Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
CHZ nem véletlenül beszél Neked folyamatosan 4-5 cm vasmag méretű tekercsről.
Én elhiszem, csak kérdeztem.... Egyszer csak megkell tanulni normálisan átváltani Mindenesetre akkor maradok az ellenállásnál
Végülis csak 1000db kell belőle , na jól számoltam?
A trafó 800/8 Ω-ra ebből az áttétel kb . 3,3 ....
Légrés : E I lemezből összerakva , tehát nem váltogatva betenni a lemezeket , az I lemezekkel lezárni , közé 0,1mm papírt betenni .
nekem megteszi ez is.
az a baj hogy nem tudom, hogy melyik trafó lehet a kimenő, mert ezek nem olyan nagy trafók. a csöveket és az összes trafót kiszedtem te melyik rajzra gondoltál amihez jó lenne? apropó, ha 6-800Ohm-os hangszórót használok ahoz nem kell trafó?
Miből kell 1000 darab?
Semmi ilyet nem írt Neked CHZ. 1, azaz egy db 47-68 Ohm -os, 8-10W teljesítményű ellenállással lehet helyettesíteni a 10H-s fojtót.
Pl. Müszi rajzára, vagy még inkább Djhanséra. Ez utóbbinál még a csövek is egyeznek (majdnem). Ha találsz 600-800 Ohm -os hangszórót, akkor - természetesen - így jó.
Azért annyira ne ragaszkodj ehhez a rajzhoz, mi nonprofit ajánlatot tettünk Neked a saját rajzainkra.
Tehát, látok egy-két nem tetszős részletet is, ezért ezt a BSS rajzot nem kellene erőltetni. :yes:
Aha már értem a légréses trafó lényegét, a lemezek közé kell a papír?
sajnos nekem nem mond sokat az áttétel, többre mennék a primer és a szekunder tekercs adataival.
és melyik Djhans rajza,sajnos a nevet nem írja a rajz mellett , mert akkor azt rakom össze, apropó honnan tudhatom hogy melyik trafó a kimenő?
mert volt benne több nagy trafó is
Az áttételből is következik , ha tekerni akarsz akkor kiszámíthatom ....
Csak , hogy érzékeld 230V / 70V trafó kb. 3,3 áttételű, ha találnál ilyet , amin a 70V 0,5-0,6mm vezetékkel van tekerve és légrés is kialakítható 1 próbára jó lenne .
Egy kis segítség, hátha könnyebben eligazodsz a prefixumok sűrűjében.
Ehhez az erősítőhöz, ha a rajz szerint csinálod, nem kell légrés a kimenőtrafónak, mert kondenzátoros kicsatolású, nem folyik rajt egyenáram, így nem is mágneseződik fel a vas. 800 ohmos hangszóróval jó lehet, de a 3-6 W vicc, mert söntölt üzemben van a hangszóró (váltóáramúlag párhuzamos a katód komplexummal).
Ha a 1,5 K-s ellenállás helyett lesz kimenőtrafó, akkor kell légrés, ott én olyan 1,5 K-s kimenővel próbálkoznék (240 ohm változik ilyenkor). ...bár, ha a fűtést megemelném 100 V-ra, talán elmenne 4 K körüli kimenő is...
Ez a Jani kapcsolása. Kimenőnek ne olyan nagy trafóra gondolj, olyan 5-6 cm-es vasra.
3W valóban nem lehet és nem csak azért amit megfogalmaztál , ami nagyon is igaz ...
Szerintem ez fejhallgatóhoz lett eredetileg kitalálva , ha megnézitek a bemenettel sorosan kötött 750K-t , az is problémás kicsit , magas vágást is okozhat . A végcső fesz. erősítést nem végez , ezért a bemeneten lévő osztó sem engedi annyira kivezérelni , hogy nagyobb teljesítményt leadjon . Idézet: „CHZ írta: A trafó 800/8 Ω-ra ebből az áttétel kb . 3,3 .... ” Szerintem is kb. 10:1 az áttétel...
Egy munkatársam hozta ennyiért de már pár éve.
Igazad van , nem tudok 800-at fejben 8-al elosztani ,
800/8 az ugye nem 10 , hát már ehhez is számológép kell , elnézést !!! Köszi a javítást !
Ez jó lesz!
És akkor milyen trafó kell? megnéztem amiket kiszedtem, és nem nagyok(bocs ha azt írtam) honnan tudhatom meg hogy melyik kimenő? és a rajzon nincsenek a cső lábai megszámozva, csak annyi hogy 1/2 ECC85 tehát sztereóhoz 1 db ECC85 és 2 db EL84 kell? és a trafó adatai? bocs a sok hülye kérdés miatt Üdv!
Általában akkor kapsz jó eredményt kimenő trafó kérdéskörben, ha sikerül 2 azonos típusú TV-t találnod. Ezekben megtalálhatod a 2 hangkimenő trafót, ami garantáltan egyforma. (Rádióval lehet ugyanez a helyzet, de ezért itt megköveznének minket!)
Tehát, azért egy klasszikus FF TV-ben nincs olyan sok trafó. Van egy hangkimenő, egy képkimenő (ez a nagyobb), és egy sorkimenő (kutyaház). Számodra csak az 1. fontos, a többi érdektelen (eredeti állapotában). Általában találsz egy vastag drótból (0,7-0,8) egy szekunder, és egy vékony drótból egy primer tekercset. A primert mérve 200-300 Ohm ellenállással kéne találkoznod, a szekundernél 1 Ohm alatti érték a jó. A csövek adatlapjain megtalálod a bekötésüket. Igen, a szükséges csőmennyiség 1 db ECC85 (83), és 2 db EL84. A trafó áttétele kb 1:30-35.
Szóval akkor nézzem át a trafókat és az amelyikre illik a leírásod az legyen a kimenő?
És a sztereóhoz kell 1dbECC85 és 2db EL84 vagy az csak a mono?és sztereóhoz akkor 2db ECC85 és 4db EL84 kell?
Sztereóhoz kell 1db ECC85,és 2db EL84,mivel az ECC85-ben két trióda van,tehát kiszolgál két csatornát.Ezenkívül csatornánként kell egy-egy EL84-es.
üdv
Szívesen.
Most már nekiállhatsz építeni. üdv.
Megmértem a trafókat!
Kettő volt ami szerintem esélyes de a kisebbikben 3 tekercs volt nagyobbik pedig 2 tekercses. A következő adatokat kaptam a mérésnél: a nagyobbik trafónál az egyik tekercs a leírtak szerint vastag huzal a másik meg vékony Az egyik 362Ohm a másik 2.5Ohm a kis trafó adatai:nem tudom hogy melyik tekercs micsoda de 3 van belőle 28Ohm(ez a tekercs külön van levezetve,a másik kettő egy oldalról) 1,2 Ohm és 0,8 Ohm Na most melyik lehet az? Az áttételt hogy lehet kideríteni?
A szekunderre (kisebb egyenáramú ellenállású) tekercsre kössél ismert váltófeszültséget, de ne túl nagyot! Pl. egy hálótrafó 6,3V-ja pont mefelelne, de TV trafókon nincs ilyen feszültség (ugye ott P-s csöveket használtak, sorbakötve, talán 300mA fűtőárammal, de ez most mellékes...) Aztán a primer tekercsen mérd meg a feszültséget!
Up/Usz=Np/Nsz=négyzetgyök(Zanód/Zhangszóró), ahol az Up a priméren mért feszültség, Usz amivel a kimenőt meghajtottad, Np és Nsz a primer és a szekunder menetszám, Zanód a végcső anódköri impedanciája, Zhangszóró pedig a hangszóró impedanciája. Példának okáért: veszel mondjuk egy 6,3V-os rádió hálótrafót (ki ne szedd, mert agyonvernek!!! ), rákötöd a kimenő szekunderére, s a primeren mérsz mondjuk 160V-ot. Ekkor az áttétel lényegében 1:25, s kezdhetsz örülni, ha az EL84-et pont 8ohm-os hangszóróra kötnéd, mert gyök(5200/8)=25!
Srácok!
Selyem vagy vászon (vagy mi a rák) szigetelésű rézhuzalért érdemes ma pénzt adni? Vaterán láttam 0.2-0.3-as 1.5kg kb. 3000HUF. Gondolom a vastagabb szigetelés miatt kevesebb fér belőle ugyanarra a magra, viszont mert vastagabb könnyebb is szépen menet-menet mellé tekerni...
Ezzel csak az a gond hogy a TV atomokra van bontva
Valami törpefesz. váltóra mindenképp szükséged lesz, hacsak nem akarod a csévéről letekerni a huzalt és megszámolni a meneteket. De ha van szétszedhető hálózati adaptered (tudod, az a kapcsolgatós: 1.5-3-4.5-6-7.5-9-12V-os), az is jó, csak az egyenirányító diódák előtt vedd le a szekunderről a feszt., s az mehet a kimenő szekunderére, s mérj a primeren feszültséget...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |