Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   109 / 376
(#) gulasoft válasza lui3 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Miből van? Azért jó kis maradék van otthon, trapézmenetes orsó 3 darab, csúszócsapágyak tengelyekkel, kétoldalas szíjhajtás, fogaskerekes áttétel. Olyan mint a jégkirály cnc-je
(#) gulasoft hozzászólása Okt 24, 2011 /

Én ezt vettem az új géphez.
TBR20 lineáris vezeték 700mm (x4)
TBR20UU csúszka (x8)
Alumínium vastaglemez 10mm, 700*250mm (x1)
Alumínium vastaglemez 10mm, 100*250mm (x2)
Ez egy 700mm*700mm cirka 500mm*500mm mozgásterű cnc X és Y tengelye.
Z-nek meg vettem egy ilyet:
Bővebben: Link
(#) Rasiel válasza Rasiel hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

jól látom a kis plexi CNC-n robotron motor az egyik ?
(#) hotib válasza lui3 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Tudható annak a "helyi barkácsáruház"-nak a neve? Hátha valami nagyobb kiterjedésű hálózat része.

Ha tényleg Neked helyi, akkor sajnos tárgytalan...

Véletlenül itt is találtam ilyesmit, ebben ha jól számoltam, oldalanként 25 golyó van.
(#) Panhard válasza hotib hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Én is ilyen fiókzsanérokkal építettem a gépemet, Bővebben: Link de nem ajánlom senkinek. Nincs semmi tartása oldal irányban. Nyákot fúrni, rajzolni, bohóckodni jó, de marni már nem. Majd újra fogom építeni a mechanikát, ez a verzió jó volt tapasztalatszerzésnek. Üdv,
(#) Rasiel válasza Panhard hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Érdekes, hogy minden ilyen fióksínes CNC gép teljesen másképp használja a fióksínt,mint ahogy az eredetileg ki van találva. Én direkt ezért terveztem be a gépbe úgy a zsanérokat hogy össze legyenek szorítva. Kíváncsi leszek a végeredményre...
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Oldalanként 4 darab még megoldás lehet 90 fokban elforgatva, de ezzel SirNyeteget keressétek meg, szerinte úgy lehet használhatót építeni.
Sajnos ezek nem arra valók, hogy egy adott helyen akár 100-200-szor elmenjen kopás nélkül. Előbb utóbb kilazul, elkopik, szétesik. Az első gépem nekem is ilyen volt, egy év alatt szétesett. Tanulni jó, főleg azt, hogy nem erre való.
(#) Medve válasza Rasiel hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Fióksínből mindenképp "ipari kivitelt" válassz, gondoskodj a jó kenésről és a porvédelemről. Ha lehet, akkor minél többet, párhuzamosan...Én úgy vélem, hogy a hobbi-marógép alkalmazásban a fióksín kevésbé van igénybevéve, mint egy fiók esetében.

fióksín.jpg

(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Annyit még hozzátennék, hogy egyszer alkalmaztunk egy ipari(?) sínt, amely nem lemezből volt sajtolva, hanem egy hidegen húzott profil volt. Egy sűrűn használt célgépben volt, és sajnos szétkopott elég hamar. Vélhetőleg olcsó volt, mivel hőkezelve, vagy bármely módon keményítve nem volt.
(#) gulasoft válasza Medve hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Egy fiókot ha naponta kihúzol akkor 360* van kihúzva egy év alatt, csak egy nyákfúrásnál ahol 200 luk van, vagy 50* koptatja ugyan azt a részt. 10 nyák már 500, és akkor csak 200 luk volt egy nyákon, és csak minden negyediknél kellet lépnie, ekkor azonban a másik tengely tesz meg 150 lépést, ott 10 nyák 1500* koptatja ugyan ott.
Egy fióknál ha elkezd egy tizedet lógni, akkor észre sem veszed, egy nyákfúrásnál az már észrevehető.
Nem erre való. Amit vettem azért 60.000ft mert erre van kitalálva (meg baromi nagy). Komplett X Y alátámasztott 700*700 as sinekkel(2800mm (majdnem 3 méter)) és 8 kocsival.
Amit tegnap linkeltem Z az is azért 6000Ft mert az sem fióksínből van megcsinálva. Olcsónak olcsó, de tényleg arra való, hogy az ember képbe kerüljön, hogy ebből nem lehet pontos normális sokáig tartó gépet csinálni, és kicsit megtanulja a CNC alapokat.
(#) mgy válasza Medve hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Szépek a rajzaid !
Hol vehetem meg az általad elképzelt és lerajzolt elemeket és idomokat.
(#) lui3 válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Cegléd környékén cnc-zik valaki? Egyszer öszejöhetnénk alkatrész és tapasztalat csere berére.Van még ithon pár elfekvö alkatrész.
(#) Medve válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Magamból indultam ki, az én felhasználási területemet és az én esetemben alkalmazott terhelést hasonlítottam össze.

Mgy: köszönöm, Nem tudok konkrétumot mondani, nézz szét a neten. Amit egy barkácsboltban kaphatsz, félve ajánlom. Persze itt is a célokat kell figyelembe venni. Az OBI-s sínnek is megvan a helye, csak a neki megfelelően kell igénybe venni. Van aki ezt nehezen érti meg (Természetesen nem Te)
(#) Medve válasza mgy hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Az előbb csak a sínekről beszéltem, a többi alkatrész anyaga acél zártszelvény, bakelit és/vagy faforgácslap, és 31mm vastag munkalap. A fával óvatosan, mert megszívhatja magát nedvességgel, impregnálni kell az éleit.
(#) gulasoft válasza Medve hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Játszani jó az a sín, csak tényleg nem szabad arra a gépre sokat költeni. Ha nincs rendes lineáris sin, akkor nem kell bele golyós orsó meg hasonlók. Egy jobb menetesszár, meg egy danamid anya, oszt ágyesz bugyesz.
(#) Sanyessz hozzászólása Okt 26, 2011 /

hello mindenkinek
maró gépek épitek, vizsgamunka lesz belöle ha kész lesz végre, csak folyton választások elé kényszerülök... melyik meg oldás az ideális de nem tul öszetett, de megfeleljen a feladatának.
Nem akarok vmi fioksines butorlap gépet, fém szelvényekben gondolkodok és siklocsapácsakban.
A probléma az lenne hogy a motrot változó sebeségel vezérelném (joystickel), ahol jobban kell hogy szaladjon a marofej ott szaladjon is (pl ives részek ott kicsit nehéz lenne a botkormányt pöckölgetni), és ezt hogy oldjam meg????
ötletek:
1 potméter AD(adc0804)-átalakitó
2 potméter frekvencia generátor, majd ennek a frekvenciáját megmérve sebeség eldöntése
3 egérből kitermelt encoder + mikroproceszor+ fejfájos proramozás
4 saját készitésü elfordulás szenzor, mit a multiméterekbenvan
(#) Medve válasza Sanyessz hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Hello, ha analóg joystickben gondolkodsz, ott ugye egy poti van tengelyenként. Ha ez a poti középen áll a frekvenciának nullának kell lennie. Már ha step-dir a hajtás. A "középső" ellenállástól bármely irányban eltérve a frekvenciának növekednie kell és egy irányjelet is elő kell állítani. Ezt analóg úton elég macerás előállítani, így szerintem MCU, de lehet potméter is a bemenetén.
A negyedik ötletedet nem értem, milyen elfordulás szenzor van a multiméterekben? (Yaxley? )
(#) Sanyessz válasza Medve hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

nem kell nullának lenni, az én elképzelésem szerint, mert belövöm a azt mikor a potméter középen van és ekkor mekkora a freky majd kicsit +- h legyen kis holtjátéka, ha hőmérsékletre mászkál.
Most van egy programom ADC0804-hez jo is müxik is, de még
nem kötöttem össze a konvertert a PIC-el, mert kicsit félek ettől a ADC-től, sose nem használtam még.

A 4. ötlet az h a multimétereken van a cucc amivel a mérés határt, feszültséget és sok mást választasz ki... körkapcsoló...vagy mi is a hivatalos megnevezése.
(#) bodgabo válasza Sanyessz hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Miért nem jó számítógéppel vezérelni? Egy ív csupán egy egy soros G kód...
(#) Sanyessz válasza bodgabo hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Mert a laptopomon nincs se rs232, se lpt port, meg mert a tudásom még nincs olyan szinten hogy számítógéppel vezéreljek akármit is.
Három nem akarok venni ilyen vezérlöt olyan mudult emilyen át alakítót, mert azok működésével nem mindig vagyok tisztában, jobban szeretem ha én csinálom akkor tudom h hol lehet a hiba, tudom értelmezni a tüneteket, tudom h hova kell nyulni, mit kell kijavítani. (lehet h hülye a hozzá állásom, de ez van)
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Köszönöm, mintha csak Sir-t hallanám (olvasnám
Nem is akarok túl sokat költeni a tanulópénzre, de azt szeretném, hogy a lehetőségekhez képest működőképes legyen. Meg hát nézzen is ki valahogy, megjelenését tekintve ennél azért különbet szeretnék.
Mai elképzeléseim szerint bútorlapos, fiókcsúszós, menetes száras, lomha és gyengusz lesz, de tanulni jó. Sir szavait idézve: ha nem tördeli a fúrót, már lesz sikerélmény )
Aztán majd meglátjuk.
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Ja, ezt láttam én is fél éve hirdeti, kutyának nem kell. Ha van benne 10000ft anyag sokat mondok. Derékszögekre figyelj, mert kellemetlen mikor az egyik sarokban 1 mili van az anyag felett a másikban meg már belelóg az anyagba.
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Bár fel sem tételezem magamról, hogy ekkora bakot lőjek, de bármi megtörténhet, aztán ha elszabtuk, utólag már szabhatjuk. De szó szerint.
Gyűjtögetem az ágyvégeket, meg ilyesmi levedlett darabokat, de fiam próbál lebeszélni róla. A hangfalait szinte fillérekért vágták bútorlapból, pedig jó néhány darabból állnak, nem csak a 6 oldal (egy kisebb tölcsért épített) Anyag + vágás talán két és fél ezer volt a két ládára; igaz, nem óriás darabok.
A precíz vágás sok kellemetlenségtől megmentheti az embert, de a csapolásnál, ragasztásnál azért biztosan nem árt oda figyelni.
(#) Sanyessz válasza Medve hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

erőt vettem magamon és beüzemeltem a ADC0804-es megoldást és jo. nagyobb volt maga az ilyedelmem.
ott is úgy van a progban hogy, a konverter 8bites, 118-tól 138-ig nem mozgat semmit sem, utánna ahogy nő vagy csökken ugy gyorsul jobbra/ballra a motor .
(#) SALáta válasza hotib hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Leírom tapasztalataimat a fa gépemmel kapcsolatban, előbb döntsd el mit is szeretnél csinálni, erre adj időt magadnak. Általánosságban mindenki mindent akar munkálni. De ahhoz más fordulat és más erő kell a főorsótól, szerszám is változik, akár hűtésigény is lehet.

Tapasztalatom a fa gépemmel, Alapja egy 20 as forgácslemez, ehhez jön 3 gerenda és ezek még össze vannak merevítve, azért volt szükség a gerendára hogy a fix hídnak tudjak megfelelő támasztást nyújtani. Ragasztva van az alap a gerendákhoz. Az alapon foglal helyet két robotron írógépszán, 7 mm es hulladék aluval összefogatva, erre van még egy 20 as másabb fajta forgácslap fogatva, ebbe vannak 6 os körmös anyák amihez lehet felfogatásokat tenni. A hajtása dobhajtómű, hátránya a nagy elmozdulás motor fordulatonként, előnye a "súlytalanság", a dobhajtómű bovdenes, ereje kézzel lefogható, de fontos megjegyezni 10 es 2 élűvel 3 mm fogás alatt nem tévedett 1000 mm/perc es előtolással (csak a motor erejét vesztette, valószínű a nyúzottat sikerült feltennem) A híd dupla 20 as forgácslap, lehető legnagyobb szélességgel, merevítve ahol lehet, itt kapott helyet a vezérlő, mindenhol a csontváz burkolva 1 es forgácslappal, vezetékek is a két lap között mennek. Az X alap 20 as forgácslap, ide már profi 15 ös sínek kerültek, és dobhajtómű. Megjegyzem jó kis 0.9 fokos motorral, nem is téved most sem az X, ha erről megyek 10 es kétélűvel adhatom rendesen a tolást. A két sín más más fajta, kerültek közé alátétek (amint lehet cserélem) A Z tengely átalakítás alatt, ez a legfontosabb tengely, ezt húzza a gravitáció, mostani tengely fogasléces, csak azért nem ajánlom mert bumszli motor kell ami dinamikát ront. Itt is 15 ös sínek vannak, alu lapon van az X összekötő, kap egy trapézorsót és kész a gép Y motor csere után és minimum X tengely forgácsvédelme után.

Összességében lehet vele fát forgácsolni, persze a 10 mm es csak próba szerszám. Vezérlő a kínai kék, határa alkatrész adatlap szerint 15 Khz. Lépést még csak gyenge motor miatt vesztett, egésznek mondható, alut is próbáltam de a Z miatt nem az igazi. Még van mit alakítani rajta. Első gépnek ideális.

Nincs olyan anyag ami megfelelne egy elvárt cnc építéséhez, mert túl sok az elvárás, így bármilyen alkalmas anyag az adott határain belül alkalmas. Következő gép zártszelvényből épül, kiöntve valami levegő nedvességre nem kötő porral, homokkal. Hegesztve, és nem lesz feszültségmentesítve. Rezegni így is fog, meg úgy is rezegne, próbálok súlyt adni neki. Merevséggel nem de rezgéssel lesz probléma.
(#) Rasiel válasza Medve hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Így a fióksín dolgon gondolkozva eszembe jutott, hogy ha mondjuk ráunok a fióksínre, mivel lehetne kiváltani? valamivel mai "hasonlóan" működik mint a fióksín. ugyanis a gépem ha készen lesz, elég furcsán fog mozogni, épp a fióksín miatt mivel lehetne értelmesen kiváltani?
(#) Szebence válasza Rasiel hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Kerekekkel Félre téve a viccet húzott köracél + rézpersely páros. Ha első géped lesz és fából építed, gondolom nem nagy munkaterületű masina lesz. Ha így van, akkor pl rossz nyomtatókból is tudsz kitermelni ilyen mechanikát. Kb 30-40cm-esek vannak benne. Átmérő meg típusonként változik... Y-nak, de ha más nem Z-nek mindenféleképpen megfelelő.
(#) Rasiel válasza Szebence hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

roszdamentes zártszelvényből lesz, 200*200mm es munkaasztallal, amiből a hasznos munkaterület 180*180mm. nyomtatókban én még ilyet nem nagyon találtam, és ki is fogtam nyomtatókból
(#) Medve válasza Rasiel hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Például egy köszörült rúd-lineáris csapágy párossal, vagy lineáris vezetékkel. Link
(#) Medve hozzászólása Okt 26, 2011 /

A BEDE-IKO forgalmazza ezt a vezetéket....Na EZT ajánlják nyákgyártáshoz!
Következő: »»   109 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem