Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Sziasztok!
A MÉH telepen találtam egy házikészítésű oszciloszkópot. Működik egy gond van csak, hogy a fűrészgenerátor furcsa jelalakot produkál. Ha nincs eltérítés a sugár középen van és szépen tologatható a potikkal. Amikor be van kapcsolva az eltérítés visszahajlik a sugár eleve nem is egyenes. Mi lehet a gond? A kondikat töltő áramgenerátor stb?
Sziasztok!
Szeretnék hozzátok fordulni tanácsért. Pár évvel ezelőtt vettem egy "Voltcraft oszilloskop 650" -es szkópot. A mai napig minden funkciója tökéletesen működött, azonban ma egy mérés közben a trigger megadta magát. A jelenség a következő: Nem hajlandó sem a CH1-re sem a CH2-re triggerelni, LINE-ra illetve külső trigger bemenetre kapcsolva tökéletesen működik. A trigger szintet is és a késleltetést is lehet állítani ennél a két opciónál. A CH1-en illetve a CH2-n nem lehet megállítani a képet, vagyis nem reagál a triggerelési szintre. Mielőtt azt mondjátok, hogy kicsi volt a jel elmondom, hogy több jelforrással is próbálkoztam a belső 1KHz-es tesz jeltől a 100V-os szinuszig, de semmi. Még annyit hozzászeretnék tenni, hogy azt vettem észre, mintha a trigger visszahatna a bemenetre, ugyanis a trigger forrásától függően a jelek Y irányban elmozdulnak (ezelőtt ilyet nem tapasztaltam ennél a szkópnál). Ezek alapján én egy hibás műveleti erősítőre gyanakszom, csakhogy itt jön a problémám, hogy nincs meg a készülék kapcsolási rajza. Ezért szeretnélek titeket megkérdezni, hogy találkozott-e már valamelyikőtök hasonló problémával, illetve hogy honnan lehet beszerezni egy ilyen készülék kapcsolási rajzát. A válaszokat előre is köszönöm!
Köszi, ez van elektrotanyán is fent, csak ott nincs elforgatva.
Az enyémnek a BF244-es bemeneti panelja +/-12V-ról megy és van benne egy CA3086.
Igazából, az erediti BF már csak hab lenne a tortán (amúgy össze tudnám válogatni az itthoni készletből)és a túl hosszú láb sem jó, mert azon zajt szedhet össze. (ami benne volt, már az sem volt a gyári, szerintem akitől vettem, ő is azt hitte, csak az ment tönkre és kicserélte, meg a potit, de mivel nem sikerült, így eladta...)
Köszi, ma megnézem, remélem stimmelni fog.
Megnéztem, a kapcsolós része azonos, így van miből kiindulni (a többit még nem néztem)
Köszönöm a rajzot. Esetleg ötleted, véleményed a hibával kapcsolatban? HA olvasásra nem érthető csinálhatok róla videót is.
Egyenlőre annyi, vissza kellene állítani a rajz szerinti eredeti állapotot, azután lehet vizsgálódni.
Sajnos kiderült, hogy a rajz sem teljesen azonos
Nálam Y csaatornán 4db BF414+ 1db BF199 A kapcsolót jól hidaltam át, sajnos nem az a gond, kicsit méricskélek, de sajnos a CH1 és a CH2 kicsit másképp lett kialakítva, így kissé nehezebb dolgom lesz. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
Mint írtad van egy jól működő CH2 csatornád. Ahol a kettő rákapcsolódik a közös erősítőre onnan
jó az Y csatorna. A CH2 mért adatait hasonlítsd össze a CH1 mérésekkel, megtalálhatod a hibát. A szabályzóelemek azonos állásában a DC szinteknek kevés eltéréssel egyezniük kell. Visszafelé haladj az osztó és a bemenet felé.
A CH2 jól ment, de valami megadta magát az erősítő fokozatban, most olyan mintha a CH2 + és - periódusában nem azonos lenne az erősítés.
Lehet csinálok inkább egy videót. (változtatás nem volt, minössze felcseréltem a bemeneti osztó paneljét amin a CA3086 van) Most a CH1 már semmire sem reagál (lehet felteszem a szekrényre és veszek egy másikat, majd ha lesz kedvem megcsinálom) Vagy tudsz esetleg olyan embert Pesten aki meg tudja javítani? (és nem aranyárban) A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
A periódusokkal nem kellene foglalkoznod, egyenáramú DC csatolt erősítő az egész Y csatorna
Ennek függvényében kellene vizsgálnod, A kalibrátort DC állásba kapcsold és úgy csatlakozz a bemenetre, az is DC állásban legyen. Küldök egy pü. a javítóról.
Sziasztok!
Szerintetek létezik olyan, hogy egy oszcilloszkópot hamisítanának? Vasárnap romlott el a szkópom és azóta írtam a conrad-nak, mivel ők foglalkoznak a VOLTCRAFT termékekkel. Nagyon rendesek voltak, másnapra meg is kaptam egy szkópnak a kapcsolási rajzát, de sajnos nem egyezett az enyémmel és miután átküldtem minden adatot a szkópról, azt írták, hogy semmilyen dokumentáció nem áll rendelkezésükre. Írtam a német CONRAD-nak is, de ők csak egy automatikus üzenetet küldtek el. Még az is megfordult a fejemben, hogy ez a szkóp nem is a piacra készült, hanem csak pár darabot gyártottak le belőle. Szerintetek hol próbálkozhatok még a dokumentációk beszerzésével? Üdv Máté
Sziasztok!
Van pár kapcsoló ami nem a legjobb, mennyre jó ötlet ha befújom egy kis wd40-el?
WD40-et én nem használnám, inkább egy kis kontakt spary-t, abból is a 61-es kéket, mert abban van kenőanyag is.
Vagy ha van türelmed és kézügyességed, szedd szét a kapcsolót, pucold ki és kenőanyaggal (régen vazelint és alkoholt kevertek talán erre a célra, mert így kissé hígabb volt) finom filmréteggel megkenve rakkd össze. Álltalában már csak a kontaktspay-t használják, kapcsoló szétszedést és takarítást már csak az elvetemültebben csinálnak mint én
Ok, kösz. Potira is jó vagy arra külön van?
Szia,
szerintem nem hamis, ezt a szkópot többen (lehet, hogy többféle "kivitelben") is gyártották. A Conrad csak forgalmazta, a Voltcraft meg másnak is eladta. (Lásd Quelle-Universum). Át tudnád küldeni a rajzot?
Itt van a link, amit kaptam a szkóphoz: Dokumentáció. Mondjuk a szkópom máshogy néz ki még kívülről is, mintha egy korábbi kiadás lenne kevesebb tudással, a belseje meg teljesen eltér, legalábbis a pozíciószámok nem felelnek meg a rajzon foglaltaknak, sőt van benne olyan panel is ami más számozást használ. Még küldök azért a szkópomról képet is, hátha valaki felismeri...
Volt Voltcraft szkóp rajzom, megpróbálom előkeríteni, hátha jó lesz.
Ha a bemeneti jeled rákötöd a külső trigger bemenetre, akkor jó lesz?
Többször le lett már írva. Szkópban nem fújkálunk semmit semmivel, legfeljebb a port levegővel. Csak ártasz vele, utána jó móka lesz eltávolítani onnan a maradványokat. Nekem a szétszedéssel-összerakással együtt 2 napos meló volt rendbe tenni a yaxley-t amit előttem valaki spray-vel "feljavított".
Szia,
Ha a jelet rákötöm a külső triggerre a jelet, akkor tökéletesen működik, csak a belső forrásról jövő jelre nem hajlandó triggerelni.
Azért nem hajlandó mert nincs belső triggerjel, az Y csatornában ahol leválasztódik a triggeljel és kerül a trigger erősítőre ott kell keresni a hibát.
Szia, erre rájöttem, a gond inkább ott van, hogy nincs a szkóphoz rajzom és elég összetett egy felépítmény ahhoz, hogy kapcsrajz nélkül elkezdjem piszkálni. Ahogy visszaérek, töltök fel róla képeket.
Csatolom a képeket, amiket ígértem.
A kapott rajzon megtaláltam a hibát okozható alkatrészeket, csak sajnos az ott lévő pozíciórajzok teljesen eltérnek a panelen lévőktől...
Sziasztok!
Nemrégiben írtam ide, egy EMG1568/2-vel kapcsolatban, ami elég viharvert volt, nem jelent meg sugár, stb. Most újra nekiülnék a dolognak, legutóbbi javítgatásom után annyit már elértem, hogy egy pont megjelenik a képernyőn, ami mozog jobbra-balra. Néha a sugár is megjelenik, viszont a függőleges eltérítéssel is lehet valami, mert igencsak torz a jel, a függőleges végerősítőben már kicseréltem a végtranzisztorokat, a söntök viszont igencsak forrók! Egyenlőre abban kérném a segítséget, hogy valamilyen módon stabilizálni tudjam a vízszintes eltérítés és a sugár megjelenését. Ránézve a rajzra, ez már egy eléggé összetett szkóp, bonyolultabb mint az enyém, így nem igazán vélem benne felfedezni a fűrészjel generátort sem. Egyébként ahhoz, hogy a Time/DIV kapcsolóhoz hozzáférjek, tényleg feltétlenül szükséges a komplett vízszintes erősítő panelt kivennem a helyéről?? Szerk: Egyébként a paneleken, több helyen lehet felfedezni utólagos átforrasztásokat. Feltételezem, ezek nem gyáriak, ugye? A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
Szia,
Tudomásom szerint a szkópom még sosem volt javítva ezelőtt, de a forrasztások is gyárinak néznek ki, mintha utólagosan javítgatták volna ki a gyermekbetegségeit. Elképzelhető, hogy ez egy kis szériás oszcilloszkóp és azért nem találtak hozzá eddig kapcsolási rajzot.
Szia!
Hát kapcsolási rajzot manapság nagyon nehéz szerezni bármihez is, én úgy szoktam javítani, hogyha nem értem az adott áramköri rész működését, akkor kirajzolom a panelról a kapcsolási rajzot. Úgy elméleti síkon is megérted majd a működést.
Szia! Ezeket tanulmányozd át,szerintem jó segítség.
Szia!
GW658 Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: Link Bővebben: Isotech ISR 620 Tehát: nem hamisítvány, sőt. GW Instek majd Isotech néven keresheted a gyártót.
Köszönöm a segítőszándékot a sok hozzászólást a problémámhoz. Csak nem találom sehol.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |