Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CAN busz PIC18F452-vel vagy AT90CAN128 AVR-rel?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Hobbipices hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy nagy témában szeretnék segítséget kérni tőletek!
CAN-busz vezérlést szeretnék megvalósítani, még pedig olyan formában, hogy lenne két mikrokontroller + CAN illesztős panel, ahol az egyiken lenne egy kapcsoló a másikon pedig egy LED. A kapcsoló kapcsolná a másik panel LED-jét.

Nem tudom eldönteni, melyik konstrukciót válasszam: a PIC18F452-es családot + CAN illesztőt, vagy az ATMEL AT90CAN128 vezérlőjét? A probléma csak az, hogy van egy már elkészített Ethernet vezérlésem, amely PIC18F452-es kontrollert és AN833 TCP/IP stack-et használ a kommunikációhoz. Ezt később szeretném majd összekötni a már megépített két panellel.

A kérdésem az, hogy mivel ti melyik megoldást használnátok? Sajnos még csak most indultam el CAN témában. Rengeteg fórumot átnéztem már itt és a Neten is, de sajnos eddig még nem találtam rá jó megoldást.

Nem tudna nekem valaki segíteni hardverileg és szoftverileg, tanácsokkal?

Köszönöm!

Üdv.
(#) Topi válasza Hobbipices hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Három dolgot tarts szemelőtt, és próbálj meg ezek alapján dönteni.

1. Ha csak ez az egy darab kell belőle, semmi célod nincs vele, akkor nem kell ár/teljesítményt figyelembe venned. Ha a PIC-eket jobban ismered, akkor használd azt, gyorsabban végzel a feladattal.
2. Elképzelhető, hogy az AT90CAN128 olcsóbb mint egy CAN HW layer IC.
3. Ha pl. oktatási célra, bemutatóra kell, akkor még talán külön pont lehet, hogy többféle processzort használtál és megmutatod, mindegyikkel meglehet oldani.

Amúgy vannak CAN-es PIC-ek is. Bár sok-sok negatív tulajdonsága miatt nem javasolnám a PIC-et. De ez egy szubjektív vélemény csak.
(#) Hobbipices válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Egyszerű hobbi célra kellene, saját fejlesztésre.

Az a baj, hogy a CAN szabványt ugyan ismerem, de még sosem programoztam, erre kérnék hardveres és szoftveres segítséget!
(#) kobold válasza Hobbipices hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Nagyon tág fogalom az, hogy hardveres és szoftveres segítség kellene, kicsit azért közelebb vihetnél minket ahhoz, hol is akadtál el.
Atmel-t sajnos még nem próbáltam (másra sem), PIC-es CAN-áramköröm volt már több is (olyan is, ami hobbiból "küld ide, küld oda", meg olyan is, amit meglévő rendszerbe illesztettem), így ez utóbbiakról tudok mondani egy keveset. Hardveresen gyakorlatilag nulla gondolkodást igényelt, az adatlapokban benne van az ajánlott kapcsolás, egyszerűen nem kell eltérni tőle. A lényeg a programban van, de ha az ember inicializáláskor nem kavar be valamit, elronthatatlan.
Ahhoz, amit írtál, egyetlen üzenet elég, így is lesz 8 byte-od arra, hogy a ledet vezéreld. Ha jól értelmeztem, összesen két résztvevőd van, így nem kell foglalkozni filterezéssel, maszkolással sem.
A kontroller kiválasztásában nem nagyon lehet segíteni, ez erősen szimpátia-függő. Mindenesetre ha hobbi a cél, és van fejlesztőkörnyezeted valamelyikhez, válaszd azt; ha mindkettőhöz van, akkor irány a Google, illetve a gyártók oldalai, és egy-két mintakódból el tudod dönteni, melyikkel próbálkozol.
(#) icserny válasza Hobbipices hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Biztos vagy benne, hogy CAN-ra van szükség az adott feladathoz? RS-485 miért nem jó?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem