Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha egy pentóda segrácsát 100 ommal összekötöd az anóddal , az a kapcsolás már trióda, mivel a segrács, - kivezérléskor, - majdnem tökéletesen követi az anódot,
tehát nem szünteti meg az anód visszahatását a vezérlőrácsra. Már pedig a pentóda (tetróda )jellemzője a fix segrácsfesz, ez hozza létre az elektronok utángyorsítását, az anódáram anódfesztől való viszonylag függetlenségét.! Ezért sokkal lineárisabb egy pentóda, és ezért nagyobb a belső ellenállása
Köszi hogy elmagyaráztad,mostmár értem.
Attól tartok,nem szeretné a GU,ha a segédrácsot rákötném a 360V-ra .Nemrég volt róla szó,meg is nézem...
emlékeim szerint a 360v ról kb. 10 - 12 kohm, min3w +-10%, hidegitve a földre 22-47mikroval/450v
Besi és a többiek. Nézzétek ezt a rajzot légyszi, ennek a jcm -nek az előfokát akarom párosítani a APX100 végfokával. A mester hangerő már a végfoké lessz, 360 voltot kap. Kell-e még valamit csinálnom vele, vagy csak simán mehet a bemenetre.?
a fórum helyes neve www.hangmester.hu, tudom, mert én is regelve vagyok, és ismerem a Greg erősítőket!
Egyébként ez a topik inkább a "sztereoé", Greg meg csak gitárerősítőket épít, és ezen a fórumon is vannak profik. Ennek ellenére, vagy épen ezért, vagy tök mindegy, én nagyon nagyra tartom Gregorius munkásságát, és tisztelem is emmiatt!
A treble poti csúszkájáról mehet az APX bemenetére!! Én már megépítettem a 2204 előfokát, El84 végcsövekkel, és fázisfordító utáni master potival, csak ajánlani tudom, nagyon jó kis cucc! Viszont a tiszta hangot ne nagyon keresd rajta!
Oké köszi. A tisztahangot meghagyom a hifiseknek.
A benetek nem egyértelműek. .meg lehetne kapcsolósra oldani?
Mi nem egyértelmű? High bemenetnél 3 trioda erősít + egy katódkövető, a low bemenetnél kihagyja az első triodát, így kisebb az erősítés, ez a "tiszta", de igazából kráncs bemenet. Kapcsolóval is megoldhatod, itt a kapcsoló szerepét a jack bontó kontaktusa tölti be! Kíváncsi vagyok az APX-szel milyen hangja lesz?
Gondolom,az első ECC-ről van szó.
Eléggé tele van különbözö kissé fusi megoldásokkal, ha mikrofonrol használod, mélyet vág, hogy éneklésnél zavar e nem tom (első eccfél katódkőr), beszédre OK, három helyen magasat emel (sziszegő hangok; áthidalt 470k, és a poti is). Tulajdonképpen azért egyszerű mellette dönteni, mert a 680n helyett be lehet tenni a normál 47 mikrót, az áthidaló 470pf - ek kihagyhatók, vagy szabadon választott...... A lepke+ szabályzót nem ajánlom, lehet, hogy csak azért, mert sose követtem el ilyesmit. Ha az2 csöféltől mégy tovább, nyilvén33n csatolóval...
csak ezt nem szokás mikrofonról hazsnálni! Nem énekerősítő, hanem gitárerősítő. Az áthidaló 470 pikok a "fényes" magasakért felelősek, nélkülük tompa lenne a hang, a katódban lévő 680 nanok erőteljes középemelést csinálnak, ez szintén jót tesz a gitárhangnak (én az 1 mikrot szeretem ide ), na és pesze kordában tartják a mélyeket, 47 mikroval elég "klaffogó" dübörgő mélyeket kapnánk, ami nem szép. A hangszínszabályozó áramkört meg még annak idején Leo Fender fejlesztette ki, ez is kifejezetten gitárhoz van, a mai (és a rigek is ) gitárerősítők 95%-ban ezt a megoldást hazsnálják ( az ampeg, a carvin a lepkével kacérkodik, a voxnak, és hi-wattnak "sajátja" van )
félreértettél. A jack bemenetekkel nem vagyok tisztába. Értem én a lényeget, de át akarom variálni kapcsolósra. 1 bemenet, és 1 kétállású kapcsoló. Azért mert kapcsolóm van bőven de 4 kivezetéses jack nincs csak stereó. ha 3 kivezetés elég lenne. Az egyik csatinak elég, de a másikat nem értem. Bedugáskor a testet is megszakítja? ill a másik csatinak a melegpontját,
Az erősítő hangminőségéről a véleményem továbbra is változatlan,de a kimenőteljesítménye hosszabb távon bizony kevés lesz. Pedig a nagy ládám érzékenysége 93dB körül mozog,de a 3W az 3W... Hamarosan kipróbálom magasabb táppal,egy plusz-trafóval,de arra is gyanakszom,h munkaponti problémák vannak-->az ECC88 nem elég"erős"ide.A munkaellenállása most 27kohm,viszont a 6P45SZ-ről köztudott,h nem szereti a g2-ben a nagy soros ellenállást,mert vezérlés hatására a segédrácsárama(is)igencsak meg tud ugrani.ezt a csövet ki kellene váltani,cs.nincs olyan típusom,ami igazán jó lenne ide.
A phono-kból nekem az A.R.C. nagyon bevált,bár igazán csak az SRPP volt az ellenfél. gondolom,a"tök süket"itt a zajtalan szinonímája akart lenni...
Szia!
Régi 6,3-as jack aljzatokban még volt dupla érintkezős kapcsoló, régebbi szines tévékben lehet ilyet fellelni. Ha 4db bemenetet akarsz a gitárerősítőre, csak úgy tudod a bemenet kihúzáskor testrezárását, és bedugáskor szakítását megoldani, ha ilyen kapcsolós jack-et használsz. Mivel a "GAIN" előhangerő szabályzó /véletlensem erősítés.../ már a bemeneti előerősítő után van, ezért, ha nem zárod le a bemenetet, sajnos nagyon fog brummogni, ha nincs benne semmi...
Bár, amire neked kell, nekem van olyan Jack aljzatom is tv-ből, amin 2db morzeérintkezős kapcsolópár van. van vagy 10lába a jack-nek.
Sziasztok Csövesek!
ECC 81, ECC83, EF 86, 6AU6 stb. csöveim vannak itthon szép számmal, és kisérletezni szeretnék velük, különféle előerősítő kapcsolásokban, hifi célra. Az volna a kérdésem hogy az anódtápot meg lehet e csinálni hozzájuk diódás-kondis sokszorozóval? Ez az egyszerűség miatt lenne jó, egy AC adapter elég volna. Ha rossz az elgondolásom erről, az azért van mert nem nagyon értek a csövekhez, eddig nem is érdekeltek, de szeretnék ebbe is belekostolni, legalább egyszerű előerősítők szintjén.
Én maximum kétszerezéssel csinálnám .
PL: De 2db. szembekötött trafórval is megoldhatod , akkor lesz 230V szekundered .
Nekem egy külön 24 V-os toroidon keresztül megy fesz kétszerezéssel a segédrácsfesz. Így kb a maximum feszültség, amit kapok a fesz kétszerező kapcsolás pufferkondijain, az 56V. Mivel UL beállításban használom az erősítőt, ezért a segédrács 350V on van és -51V van a segédrácsokon, így kb 65mA anódáramra állítottam be a csöveket, és gyönyörűen és óriásit szól, és a segédrács se kéklik.
jó isten, nincs is vezérlőrácsod?
Jó rájöttem, hülye vagyok, vezérlőrácsot akartam írni.
Természetesen a vezérlőrácson van -51V és UL üzemben megy és tökéletes. A segédrácsom van a kimenőtrafó UL megcsapolására kötve. Az anódáram 65mA re van állítva, és nem kéklik a rács, és az anód se izzik.Bocs az elírásért
Így néz ki kívülről:
Bővebben: Link Bővebben: Link És ilyen belülről: Bővebben: Link Linkek javítva. -- kobold
Köszi Ecopityu de én nem 4 bemenetet akarok, hanem 1-et. Vagy kettőt, ha meg lehet oldani a 3 kivezetéses jackal.Mert olyanom van. Vagypedig 1 bemenet, és egy kétállású kapcsolóval tudjam kapcsolgatni a csatornát.
Iskolás koromban irodalomból miníg közepes voltam, helyesírásból meg példás (jeles+) .
Viszont 34 éve van billentyűzet a ujjaim alatt PDP8, majd PDP11, ABC 80, C64, és 1985 óta folyamatosan PC, majd + a NET. Ez nem tesz jót a helyesírásnak
Közben találtam egy régi trafót, kb 40VA-es lehet, 220Vprimer, 180V és 6,3V a fűtésnek . Szerintetek érdemes ebből tápot csinálni ECC 83, 6AU6 stb. csöveknek?
Kell ezt mágnesesen árnyékolni? Sokat seítenétek ha linkelnétek néhány, erre a célra való tápegység kapcsolást, de jöhetnek egyszerű előfok kapcsik is
Helló!
Valaki megtudná mondani, hogy az M magos trafót hogyan tudnám szétszedni. megpróbáltam az első lemezt kiszedni, de egyből el is tört. Olyan törékeny lemezből van, hogy nem bírom szétszedni. Valami tippet adjatok. Nem akarok másik trafót, mert ebből találtam két ugyanolyat. Ja és valakinek nincs két PCL86-os csöve, amit nem használ és eladná nekem? Szeretnék elkezdeni foglalkozni a csöves cuccokkal, de ehhez kellenek csövek is.
Ránézésre ez egy szelén egyenirányítós kisrádióban
lakhatott; ez kiderül a pici feszből, valamint, hogy nincs másik fűtőfesze. Táp egyszerű: csak félvezetős lehet, tehát bármilyen graetz-híd, vagy 4db 1N4007 . Simán szűröd 47mikro/350v, majd a plusz ágban 1k 5w után megint elko. Mágneses árnyékolást felejtsd el, legjobb eredményt a távolság, és az elforgatás adja. Ha majd elmeséled, milyen, és mihez szeretnél előfokot, akkor majd sok javaslatot kapsz
Tehát szimpla L-C szűrés kell? Stabilizálni nem szükséges? Szeretnék egyszerű csöves előfokokkal kisérletezni, (van sok csövem, ecc83, 6au6,ef86 stb) A fejhallgató erősítőm elé kötve meghallgatnám hogyan szólnak, pusztán szórakozásból.
Aztán ha sikerülne valami jó hangú dolgot csinálni akkor azt dobozolva is megépíteném
Jó lesz előfokhoz .
Phonohoz ezt a tápot szoktam használni . Ez nagyon jól szűrt stabil feszt ad , csöves egyenirányítás jellegel éled . Átalakítható más feszültségekre is .
Köszi.
Ez komolynak tűnik. A zénerekkel lehet a feszt beállítani? Ilyenkor nem is kell mást módosítani rajta? Egyébként van EZ81-em is. Gondolom ezzel nincs értelme foglalkozni
EZ81-el is foglalkozhatsz , csak a trafódon nincs külön fűtés hozzá ..
Igen zennerekkel változtathatod a feszültségeket . Az 470u elkók is lehetnek kisebb értékűek ,a FET 500V 2-3 A én 2SK1544-et tettem be , az volt . |
Bejelentkezés
Hirdetés |