Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Sziasztok!
Totál kezdőként hogyan tudnám az alábbi kódban a"Temperature is" helyett a Hőmérséklet" szöveget kiíratni az LCDre?
Köszönöm előre a segítséget. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2019
Kezdöként én a LED villogtatással megértésével kezdeném, esetleg ha LCD re írás érdekelne akkor rákeresnék guglival hogy milyen függvénnyel, hogyan tudnák írni ki rá. De leggyorsabban hogy megvalosítsam a célom, a forráskódban rákeresnék a megváltoztatni kívánt szóra. (Segítek, 48 - 53 as sor között
![]()
Köszi, de én a husszú magyar karakterekre gondoltam, hogy Pl: az ő, és é karaktereket hogyan szúrjam be a szövegbe.
Azokat vagy tudja az LCD, vagy nem. Ha nem, akkor először definiálni kell, és feltölteni az LCD-re. Amennyiben van ilyen lehetőség rajta.
Aztán pedig meg kell nézned, hogy milyen ASCII kódra mit jelenít meg az adott LCD. Az első 127 karakter szabványos, a többire vannak nemzeti karaktertáblák, de azt nem mindegyik LCD gyártó követi. Nézd meg a tied adatlapját! Valamint próbálkozz! Én írnék egy ciklust, ami kiírná az összes karaktert, és mellé a kódját. Gombnyomásra lépne tovább. Akkor rögtön látnád, hog támogatja-e, és ha igen, akkor milyen kóddal az ékezetes betűket.
Amikor én írtam ilyet, akkor egy ciklussal kilistáztam az összes karaktert, és kódját, és kijegyzeteltem az ékezeteseket. Látszik, hogy ez megfelel a szabványos kiosztásnak.
Ezután pedig így lehet rá hivatkozni a kódban:
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2019
Ok, próbálj itt keresni kicsit, EZ egy nagyszerü eszköz a saját karakter készítésére, jelöld be az üres négyzeteket(rajzold meg a kívánt ábrát, karaktert). Ha nem sikerül megoldani akkor délután tudok segíteni. Üdv
Sziasztok!
Az után érdeklődnék, hogy az ebayról beszerezhetó arduino klonok mennyire megbízhatóak. Lehet volt már szó a fórumon, de ezzel kapcsolatban nem találtam hozzászólást.
Szia. Szerintem ki milyenre fut rá. Nekem egy eredeti UNO -m van és egy jópár ebay -es. Szerintem ugyanolyan megbízható az utángyártott is(nekem nem volt gondom vele). Persze könyebben megeshet hogy forrasztáshibás lapot kapsz kézhez ha Ázsiából származót rendelsz.
Nekem tobb tucat van, kulonfele es nem sok gondom volt veluk.
De ha megnezed a kapcsolast, akkor gyorsan kiderul, hogy az arduino nem igazan hardware hanem inkabb software ![]() Mostanaban mar nem veszek ujabbakat hanem csak betolom pl egy ures 328p-be az eredeti software-t es utana mar usb-serial atalakitoval (mondjuk ennek tipusa nem mindegy) hasznalom probapanelen, ami ugye sokkal nagyobb flexibilitast ad.
Volt, amelyiken a CH340 rosszul volt bekötve, ezért nem lehetett rá kódot feltölteni. Kis átalakítással javítható volt.
Szia!
Ez jó hír! Tehát, ha jól értem, ha van egy atmega 328p-pu (történetesen 2db), meg zombee féle STK500, azzal be tudom tölteni az arduino software-t az mcu-ba, már csak egy uss-oros átalakító és kész az uno? Abban tudnál segíteni, hogy milyen usb-soros átalakító kell?
A DTR legyen kivezetve, mert azt kotod a RESET-re. Nem tudom a kepen mennyire latszik.
(a bal oldali mcu az nalam az Arduino UNO ![]()
Látom, meg látom az usb-soros átalakítót is. Az ebay-on lehet azt is venni rendkívül kedvező áron. Az megfelel?
Persze, nekem is onnan van. Talan otos csomagban vettem, mert valami nevetseges ara volt meg ingyenes szallitas mellett is
![]()
A legtöbb ilyen filléres holmit érdemes 5-10 darabos csomagban venni. Ha tönkremegy (tönkreteszed), akkor nem kell megint hetekig várni.
![]()
Igen, en is ilyen logikaval vasarolok, enni utana mar nem ker, masreszt nem akarok ujra varni a (sokszor hosszu) szallitasra
![]()
Ez megfelelő?Bővebben: Link
Sziasztok még mindig az fm szintin dolgozok. Egészen jól alakul viszont még jól jönne egy kis gyorsítás eme 2 függvényen. Ugye abban maradtunk legutóbb, hogy a szinuszjelet egy előre feltöltött 1024 elemű szinusztömbből hozzuk létre 22bites eltolással:
Ezt felhasználva hozom létre a két operátoros fm modulációt. Viszont két szinusztömböt használok. Az egyik kb -33000-től 33000-ig megy a nagyobb jelszint miatt, így egy szorzást megspórolok, ez a sinusfg névre hallgat. A másiknál -1024 aminimum és 1024 a maximum: neve fmsinusfg. Mindkettő 1024 elemű. A tva görbelevel az első generátor pillanatnyi hangereje, a tvalevel az általános hangereje, a tvfgorbelevel a második generátor pillanatnyi hangereje, a tvflevel a második általános hangereje. AZ fm modulációt, mely már a hangerőkkel is vezérelt így állítom elő:
Ez teljesen jól működik, csak ugye van benne egy %1024-es maradékképzés, meg osztás is, amit esetleg cserélnék valami gyorsabbra. A három operátoros fm moduláció pedig már végleg átláthatatlanná vált, persze működik:
Tehát bármilyen ötletet eme két képlet egyszerűsítésére szívesen fogadok. Segítségeteket köszönöm!
Nem, hianyzik a DTR laba.
Valami ilyesmit keress. Ennel az eladonal is van olyan amirol hianyzik a kerdeses kivezetes, szoval csak korultekintoen ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2019
Köszönöm ezt is ki fogom próbálni, de most sikrűlt az alábbi módon összehoznia kódot:
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2019
Nem tudom minek kell maradékos osztás, de én egy darab FM modulációt valahogy így csinálnám (nem próbáltam ki, hogy jó-e a kód, de ötletnek talán jó).
Elvileg ez az 1000Hz-es jelet modulálja egy 440Hz-es jellel, méghozzá +-500Hz löketnagysággal, 48000Hz mintavételezési frekvencián.
Olyan nagyon egyszerűnek tűnik, holnap kipróbálom, ha működik akkor verem a fejem a falba....
Egyébként nagyon köszönöm!
Kis segítséget, programozásos ötletet szeretnék kérni !
Bocsi nem Ardu, hanem lego EV rendszerrel "játszom", de a programozás kvázi hasonló is lehet . Egy enkóder szerű eszközzel vezérlek egy motort, előre-hátra ... Az enkóder -60 +60 közt ad elfordulással arányos értéket, amit egyszerűen hozzárendelek a motor sebességéhez (-75,+75 közt lehet programozni). Probléma : nagyon kicsi a 0 értékhez tartozó kar elmozdulás -> szinte lehetetlen megállítani a motort ... Hogyan lehetne egyszerűen (valamilyen számolásos trükkel ? ) a nulla körüli tartományba megállítani a mozgást ? Jó lenne, ha meg tudnánk tartani relatíve lassú, és nagy sebességeket is. A vizsgálat-elágazás funkciót kihagynám, szerintem nagyon elrondítaná a kódot... Köszi a segítséget, ötleteket !
Első blikkre felszoroznám az inputot, így a nulla körüli szögelfordulás értéke is megnő, természetesen a felbontás rovására. Esetleg a szorzás lehet bitenkénti eltolás is (nyilván ez kettő hatványait jelenti).
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |