Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítő táplálása 230V-ról
 
Témaindító: szum, idő: Márc 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 26
(#) K.Laci válasza bir10 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Heló
Rakj utána egy 4A-s biztit azon még elméletileg átjön annyi cucc hogy 2x20W-ot produkáljon a ketyere. ha bírja akkor jó lesz ha meg nincs benne elég puffer akkor el fogja röcsögni a mélyeket ha ez jelentkezik akkor ne használd így, keress valami más tápot.
(#) Kovidivi válasza K.Laci hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Raknod kellett volna rá 100W-nyi terhelést. Ha megteszed, leírod, meddig esett le a feszültség, akkor mondok további tanácsokat. A 16V DC kicsit necces, az terhelés nélkül felmehet 17-18V-ra is. Ami még eszembe jutott, nehogy 16V-os kondik legyenek az erősítőben, mert akkor azok nagyon hamar el fognak pukkanni... Én nem kockáztatnék. Veszel egy számítógép tápot, átkötöd az ellenőrzést a 12V-os ágra, felhúzod a feszültséget 14-15V-ra, és kész. Stabil, rövidzárvédett, 100W-ot biztosan tud.
(#) djloui hozzászólása Aug 3, 2012 /
 
Sziasztok. Egy ötlet: én kiforrasztottam a trafót az autós végfokból és a szekunder oldalára ahova a gyári trafó ment bekötöttem egy normál trafót megfelelő feszültséggel sőt még egy kicsit több is, és így nem kell akkora trafó mint a 12v-hoz meg akkora keresztmetszetek. végöl is a gyári táp ki van hagyva. Viszont így nem egyszerű gyorsan lekapni és bedobni egy autóba ha épp arra van szükség.
(#) K.Laci válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Rajta volt egyszerre párhuzamosan a két autó fényszóró, az összesen 120W, úgy esett vissza 11,8V-ra.

Közben vissza olvastam egy kicsit a topikban, valaki írta hogy neki voltak gyárilag erre tervezett tápjai és azok is 17-ot adtak üresjáratban.
Úgyhogy csak megpróbáltam összekötni, a következő eredmények lettek:
Kikapcsolt erősítővel 17V,
Amint bekapcsolom az erősítőt de még nem kap jelet 15,8V,
Normális hallgatható teljesítménynél olyan 13-15 között ingadozik,
mikor nagyon odaverettem neki akkor esett le 11,6-ra de csak egy töredék másodpercre.

Úgy néz ki hogy jól működik, azért majd megnézem hogy mekkora kondik vannak benne mer ha 16-os akkor azért tényleg eléggé határon vannak.
(#) Kovidivi válasza K.Laci hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Na szuper! Ha terhelés nélkül nem megy feljebb, mint 17V, akkor nem lesz gond, de tényleg határon jár a cucc. A belső kondikat meg cseréld ki, nagy az esélye, hogy 16V-osak. Fő a biztonság! Vagy simán vedd ki, és a trafó után rakj egy jó nagy kondipakkot, így nem kell figyelni a kondik méretét, hogy be is férjen. Sok sikert!
(#) bir10 válasza K.Laci hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Az is jó, ha a fejegységen lévő 10 A-s biztosítékot kicserélem 4-esre?
(#) K.Laci válasza bir10 hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Igen. Majd írj hogy műkszik-e.
(#) K.Laci válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Szétszedtem az erőlködőt, szerencsémre a 1000, 2000 mikrós kondik 35V-osak, úgyhogy azokkal nem kell kínlódni, csak az apraja 16V-os, azokat hétfőn kicserélem, ha kinyit a bolt. Utána kedden úgy is be volt tervezve egy házibuli, ott majd kitudom próbálni hogy hosszú üzem alatt meggyire melegszik föl a trafó.

Köszi a segítséget, egyedül nem biztos hogy boldogultam volna. Majd szerdán beszámolok az eredményekről.
Üdv. Laci.
(#) bir10 válasza K.Laci hozzászólására (») Aug 5, 2012 /
 
Ok. Köszönöm!
(#) K.Laci hozzászólása Aug 12, 2012 /
 
Na büszkén jelenthetem, hogy gond nélkül állta a sarat a táp!
Iszonyat meleg volt a szobában meg, meg is volt eresztve rendesen a cucc, úgyhogy az erősítő hővédelme le is oldott egyszer, de a tápon nem volt tapasztalható veszélyes melegedés, a trafó egészségesen langyos volt, a graetz kicsit jobban melegedett, de az se volt vészes.

Mindent összevetve akinek bujkál otthon egy rég elfeledett lemezes trafó a szekrény mélyén, annak ez egy költség hatékony és egyszerű megoldás, nekem nem került 2000ft-ba az egész móka. Viszont ha úgy döntöttem volna hogy az autós erősítő marad a kocsiban és csinálok itthonra egy másik erősítőt a ládához akkor csak a toroid trafóért fizethettem volna 7-8ezret.

További jó kísérletezést mindenkinek, és még egyszer köszönöm a segítséget.
Üdv.: Laci.
(#) bir10 hozzászólása Aug 28, 2012 /
 
Hali

Csak most jutottam el odáig, hogy kipróbáljam a dolgot.
Szóval a 4 A-s biztosítékot betettem.

Az adapter felől jövő vezetéket rákötöttem a test (fekete) és a sárga kábelekre a fejegységen lévő DIN csatlakozón. Az adapter bekapcsolásakor minden alkalommal csak egyet villan a fejegység kijelzője, utána se kép se hang.
Mivel szivargyújtó csatlakozóval csatlakozik a, az autó szivargyújtójára is rádugtam a fejegységet ott is ugyanezt csinálja.

Mit csinálok rosszul? Vagy lehet, hogy a fejegység rossz?
(#) bir10 hozzászólása Aug 28, 2012 /
 
Multiméterrel rámértem, az adapter adja a 12V-ot. Az elektromos hűtőtáskát működteti, megy a ventilátor stb...
(#) bir10 hozzászólása Aug 31, 2012 /
 
Közben megoldódott, csak a vezetéknél volt érintkezési hiba.

Korrektül működik a rendszer, nagy hangerőn is jól szól.
(#) K.Laci válasza bir10 hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Heló! Bocs hogy nem válaszoltam csak én közben költözködtem úgyhogy nem voltam gépközelbe.
Örülök hogy sikerült.
Üdv.: Laci
(#) bir10 hozzászólása Szept 6, 2012 /
 
Köszönöm a segítséged!
(#) dannu hozzászólása Szept 16, 2012 /
 
Hali van egy 600w táp egységem ezt szeretném összekötni egy autós erősítővel a márkája Ratho SX 7000 . Hogyan kell ?
(#) atiotezer válasza dannu hozzászólására (») Szept 16, 2012 /
 
Fotózd le a tápegységet meg az erősítőt, akkor könnyebb segíteni.

(#) mhatalyak válasza dannu hozzászólására (») Szept 17, 2012 /
 
Ha a tápegység már egyenirányítva van és pufferelve, akkor egyszerűen +12V, Remote, GND. A remotet össze kell kötni a +12V-al, ekkor kapcsol be az erősítő.
(#) slyfox007 hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy 400W-os tápegységem ezzel szeretnék működtetni egy 350W-os autós erősítőt, ami egy 300W/800W-os mélynyomót hajtana. Akitől vettem csak simán azt mondta hogy a tápon két vezetéket kell összekötni ami az alaplapba menne hogy bekapcsoljon és csak simán az egyik 4es csatlakozóra kötni és kész. Az a kérdésem lenne hogy ez így tényleg megoldható lenne? Mert én totál nem értek az ilyen elektronikai dolgokhoz sajnos.
Táp1
Táp2
Erősítő
Mélynyomó

Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) nickelmetal válasza slyfox007 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
heló ,meg lehet csinálni ,de az a láda nagy ilyen tápok max 300W ládát bírnak el hosszutávon,és ilyen olcsó tápokkal nem érdemes foglalkozni hamar elszálnak,és ahhoz hogy bekapcsoljón a tád a 20pines csatlakozóban a zöldet és a feketét kell összekötni
(#) EcoPityu válasza slyfox007 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szia!
Éppen szólni fog vele...
Ámde: Az az erősítő (tök jól néz ki...) 30A-es biztivel van ellátva, tehát, akár ekkora áramokat is szippanthat a tápegységből!
Idézet:

Az ATX szabvány egyik sarkalatos pontja, hogy az egy ágon kivett maximális, áramkorláttal védett teljesítmény nem haladhatja meg a 240W-ot. Ez 12V-on 20A maximált áramerősség. A manapság elterjedt tápok ennél jóval töbet is tudhatnak, a megoldás a 12V két, különálló áramkorláttal ellátott ágra történő felosztása. Ettől a két feszültség még egy tőről fakad, azonos szabályozással (ez alól kivétel a nagyon profi szervertápok területe, ahol valóban egyedi szabályozás van minden ágon), ráadásul a két 12V-os ág terhelhetősége általában nem adható össze, egy közös maximumuk van (csakúgy, mint a 3.3 és 5V-os ágaknak is).”


idézve: innen!

Tehát a tápod nem fogja bírni a full teljesítményt szolgáltatni az erősítő számára, de kisebb hangerőn működni fog!

Előttem szóló eme
Idézet:
„de az a láda nagy ilyen tápok max 300W ládát bírnak el hosszutávon”
kijelentését kicsit cenzúráznám:
Ennek a hangszórónak akár csak 10W-ot is lehet adni hosszú távon, attól miért is szállna el a tápegység? Nem értem az összefüggést a tápegység minősége, és a nagy teljesítményű hangszóró (láda?) használata között!
Azt az erősítőt nyugodtan használhatod, akár 2000W-os hangszórókkal is, a hangszóró mindíg lehet nagyobb teljesítményű, legalább nem ég le a hozzá képest kicsi 350 póniwattnyi teljesítménytől!

Pityu
(#) Law_Denis hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Sziasztok!


Visszaolvastam,átgondoltam, de azért kérdezek. Végül is a kérdés a szokásos. Van egy autós erősítőm (ingyen), amit használni tudnék itthon, mert van két videoton 4ohmos hangfal, ami úgyszint ingyen volt. Szóval, egy 350W-s táppal egy falat rákötve már kipróbáltam és működött, de ha kettőt rárakok, akkor mi fog történni? (Egyelőre még nincs kész a másik,mert javítani kell rajta.) Hosszútávon menni fog ezzel a 350W-s táppal? 2x70W-4Ohm elvileg. Esetleg van itthon egy trafóm,amiről fingom sincs milyen feszt tud, sőt kettő is van és azt hiszem az egyiket egy 12V-s lámpából szedtem ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) Law_Denis válasza Law_Denis hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Elnézést, az erősítő egy Blaupunkt MPA3-s erősítő.Egy ilyen.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) nickelmetal válasza Law_Denis hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Heló igen működni fog!
(#) nickelmetal hozzászólása Jan 31, 2013 /
 
Üdv,működik,én egy 720W Magnat xcite 720W erősítőt üzemeltetek már fél éve két ddb 30A biztivel! a táp amiről megy egy 550W HKC USP 5550,és ami rávan kötve 1-2 csatornán van 2 db 6 Ohm hifi hangfal a 3-4 csatorna hídalva van és rajta egy 250W Sal ládával,a jelenlegi konfig tökéletesen műkődik brutál hangerővel! De nagy teljesitményben nem szabad gondolkodni és szar minőségű tápokkal ne áljatok neki nem fognak sokáig menni!
(#) Law_Denis válasza nickelmetal hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Nálam két 20A-s bizti van az erősítőben. Számít valamit? Illetve az lenne a kérdés,hogy hálózatra helyezés nélkül meg tudom-e állapítani, hogy milyen trafóm van otthon?
(#) csodorka hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Van nekem egy audio gods amos 2,4 ax tipusu autó erősítőm (nem mély ládát hajtana) 2x200w-os hangfalat ,ehhez szeretnék egy hálózati tápot készíteni vagy valamiből kimenteni,esetleg venni.
Milyen teljesítményű táp kéne hozzá?
-adatok,értékek stb.
Lehet bután hangzik tudatlanságom vagy ahogyan fogalmaztam,de nem szeretném tönkre tenni az erősítőt.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) bassexplorer hozzászólása Márc 27, 2013 /
 
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy:
Van egy "Autosound brio 104" nevezetű 400w-os auto erősítőm ezt szeretném használni úgy hogy mélyládát és 2db másik hangfalat kötök rá.
A kérdés a következő:
Hogy/mivel tudom megoldani a táp ellátást úgy hogy az működjön hibátlanul?
fontos lenne segítségeteket kérném benne!
Köszönöm!
(#) nickelmetal hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Üdv,egy számitógép tá teljesen meg felel! 10 000Ft körül mozognak az 550W tápok általában 22A minimum letud adni az tökéletes lesz hozzá!
(#) m_marcell hozzászólása Okt 14, 2013 /
 
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy BM ZX3-T6D erősítőm:
http://www.bmaudio.com/images/products/PowerAmplifiers/BM-HEXFET-ZX...6D.swf
3*30A-es biztosítékkal!

Megpróbáltam meghajtani egy kapcsolóüzemű 12V 30A-es stabilizált tápról aminek az lett a következménye hogy az erősítőben 2db DFP50N06-es MOSFET kifüstőlt.
Még nem cseréltem ki a FET-eket de kicsit nehézkez ugyanis ezt a típust nem lehet kapni, esetleg tudnátok segíteni hogy milyennel helyetesítheném?

De a fő kérdésem az az lenne hogy hogyan történhetett meg hogy elfüstőltek a FET-ek, mikor a tápom amiről meghajtottam jóval kisebb volt mint amit a FETeknek bírnia kellett volna??
Én személy szerint arra számítottam hogy legrosszabb esetben a tápom füstől el, de sajnos nem így történt...

Remélem tudtok segíteni, nagyon fontos lenne, Köszönöm!
Következő: »»   23 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem