Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Témaindító: Thomas10100, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
JVC "D" amp belülről, a marketinges 800W!
https://youtu.be/btDs1sOm4Ks
Sziasztok!
Küzdök egy végfokkal. Évekig a szekrényben lapult, és most elővettem megnézni működik e még, de nem nagyon akar beindulni. Úgy rémlik régen működött. A led nem világít, bár néha, ha nem is teljes fényerővel, de mintha beindult volna. Ilyenkor az egyik oldalon a négyből kettő tranzisztor melegedett is. Forrasztásokat megerősítettem, de semmi.. Sajnos a műszerem éppen lemerült, mérni most nem tudok, de amíg működött a tranzisztorokat, diódákat jónak találtam.
Miről táplálod ? Hangszórók rá vannak kötve ?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2020
Milyen töltő? Képet vagy infót de leginkább tegyél oda egy akkut is tölteni és arra kösd az erősítőt.
Sima akkumulátor töltő.
Köszi, ehhez kell az akksi is mindenképp. Akku nélkül nem fog a végfok elindulni. Eseteleg egy PC táp 12V-ja lehet még alkalmas az erősítő megtáplásához
Köszönöm az infót! Igazad van. Az akkumulátor töltővel sorba kötöttem egy ellenállást és egyből felvilágított a led. Persze csak rövid ideig, próbaképpen. Holnap csinálok egy szivargyújtó csatlakozós kábelt és leviszem a kocsihoz egy hangszóróval kipróbálni.
Sziasztok!
Van valakinek esetleg rajza SAL SAF2070-es Full MOSFET-es véghez? A hetekben szenvedek kettővel, az egyiket már majdnem megcsináltam, szinte teljesen hibás volt, szólt is ma reggelig, amikor mérés közben a táp+/-28V-ja közül a -28V-ot véletlenül rácsuktam a meghajtás +/-36V-ja közül a +36V-ra. Azóta nem szól. A tápegysége rossz egyébként, nagyobb terhelésen tilt. Ha van akinek volt tapasztalata ilyennel már mi szállhatott el a 18 tranzisztor közül a végfokban akkor nagyon örülnék ha megosztaná velem. A végfok abszolút nem ad ki hangot, végigmérve a bemenetén pedig ott a jel a csatoló kondikon. Érdemes javítani szerintetek vagy csak gyűrjem bele a kukába így hogy van már benne vagy 10 óra munkám? A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
Dobd ki!
Sose lesz stabil, jó.... 10 óra már munkabérben is minimum 25000, plusz fűtötted a pákát, anyagot használtál el! Újonnan sem ért ennyit!
Kibelezem akkor belőle a FET-eket mert nem gagyikat raktam bele... Tegnap meg tegnapelőtt szépen szólt is még igaz nem a saját tápjáról, hanem labortáppal kiegészítve mert a sajátja beroskadt nagy terhelésre... Azthiszem elkezdek gondolkodni egy saját gyártásúban ugyan ebbe a dobozba... A VF6 pont bele is férne sztereóban...
Kíváncsiságból visszarajzoltam a nyákoról a kapcsolást, hát eléggé elvetemült megoldásokat tartalmaz...
Egész egy vékony kaka..
Jó erőknek tartom a "vintage" pio, kenvúd cuccokat! Azokban van massza, jó a hangjuk. Mai árazásnál szerintem 40, de inkább 50 alatt nincs normális erő, és ezek csak 2 csatornások. THD siralmas, még ott is ahol be merik vallani!
Ha táp részét kidobnád elkérhetem?
Ne haragudj, nem fogom elbontani, végül nem dobom ki, kap egy komplett új végfokozatot amit a meglévő tápra építek. Terveztem egy "addont" ami a régi végfokrész kigyomlálását követően tökéletesen ráültethető a meglévő panelre és ráfűzhető az előerősítőre. A végfokok anyagköltsége kb. 8000Ft mindennel, mivel a táp működik így a +/-28V-ra méretezett új FET-es AB osztályú végfokot kapott... Ha összeállt majd lesznek képek...
Miért éri meg majd? Nos azért mert lesz benne egy csöves fokozat is amire a betekintő ablakon át rálátni és ami belekerül egy nagyon jó hangú végfok! A kettőt összeházasítva gyanítom eladni sem lesz nehéz. A hidalhatóság is megmarad majd, csak a teljesítmény paraméterei változnak némileg meg. Az új végfok 2X80W 4 ohm vagy hídba kötve 1X150W 8 ohm.
De nem azt írtad, hogy a táp sem túl jó?
De így van, de egyébként kettő erősítő van, az egyikben táp + végfok hiba, a másikban csak végfok hiba. A végfokhibásba építem elsőnek a moddolt panelt, a másikba viszont akkor már megkeresem a tápegység hibáját és javítom, kidobni nem érné meg mert ahogy írta a kolléga túl sok a munkaóra benne, így mind kettő új végfokot kap amivel jobban eladható lesz így behozom a munkaórák számát. Szerintem a gyári végfokja nagyon túl van bonyolítva.... Találtam egy sokkal egyszerűbbet, sokkal jobb hanggal, mert már próba nyákon volt építve és hallgatva.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2020
Sziasztok. A következő gondom lenne. Adott egy Soundstream USA 364 4 csatornás erősítő. Az 1-2 channelen 1 pár 13 cm-es koaxális hangszóró van, a 3-4 channelen egy Hertz mélynyomó, 30 cm-es hangszóróval hídba kötve. A mély a “jobb” oldalon szól. Az erősítő 1 pár RCA-val van “meghajtva”, van kapcsoló rajta, hogy a 3-4 channel az 1-2-ről kapja a jelet, vagy “saját” rca betápról.
Az 1-2 channel potijai nemrég lettek cserélve, mert recsegtek, és random elment hol a jobb, hol a bal hangszóró. Hogy a lent leírt hiba akkor is fennállt-e, így azt nem tudom biztosra megmondani. Nos indításnál, általában amikor naponta először indul a jobb oldali 13 cm-es hangszóró nem indul be. Ha elkezdem felvenni a hangerőt, akkor egyszer bekapcsol, és akkor patentul működik. Lecsatlakoztatott mélynyomónál se indul el a jobb hátsó sajnos. Ha a pitin állítok az erősítőn (pausera rakva a zenét) zene indításkor ugyanúgy nem indul a hangszóró, csak ha felveszem a hangerőt elöl a rádión. Azonban ha beindul, nem recseg, tökéletesen tisztán szól. Mi lehet a gond?
Szia,
Első körben én kizárnám a bemenet választó kapcsolót egy RCA Y csatlakozóval. Van egy jó öreg Alpine erősítőm,annak a kapcsoló volt a baja. Szia!
Nagyon szépen köszönöm, megpróbálom.
Sajnos nem hozott megoldást. Ha az Input level pitit elkezdem tekerni, egyszer csak megszólal, majd visszatekerve szépen lemegy a hangerő, azonban újraindítás után megint vacakol.
Esetleg Kecskemét környékén nem tud valaki egy megbízható szervízest?
Annak a hangszórónak a tekercshez vezető Litze huzalból van megszakadva valamelyik. Amikor kicsit mozdul, akkor összeér és egy darabig jó. Mozdíts a huzalokon kézzel, amikor nem szól, ha megindul, akkor meg is van a baj. Cserélhető alkatrész.
Sziasztok!
Van egy audio gods amos 2,4x erősítő és a következő hibajelenséget produkálja: -A bal csatorna szól folyamatosan csak halkan. -Ha a jobb csatorna van bekötve vagy hidalva van akkor pulzálva elmegy a hang, elhalkul, közben meg gyakorlatilag leesik a tápfeszültség, ez is halkan szól csak elhallgat majd ismét vissza jön a hang, ha nagyon leveszem a hangerőt megy folyamatosan. -Mértem a félvezetőket is amiknek hűtés kell, jónak tűnnek. -Kiforrasztottam az inverter összes elkóját és végigteszteltem, mind tudja a gyári értéket vagy még egy picit többet is. Az inverter egy tl494-es kapcsolás irfz44 fetekkel. A végfok b778 d998 mosfeteket tartalmaz. Az elkó probléma volt az egyetlen ötletem. Hol keressem a problémát?
Idézet: „Hol keressem a problémát?” Nem tudom miről táplálod, de ha rendes akkuról, akkor a dobozon belül lesz a probléma!
Autó akkuról és számítógéptáp+dc boost converterrel is próbáltam. Igen én is úgy sejtem a dobozon belül a probléma.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2020
Sőt egy passzív eq-t elé kötve a bal csatorna hangja normálisnak tűnik, a jobb meg továbbra is elhalkul és akkor leesik a tápfesz. Ha nincs bekötve a jobb oldal ( nincs rajta hangfal), csak a bal oldalon.
Így azt a messzemenő következtetés vonom le, hogy a jobb csatornába kell keresnem a hibát és nem a tápegységbe. Tudom ez mind a dobozon belül van, de azért jó lenne meglelni a hibát. Kár hogy nincs hozzá kapcsolási rajz, azt se tudom, hogy az a szimmetrikus 25-26 volt feszültség elegendő-e ezeknek a végfokoknak.
Idézet: „hogy az a szimmetrikus 25-26 volt feszültség elegendő-e ezeknek a végfokoknak.” Kb ennyi szokott lenni a kommersz izékben!
Ahogy nézegetem a B778 adatlapját ez sose tudott 200 wattot...
Szia! A 2SB778-tól nem is várunk el 200 W-ot.
A két csatorna nyugalmi-áramát és kimeneti egyenfeszültségét meg tudnád adni? Ezek a végerősítő állapotát leíró legegyszerűbb mérések. A tápáramfelvétel alakulásáról is beszámolhatnál, természetesen söntöt használva(!).
Felét se!
Reklámszakemberek írják a paramétereket! És senki nem vonja őket kérdőre... |
Bejelentkezés
Hirdetés |