Fórum témák
» Több friss téma |
BC-s tranzisztorokat, mint Te a végfoknak meg MJL3281-MJL1302. Kipróbáltam két trafóval is (volt hangzás beli különbség), az egyiknél 10,3 V-al a másiknál 14V-ot mértem. A 14V-ossal már nem nekem a magas hangok nem voltak olyan szépek. A 10,3 V kicsit kevés volt teljesítményben, de nagyon szépen szólt. Ugye Te is írtad, hogy 12 és 13,5 V közé kell esnie. Amúgy nem igazán melegedtek a tranzisztorok, hallgattam 30-40 percet. Most már kezdem a másik felét lassan építeni
![]() ![]()
Szia!
Én általában TL082 típusú dual op-ampot használok olcsó, jó hangú és főleg gyors és kicsi az offsetje. Én jelenleg egy Szekeres-féle fejhallgató erősítőben használom a típust. Kellemes hangja van. Ha tudsz, ilyet rendelj vagy vásárolj. Szia és szép hetet.
Szerinted a tl072 vagy a 082 a jobb - szebb hangú ?
Szia!
Szerintem ízlés dolga.Picit eltérő a karakterük de lehet, hogy csak azért, mert a TL082 nekem még régi keletnémet gyártmányú; valószínűleg módosítottak itt-ott a technológián. De mindent összevetve a TL082 elvileg precízebb, de pár évvel biztos fiatalabb fejlesztés. Sok paraméter egyforma, meg kell hallgatni őket azonos körülmények között Más: tetszik az erősítő ötleted. Ez a miért nem jutott nekem eszembe kategória Szia és kellemes hétvégét.
Mekkora trafot rakjak tápnak? hány VA-es legyen ? sztereohoz
200VA-től fölfelé tennék, de össz fogyasztása 50VA körül van. Mielőtt kérdenéd miért ekkora, azért mert csak. Kérdeztél egy értéket, én meg ekkorát mondtam. Függ több dologtól ennek értéke...
vasaláshoz tükrözni kell a paneltervet?
Vasaláshoz nem kell tükrözni. Ha megnézed a beültetést abból is láthatod, vagy ha megnézed a feliratokat a nyák rajzon, akkor is látható, hogy nem kell tükrözni.
Sziasztok!
Előre leszögezem, nagyon amatőr vagyok, de valahol mindenki kezdte...szóval gyakorlatilag megépítettem Bővebben: Link-ezt egy picit másképp, csak a 4,7K-s ellenállás helyére egy 10K-s trimmert tettem, hogy állítgathassam a nyugalmi áramot. A kérdésem az lenne, hogy ezt mindig rövidre zárt bemenettel történjen? Illetve jó tudom, hogy bemelegedéskor állítsak utána? Előre is köszi, Zoli
Nyugodtan állítgathatod üzem közben, nem változtat semmin, de ampermérő beiktatásával tedd ezt ( az egyik tápágban ), hogy lásd mennyire változik, nehogy kinyírd a tranyókat túl nagy árammal.
Persze, én is úgy gondoltam
![]() Mondjuk én BD242-t tettem bele, nekem nem kell akkora teljesítmény, tölcséressel itthon 2*2 wattal remeg az ablak ![]()
Nekem is jó érzékeny, IQ hangdobozaim vannak, házimozitunk tegnap is a kis a-osztályúmmal, mély dörejeknél, effekteknél hátborzongatóan jó, nagyon komoly hangerőt ad. 34 Hz-től jön a dobozka... Milyen az a tölcséresed ? TQWT ? Van képed valahol ?
Ez egy módosított Sonido terv (honlapon fennt van), és egy Monacor SPH-68X ül benne, 35hz-től szépen dolgozik...egy pesti kis cég csinálta, de kivették a kínálatból...én csak zenére használom
![]() A nyomókamra lett módosítva a monacor rezonanciafrekijéhez...ennyi ![]()
Jó lehet... és hallgattad már az erősítőmet ? Milyen ?
Épp most faragom neki a dobozt
![]() Picit módósítottam rajta ugye, 4*10ezer mikrós szűrés, előtte 100-100, utánuk 470-470 nanós szűrés, 150VA trafó (2*12V), bd242C-k és 10K-s helitrimmerek...hétvégére szerintem be tudok számolni
Na, te akkor profin megcsináltad... kíváncsi leszek a tapasztalataidra, és képeket majd tegyél fel...
![]()
Szia!
Először rövidre zárt bemenet mellett, multiméterrel mérve szoktam beállítani a nyugalmi áramot, majd zenére fülelve finomhangolom.
A-osztályúnál van értelme lezárni a bemenetet ? Nem függ az áram a jeltől...
Ezért kérdeztem, mert sokan így állítják...
A másik dolog: mélyhangoknál haverom szerint az önindukció miatt egy picit azért megnő az áramfelvétel és fesz is, ezért nem Graetz-et használtam a +-12V mellé, mert a tl082 gyönyörűen ledobta volna a kalapját...
Normál üemmódban valóba független az áramfelvétel a kivezérléstől, viszont túlvezérlés esetén már nem.
Egy újabb kérdés ! A HIRAGA-val kapcsolatban. 2N3055 és MJ2955 lett a végranzisztor, a táp 12 volt egyen irányitva 15 volt körül van. ezt valahogy csökkenthetem. ? pl egy teljesítményellenállással a táp ágban. vagy áteresztö tranzistoros stabilizálás ? mennyire melegiszik majd 1A- nyug áramnál? 60 fokra számitok. max 75 . mert egy 3 cm vastag. 10cm magas és 38 cm hosszu a borda. és TO-3 as tranyot szeretnék belerakni . ez a borda elég lesz ? üdv Krisztián
Üdvözlök mindenkit az oldalon! Nagyon tetszik ez az erősítő, ezért úgy határoztam megépítem. És úgy szeretném megcsinálni, hogy a lehető leg jobban szólljon. Tehát minden hiba lehetőséget maximálisan kizárnék. Az első észrevételem a tápegység lenne. Nem lenne e előnyösebb ha két grécet építenénk bele oldalanként, és a trafó középkivezetését csak a végfok panelen kötném össze? A + és a - össze lenne sodorva. Így csökkenteném a földhurkot. A másik pedig a 4 óhmos ellenállás helyett, vagy mellé tennék be egy induktivitást?
Készíts CRC szűrős tápot, ahogy az eredeti tápegység, akkor azon a teljesítmény ellenálláson biztos fog esni pár tized volt, talán még pár volt is, persze attól függ mekkora ellenállást teszel oda. Ha beteszed azt amit a szerző ajánl ha jól emlékszem 4ohm, akkor azon már esni fog vagy 2-3 volt is talán. Persze fűt majd mint atom. De nem lényeg, rakj be mondjuk oldalanként 2-2 10W-ost párhuzamosan, és máris semmi gondod nem lesz a melegedésével.
Tehetsz tranyós áteresztős tápot is, de ez jóval egyszerűbb. Vagy ha nem elég a veszteség amit kapsz a CRC táptól, akkor tegyél CRCRC tápot és biztos tudsz annyit elhullajtani a meglévő feszültségből, amennyire szükséged van.
És mi lenne ha olyan tápot készítenénk hozzá ami egy fajta szabályozós elektronikával van ellátva? Nem kellene annyi kondi sem hozzá. Az 50hz-es brummot is simítaná, és a finom feszültség beállításokat is el lehetne végezni rajta. Az agresszív hangzás szubjektív dolog. Kinek mi az. Így mindenki saját szájíze alapján tudná beállítani a maga számára legjobbat.
![]()
:nemtudom:
"Mi lenne, ha...?", hát az lenne, hogy akkor olyat építenél. Építesz, amilyet akarsz. Elvégre a tied lesz. Már ha erre vonatkozott a kérdés.
Én csak a véleményedre lettem volna kiványcsi! Arra ,hogy van e értelme szerinted ez irányba kisérletezni?
"Az agresszív hangzás szubjektív dolog. Kinek mi az. Így mindenki saját szájíze alapján tudná beállítani a maga számára legjobbat. "
Ezért nem tudok mondani neked objektív sem szubjektív álláspontot a kérdésedre. Másrészt meg nem próbáltam más táppal, csak labortáppal. Nem ecsetelném tovább miért is nem tudok válaszolni a kérdésedre. A véleményemet már írtam, az egész előző hozzászólásom a véleményem volt. Ha van energiád, türelmed, pénzed akkor kísérletezhetsz bármelyik irányba. A cikkben nem említek olyat, hogy ez vagy az a jó, vagy így vagy úgy kell akármit készíteni. Egy működő példányt mutatok be, ami nekem nagyon jól működik úgy ahogy van, és megvalósítási alternatívákat közlök benne, amik mind egytől egyig működőképesek.
Na összeraktam egyelőre trafó nélkül, de segítségre lenne szükségem!
Tápfesz van a kimeneten (amennyi a kondikban van)... A tranyók szigetelésést átnéztem, mire rájöttem hogy a felfogatócsavarok feje alá is kell szigetelés...így már a tranyókon nem tudok rövidzárat mérni (olyan volt mintha nyitva lettek volna), de a tápfesz mégis kinttvan...Mi lehet a baj?
nézd meg a tranyo bázis emitter. és kollektor emitterét . dioda vizsgáloval. ha nem mérsz semmit . a félvezetö kristály tönkrement. ekkor cserére szorulnak.
Köszi, 4 tranyóból a 2 ST-s bázis-emitterénél nem tudok semmit mérni...
Lehetséges, hogy hibás széria? |
Bejelentkezés
Hirdetés |