Fórum témák
» Több friss téma |
Szuper
Nem gond,ha kicsit irigy vagyok? de igyekszem mert amit faragtam még messze van a videót meg biztos nem tudnám elkészíteni Gratula
Mach3 hoz készítenék egy JOG kontrollert, AT90USB162 IC-vel, működik az USB keyboard emulátor ha szövegszerkesztőben tekerem a kereket de mikor a mach3-mal használnám szaggatottan megy, a sárga négyzet csak villog, Bascom-mal írtam a programot a hozzáadott usb-könyvtárral.
Esetleg valaki próbálkozott már ilyen áramkört készíteni?
Szia Zoli!
Ez őrült jó! Már vártam mikor teszel fel egy képet, videót a gépedről. Gratulálok!
Szia Pisti!
Köszönöm, gyorsan összedobtam egy kis videót. Már tartoztam ezzel néhány kedves fórumtársunknak, akiknek már régóta ígérem, hogy elkészül-elkészül, de csak most jutottam idáig. Na szóval ezzel kergetem ki a forgácsot az anyagból
Az alsó Y "V" görgő jobb lenne, ha felülről támaszkodna a lineárra, nem oldalról. A T-nút végeit nyisd ki, mert a forgácsot sokkal kényelmesebb eltávolítani a nútból. (Gyakorlati tapasztalat) Az X lineár minimum 25-ös kellene hogy legyen, és nem több 400mml, mert ha több, be fog lógni. Igaz pár tized, de ez majd sok lesz.
Sziasztok!
Előzmények itt. A nyák fényképén még az előző nyák van egy atmegával, az aktuálison már egy ARM processzor. A PC szoftver is rengetegett változott azóta.
További képek
Az X lineár 33,4mm átmérőjű és 115cm. Egy vagy két alátámasztást elbír.
"felülről támaszkodna " Ez megoldható. Mi az a T nút? A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
Pontosabban 1"-os gázcsövet ír.
A a T nút az asztalon lévő rögzítő nútok? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Az X ne legyen több 400-500mm-nél. Pláne ne gázcső legyen. 25-ös talpas kéreg edzett tengely.
Ha az X 1150mm, akkor mennyi az Y hossza?
Ezek a low cost megoldások sosem vezetnek normális eredményre. A csövek gyártásakor sosem szempont, hogy egyenes, kör alakú és felületi hiba mentes legyen, ezért nem is ilyenek. Az ilyen megoldásokkal csak játékszert vagy nagyon durván pontatlan gépet lehet építeni, de egy cnc-nél ennek nem sok értelmét látom.
Akkor valószínűleg problémáim vannak a tengelyek megnevezésével.
A leghosszabbat gondoltam X-nek. 45" (114cm) A keresztirányt Y-nak 26" (66cm) és a függőlegest ami a motort mozgatja Z-nek. 15,25" (39cm) Úúúú! Ez óriási. Lekicsinyítem.
Ha szembe állsz a géppel:
Az X tengely balról-jobbra, jobbról-balra mozog. (a 66 sok, max 400mm ez is alátámasztott) Az Y tengely tőled el-feléd, feléd-tőled el mozog. (lehet 1140mm, de csak alátámasztott) A Z tengely fel-le, le fel mozog. ( 39mm teljesen jó, még lehet több is pl.:100mm)
Értem. Köszi.
Átgondoltam a koncepciót. Ez a gép nem kell nekem. Túl nagy. Elég az X = 250mm Y = 350mm Z = 50mm
Ezek a világos színű alkatrészek miből vannak?
Sziasztok
Szeretnék egy kis segítséget kérni mechanika építés kapcsán. Egy kisebb gépet szeretnék építeni amivel tudok fát,alut esetleg nyáklemezt marogatni..Még semmi nincs eldöntve méretek kapcsán de nincs szükségem asztal méretű gépre. Én egy 500x600 as munkaterületű gépre gondoltam. Ehhez milyen z hosszat ajánlanátok ??Érdekelne , hogy ti milyen munkaterületű géppel rendelkeztek... vagy , hogy ha most építenétek mekkora lenne.. Milyen szabályrendszert érdemes betartani mechanikánál?? Pl gondolok arra hogy milyen lehet x , y tengely hossza ami még működőképes nem rezonál ,nem hajlik meg stb...Mekkora legyen a hid magassága ami még merev...Most még csak sketchup ban rajzolgatom a mechanikát és információt gyűjtök.. üdv Laci Idézet: Ennek a alapja legalább 600*130cm lesz , tehát egy rendes asztalméret Az én gépem 29*41cm es munkaterület mellett 1m *35cm helyet foglal „Én egy 500x600 as munkaterületű gépre gondoltam.” A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Idézet: Miért is? „Ennek a alapja legalább 600*130cm lesz”
Mert az asztal mozgatásához 2*akkora hely kell mint maga az asztal,ha az asztalt mozgatod . természetesen futóhidas gépnél csak kicsivel nagyobb az alapterület mint a munkaterület .
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Szia
Nem nagyon értem hogy jön ki a 600*130 cm es méret..Lehet nem jól fogalmaztam az elején.. Sztem te arra gondoltál hogy én egy mozgó asztalos gépet akkarok építeni..De én egy mozgó híd as gépet akarok az szerintem kevesebb helyen elfér.. De nem ragaszkodom én az 500x600 as géphez ezért is kérdeztem , hogy kinek mi van mert nem akarok kisérletezgetni sokat D Arra lennék kiváncsi , hogy van ez valami szabvány méret vagy valami javasolt méret stb.. üdv Laci
Hacsak... nem mozgó hidat választunk. Én arra voksolok, mivel az helytakarékosabb, meg valahogy nekem jobban tetszik ha a munkadarab áll és szerszám mozog fölötte.
Persze a mozgó hidast nehezebb stabilra elkészíteni (de azért el lehet, nekem is az van),cserébe a munkadarab súlya nem meghatározó a motorok gyorsítását, lassítását illetően (dinamika) A fix híd viszont sokkal könnyebb stabilra építeni, viszont itt a munkadarabot kell mozgatni.
Minél nehezebb lesz a géped, annál masszívabb, annál kevésbé fog rezonálni. Tehát ne sajnáld az anyagot belőle. Lehetőleg 10-20mm-es kazánlemezből gondolkodj. A gépasztal is legyen homokkal, betonnal kiöntött, drabális, nehéz nagy dög. Ha lehet, és a lehetőségek engedik, talpas lineáris tengelyt használj. Minimum 25-öst, a hozzá való kocsikkal. Vagy THK lineáris kocsikat. Egy 500x600x150-es gép teljesen jó választás lenne. Így az X kocsi alá,pontosabban a Z asztal alá egy kisebb gépsatu is aláfér. A motorokat illetően a dioda féle nagyobb piros motorokat ajánlom, de nagyon. A vezérlés Toroidról történjen, (42V) és MSD 2M5442-es típusú vezérlőket ajánlok a vezérléshez. 16x5-ös golyós orsók, bordás kerekes lassító áttétellel meghajtva. (Ez már nem játék, mert nagyon komoly roncsolásos sérüléseket okoz az ember kezén.) A maró motort illetően legalább 1KW-ost javaslok. (nekem Kress FME1050-1 van)
Most erre a gépre mit mondjak?
Hab vágónak talán jó lesz? A zártszelvényben a csavarokat nem lehet szorosra húzni, mert be hajlik a lemez. Innentől kezdve az egész váz valami ingadozó nyakló szerkezet lesz!
Én eddig 20 as talpas lineárokat terveztem a gépbe hozza 16x5 ös golyos orsót amit D06010
piros motor hajt direktben..Ezt az áttételes dologról tudnátok egy képet linkelni??Érdekelne továbbá , hogy miért is kellene ide ez az áttétel. 10 es kazánlemezbő van a hid és mechanika többi része is most megrajzolva..Azért ebből mert ilyet tudtam most szerezni..De utánanézek van e vastagabb... Marróból bosch GKF 600 as és egy Makita RT0700C áll pillanatnyilag rendelkezésemre,de attól tartok ezek nem igazán erre valók, én egy ER11 es tokmányos marrómotorra gondoltam kinából.. De ezek még nem lefixált dolgok elsőnek a mechanikát szeretném megoldani aztán jöhet majd vezérlés marromotor stb.. tehát akkor egy: x 500 y 600 z 150 As gépet javasolnál ?? Még motoszkál itt a fejemben egy olyan gondolat is hogy lehessen majd később egy 4. tengelyt is felszerelni egy kis eszterga tokmányt...És olyan mechanikát kell csináljak ami ezt lehetővé teszi..
A 20-as talpas is teljesen jó.
A bordás szíjat azért javaslom, mert lényegesen könnyebb műszaki megoldás az egytengelyűséget elérni. Ha direktben van összekötve akkor nagyon pontosan kell a motor tengelyét, és a golyós orsót egy forgástengelyre hozni ahhoz, hogy ne legyen excentrikus a forgás. Ha viszont a motoron egy bordáskerék van, és a golyós orsón is van egy bordáskerék, akkor lényegesen könnyebb az egytengelyűséget biztosítani. Már csak azért is, mivel csak a golyós orsót kell a két végén becsapágyazni. Az áttétel lehet akármennyi, még 1:1 is. A lényeg a műszaki probléma leegyszerűsítése. A másik dolog, hogy a szíj csillapít a motor rezonanciáján. Nekem lassító áttétel van, ami ugye dupla nyomatékot jelent. Nekem a nyomaték és az üzembiztonság fontosabb, mint a szuper sebesség. A negyedik tengelyen helyes gondolkodni. A vezérlőt úgy kell megépíteni, hogy eleve 4 tengelyes legyen. Aztán majd később épül hozzá egy forgató. A maró motort illetően legyen teljesítmény legalább 1kW. Az ER11 jó választás. Itt egy video link a gépemről. Itt jól látszik a bordás áttétel: VIDEO
Nem edzett acélt akarok vele megmunkálni, ennyi elég hirtelen, a célnak megfelel.
Megnéztem a videót nagyon szuper a gép Nekem nagyon ,nagyon robosztus erős gépnek tűnik
Tetszik ez a bordás szíjas megoldás is De nem lesz pontatlanabb a gép ??Azt olvastam valahol , hogy a szijas gépek amiknek nem trapéz vagy golyosorsója van az pontatlan gyenge tud lenni..persze itt csak egy rövid szíj van...Megkérdezhetem , hogy a te géped myilen mukaterülettel rendelkezik ??x y z irányban .Alul az a rész is érdekelne hogy hogyan van megoldva a hid mozgatása golyosorsó + alátámasztott linearis tengely ??X tengelynél látom hogy két alátámasztott lineáris tengely van én is hasonlóan tervezem a gépem.. x tengelyét.. köszönöm a segítségeteket üdv Laci
Z tengelynél golyosorsó mérete mekkora szokott lenni ??Átmérő menetemelkedés...
És milyen lineáris vezetőket alkalmazzak ??Oda is tegyek 20 as talpas lineárokat?? A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |