x240 a felbontása és nekem is alapból olyan, hogy egy sorban van a hangerő csíkja és a dátum meg az idő, így viszont az utóbbi kettő, nagyon kicsi.
Tudnál kérlek segíteni, hogy mit kell módosítani ahhoz, hogy nekem is külön sorba kerüljenek, mintahogy Te megoldottad ?
Köszönöm.
(#) b_zsiga válasza Travolta hozzászólására (») Márc 3, 2023
Első körben megpróbálnám a másik 128x160-as beállítású, ST7735 vezérlős kijelzőt.
Telnet után:
Escape character is '^]'.
karadio telnet
> sys.lcd

##LCD is 126#
##LCD Width 96, Height 65#
> sys.lcd("192")
(#) b_zsiga válasza Travolta hozzászólására (») Márc 3, 2023
Saját tapasztalat:
Én 2 db MAX98357A-t használok DAC-nak/erősítőnek.
karadio32 ESP32-WROVER modul szoftveresen csak az mp3 stream-eket játsza le rendesen, az AAC akadozik, OGG nem is támogatott.

A VS1053 nem csak DAC, mp3/AAC/OGG dekóder is. Már megjött a VS1053 modul, de még nem volt időm kipróbálni.
(#) b_zsiga válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 13, 2022
Két külön dolog a fizikai összekötés, és a kijelző tipusának módosítása. A fizikai hardverek GPIO portokhoz rendelése a bonyolultabb. Nem biztos, hogy azon kell változtatni. Arra csak akkor van szükség, ha a betöltött file-hoz képest más GPIO portokra szeretnéd kötni a kijelzőt.
A kijelző tipusát egy telnet paranccsal át lehet írni.
sys.lcd("XXX"), ahol XXX a kijelző tipusa. Restart után az lesz az érvényes.
Pl. sys.lcd("0") jó az SSD1306 vezérlőjű, I2C buszos, 128x64 felbontású kijelzőhöz.
sys.lcd("203") ST7789 240x240 SPI TFT kijelző.

Így néz ki:
user@host:~$ telnet X.Y.Z.W
Trying X.Y.Z.W...
Connected to X.Y.Z.W.
Escape character is '^]'.
karadio telnet
> sys.lcd("0")

##LCD is 0 on next reset#
>
(#) Skori hozzászólása Szept 25, 2022
Ha már néhányan használjuk itt a karadio-t: megosztom a jelenlegi rádió listámat. A rádió webfelületén könnyen exportálhatók és importálhatók a rádió csatornák.

Érdemes még ITT rákeresni egyes rádiókra, külön ajánlom keresőszóként: DI Radio digital Impulse Ennek a rádiónak rengeteg csatornája működik, jó minőségben, 320kbps adási sebességgel, mindenféle zenei stílus megtalálható, és nincsenek reklámok, csak zene.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2022
(#) djnyary hozzászólása Szept 18, 2022
Sziasztok! Összedobtam én is egy karadio-t, NodeMCU ESP8266-al, és VS1053-al. Működik szuperül, viszont valamiért a https-es url-el kezdődő stream-eket nem fogadja el úgy sem, ha át van írva a port 443-ra. Valaki esetleg nem jött még rá hogy lehet ezt megoldani? Radio Ozora Trance is ilyen rádió és azért azt sajnálom hogy nem tudom vele hallgatni.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2022
(#) Skori válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 13, 2022
A karadio minden adatot kiküld a soros porton. Szinte bármilyen MCU-val kiszűrhető a kívánt adat, és megjeleníthető egy hozzá illesztett kijelzőn.
(#) Inhouse válasza HA5AWS hozzászólására (») Szept 13, 2022
Firefoxnál jobb gomb a rádió lejátszópanelján, ott vizsgálat, majd kimásolod az ott megjelenő címet. pl. Rádió1->https://icast.connectmedia.hu/5201/live.mp3
Mondjuk nekem az rémlik, hogy a https oldalak nem mennek a karadioban.
(#) Skori válasza kistee hozzászólására (») Feb 24, 2021
Amit beraktál képet a karadio webfelületéről, azt hogy érted el, kliensként csatlakoztál rá?
A jobb oldali AP SSID mezőben miért van 'jelek közé téve a beírt SSID ?
Milyen routered van, nem lehet megnézni benne, hogy a log-ban volt-e csatlakozási kísérlet, és ha igen, akkor miért volt sikertelen?

Most nézem, hogy usb/soros porton ommunikáltál az eszközzel. Megnézted mit jelent a status:255 ?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) kistee válasza kistee hozzászólására (») Feb 23, 2021
Nem hagyott nyugodni, hogy a karadio projektben miért nem csatlakozik a Wemos a wifimre. Mivel a github-on az eggyel korábbi firmware verzió is fent van, gondoltam megpróbálom azzal.

És azzal megy! Persze a webfelületen felajánlja a frissítést, de nem fogom frissíteni.
Szóval ez volt az oka, talán másnak is hasznos lesz ez az infó.

Konkrétan: nem az "user1.4096.new.4.bin" és "user2.4096.new.4.bin" fájlokat kell flash-elni, hanem az "user1.4096.prv.4.bin" és "user2.4096.prv.4.bin" fájlokat.
(#) kistee hozzászólása Feb 19, 2021
Sziasztok,

Én is nekifogtam a magam netrádiójának. Először a karadio-val próbálkoztam, de a Wemos D1 Mini sehogyan sem akart felcsatlakozni a wifimre. Két napig próbálkoztam, eredmény nélkül, majd feladtam. Esetleg van valakinek ötlete, hogy miért nem tudott rákapcsolódni? (némi infó az utolsó képen) MAC szűrés van nálam, de a próba idejére kikapcsoltam.

Jött a "B-terv", az ESP-rádió. Ez végre működött, a wifire is csatlakozott (ugyanaz a Wemos...). Összeállt a deszkamodell, ez végre műklödik. Hátránya, hogy csak http:// adókat kezel, a https:// nem megy neki. A Ka-Radió boldogul a https-sel?

A kis Nano csak a vezérlőgombokat fogadja és küldi a parancsokat a Wemosnak.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2021
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem