Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   54 / 137
(#) Morzsi007 hozzászólása Ápr 28, 2010 /
 
BC-s tranzisztorokat, mint Te a végfoknak meg MJL3281-MJL1302. Kipróbáltam két trafóval is (volt hangzás beli különbség), az egyiknél 10,3 V-al a másiknál 14V-ot mértem. A 14V-ossal már nem nekem a magas hangok nem voltak olyan szépek. A 10,3 V kicsit kevés volt teljesítményben, de nagyon szépen szólt. Ugye Te is írtad, hogy 12 és 13,5 V közé kell esnie. Amúgy nem igazán melegedtek a tranzisztorok, hallgattam 30-40 percet. Most már kezdem a másik felét lassan építeni . Nekem is bevállt..
(#) zoZolika válasza doomkiller hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /
 
Szia!
Én általában TL082 típusú dual op-ampot használok
olcsó, jó hangú és főleg gyors és kicsi az offsetje. Én jelenleg egy Szekeres-féle fejhallgató erősítőben használom a típust. Kellemes hangja van. Ha tudsz, ilyet rendelj vagy vásárolj.
Szia és szép hetet.
(#) Mayan válasza zoZolika hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Szerinted a tl072 vagy a 082 a jobb - szebb hangú ?
(#) zoZolika válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
Szia!
Szerintem ízlés dolga.Picit eltérő a karakterük de lehet, hogy csak azért, mert a TL082 nekem még régi keletnémet gyártmányú; valószínűleg módosítottak itt-ott a technológián. De mindent összevetve a TL082 elvileg precízebb, de pár évvel biztos fiatalabb fejlesztés. Sok paraméter egyforma, meg kell hallgatni őket azonos körülmények között
Más: tetszik az erősítő ötleted. Ez a miért nem jutott nekem eszembe kategória
Szia és kellemes hétvégét.
(#) trionaudio hozzászólása Ápr 29, 2010 /
 
Mekkora trafot rakjak tápnak? hány VA-es legyen ? sztereohoz
(#) hapro válasza trionaudio hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /
 
200VA-től fölfelé tennék, de össz fogyasztása 50VA körül van. Mielőtt kérdenéd miért ekkora, azért mert csak. Kérdeztél egy értéket, én meg ekkorát mondtam. Függ több dologtól ennek értéke...
(#) trionaudio válasza hapro hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
vasaláshoz tükrözni kell a paneltervet?
(#) hapro válasza trionaudio hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Vasaláshoz nem kell tükrözni. Ha megnézed a beültetést abból is láthatod, vagy ha megnézed a feliratokat a nyák rajzon, akkor is látható, hogy nem kell tükrözni.
(#) oibacsi hozzászólása Máj 3, 2010 /
 
Sziasztok!
Előre leszögezem, nagyon amatőr vagyok, de valahol mindenki kezdte...szóval gyakorlatilag megépítettem Bővebben: Link-ezt egy picit másképp, csak a 4,7K-s ellenállás helyére egy 10K-s trimmert tettem, hogy állítgathassam a nyugalmi áramot. A kérdésem az lenne, hogy ezt mindig rövidre zárt bemenettel történjen? Illetve jó tudom, hogy bemelegedéskor állítsak utána?
Előre is köszi, Zoli
(#) Mayan válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Nyugodtan állítgathatod üzem közben, nem változtat semmin, de ampermérő beiktatásával tedd ezt ( az egyik tápágban ), hogy lásd mennyire változik, nehogy kinyírd a tranyókat túl nagy árammal.
(#) oibacsi hozzászólása Máj 3, 2010 /
 
Persze, én is úgy gondoltam
Mondjuk én BD242-t tettem bele, nekem nem kell akkora teljesítmény, tölcséressel itthon 2*2 wattal remeg az ablak
(#) Mayan válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Nekem is jó érzékeny, IQ hangdobozaim vannak, házimozitunk tegnap is a kis a-osztályúmmal, mély dörejeknél, effekteknél hátborzongatóan jó, nagyon komoly hangerőt ad. 34 Hz-től jön a dobozka... Milyen az a tölcséresed ? TQWT ? Van képed valahol ?
(#) oibacsi válasza Mayan hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Ez egy módosított Sonido terv (honlapon fennt van), és egy Monacor SPH-68X ül benne, 35hz-től szépen dolgozik...egy pesti kis cég csinálta, de kivették a kínálatból...én csak zenére használom
A nyomókamra lett módosítva a monacor rezonanciafrekijéhez...ennyi
(#) Mayan válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Jó lehet... és hallgattad már az erősítőmet ? Milyen ?
(#) oibacsi válasza Mayan hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Épp most faragom neki a dobozt
Picit módósítottam rajta ugye, 4*10ezer mikrós szűrés, előtte 100-100, utánuk 470-470 nanós szűrés, 150VA trafó (2*12V), bd242C-k és 10K-s helitrimmerek...hétvégére szerintem be tudok számolni
(#) Mayan válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 3, 2010 /
 
Na, te akkor profin megcsináltad... kíváncsi leszek a tapasztalataidra, és képeket majd tegyél fel...
(#) varttina válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Szia!
Először rövidre zárt bemenet mellett, multiméterrel mérve szoktam beállítani a nyugalmi áramot, majd zenére fülelve finomhangolom.
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
A-osztályúnál van értelme lezárni a bemenetet ? Nem függ az áram a jeltől...
(#) oibacsi válasza Mayan hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Ezért kérdeztem, mert sokan így állítják...
A másik dolog: mélyhangoknál haverom szerint az önindukció miatt egy picit azért megnő az áramfelvétel és fesz is, ezért nem Graetz-et használtam a +-12V mellé, mert a tl082 gyönyörűen ledobta volna a kalapját...
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Normál üemmódban valóba független az áramfelvétel a kivezérléstől, viszont túlvezérlés esetén már nem.
(#) trionaudio hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
Egy újabb kérdés ! A HIRAGA-val kapcsolatban. 2N3055 és MJ2955 lett a végranzisztor, a táp 12 volt egyen irányitva 15 volt körül van. ezt valahogy csökkenthetem. ? pl egy teljesítményellenállással a táp ágban. vagy áteresztö tranzistoros stabilizálás ? mennyire melegiszik majd 1A- nyug áramnál? 60 fokra számitok. max 75 . mert egy 3 cm vastag. 10cm magas és 38 cm hosszu a borda. és TO-3 as tranyot szeretnék belerakni . ez a borda elég lesz ? üdv Krisztián
(#) Beachway hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit az oldalon! Nagyon tetszik ez az erősítő, ezért úgy határoztam megépítem. És úgy szeretném megcsinálni, hogy a lehető leg jobban szólljon. Tehát minden hiba lehetőséget maximálisan kizárnék. Az első észrevételem a tápegység lenne. Nem lenne e előnyösebb ha két grécet építenénk bele oldalanként, és a trafó középkivezetését csak a végfok panelen kötném össze? A + és a - össze lenne sodorva. Így csökkenteném a földhurkot. A másik pedig a 4 óhmos ellenállás helyett, vagy mellé tennék be egy induktivitást?
(#) hapro válasza trionaudio hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Készíts CRC szűrős tápot, ahogy az eredeti tápegység, akkor azon a teljesítmény ellenálláson biztos fog esni pár tized volt, talán még pár volt is, persze attól függ mekkora ellenállást teszel oda. Ha beteszed azt amit a szerző ajánl ha jól emlékszem 4ohm, akkor azon már esni fog vagy 2-3 volt is talán. Persze fűt majd mint atom. De nem lényeg, rakj be mondjuk oldalanként 2-2 10W-ost párhuzamosan, és máris semmi gondod nem lesz a melegedésével.
Tehetsz tranyós áteresztős tápot is, de ez jóval egyszerűbb.
Vagy ha nem elég a veszteség amit kapsz a CRC táptól, akkor tegyél CRCRC tápot és biztos tudsz annyit elhullajtani a meglévő feszültségből, amennyire szükséged van.
(#) Beachway válasza hapro hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
És mi lenne ha olyan tápot készítenénk hozzá ami egy fajta szabályozós elektronikával van ellátva? Nem kellene annyi kondi sem hozzá. Az 50hz-es brummot is simítaná, és a finom feszültség beállításokat is el lehetne végezni rajta. Az agresszív hangzás szubjektív dolog. Kinek mi az. Így mindenki saját szájíze alapján tudná beállítani a maga számára legjobbat.
(#) hapro válasza Beachway hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
:nemtudom:
"Mi lenne, ha...?", hát az lenne, hogy akkor olyat építenél.
Építesz, amilyet akarsz. Elvégre a tied lesz.
Már ha erre vonatkozott a kérdés.
(#) Beachway válasza hapro hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Én csak a véleményedre lettem volna kiványcsi! Arra ,hogy van e értelme szerinted ez irányba kisérletezni?
(#) hapro válasza Beachway hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
"Az agresszív hangzás szubjektív dolog. Kinek mi az. Így mindenki saját szájíze alapján tudná beállítani a maga számára legjobbat. "
Ezért nem tudok mondani neked objektív sem szubjektív álláspontot a kérdésedre.
Másrészt meg nem próbáltam más táppal, csak labortáppal.
Nem ecsetelném tovább miért is nem tudok válaszolni a kérdésedre. A véleményemet már írtam, az egész előző hozzászólásom a véleményem volt.
Ha van energiád, türelmed, pénzed akkor kísérletezhetsz bármelyik irányba. A cikkben nem említek olyat, hogy ez vagy az a jó, vagy így vagy úgy kell akármit készíteni. Egy működő példányt mutatok be, ami nekem nagyon jól működik úgy ahogy van, és megvalósítási alternatívákat közlök benne, amik mind egytől egyig működőképesek.
(#) oibacsi válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Na összeraktam egyelőre trafó nélkül, de segítségre lenne szükségem!
Tápfesz van a kimeneten (amennyi a kondikban van)...
A tranyók szigetelésést átnéztem, mire rájöttem hogy a felfogatócsavarok feje alá is kell szigetelés...így már a tranyókon nem tudok rövidzárat mérni (olyan volt mintha nyitva lettek volna), de a tápfesz mégis kinttvan...Mi lehet a baj?
(#) trionaudio válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
nézd meg a tranyo bázis emitter. és kollektor emitterét . dioda vizsgáloval. ha nem mérsz semmit . a félvezetö kristály tönkrement. ekkor cserére szorulnak.
(#) oibacsi válasza trionaudio hozzászólására (») Máj 5, 2010 /
 
Köszi, 4 tranyóból a 2 ST-s bázis-emitterénél nem tudok semmit mérni...
Lehetséges, hogy hibás széria?
Következő: »»   54 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem