Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   58 / 153
(#) detektorosradio hozzászólása Aug 31, 2011 /
 
Jó napot!
Készítettem egy szuper egyszerű rádiót a hosszú antennámhoz. Kézibeszélős erősítővel fogja a Kossuthot meg még egy adót. Erősítő nélkül nem. De azért félsiker!
Amilyen egyszerű, olyan sokáig tartott elkészíteni, egy egész hétig csináltam, bár nem lett olyan szép, de hát, mit csinálhat egy 12 éves gyerek, kezdetleges szerszámokkal és pillanatragasztóval? A cinezést papám csinálta, aki tőlünk kicsit távolabb lakik (A falu másik végében). De elkészült, félsikerrel!
Amúgy, KH vételére nem lehet valami módon keretantennát használni detektoroshoz, egy leágazásra?
Köszönöm a villámvédedelemmel kapcsolatos válaszokat!
(#) pucuka válasza detektorosradio hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Lehet keretantennát is készíteni, sőt ferrit antennát is. A keretantennát elég nehéz méretezni, és ahhoz hogy érzékeny legyen, elég nagyra kell csinálni, kb 1 - 2 m átmérőre. De ezt is szabadban kell használni, bár a villámvédelem nem annyira fontos. A legjobb, ha ferrit antennával kísérletezzél .
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Most látom, az a detektoros rajz egy kissé hiányos. A dióda katódja és a föld közé kell egy kondenzátor, és egy ellenállás. Ha ohmos fejhallgatót használsz akkor az ellenállás elmaradhat, de ha erősítőt kötsz utánna, amely csatolókondival kezdődik, akkor kell egy 1 - 2 kohm ellenállás.
(#) detektorosradio hozzászólása Szept 1, 2011 /
 
Jó napot!
Már jó ideje nem sikerült rájönnöm, mi az a ferritantenna. Valaki pontosan leírná nekem, milyen az? Ferrit tekercset használok, de ferritantennát még nem készítettem.
Amúgy kb. 170 km-ről fogható valahogyl a Kossuth?
A detektorosomat kipróbáltam kondenzátorral és ellenállással meg anélkül, de változás nem történt. Nem értem. Szerintetek? Megpróbálom azért a keretantennát is.
(#) MaTe193 válasza detektorosradio hozzászólására (») Szept 1, 2011 /
 
Szervusz!
A ferrit antenna gyakorlatilag egy tekercs litze huzalból ferrit magra tekerve. Szerintem tudod fogni a Kossuthot, bár ez függ a terepviszonyoktól, antennától stb., nekem már sikerült, pedig én bőven 200Km-re vagyok Solttól.
(#) Abukodonozo válasza detektorosradio hozzászólására (») Szept 1, 2011 /
 
Egy kevés információ a ferritről.
(#) gkari válasza detektorosradio hozzászólására (») Szept 1, 2011 /
 
Legegyszerűbb, ha egy ferritantennát egy régi rádióból kitermelsz(ezek kifejezetten erre a célra készültek)-ez egy kb. 20cm hosszú, 10-12mm. átm. rúd, erre kell (papírgyűrüre) a megfelelő tekercset tekerni.Lehet, hogy ha az adó irányára merőlegesen be tudod állítani, akkor már egy detektorost is működtet, de lehet, hogy csak egy előerősítővel működik.Sok-sok szakirodalom:Bővebben: Link-"elektronika"mappából-letöltés egyenként!
(#) detektorosradio hozzászólása Szept 2, 2011 /
 
Jó napot!
Huh, ezek sajnos számomra még nem egészen érthetőek. Valaki még tudna egy pontos kapcsolási rajzot erről? Esetleg lehet hozzá detektorost is.
(#) Massawa válasza detektorosradio hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Gyerekkoromban (már nagyon régen volt.. ), egy ilyen konstrukcio vált be a legjobban.
Szerzel két darab maradék lefolyócsövet ( pl. egy 75mm átméröjüt meg egy 25 mm-eset.))
Levágsz a nagyobbol kb 6-8 cm darabot, a kisebbikböl meg akkorát, hogy az a nagy belsejében forogjon. A szerzel egy müanyagrudat (pl egy üres filctollat), fursz a nagyobbik csö közepére két olyan lyukat, hogy a toll könnyen, de játék nélkül forogjon. A kisebbik csöre meg olyan lyukat, hogy a toll szoruljon (vagy oda fog kelleni ragasztani.)
Összerakva, a tollat forgatva a belsö tekercstestnek forgonia kell, de bármelyik helyzetben stabilan állnia is kell.

A külsöre a tengely alá meg fölé tekerj mintegy 50-50 menetet (ezt késöbb majd pontositanod kell), hasonloan a belsö tekercsre is tekerj kezdetnek kb. 20-20 menetet. A menetmezök között legyen a tengelylyuk).
Rakd össze a szerkezetet, valamelyik rajz szerint, köss hozzá egy Ge diodát (vagy kristályt, ha tudsz szerezni) meg egy kondenzátort, és egy nagy ellenállásu fejhallgatoval este (természetesen antennával meg földeléssel) azonnal szolni fog, és hangolhatod is. (A Kossuth sajnos csak este 9-ig). Több 100 km-röl is lehet elfogadhato vételt csinálni (sajnos csak falun mert a városban igen nagy az elektromos zaj).

Ha a tekercsekre elágazást is raksz (a külsöre elég), akkor akár még hullámsávot is válthatsz.

Jo szorakozást.

detradio.jpg
    
(#) detektorosradio válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Jó napot!
Köszönöm, ez ugye olyan variométeres típus?
Ilyet még nem próbáltam, de először készítek keretantennás készüléket (ez sokkal egyszerűbb), a 30 m-es antennát pedig nem szerelem le, csak ha ez nem fog működni, a keretantennás viszont igen. Van régi nagy impedanciás fülhallgatóm, de az már nagyon régi és sokat volt használva. Viszont lesz jó minőségű piezós fülhallgatóm. Majd az iskolaévben kipróbálom ezt is.
(#) detektorosradio hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Jó napot!
Hallottam már olyan tekercsről, ami lapos, papírra van felhúzva. Bővebben: Link -itt van egy olyan. Ez jól működik? Hogyan kell ilyet készíteni? Mostanában mindent kipróbálok.
(#) detektorosradio hozzászólása Szept 5, 2011 /
 
Jó napot!
Lenne sok kérdésem:
1. ferritantenna nagyjából annyi, mint ferrittekercs? Vagy mi a különbség közöttük? Ha ugyanaz, akkor én ferritantennát használok.
2. ferritantennához általában kell antenna és földelés vagy plusz tekercs?
3. Egy pontos ferritantanna-leírást tud valaki írni, mellékelni?
4.A ferritantenna olyan, mint valami külső antenna, és tekercs egyben, vagy kell hozzá még tekercs, vagy teljesen tévedek?
5. ferritantenna lehet akár kb. 8 cm-es és "lapos" is? Ilyet szereltem ki egy zsebrádióból, de még nem használtam.
6. a ferritantenna hogyan "antenna"?
Még lehet, hogy később lesz pár kérdésem.
(lehet, hogy ezekkel a kérdéseimmel, vagy az eddig leírt összes hozzászólásomat a "kezdő kérdések" rovatba kellett volna írnom?)
Még ezek alapján sem értek semmit sem szinte, amit írtatok. Nem mindig a gyors felfogásomról vagyok híres.
(#) Massawa válasza detektorosradio hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Minden kérdésedre igen a válasz.
6. ugy antenna, hogy a ferrit egy mágnes, ami felveszi az éterböl a rádiojeleket, és a tekercsben elektromos jelekké alakitja. Igy az üres tekercshez képest valamivel jobb a szelektivitása, de egyben iránérzékeny, azaz csak egy irányban ad jobb jelet. általában elég erös ahhoz, hogy külsö antenna nélkül is fogj egy KH-s adot.
(#) pucuka válasza detektorosradio hozzászólására (») Szept 5, 2011 / 1
 
Jó helyen van itt is, meg írhattad volna az általános antennás topikba is.
A ferrit antenna tulajdonképpen a keret antenna egyik változata. Mindkét antenna az elektromágneses sugárzás (amit egy adó antenna kelt) mágneses összetevőjére érzékeny. A különbség a kétféle antenna között, hogy míg a keretantenna egy légmagos tekercs, a ferrit antenna vasmagos.
Mindkét antennát lehet hangolatlanra, és hangoltra készíteni, hogy melyik változatot használod, azt a használat módja szabja meg. Ha külső antennaként használod, (távol van a vevő frekvencia állító kezelő szerveitől) akkor a hangolatlan változat a nyerő, és ekkor valóban csak mint antenna funkcionál. A mérete miatt ez a keretantennáknál gyakoribb. Ha a vevővel egybe van építve, akkor a hangolása is egyszerűbb, ilyenkor kettős funkciója is lehetséges, antenna is, meg szelektív áramkör is, ami a venni kívánt állomást kiválasztja.
Mivel a ferrit antenna sokkal kisebb méretű, mint az ugyanolyan hatásosságú keret antenna, ezért ezeknél a hangolt és a vevővel egybeépített kivitel a gyakoribb.
A ferrit antenna ferrit rúdja többféle kivitelű lehet, hengeres, lapos, barázdált, rövid, hosszú, stb. attól függően, hogy melyik sáv vételére készültek.
A ferrit antennához is lehet csatlakoztatni külső antennát a jobb érzékenység elérése érdekében, általában induktív csatolással, ez a rövidhullámú sáv vételénél gyakori, mert itt már a ferrit antenna hatásossága csökken, a hullámterjedési okok miatt.
Amit egy KH sáv vételére alkalmas zsebrádióból kitermelsz ferrit antennát az 1:1 ben alkalmas a detektoros rádióba is. Ha az érzékenység kevésnek bizonyul, akkor egy kb. 10 menetes tekercs rátekerésével rákapcsolhatsz rendes földet, és külső magas huzal antennát. Érdemes a tekercseket a ferriten elmozdíthatóra készíteni, megkeresni az optimális helyét, és ott gyertya viasszal rögzíteni.
(#) detektorosradio hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Jó napot!
Most már majdnem, hogy mindent értek! Köszönöm a válaszokat! Én nagyon sokszor már ilyen ferrit antennát építettem, de még csak egy ideális sikerült, az is csak erősítővel. Akkor felhasználom azt a tekercset. Ez még egy olyan KH rádióból jött, amit még az apukám használta. Utoljára már nem működött sehogy, ezért szétszereltem.
A keretantennához még szoktak használni egy tekercset? Vagy plusz antennát és földelést?
Saját tapasztalataitok(vagy tudásotok) alapján melyik a legjobb antenna és tekercs KH-ra? A 30 m-es antennát le akarom szerelni, már én is belátom, hogy olyan körülmények között, ami az udvarunkban van, roppant idegesítő a hosszú antenna. Ezért más antennatípusokkal próbálkozom.
Ilyen rádiót akarok építeni, ezt Gábor küldte nekem, vagyis gg630504.
(#) sz_ferko válasza detektorosradio hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Szia!
Mindent bele! Ha kész lesz, tegyél fel egy képet róla!
Üdv. sz.
(#) sz_ferko hozzászólása Szept 8, 2011 /
 
Elkészítettem egy újabb detektorost. Elkészítése nem nehéz. Egy kis türelem és kedv kell csak hozzá. Remélem kezdőknek segítség. A tekercs 40mm átm. csévén 0.5mm-es huzalból 86 menet. Tekercs lágazások: első 5. menetnél továbbiak,10, 15 menetenként. A forgókondenzátor beforgatva kb. 400pf. Ebben az állásban egy kis ferrit rúddal hangolom MR1-Kossuth Rádió-ra. Antenna az ablakkeretre tekert huzal kb. 20m. Földelés a gázvezeték csőve. Napközben egy helyi adó 1350kHz-en és MR1-Kossuth Rádió (ez légvonalban140km) szól. Este több állomás is jön. Az antennát és a detektort helyét a leágazásokon banándugóval változtatom. Kipróbált detektorok: galenit, pirit kristályok és klf. ge diódák. A kristálydetektorok Tbi bácsi, alias "gőzgépész" munkái. Sajnos az ideális antennát lakóhelyemen nem lehet elkészíteni. Tervbe vettem, hogy egy közelgő kirándulásom alkalmával kipróbálok egy igazi "szabad antennát" ami 40m hosszú és 10-15m magas lesz, persze még ez sem az ideális. Több képet is feltöltöttem a Netre melyek a mellékelt linken láthatók.
Bővebben: Link
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Tetszik! Most úgy is van kezdő detektoros építő a 12 évével, példát vehet tőled.
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Kösz
(#) Abukodonozo válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Mindegyik rádiód nagyon tetszik, hihetetlen, hogy részleteikben is mennyire kidolgozottak, gondosan elkészítettek. :kalap:
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Üdv!
Ez (is) csodálatosan szép készülék lett!
Mély Tiszteletem Mester, mint mindig!

Igazándiból már "csak" az aggaszt, hogy lassan nem lesz mit hallgatni velük. Gyalázat, hogy a Kossuth is csak 21:00-ig ad már 540KHz-en, ezelőtt legalább "Késő Esti Krónika" meghallgatható volt 22:30-ig.

Vales
(#) ha9pi.feri válasza Vales hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Sic transit gloria mundi.
Így múlik el a világ dicsősége.
HA9PI
(#) sz_ferko válasza Vales hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Köszönöm a hozzászólásodat.
Sajnos nagyon sokműsorszóró állomást nem hallunk már. Magyarország "leghallgatottabb" rádiója ( Kossuth Rádió) is csökkenti a műsor idejét, hozzá tehetném, a műsorok információ tartalmát is. Ez elgondolkodtató, nem lett volna még itt az ideje.
(#) _BiG_ válasza Vales hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Akkor építeni kell egy FM-vevő detektorost
Az se bonyolultabb
(#) qbit válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 10, 2011 / 1
 
Sziasztok!

Így igaz, csökkentik a műsoridőt a csökkenő hallgatottságra hivatkozva... És nem biztos, hogy a végén működésben tartanak majd egy megawattos teljesítményű adót párszáz lelkes detektorost-építő miatt. Hacsak nem fizetjük ki nekik a költségeket...

Úgyhogy lassan lehet foglalkozni a kisteljesítményű AM-rádióadó témával is. Egy amerikai honlapon láttam már olyat, aki a saját adását (lemezjátszó adja a moduláló jelet) hallgatja a detektorosával...

Qbit
(#) havranarpi hozzászólása Szept 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék bele kezdeni egy ilyen detektoros rádió építésée: Bővebben: Link
És nem értem ,hogy akkor pontosan milyen dióda kell
bele annyit értek ,hogy germánium alapú , de pontosan
milyen?
(#) moltam válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Pl. OA1160 vagy Schottky pl. BAT41.
(#) havranarpi válasza moltam hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
BAt 85 , BAt 86? ha már BAT sorozat?
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
esetleg BAT 46?
(#) moltam válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 10, 2011 /
 
Szerintem a felsoroltak közül mehet bele akármelyik. A lényeg, hogy alacsony legyen a nyitófeszültsége.
Következő: »»   58 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem