Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   145 / 248
(#) otvenkilenc hozzászólása Aug 16, 2015 /

Sziasztok!

A MÉH telepen találtam egy házikészítésű oszciloszkópot. Működik egy gond van csak, hogy a fűrészgenerátor furcsa jelalakot produkál. Ha nincs eltérítés a sugár középen van és szépen tologatható a potikkal. Amikor be van kapcsolva az eltérítés visszahajlik a sugár eleve nem is egyenes. Mi lehet a gond? A kondikat töltő áramgenerátor stb?
(#) Gyimate hozzászólása Aug 16, 2015 /

Sziasztok!
Szeretnék hozzátok fordulni tanácsért.
Pár évvel ezelőtt vettem egy "Voltcraft oszilloskop 650" -es szkópot. A mai napig minden funkciója tökéletesen működött, azonban ma egy mérés közben a trigger megadta magát. A jelenség a következő:
Nem hajlandó sem a CH1-re sem a CH2-re triggerelni, LINE-ra illetve külső trigger bemenetre kapcsolva tökéletesen működik. A trigger szintet is és a késleltetést is lehet állítani ennél a két opciónál. A CH1-en illetve a CH2-n nem lehet megállítani a képet, vagyis nem reagál a triggerelési szintre. Mielőtt azt mondjátok, hogy kicsi volt a jel elmondom, hogy több jelforrással is próbálkoztam a belső 1KHz-es tesz jeltől a 100V-os szinuszig, de semmi.
Még annyit hozzászeretnék tenni, hogy azt vettem észre, mintha a trigger visszahatna a bemenetre, ugyanis a trigger forrásától függően a jelek Y irányban elmozdulnak (ezelőtt ilyet nem tapasztaltam ennél a szkópnál).
Ezek alapján én egy hibás műveleti erősítőre gyanakszom, csakhogy itt jön a problémám, hogy nincs meg a készülék kapcsolási rajza. Ezért szeretnélek titeket megkérdezni, hogy találkozott-e már valamelyikőtök hasonló problémával, illetve hogy honnan lehet beszerezni egy ilyen készülék kapcsolási rajzát.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) pisti89 válasza papus51 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Köszi, ez van elektrotanyán is fent, csak ott nincs elforgatva.
Az enyémnek a BF244-es bemeneti panelja +/-12V-ról megy és van benne egy CA3086.
(#) pisti89 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Igazából, az erediti BF már csak hab lenne a tortán (amúgy össze tudnám válogatni az itthoni készletből)és a túl hosszú láb sem jó, mert azon zajt szedhet össze. (ami benne volt, már az sem volt a gyári, szerintem akitől vettem, ő is azt hitte, csak az ment tönkre és kicserélte, meg a potit, de mivel nem sikerült, így eladta...)
(#) gerenk válasza pisti89 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Ebben CA3086 a bemeneti erősítőben
(#) pisti89 válasza gerenk hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Köszi, ma megnézem, remélem stimmelni fog.

Megnéztem, a kapcsolós része azonos, így van miből kiindulni (a többit még nem néztem)

Köszönöm a rajzot.
Esetleg ötleted, véleményed a hibával kapcsolatban?
HA olvasásra nem érthető csinálhatok róla videót is.

Egyenlőre annyi, vissza kellene állítani a rajz szerinti eredeti állapotot, azután lehet vizsgálódni.

Sajnos kiderült, hogy a rajz sem teljesen azonos
Nálam Y csaatornán 4db BF414+ 1db BF199
A kapcsolót jól hidaltam át, sajnos nem az a gond, kicsit méricskélek, de sajnos a CH1 és a CH2 kicsit másképp lett kialakítva, így kissé nehezebb dolgom lesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015

Mint írtad van egy jól működő CH2 csatornád. Ahol a kettő rákapcsolódik a közös erősítőre onnan
jó az Y csatorna.
A CH2 mért adatait hasonlítsd össze a CH1 mérésekkel, megtalálhatod a hibát. A szabályzóelemek
azonos állásában a DC szinteknek kevés eltéréssel egyezniük kell. Visszafelé haladj az osztó és a bemenet felé.

A CH2 jól ment, de valami megadta magát az erősítő fokozatban, most olyan mintha a CH2 + és - periódusában nem azonos lenne az erősítés.
Lehet csinálok inkább egy videót. (változtatás nem volt, minössze felcseréltem a bemeneti osztó paneljét amin a CA3086 van)
Most a CH1 már semmire sem reagál
(lehet felteszem a szekrényre és veszek egy másikat, majd ha lesz kedvem megcsinálom)
Vagy tudsz esetleg olyan embert Pesten aki meg tudja javítani? (és nem aranyárban)
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015

A periódusokkal nem kellene foglalkoznod, egyenáramú DC csatolt erősítő az egész Y csatorna
Ennek függvényében kellene vizsgálnod, A kalibrátort DC állásba kapcsold és úgy csatlakozz a bemenetre, az is DC állásban legyen. Küldök egy pü. a javítóról.
(#) Gyimate hozzászólása Aug 18, 2015 /

Sziasztok!
Szerintetek létezik olyan, hogy egy oszcilloszkópot hamisítanának? Vasárnap romlott el a szkópom és azóta írtam a conrad-nak, mivel ők foglalkoznak a VOLTCRAFT termékekkel. Nagyon rendesek voltak, másnapra meg is kaptam egy szkópnak a kapcsolási rajzát, de sajnos nem egyezett az enyémmel és miután átküldtem minden adatot a szkópról, azt írták, hogy semmilyen dokumentáció nem áll rendelkezésükre. Írtam a német CONRAD-nak is, de ők csak egy automatikus üzenetet küldtek el.
Még az is megfordult a fejemben, hogy ez a szkóp nem is a piacra készült, hanem csak pár darabot gyártottak le belőle.
Szerintetek hol próbálkozhatok még a dokumentációk beszerzésével?
Üdv Máté
(#) c27 hozzászólása Aug 18, 2015 /

Sziasztok!

Van pár kapcsoló ami nem a legjobb, mennyre jó ötlet ha befújom egy kis wd40-el?
(#) pisti89 válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

WD40-et én nem használnám, inkább egy kis kontakt spary-t, abból is a 61-es kéket, mert abban van kenőanyag is.
Vagy ha van türelmed és kézügyességed, szedd szét a kapcsolót, pucold ki és kenőanyaggal (régen vazelint és alkoholt kevertek talán erre a célra, mert így kissé hígabb volt) finom filmréteggel megkenve rakkd össze.
Álltalában már csak a kontaktspay-t használják, kapcsoló szétszedést és takarítást már csak az elvetemültebben csinálnak mint én
(#) c27 válasza pisti89 hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Ok, kösz. Potira is jó vagy arra külön van?
(#) ronin75 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Szia,
szerintem nem hamis, ezt a szkópot többen (lehet, hogy többféle "kivitelben") is gyártották. A Conrad csak forgalmazta, a Voltcraft meg másnak is eladta. (Lásd Quelle-Universum). Át tudnád küldeni a rajzot?
(#) Gyimate válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Itt van a link, amit kaptam a szkóphoz: Dokumentáció. Mondjuk a szkópom máshogy néz ki még kívülről is, mintha egy korábbi kiadás lenne kevesebb tudással, a belseje meg teljesen eltér, legalábbis a pozíciószámok nem felelnek meg a rajzon foglaltaknak, sőt van benne olyan panel is ami más számozást használ. Még küldök azért a szkópomról képet is, hátha valaki felismeri...
(#) ronin75 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Volt Voltcraft szkóp rajzom, megpróbálom előkeríteni, hátha jó lesz.
Ha a bemeneti jeled rákötöd a külső trigger bemenetre, akkor jó lesz?
(#) Ge Lee válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2015 / 1

Többször le lett már írva. Szkópban nem fújkálunk semmit semmivel, legfeljebb a port levegővel. Csak ártasz vele, utána jó móka lesz eltávolítani onnan a maradványokat. Nekem a szétszedéssel-összerakással együtt 2 napos meló volt rendbe tenni a yaxley-t amit előttem valaki spray-vel "feljavított".
(#) Gyimate válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Szia,
Ha a jelet rákötöm a külső triggerre a jelet, akkor tökéletesen működik, csak a belső forrásról jövő jelre nem hajlandó triggerelni.
(#) gerenk válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Azért nem hajlandó mert nincs belső triggerjel, az Y csatornában ahol leválasztódik a triggeljel és kerül a trigger erősítőre ott kell keresni a hibát.
(#) Gyimate válasza gerenk hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Szia, erre rájöttem, a gond inkább ott van, hogy nincs a szkóphoz rajzom és elég összetett egy felépítmény ahhoz, hogy kapcsrajz nélkül elkezdjem piszkálni. Ahogy visszaérek, töltök fel róla képeket.
(#) Gyimate válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Csatolom a képeket, amiket ígértem.
A kapott rajzon megtaláltam a hibát okozható alkatrészeket, csak sajnos az ott lévő pozíciórajzok teljesen eltérnek a panelen lévőktől...
(#) scooby_ hozzászólása Aug 20, 2015 /

Sziasztok!
Nemrégiben írtam ide, egy EMG1568/2-vel kapcsolatban, ami elég viharvert volt, nem jelent meg sugár, stb. Most újra nekiülnék a dolognak, legutóbbi javítgatásom után annyit már elértem, hogy egy pont megjelenik a képernyőn, ami mozog jobbra-balra. Néha a sugár is megjelenik, viszont a függőleges eltérítéssel is lehet valami, mert igencsak torz a jel, a függőleges végerősítőben már kicseréltem a végtranzisztorokat, a söntök viszont igencsak forrók! Egyenlőre abban kérném a segítséget, hogy valamilyen módon stabilizálni tudjam a vízszintes eltérítés és a sugár megjelenését. Ránézve a rajzra, ez már egy eléggé összetett szkóp, bonyolultabb mint az enyém, így nem igazán vélem benne felfedezni a fűrészjel generátort sem. Egyébként ahhoz, hogy a Time/DIV kapcsolóhoz hozzáférjek, tényleg feltétlenül szükséges a komplett vízszintes erősítő panelt kivennem a helyéről??
Szerk: Egyébként a paneleken, több helyen lehet felfedezni utólagos átforrasztásokat. Feltételezem, ezek nem gyáriak, ugye?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
(#) Gyimate válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Szia,
Tudomásom szerint a szkópom még sosem volt javítva ezelőtt, de a forrasztások is gyárinak néznek ki, mintha utólagosan javítgatták volna ki a gyermekbetegségeit. Elképzelhető, hogy ez egy kis szériás oszcilloszkóp és azért nem találtak hozzá eddig kapcsolási rajzot.
(#) Gery78 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Szia!
Hát kapcsolási rajzot manapság nagyon nehéz szerezni bármihez is, én úgy szoktam javítani, hogyha nem értem az adott áramköri rész működését, akkor kirajzolom a panelról a kapcsolási rajzot. Úgy elméleti síkon is megérted majd a működést.
(#) endrusz válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 21, 2015 / 1

Szia! Ezeket tanulmányozd át,szerintem jó segítség.
(#) peterpan válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 21, 2015 / 1

Szia!
GW658
Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: Link
Bővebben: Isotech ISR 620
Tehát: nem hamisítvány, sőt. GW Instek majd Isotech néven keresheted a gyártót.
(#) otvenkilenc hozzászólása Aug 21, 2015 1 /

Köszönöm a segítőszándékot a sok hozzászólást a problémámhoz. Csak nem találom sehol.
Következő: »»   145 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem