Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A sistergés sajnos maradt. Mikor megkapja a tápot, már akkor hallani, és ahogy a cső be melegszik nem változik a sistergés erőssége.
Én nem mondom, hogy az az oka, de a te tranyód fele akkora feszültségre ajánlott, mint ami a sémában van.
Kedves fórumtársak!
Valaki próbálkozott e mar a belinkelt kapcsolásokkal. Esetleg van e tapasztalat a működésükkel kapcsolatban. Nos csak annyit róla, hogy trafó nélkül szeretném előállítani a 200V körüli feszt a csövekhez. http://www.connectable.org.uk/wp2/?page_id=609 http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/reg_sup.htm Solid State 2 Valamelyik működhet e? Tőlem okosabb emberek véleményét kérném.
Az első kapcsolás tipikusan akkuból nagyfesz. Ezektől ne sokat várj, egy varázsszemhez ideális. A második kapcsoláshoz legalább egy leválasztó trafót illik betenni. Ez már alkalmas komplett végfokhoz.
Köszönöm.
Pontosan varázsszemhez kell. Végül is az első ideális mivel 12V os laptop vagy nyomtató adapter, 12Vdc ből 4,2Vdc a PM84 hez, 6,3Vdc az ECC81 hez plusz a 200Vdc amit mindkét cső elvisel. Magyarán egy izmosabb adapterről mehet az egész masina.
Nincs valakinek véletlenül egy kimenőterve EL84PP-hez SM85a vasra?
300V-os táphoz kéne (8K Raa), 17W-ra, 4-8 ohm hangszórókhoz, de ez nem lényeges, át tudom számolni. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2014
Na miujság? Teljesen csendbe vagy.
Elnézést, csak egy másik témában folytatódott a hibakeresés.
Itt a folytatása, ma megrendeltem az alkatrészeket hozzá, és ha péntekig megérkeznek, akkor hétvégén meg is csinálom, és siker esetén be is számolok róla .
CIROKL tud segíteni, ha jól emlékszem...
Már nem ...
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni hogy menyibe kerülne építeni egy 300W RMS teljesítményű 4 Ohm-os csöves erősítőt? Nem találok sehol ekkorát. És még 50W -osat sem. Meg esetleg egy hozzá való kapcsolási rajzot tudnátok mutatni?
Előre is köszi!
A 300W nem sok egy kicsit? Mire, és hol szeretnéd használni?
Van egy JBL GTO 1502D típusú mély sugárzóm 300 Watt RMS. Házi mozihoz használom. Csak kicsit vájt fülű vagyok ahogy szokták mondani. Észre veszem a kis különbséget is. Ezért lenne szükségem ekkora teljesítményre!
Értem én, de csak a mélynyomó a gond? 300W kicsit erős, és nem hinném, hogy minőségi zenehallgatásra lenne alkalmas. Miért nem építesz egy sztereó erősítőt, két normális hangfallal "csodákra" képes. Járható út lenne egy 5.1 -is, kisebb teljesítményre, de ez csak az én magánvéleményem.
Mekkora a mélysugárzó átmérője? Ugyanis attól függ a kapott hangnyomás. Első körben. Aztán még nem beszéltünk hatásfokról, stb. lineáris membránkitérésről.. Közben utána néztem. Ha igaz a 97dB érzékenység, kb 20 wattos erősítővel is lebonthatod a szomszéd falát. De ez már akusztika. Én még nem találkoztam olyan 30 cm-es hangszóróval, amire ha igazándiból ráadnánk 300W-ot, pár másodpercnél tovább élne. Talán egy vasaló. PARASZTVAKÍTÁS!!
Van 5.1 es rendszerem. Nem kicsi teljesitményel. 5x100W nem tudom hogy RMS be menyi lehet de kb. 60Watt. És nem a zenével van a gondom. Hanem a filmekkel.
40cm a mély sugárzó. 300 W RMS 1200W zenei teljesítmény. Inpedencia 2x2Ohm ( 4 Ohm ) Azért írtam le a mélysugárzó pontos típusát és márkáját. De meg probálok linkelni egy oldalt amin ott van minden aadat. itt minen meg van a mélyről
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2014
Csöves 300W? Ez külön bútordarab lesz! A fűtésre se lesz gond, a 12 db végcső úgy fog fűteni! 300W
Igen azt gondoltam hogy lesz fütése. Körülbelül menyibe kerülne a meg építése? Meg kb. Menyit fogyasztana a hálózatból?
Ha vájtfülű vagy, akkor miért csövessel kell hajtani a subot? Meg csak azért mert "300-as"-nak írják minek 300W végfok? Van fogalmad mennyi a 300W egy jó hatásfokú sugárzóval lakószobában?
Kicsit tájékozódj, mielőtt nekiállsz valami fölösleges pénzkidobásnak. Egy csöves 120-as basszus fejjel leszabják a fejedet egy kisebb koncertteremben . Ha vájtfülű lennél eleve nem használnál 2+1 vagy 5+1 rendszert.
Nem is vájtfülüségről szól, hanem "különbségekről"... Így igaz, egy természethű (Hi-Fi) hangátvitelhez 2 csatorna kell, a többi a saját ízlésről szól. Amihez csöves erősítő egyáltalán szükségtelen, többszáz wattosban meg abszolúte értelmetlen, minden vonatkozásában.
Van 2 ch erősítőm is. Ami zenéhez van. Az 5.1 az a filmek miatt van. Most is nagyon jól szól de valami nem az igazi. Nagyon sokan javasolták sub hoz a kapcsoló üzemű erősítőt. Meg meg említették a csöves erösítő dinamikáját. Ezért most nagy dilemába kerültem föleg amir írtatrok vele kapcsolatban.
Energiafelvétele a leadott teljesítmény többszöröse. Csak a végcsövek elfűtenek 120w-ot! Bekerülési költsége egy ilyen erősítőnek 100e Ft felett van! Csak az anyagköltséget értem ezalatt. Plusz a hatalmas munka a megépítéssel. Nem egyszerű a kimenője. Ráadásul kb 10 kilós lesz...
Azt a JBL-t nem is szobai subnak, hanem autós dub-dubnak fejlesztették ki.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
Egyébként egy szakirodalom szerint egy 70m3 lakószobában az átlag alapzajt tekintetbe véve és a dinamikaszükségletre figyelemmel 15W bőségesen elég. 3%-os hangszóró hatásfokkal számolva. Én csövesbe ezt a szintet szeretném elérni, 2x14W PP-ben nem nehéz, SE-ben is megoldható. A fentiek zenehallgatásra és nem a D nap partraszállási jelenetsorára értendők.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
Szia!
Ha szereted a filmeket, akkor biztosan ismered a Terminator 4 c. filmet. Gondolom tudod milyen effektek vannak benne. Leírom neked, hogy mire elég 2W egy csöves erősítőben. Nem 300W, hanem 2W! Ezt a filmet néztem meg egy 2W-os EL84SE erősítővel egy 5m x 2,5m-es szobában. Az erősítő teljes hangerőn szólt, tudod ahogy szokás mondani, ami a "csövön" kifért. Olyan hangos volt, hogy azt hittem kiszorít a szobából a hangnyomás. És ez csak 2W volt. Igaz, hogy ehhez van egy nagy érzékenységű hangsugárzóm, ami jó hatásfokkal zenél. Úgyhogy én építettem egy jó sztereó csövest, és azon megy minden a filmtől kezdve a zenén át minden. És azt is elmondhatom nyugodt szívvel, hogy sokkal jobban szól mint a moziban. Sokáig nem is mentem szívesen emiatt moziba, mert hiányoltam az otthoni hangzást. (Egyébként a Corvin moziban mostanában jutott el arra a szintre a hangzás, hogy érdemes újra oda járni, mert nem csak hangos, de szépen is szól. Hasonlóan levegős és teres a hangzás mint egy csöves rendszernél.) Ha vájtfülű vagy, akkor érdemes elkezdened foglalkozni a csöves erősítőkkel, de ne 5.1-es megoldásban gondolkodj, mert arra a gatyád is rámegy. Én már réges régen lemondtam az 5.1 használatáról, filmekhez is nagyon jó a hagyományos sztereó rendszer. Egy csövessel oltári térhatása van. Azonkívül, ha csak a mélynek csinálsz egy erősítőt, azzal sokra nem mész, mert a finomságok és a különbségek a felső hangtartományban vannak.
Mostmár világos egy két dolog, köszia a leírást. Szerintme akkor építek egy jó hangfalat és Szerzek egy 2* 25 wattos csöves erősítőt.
Ez a beszéd! Javaslom, hogy olvasgasd ezt a témát, nagyon sok jó dolog van itt leírva, sok okos embertől. Kezdetnek, ha még nem vagy járatos a témában szintén javasolnék egy pár régi EAG erősítőt felújításra, de ne a 100V-ost, mert annak újra kell tekerni a kimenőjét. Abból nagyon sokat tudsz tanulni és hálás lesz, mert szépen szólnak. Például egy EAG AE-782/A párost. (Nekem is ilyen van.) Ugyanaz mint a legendás AE-211, csak a csőkészlete más egy kicsit, de a lényeg, hogy a kimenőjük azonos. Ezek alapból 16 Ohm-os kimenetűek, de át lehet őket kötni (nem tekerni!) 4 Ohmra, úgy több teljesítmény vehető ki belőle, ha 4 Ohmos hangszórót használsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |