Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Commodore 64 javítás
 
Témaindító: boliver, idő: Aug 7, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 17
(#) kadarist válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Szia!
Az alaplapi kondenzátorok is jók? Bővebben: Link
(#) Zsora válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Jók ezek a gépi fordítások.
Csak kérdés hogy mire...
(#) mustang74 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Nem púposak. Ezen kívűl hogy győződhetek meg arrol, hogy biztosan jók?
(#) gerry hozzászólása Máj 18, 2012 /
 
Üdv!

Érdekes "parajelenséggel" találkoztam múlt hétvégén,
Előszedtem a C64-em és a floppy-át. A C64 sima szürke dobozos, a floppyja is ugyanaz a belsőtápos. Amikor eltettem őket működtek. Előszedve és összerakva nem működött a floppy. Gondoltam C64 CIA chip. Gyorsan megnéztem a kapcs. rajzot U2-es, naná tokban volt, hát akkor csere, floppy rákapcsol, semmi... Másik CIA, próba, semmi, csak nem olvassa, de nem is látja. Akkor rossz a floppy gondoltam, de még mielőtt másik floppyt hoztam volna le a padlásról, gondoltam másik géppel kipróbálom, de mivel csak plus/4-em van több azt dugtam rá a floppyra. Láss csodát működik, olvas tölt minden. Visszaraktam a C64-et hátha most már jó lesz de semmi, akkor a C64 rossz El is könyveltem magamban hogy ez nem fog menni és bszggg kolléga átvert mert 2db. TED-et adtam neki 2db. CIA ic-ért és mind a kettő lám rossz

Elővettem a X1541-es kábelem és printer porton keresztül akartam a starcommanderrel bemásolni egy-két lemezt, hogy emulátorral játszogatok egy kicsit. De az istenért sem akarta felmásolni a lemezeket, állandóan lefagyott, pedig DOS alól próbáltam. Ez a történet is megér egy litániát, mert a negyedik összebarkácsolt alaplap alaplapi printerportja és annak időzítése fogadta el a 1541-es floppyt.

Na szóval, mivel egy nap alatt sem jutottam előbbre, mégis csak felmentem a padlásra egy 1541/II floppyért mert az hátha jó lesz. A PC-vel való összekötés ugyanúgy kudarcba fulladt, mert szintén fagyás lett a vége. Ezután rákapcsoltam a C64-re nem is tudom miért, hátha jó lesz és csodák csodája látja olvassa tölti a lemezeket. Hurrá!!! mégis jó a C64. Kipróbáltam a Plusz/4-el is a 1541/II-t, azzal is megy. Akkor miért nem ment a sima 1541-es floppy? Lehet most már jó? Rácsatlakoztam a C64-re de semmi, akkor rácsatlakoztam a Plus/4-re, semmi ???? Eddig itt ment!!! De most már nem megy! Gondoltam tönkre vágta a floppy a Plus/4-et, de nem, mert a 1541/II-es megy rajta, akkor most mi van?

A 1541/II floppy megy a C64-el és megy a Plusz/4-el.
A sima 1541-es nem megy a C64-el, de ment a Plusz/4-el egy darabig de most meg már semmivel sem akar menni??? Elraktam. Maradt a 1541/II, ami most már a PC-vel is üzemel, C64-el is repeszt, meg a Plussyval is vágtat!

Ennyit röviden a technika ördögéről és a hibák és okuk felderítéséről, mert "nem elég a hibát kijavítani, tudni is kell hogy miért történt". Hogy ezt ki mondta már nem tudom!

További szép napot!
(#) szilva válasza gerry hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Ha emlékeim nem csalnak, a floppyban is ugyanolyan, vagy nagyon hasonló port IC-k vannak, amik a gépben. Azok is elromolhatnak.
(#) Zsora válasza szilva hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
A soros port érzékeny arra, ha a C64 ill. az FDD bekapcsolt állapotában dugják be a kábeleket. Emiatt szokott sokszor sérülni a CIA a C64-ben, ill. a bemeneti meghajtók (7406, 74LS14) az FDD-ben.
Ráadásul nem hipp-hopp szokott megdögleni valamelyik IC, hanem fokozatosan. A kimeneteket pl. nem tudják teljesen 0V-ra lehúzni, ill. nem tudnak eléggé magas szintet nyújtani. Emiatt van az, hogy egyik gép megy az egyik meghajtóval, a másik meg nem. (Mivel lehetnek eltérések a logikai szintek értelmezésében, ill. vonalterhelésben.)
Tehát először azt kellene szkóppal (esetleg multiméterrel) ellenőrizni, hogy a jelszintek nincsenek-e illegális logikai tartományban, ill. a jelfelfutási idők nem túl nagyok-e. Ebből már könnyen kideríthető hogy hol is van a gond.
(#) szilva válasza Zsora hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Nyilván méréssel lehet eldönteni, hogy merre induljon az ember. Csak arra utaltam, hogy halvány emlékeim szerint a floppy egységben is volt már, hogy kellett cserélni ezt-azt, és mintha ott is dolgoznának 6526-ok vagy nagyon hasonlók. Floppy kapcs. rajzom most nincs, azt nem is forgattam anno annyit, de a gép rajzát egy időben napi szinten kellett, mert javítottunk gépeket a boltban, ahol dolgoztam. Tudom, hogy ezek a port IC-k elég érzékenyek mindenfélére, bár az emlékeim durván 20 évesek
(#) Zsora válasza szilva hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Igazából nem is neked szántam az előző választ, hanem gerrynek. (Végülis mindegy...)
Egyébként az 1541-es meghajtóban hasonló cuccok vannak, mint a C64 gépben, de nem pont ugyanazok a típusok. A procija egy 6502-es, míg a két interface chip 6522 típusú. A (régi) C64-nél ezek: 6510, ill. 6526.
Egy kérdés: a kapcsrajzok elérhetők voltak számotokra (eredeti) elektronikus formában is, vagy csak papíron? (Ha jól tudom, valamilyen Mentor Graphics szoftverrel készültek a kapcsrajzok. Bár lehet hogy csak a későbbi Amigáknál használták ezt a rendszert...)
(#) szilva válasza Zsora hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Én a Data Becker könyvekben lévő, papír alapú rajzokkal találkoztam csak. Bár voltak valahonnan rajzok az egyes verziók közti különbségekről is, de azok is papíron.
(#) szikorapéter válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Esetleg a +/4-es tápja jó lenne a feladatra?
(#) Zsora válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Nem tudom hogy a Plus/4-es tápja mekkora teljesítményű, viszont hasonló felépítésű, mint a C64-é. (Az 5V max. teljesítménye adott a 7805 miatt) A tápcsatlakozó alakja ill. tűkiosztása viszont eltérő. (Bár állítólag két típus volt belőle.)
Plus/4 PSU
(#) _vl_ válasza Zsora hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Szerintem ezzel nem csereszabatos az általad belinkelt, 7805-tel felépített 5V-os táp:
Bővebben: Link
A 7805 semmilyen kivitele nem tud varázslás esetén sem 3A-nál többet, erre 7.5A-t ír a rajz.
(#) Zsora válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Ez így van. A Plus/4 tápja elég gyengécske, de gyakorlatilag ugyanazokat a feszültségeket szolgáltatja, mint a C64-é. Viszont a C128 tápja tudtommal szintén ezeket a kimeneteket adja, de az már elég erős, hogy elvigye a (régi) C64-et. (Annak is négyzetes a csatlakozoja. A kiosztását fejből nem tudom.)
(#) szikorapéter válasza Zsora hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Hát már késő feltettem az apróhirdetések közé a többi hibás dologgal együtt.De azért köszönöm a sok segítséget ebből sokat tanultam.
(#) Lüke Aladár hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Üdv.!

Egy új, eddig ismeretlen problémába botlottam: a gépem bekapcsol, a LED világít de nincs kép. Megpróbáltam vakon beolvasni egy floppyt, de az sem reagált. Mi a baja? C64G típusról van szó.
(#) Zsora válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Idézet:
„Mi a baja?”

Az hogy nem működik.

Komolyabban: Hiányzó, ill. elégtelen tápellátás. Hibás órajelgenerátor áramkör, proci, VIC-II, Kernal- ill. Basic ROM, RAM-ok, vagy akár a két CIA is lehetnek. A réginél a memória kiszolgálóáramkörei is szóba jöhetnek (MUX, DMX, latch). Elég nagy a választék.

Visszatérve a fenti poénkodásra:
Valamikor hajdanán, mikor még nem foglalkoztam komolyabban elektronikával, egyszer elromlott az Amiga 600-asom tápegysége. Bevittem a helyi szervizbe megjavíttatni, amit kb. 1 hét alatt sikerült is elvégezniük. (Később persze kiderült hogy mégsem.) A lényeg az hogy a szervilapon ez szerepelt: "HIBA OKA: NEM MŰKÖDIK."

(Kb. 1 óra használat után újra rendszertelen időközönként újraindította a gépet a táp. Elhatároztam ezekután hogy magam javítom meg. Ígyhát szétszedtem (véstem), majd meg is találtam a panel egyik vezetékén a hajszálrepedést, ami hol érintkezett, hol nem. Megforrasztás után már soha többet nem jött elő a hiba. Itt a vége, fuss el véle!)
(#) Lüke Aladár hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
A tápot én is gyanítottam, de abból van másik-azzal sem működik... tehát inkább felejtős a dolog? Tényleg elég nagy a választék
(#) Zsora válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 22, 2012 1 /
 
1. Tehát milyen gépről is van szó? G? Az a régi külalak, új alaplap kombináció, igaz?
2. A számítógépen belül is van táp.
(#) Lüke Aladár válasza Zsora hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Nem tudsz esetleg valahol egy listát, hogy melyik IC-nek mi a feladata úgy nagyjából? Találtam itthon még egy alaplapot, amiben a két 6526 döglött, hátha abból át lehetne pakolni az alkatrészeket, sok veszteni valóm nincs...
(#) Lüke Aladár válasza Zsora hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Igen, régi ház, új belső. A belül lévő tápról nem hallottam még... ott mi romolhat el?
(#) Zsora válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 22, 2012 / 1
 
A belső "táp":
A CR2 egyenirányító hídból és a Q5 áteresztőtranzisztorból áll, és a 9V_UNREG és 12V feszültségeket állítják elő.
Főbb IC-k balról jobbra:
U2: 6526A CIA - User port, IEC (soros) port kezelés
U5: Karaktr ROM
U4: Kernal/Basic ROM
U6: 8500 processzor
U10, U11: 2db 64kx4bit RAM
U8: MMU - címdekódolás, MPX, DMX, stb.
U19: 2114 szín RAM
U7: 8565 VIC-II - képgenerálás, memóriafrissítés
U20: 8701 - órajelgenerátor
U9: 8580 SID - hangszintetizálás, A/D átalakítás
U1: 6526A CIA - billentyűzetkezelés, joystick
(#) kadarist hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Itt van egy rakás Commodore rajz.
(#) _vl_ válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Idézet:
„A tápot én is gyanítottam, de abból van másik-azzal sem működik...”

Honnan tudod, hogy a másik táp nem pont ugyanúgy rossz? Oszcilloszkóppal nézted már a kimenetet???
(#) Lüke Aladár válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Igen, megnéztem mindkét tápot a neten talált információk alapján mindkettőből a megfelelő helyen a megfelelő feszültség jön ki.
Köszönöm a segítséget, a belső tranzisztor volt a hibás. Kicseréltem és azonnal életre kelt a gép (nem hittem volna ).
Viszont sikerült egy újabb problémát felfedeznem: két floppy meghajtóm van, egy 1541 és egy 1541-II. Ezeket régen használtam, működtek. Most viszont egyik sem akar: mindkettő fájl olvasási hibát ír ki, zörög-kattog és nagy ritkán sikerül beolvasni egy lemezt de programot már nem tud betölteni. Olvasás közben a LED villog mindkét meghajtónál. A fejet tisztítottam, de nem segített.
(#) satuka válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Próbálj ki egy inicializálást, az segíteni szokott.
OPEN15,8,15,"I":CLOSE15
(#) Zsora válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Meg kellene először nézni őket másik C64-gyel - biztos ami biztos alapon. Továbbá a soros kábel is gyanús lehet. A régi 1541-nél esetleg csúszhat a szíj, emiatt a fordulatszám alacsonyabb lehet, vagy ingadozhat. Van sebességállító és ellenőrző progi hozzá, vagy akár stroboszkóp is használható az ellenőrzéshez/beállításhoz. Lehet gond még a CIA (VIA) chipekkel, ill. az soros meghajtókkal is akár. Meg még sokmindennel...
(#) Lüke Aladár válasza Zsora hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Másik gépem nincs, de X1541 kábelem van: azzal sem működnek. Stroboszkópom sajnos nincs de a sebességállító program nevét nem tudod esetleg?
(#) Zsora válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
A program neve nem ugrik most be.
A szíjtárcsára van felragasztva stroboszkóp korong. Elvileg 50Hz-es fénycső elég a használatához. (Állónak kell látni az ábrát, akkor jó a fordulatszám.)
(#) alien64 hozzászólása Jún 29, 2012 /
 
Sziasztok! Olyan gondom van, hogy a VIC1541 es meghajtóval elkezdtem szépen archiválgatni a régi programjaimat Star commanderrel, és egyszer csak világítva maradt a piros lámpa, és hallottam hogy nem olvas. Onnantól kezdve lehetetlen vele bár mit is kezdeni. Lehetséges, hogy túlmelegedett a folyamatos töltéstől és valami elszált benne? Végül is annak idején nem folyamatos töltögetésre találták ezt ki...
(#) _vl_ válasza alien64 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Idézet:
„Végül is annak idején nem folyamatos töltögetésre találták ezt ki...”

Ne viccelődjünk. Anno bizony voltak helyek, ahol kb. folyamatosan használták.
Az inkább lehetséges, hogy mondjuk 25 év alatt elfáradtak benne a kondik.
Következő: »»   6 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem