Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
6E5P meghajtás nagyon jó hangú...triodaként megy a 6e5p?
Nem olyan jó hangal de rettenet erősítéssel menne tetrodásan, alacsony Ug2 vel próbálkozz, szkópon nézd meg a jelalakot. Esetleg ha fix biasos a 6e5p az is hoz egy picit. Nekem 6sz19p-v se-t hajtja triodaként, akkorát erősít mint egy e88cc srpp, ben és még jobban bírja a 6sz19p-v esetleges rácsáramát. Ami jó lehet, illetve nem tudom, mert nekem eddig nem volt ecc81 srpp? talán bejöbbe, egy próbát megérne. 6N2P ECC83 srpp-k nekem elsőre bejöttek...aztán rájöttem nem srpp be való a nagy belsőellenállása miatt. Akkor már egy 6n2p erősítő fokozt és egy e88cc katódkövető. fél-fél cső szerintem. Ezt sem próbáltam a 6E5P hangja nagyon megtetszett, nem szedem szét. Ráadásul a 6E5P most az akácosban végcsőként is hihetetlen lett, 8k Ra ra faragtam a trafót 8 Ohmos szekundernél. 1kHz en 8Ohmos műteherrel 1W kimenőteljesítménynél mértem a fesz áttételt, abból számolt 8k Ra ez. A tápot megemeltem 333V on van a trafó primer tápos vége 326V marad az anódnak, 7V a katód alatt. 11,5W Pdössz. 3W kimenőteljesítmény, 6n2p-ev félcső fesz erősítő hajtja, nagyon jó hangja van. Az NVCS elég laza 22k val a 6N2P-EV katódra jön vissza (1k5 van 6n2p katód alatt) KATÓDKONDIMENTES. Most elkészültem az anódtápkésleltetéssel, így a lágy fűtésindítás végére amikorra 6,3V AC a fűtés akorra kapcsol a nagyanódtáp graetz re váltót. Gondolkodtam a fűtés feszmérésen is, hogy ne időrelé kapcsoljon hanem amikor 6,3V ot eléri a fűtés, de a vége időrelés lett.
Üdv. Ez a cső még pentódaként is jó szólhat, kb 10 dB visszacsatolással. Meghajtásnak bármilyen közepes erősítősű cső jó lehet, pl E88CC, ECC82.
Triódának kötve-hacsak nincs 90 dB feletti érzékenységű hangsugárzód- felesleges izzasztani. Pláne hogy ez a cső már (szerintem) múzeális érték. Ha triódának kötöd, inkább gondokozz a kétfokozatú DC csatolt meghajtásban.
Sziasztok!
Valaki esetleg nem tudne nekem egy SE kapcsolást prezentálni 4654 cső alá??? Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni. http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_4654.html Ez volt a legkomolyabb kapcsolás amit találtam
Mennyi van belőle, nem akarod elcserélni? (amúgy ennyi adatból könnyen összedobható egy SE vele, megvan, hogy 3,5 K-s kimenő kell, megvan a megengedett disszipáció is, rácslevezető max. értéke, rácselőfesz. Kell elé egy szinte akármilyen meghajtást ollózni, és már ketyeg is a kütyü)
Szia.Triódába kötve és a fűtésből előállitott előfesszel ment a 6e5p.Hangja nagyon jó bejött nekem is,de lehet mivel nincs nagy érzékenységű hangszóróm azért tűnt kevésnek a meghajtás.
Köszi.Kipróbálom még azt is és pentódaként is.Ezt a csövet már nem gyártják,de szerencsére hozzájutottam 16 csőhöz igy érdemes belőle épiteni.Sajnos nincs nagy érzékenységű hangszóróm úgyhogy megpróbálom mit tud pentódaként.
Köszi az infót
Nem áll szándékomba elcserélni mert fizikailag is tetszenek az ilyen típusú csövek és a teljesítményét nézve nekem az is nagyon megfelel.
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy tudtok-e ehhez hasonló csöves hangszínszabályozót: (Tube-Based Equalizers)? Előre is köszönöm a válaszokat.
Mert meg kell hajtani a 6E5P-ket egy-egy triódával.
Szerintem Te a kondikat is csőnek nézted...
Ugye?
Vagy nem kell, de akkor vagy fix előfesszel, vagy katódkondival kell megoldani, esetleg tetrodaként, akkor egy csőként elmegy cd kimenetről, de mivel az önbeálló dolgokat jobban szeretem (ellenállásos katódemelés, autómata szabályzott rácselőfeszt okoz), mint a sokak által emlegetett fix biast (amikor a cső öregesése miatt állíndóan méregetni, állítgatni kellene az előfeszültséget), a katódkondit (és minden fölös alkatrészt ami ront a hangon, mert minden ront a hangon, a semmi az az egyedüli semmi, ennél csak rosszabb van) sem kedvelem, ha nem muszály, inkább még egy cső, ráadásul így a "Japan Modell"-nek megfelelő a felépítés, mely szerint egy jó erősítő két részből áll: 1. meghajtó-előfokból 2.a végfokból...
Itt vagyok bajban a 6sz19p se-vel mert ott is a két fokozatú felállást akarom tartani, és ott épphogy elég az erősítés, pedig mindenhol katódkondik vannak. (6E5P triódaként katódkomplexum kondival blokkolva, 6sz19p-v szintén katódkondis a végén) Lehet a 2 fokozat megtartása miatt kipróbálok tetroda módot az 1-es fokozatban.
GU50 ből SE ben mekkora teljesítményt lehet kipréselni? 40W os anóddisszipáció...hm...lehet vele 10-15W os A osztályút csinálni singliben?
Valakinek sikerült?
Kb. 10W körül tud megfelelő táppal, meghajtással és kimenőkkel.
hát **
* Kisbetűvel és hát-tal, nem kezdünk mondatot, amúgy kérdezz felelek a módi nálunk és ha valakinek írsz, akkor a válasz gombot használd .
Jaaa...azok kondik ???
Azt hittem valami árnyékolóserleg, alatta meg cső.
Köszi. Gondolkodom nagyobb teljesítményűn, de mindenképp SE-t szeretnék, valahogy a PP nem jön be, nem a saját (esetleg gondolhatnátok rosszul megépített vasak) hanem Dénes Péter két PP-jét is hallottam Sonidó szélessávún az én 6E5P-m el összevetve, és nem csak szerintem a 6E5P SE volt a jobb.
A 6Sz19P-V vel is az egy bajom a kis teljesítménye, a 6P3S SE-m már 5W os az már bőven elég, de néha jön a bugy factor, és akkor jó lenne még egy kis tartalék...igaz az 5W os még sosem koppant ba zenehallgatás során, a 6sz19p 3W ja már néha igen, lehet hangfalat kellene cserélnem? Esetleg GU50 vagy KT88 al kell próbálkoznom.
A1-ben a legoptimálisabb körülmények közt 10W (25%).
Pedig a 40W Pda ból ami a duplája a 6P3S 20,5W jának dupla teljesítményre tippeltem. 6P3S ből 7W ot ki lehet kényszeríteni.
KT88? SE ben powermax?
Ez azért így nem igaz. Egy SE erősítő elméleti hatásfoka 50 % lehet. Triódánál ez a gyakorlatban 25 % körüli, pentódánál, tetródánál 40 % körüli (jóval kisebb áthatás). Az AN SORO erősítője 18 W-ot tud 6P3S PSE-ben (és annyit tud, mert mértem egy saját készítésűt is). A 6P3S-el szólóban 9-10 W elérhető jó táppal, keményen fogott segédráccsal, jó kimenővel.
Én kérek elnézést, figyelmetlen voltam - mostanában csak triódával foglalkoztam Valóban csak arra igaz!
15 W simán kijött, igaz UL-ba. De igy produkálta szkópon a legszebb jelalakokat. Ua=380 V, Ug=-48 V, Ia=110 ma. Ra=3K. Igaz kell neki majdnem 100 V pp meghajtás.
A SORO 430 V tápról ment? A sima 6P3S-volt benne?
A 6P3S szólóban 9-10W az már majdnem plafonon segédráccsal megy gondolom 2-3k ra nem?
100V PP nem kunszt, a 6E5P triódás meghajtó 7V PP ről 69 eff kimenőt tud, ha jól rémlik.
Közben azon filózom a 6p1p-ev miért volt olyan vérszegény, valamit tuti én csesztem el, mert szkópon ugyanazzal a teljesítményel a 6e5p sokkal nagyobbat szól fülre...miért lehet ez?
középemelés? nem a visszacsatolást igen igen szorosra fogva is amikor ugyanaz az átvitel akkor is a 6e5p jobb, és több. A segédrácsfesz megoldásra gondolok, lehet a 6p1p-ev nek is stabilizáltabb segédrácsfesz, vagy külön tekercses segédrácsfesz jönne be? |
Bejelentkezés
Hirdetés |