Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   121 / 376
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Senki nem kötekedik. Kérdeztünk, illetve tanácsotadtam.
Azért egy danamid anyától még nem lesz profi, de Te is tudod, hogy egy danamid anya egy nagyságrenddel jobb mint a rugós feszítés, főleg ezeknél a bolti menetes száraknál.
(#) gulasoft válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Hát forintban jobb lett, volna, gyenge vagyok a dínár váltásban. Ezek szerint nem Magyarországon laksz.
Azért nézz utána mennyiért tudsz egy darab danamidot kapni, ha nagyon drága van itthon talán egy nem használt darab, abba vágsz egy 8-as menetet és kipróbálod.
(#) S.Roland válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Hello,
Köszönöm a képet nem bíztad a véletlenre a megvezetést. Jó kis gépet építettél.
(#) vanzerr válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Szia!
Érdeklődnék, hogy a képen lévő csapágyak Neked hogyan váltak be?
Én most tervezgetem a gépem és ugyan ilyen csapágyakra, valamint köszörült rúdra gondoltam...
(#) gulasoft válasza S.Roland hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Én is végigjártam az utat, volt fagépem, meg köszörült vékony rudam, feszített anyám, de ezek nem nagyon jöttek be. Nem kötözködésként kérdeztem Sanyessz-től nem hajlik e be középen a gépen, csak vékonyabb rúddal nekem behajlott, bár igaz nagyobb távot kellet áthidalni. Végül meguntam és vettem rudat, meg csapágyat, és nem óhajtottam a véletlenre bízni. Inkább egyszer vegyél valamit mint kétszer.
(#) gulasoft válasza vanzerr hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Én a cncdrive-nál vettem őket, eddig meg vagyok vele elégedve, de ha látnád a készülő monstrumot lehet hogy Te is azt választanád.
20-as alátámasztott tengely, 10mm vastag tömör alulap 700*250-es, erre felszerelve, végelemek rajta, rudanként 2 kocsi. Nagyon durva. Ez az aluprofilos még a hobbi kategória, és már itt is lehet prüszkölni, mert azért ebben van házi megoldás, de sok benne a bolti cucc. Talán a videón látszott, a nem kritikus elemeknél nem szégyeltem fával dolgozni.
(#) bankimajki hozzászólása Márc 19, 2012 /

Sziasztok, valaki próbált már poliészter gyantából öntött anyát készíteni menetes szárra. (Nem akarok most vele foglalkozni, csak épp ilyen gyantával dolgoztam nemrég és eszembe jutott, hogy jó lehet-e ilyen célra?) Mert ha jó, akkor elég könnyű sok mindent gyártani. (És nem is annyira drága.)

Üdv.: Miki

Van róla esetleg képed? Egyébként a Z és az X tengelynél én is a 20-as alátámasztott tengelyre gondoltam nyitott csapágyakkal, tengelyenként szintén 2-2 csapággyal. A vázszerkezetet pedig Minitec profilokból szeretném elkészíteni. Lehet egy kicsit drágább mint más profil, de voltam náluk Gyöngyösön, szívélyesen fogadtak, félrelöktek minden munkájukat, szinte kinyalták a fenekem. Szóval kiszolgálásból 5-ös, ja és ha nincs konkrét elképzelésed és ott találod ki mit szeretnél akkor sem küldenek el melegebb éghajlatra.
Egy dolgot viszont még most sem tudok, hogy mozgó asztalos, vagy mozgó hidas gépet építsek...
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

1000 ft körül lehet venni annyit ami egy gépre elég.
Jó a géped. Olyan mint az enyém, az sem tökéletes de működik, és jól működik. A marómotor sokkal többet bírna, én gépem sebességbe ugyan ki tudná használni a Kresst de előtoló erőben nem. 1.5-2 mm mélyen szántom 130 W os géppel a keményfát 6 os egyélűvel, vagy 5 ös kétélűvel vagy 6 os 4 élűvel. 800-2000 mm perces előtolással, persze a fordulat rendesen visszaesik. Ennél sokkal mélyebben nem tudnék menni a hajtásaim miatt.

Druszám! Sanyessz:
0.1 mm pontosság? Biztos az? 0.2 mm pontos a gépem (furat marás, ovalitás hiba). Ismétlési pontossága ennél sokkal jobb, 0.05 mm. Amire képes, ragasztásmentes illesztés. 200 Euró környékén kijött. Részletesen nem is tudom felsorolni az árakat de sok mindent kaptam "két jó szóért". Amit vegyél mindenképp az egy kínai 3 vagy 4 tengelyes vezérlő. Pici occó de megy, vannak hibái de működik. Ám előtte azért tanulmányozd a tb6560 adatlapját. A kékbe ott vannak a diódák amik például az én extrém alacsony sebességnél járatott motorjaimnál, plusz egy gyors motornál több szabadságot ad, van amin diódák nincsenek de jobb a leválasztás, gyorsabbak az optók, jobb a segédtáp megoldás. Szóval ezek ilyenek, első gépnél nem érdemes építeni, érdemes építeni de csak bizonyos korlátok között.
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Ezért mondtam neki, hogy csináljon danamid anyát, az az 1000Ft nem vágja földhöz.
A nagytengelyről nem tudok most képet mutatni, ezt kellet rendberakni, és még van vele meló, megy 60-ba cnc találkozóra, és ha találok vevőt rá el is adom, és úgy akarom eladni, hogy nekem is nyugodt álmom legyen, és a vevőnek is boldogság legyen. (meg 2cnc nem kell)
Az újra kerül a kínai marómotor a frekiváltóval, az tényleg komoly gépnek épül.
(#) gulasoft válasza vanzerr hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Most nem tudok képet rakni róla, el van csomagolva, de képzelj el egy 700*250-es alu lapot, aminek a két szélén fel van szerelve a két alátámasztott sin, és rajtuk egy másik lap ami 4 kocsin csúszik, a tengelyek végén meg a két véglezáró lap, amiben még ki kell alakítani a golyósorsó felfogásait (erre már megvan az orsó is)

CNC találkozón én is ott leszek, akkor majd valószínű láthatok élőben is tőled néhány dolgot.
(#) Sanyessz válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

google a barátunk ott megtalálod a forint dinár váltást.
Hát ez a danamid ahogy látom plasztika, felénk ez esztergálható plasztika, teflon néven fut.
Nem kopik ez nagyon? Jo valaminek kopni kell...
Van itthon nem gond a beszerzése, meg fater hoz a munkahelyéről ilyen kisebb darabokat simán.
(#) gulasoft válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Előbb kopik el a menetesszárad. Igen kasán esztergálható és tök könnyen lehet menetet vágni bele, lásd a képet amit felraktam.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Eladod a videon látott gépedet? Mennyiért? Lehet érdekel. (Ha az asszonyt meg tudom pumpolni.)
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Eladom. Alku képes. Te mondasz egy árat Én nevetek rajta, Én is mondok egy árat Te nevetsz rajta, és így tovább amíg már csak mosolygás lesz. Persze attól is függ mit vinnél belőle, csak mechanikát, elektronikát is, motorokat is, marómotort is, laptopot is. De ezt privátban beszéljük meg.
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Kicsit kellene csak jobban összeraknod, ténylegesen már minden megvan, innentől már komolyabb gépnek számítana. Most ültem le tervezni a lézer feltét felületkövetőjét. Legyek anyagias, és bemutatom mennyi volt a project:
Áramgenerátor (min. max áram, 5 V moduláció) 1980 ft
Ház/optika 1800 ft
TO5 ös 1 W os 805 nm lézer 2800 ft plusz posta.
Felületkövető: jött egy 27 mm mozogni képes kettős pneumatika munkahenger, lesz valami állítási lehetőség, Nagy Hoho adott műanyagot abból lesz felfogatás, ventilátor mindent magára adó elektronika műhelyben van, rugó a felületkövetőhöz akad. Maximum 10 mm tud korrigálni majd, ennyi épp elég.
Ami a legfontosabb: Após megtámogatta a tervet egy csomó "hulladék" 10 mm vastag 500x700 mm es faforgácslappal. Miért nem védőszemüveg? Bár lehet ezt is venni egy kamera és a burkolat a géphez valószínűleg elég lesz, tovább gondoltam és mi van ha leszalad valaki valamiért? Van hogy óráig fog menni, akkor inkább burkolat.
(#) emmzolee válasza SALáta hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Ezaz. És most jöhetnek a képek...

Kíváncsi vagyok milyen egy lézeres cucc.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Írtam PM-et
(#) SALáta válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Egyszerű mint a faék. Ez nem egy 80-100 W os CO lézer, az azért már nem annyira játék (1 W se az) . Most a felfogatás/felületkövető második része van tervezés alatt. Lényegében a Z tengely irányjelével lesz vezérelve, mivel egy feltét ezért kap egy Lézer nevű módot a gép, így kicsit át tudom konfigurálni a dolgokat, de lehet akár post proceszort is átírni. Ennyi kell hozzá meg még amiket tervezek. Érdekes lesz a kamera lerögzítése, de majd megoldom.
Amit tudni fog, nagyon lassan égetni fába. Ami miatt kell a felületkövetés a minél jobb fókuszba tartás. Már csak felületkövető végét kell kitalálnom.

SN855740.JPG

(#) Sanyessz válasza SALáta hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

helo
megtudhatnám ennek az olcsó (2800ft) 1w-os lézernek a forrását, honnan lehet beszerezni?
(#) SALáta válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Ebay ről lehet ennyiért venni, persze mivel többen vettük egyszerre így jobban jött ki. Volt 2800-2900 forintos darabárú védel is. Ehhez még kell optika/ház, némi tuning ha méreteltérések vannak a dióda és a ház között, kell egy áramgenerátor ami nem baj ha kapcsolható két állapot között. Felületkövető mindenképp kell, a miért az az anyagok síkeltérése, 0.8 mm van egy 300x300 as 6 mm es rétegelt lemezben, el van hajolva, ennyit észrevétel nélkül nem fogna át. De a legfontosabb! Minimum védőszemüveg , ez nem játék, ettől kevesebbtől is megvakulsz.
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Biztos hülye kérdés, de miért kell a lézert fókuszálni? A nagyítót azt kell fókuszálni ha hangyát akarsz égetni, de egy lézernek nem az a lényege, hogy nagyon sokára szórodik szét a fénye, magyarán kis távolságon tljesen párhuzamos a fény nyaláb?
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 20, 2012 / 1

Ebben igazad van, de a nyaláb átmérője miatt kell fókuszálni, meg az energia sűrűség miatt.
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

De épp erre próbáltam célozni, hogy a nyaláb átmérője állandó nem? Vagy olyan széles a nyaláb, hogy már nem vág? Akkor meg minek védőszemüveg, ha fókuszálásnál pár mm számít akkor a fókusz után már úgy kell szóródnia mint a fene. Nem jön össze a fejemben a kép.
(#) Sanyessz válasza SALáta hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Van itthon 200mW-os lézer, elég gyengének számit, de ebbe se egészséges belenézni.
Keresgélek az eBay-on de sehogy se találom az általad emlitett lézer diódát. Esetleg vmi link, vagy keresési kulcsszó?
(#) SALáta válasza Sanyessz hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

http://www.ebay.com/itm/Lot-2-X-808nm-1000-mw-high-power-1-watt-BUR...wt_952

És ház is van hozzá.

gulasoft:
Itt épp fókuszban dolgozik, mert ha nem így lenne akkor kevés lenne az energia és a felbontás se lenne jó. Ez nem vág csak éget, azt is lassan. De még a szórt fénytől is óvni kell a szemet. Okosan csinálva még tükröt is lehet gravírozni vele, persze trükkösen de lehet. 3 W már biztos eredményt hoz. De ehhez inkább külön gépet érdemes építeni nem csak egy feltétet.
(#) emmzolee hozzászólása Márc 25, 2012 /

Azt szeretném kérdezni, hogy mik a gép igényei egy MACH3-nak?
A leírásában annyit találtam, hogy XP kell hozzá, és 1GB ram.
Na ez komolytalan. Tudtok mondani nekem egy alsó határt, ami biztonságosan, adatfogyás, és kifagyás nélkül vinné a programot?

Tudom nyilván egy gilkológép vinné a dolgot, de itt az a lényeg, hogy olcsón vegyek egy gépet.

Tehát mik a gép igényei. Kössz
(#) szabi83 válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Szia, Nekem 1000Mhz-es cerka dübörög alatta, majd leírom pontosabban később. A Mach3 mellet nálam semmi más nem futhat, mert nem lesz realtime a munkamenet. Pl winamp.
(#) Sir-Nyeteg válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

800MHz, 192Mb RAM, 4Gb winyó, integrált videokártya, XP. Évekig ment vele.
Következő: »»   121 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem