Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Na hát az a helyzet nem igazán tudom megmérni mert ha a bemetetről leveszem a decket akkor bekapcsolás után éles sűrű pattogás van a hangszórón változó gyorsasággal ami nem igazán tesz neki jót, ha rajta van de nincs bekapcsolva a deck akkor csöndben van, de amikor rámérnék a Végcső rácsára akkor ugyanúgy pattog.
na azt majd csak holnap. Mára elég egy siker, hogy megszólalt
A Plachtovics féle átalakítást csináltad meg?
Mert az ugyancsak 100 v-os, amit mondtam igaz. Ha más kimenőt használsz, akkor inkább számold át 12- 24V-os autóizzókra
Áttekertem a kimenőt 8 ohmra.kb 24 volt. Akkor 2 db autó izzó? és hánywattos legyen? Sok rajzot nézegettem, sehol nem csinálnak védelmet
biztonsági (elő) terhelésnek bőségesnek gondolom a Pmax/8, ez kb 12w, de mivel ki kell birnia a csúcsot is, 2db soros 24 v 15-20w körül. (Nem ismerem a teherautók izzóit!) Ki kell próbálni, mert a vonalerősítők 100VUmax-ra vissza vannak csatolva keményen, ott egyből adódik, de szerintem jó lesz
Imi!Visszaolvastam a topikban,és érdekes dolgokat találltam.Ezt írtad régen:
Idézet: „Szerintem a "kis" erősítő is PP lesz PL500-zal. Jövő héten - ha minden jól megy - összekalapálom deszkamodell formájában a 2x2 junoszty hálózati (kimenő) trafóval. Azt is megfülelhetnéd. Kb. 25W-ot tudott.” Junoszty-val lehet PL500 PP-t csinálni? Nagyon felkeltette az érdeklődésemet ez a dolog.Meg van két junoszty trafóm is... :vigyor5:Irnál pár sort erről a junoszty-s PP-ről,,nagyon nagyon kiváncsi lettem rá.
Általában 100 Ohm/5W-ot szoktam látni a kimenetre kötve, az esetleges hangszóróeszakadás miatti feszültségmegoldás védelmére ! A Fender cég pedig azt a megoldást is alkalmazta, hogy bontó kontaktusos jack aljzat, ha noncs bele dugva a hangfalkábel, akkor rövidrezárja a kimenetet. Mondjuk ez 100 Wattnál combos kis aljzatot jelentene, amit én még nem láttam...
Ma végre eljutottam börzére ha lett volna pénzem, meg pótos IFÁval megyek, akkor a cuccok felét elhoztam volna, de így csak pár jófajta forrléc, egy marék kondi, 7 kis deprez műszer, 4 db 6N9Sz, és két GU50 foglalat ütötte a markomat. A GU50 foglalatra nagyon sajnáltam a pénzt, de csak megvettem, ez van Kár, hogy mindenki sietett a dolgára, és nem tudtunk többet beszélgetni (Imi, Ricsi)
Ha a poti rendesen van bekötve, akkor letekerve az első trióda rácsát testre köti, tehát nem juthat át rajta semmi (mert ugye a közepe van az R6/R4 találkozásánál, az egyik széle a testen (R4 másik fele), a másik széle meg a bemenet meleg pontja).
Az első trióda anódján (a testhez képest) kb. 3 V-al kisebb feszültségnek kell lenni, mint a második trióda katódján, ez fontos a helyes működéshez. Magyarán, ha a második trióda katódján 86 V van, akkor az első trióda anódján kb. 83 V-nak kell lenni, hogy a második trióda katód-vez.rács között meglegyen a -3 V rácselőfesz, az első trióda katódján pedig 2 V körüli fesznek kell lenni (így -2 V lesz a rácselőfesz ezen a triódafélen. Az értékek csak saccoltak, de a lényeg gondolom érthető). A pentóda katódján 7 V van, tehát a vez rácsán -7 V a rácselőfesz, mert R13-on (és R 14-en) keresztül a test potenciál (ami a pentóda katódjához képest -7 V) felkerül a rácsra.
Sziasztok! Én még új vagyok itt! Csöves erősítőt szeretnék építeni, de egyenlőre kísérlet szintjén. Összeszedtem néhány csöves rádióból pár hálózati és kimenő trafót a gond az az lenne hogy gőzöm nincs hozzá hogyan lehet kimérni őket. ha valaki tudna tanácsot adni , vagy segíteni nagyon megköszönném. Üdv mindenkinek!
Kösz az elismerést, örülök hogy sínen van az erősítő, az enyém már nincs meg (odaadtam az egyik barátomnak), most megint a 6C41C-el kísérletezem, de akarok mégegyet építeni majd 807-el vagy 6p3c-el vagy paralell 6p31c-el, csak előbb egy tök süket lemezjátszókorrektort/ előerősítőt szeretnék saját célra összehozni az srpp helyett.
Akkor elkötötted a potit .
Vagy szakadt potit tettél be ! Talán ez segít leellenőrizni :
Ha a trafók kimérésére gondolsz , akkor Ohm méréssel könnyen megoldható .
Kimenőnél legnagyobb ellenállású a primer , a szek . nagyon kicsi .. Hál . trafónál már nem ilyen egyszerű , ott az anód lehet a legnagyobb és ezt követő a primer . A primer legtöbbször a legalsó tekercs , ez is egy segítség lehet . Ha kiderűlt melyik a primer , akkor 60W 230V izzóval sorosan kösd be , csak parázslani szabad az izzószálnak . Így bekötve végig mérheted a szek. tekercsek feszültségeit , persze kicsit kevesebbet fogsz kapni az izzó miatt .Majd izzó nélkül is méricskéld ki .Ha az izzó nagyon világít akkor nem a primert találtad meg
Meg is nézhetnéd, egy óra alatt összeraknánk. Az a lényege, hogy a Junoszty trafó prímere (is) két tekercsből áll. Az egyik az egyik "spulnin" van, a másik meg a másikon. A szekunder ugyanígy van tekerve. Mindkét tekercs soros kapcsolásban van. A PL500 PP-hez úgy adódott ( a 6 Ohm -os hangsugárzómhoz), hogy a két trafó prímereit szétszedtem, ill. az egyiknél csak hozzáférhetővé tettem az összekötést. Ide kapcsoltam a +400V-ot. Ez a trafó két tekercsét ellentétes irányban végigjárta, majd a másik trafó elkülönített prímereit járta végig, oly módon, hogy mindegyik cső anódkörében volt mindkét trafó egyik oldali primerje. Így két félprímer volt mindegyik anódkörben, két különböző trafón. A szekunder tekercsek eredetileg sorba vannak kötve a trafókon, ezeket így is kell hagyni. Viszont a két trafó szekudereit párhuzamosan kell kötni egymással.
Mikor "összerakod" a két trafót, kezd el úgy, hogy a két szekundert összekötöd. Erre kapcsolj 6-12V váltót (18V-ig mehetsz), és az 1. trafón kösd úgy össze a primereket, hogy a feszültségük összeadódjon (egyébként is így van bekötve, csak a tekercsek "közös" pontját kell megkeresni). Most jöhetnek a 2. trafó prímerei. Azokat úgy kell bekötni, hogy a feszültségük hozzáadódjon az 1. trafó primer feszültségéhez. Mindkét felét a Móricka rajz szerint. Értéket is számoljunk. A trafó eredeti áttétele: ~220V/19V=11,6 Ez a teljes primerre vonatkozik. Tehát, a +400V-os pontra tett műszer - 12V-al megtáplálva a szekundert - 2X69V-ot eredményez. A másik trafó prímereit is helyesen bekötve ez a feszültség még egyszer megjelenik, tehát az anódokon 2x138V adódik. Ez természetesen összegződik, tehát - ha minden jól van bekötve - a két anód között 276V feszültség jelenik meg. Mivel a Junoszty gyári tekercselését használtam fel, ezért a szükséges menetszám biztosan nem jó. Az áttétel is annyi, amennyit ebből ki lehet hozni. A primer DC szimmetria jó, és előmágnesezés sem lép fel. A hangja értelemszerűen nem fogja elérni azt a minőséget, amire egy idetervezett kimenővel számíthatnánk, de egy mini Hifivel "partiban" van.
Most csinálok én is egy RIAA-t .
Tápja kész , 1000u szűrés az anódban , FET áteresztő+ késleltetés , csöves egyenirányítás jellegű feléledéssel .Fűtés DC 6,3V 1,5A terhelhetőséggel . Tápot szkóppal ellenőriztem 40mA terhelés mellett , semmi brumm /zaj nem indikálható a 10mV osztásban. Phono külön doboza készülőben ..
ez nagyon komoly,teccik.Te fejlesztetted ki ezt a kapcsolást ?
Egyenlőre nem lesz belőle semmi,mert a két trafón kívül nincs hozzá semmim,de majd egyszer jó lenne kipróbállni. Miről adsz neki 400V-ot?
Igen, ebből nem létezik több példány, sőt, most éppen ez a példány se létezik.
De nem régen újra összekötöttem 4 trafót egy rajztáblán, hogy összedobhassam, demonstrációs célzattal (én sztereóban gondolkodom). A tápellátását 2db 200V-os táp soros kapcsolásával oldottam meg.
Lenne egy problémám.
Korábban írtam hogy meghibásodott a nemrég vásárolt táp trafóm a készülő GU50 erősítőmhöz. Alternatív megoldást kellett keresnem. Sikerült beszereznem egy másikat de lenne egy olyan problémám hogy ezen nincs 60V a rács előfeszültségnek. Viszont van 150V. Az összes kapcsolásban gréc hidat láttam. Arra gondoltam hogy egy diódával egyen irányítanám így 75V adódna. Viszont más lesz a lüktető egyen áram frekvenciája. Használható ez a megoldás vagy módosítanom kell az eredeti táp kapcsolást?
Egy diódával sem lesz fele a feszültséged , akkor is közel 180-200V egyened lesz , 150V AC -ból , csak 50Hz a lüktető egyen az első pufferen .
Ellenállás osztóval kellene csökkenteni , mivel nincs áramigény így megoldható ..
Nekem is volt anno ilyen jellegű problémám és nekem ezt ajánlották .Gu táp Bár én ezt még nem próbáltam ki de valószinű tökéletes megoldás hiszen ez egy működő GU 50 ből származik! djhans ajánlásával.
Ha ellenállásban gondolkodunk, akkor minimum két darab 100 ohm 10 W kerámia párhuzamosan (Lomex)
Szia! Ez nagyon jól néz ki-persze a szokásos CHZ minőség-csak jó léhet!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen kapcsolás alapján építed? Talán saját terv? Hozzá lehetne jutni a rajzához, esetleg paneltervéhez?
Igen az ellenállás osztó jó ötlet.
Használtál már ilyen megoldást?
Van 2x10V a táp trafómon abból fesz kétszerezővel tudok 40V feszt előállítani.
Csak attól tartok hogy az kevés lesz.
Ha ragaszkodsz a 10Hz-hez, ezt az oldalt nézd meg.
kimenő
Hát erre már cak az tudna válaszolni akinek már van megépített GU50 ? De djhansnak elegendő volt a -35volt akkor őt kellene erről megkérdezni? Én is úgy oldottammeg hogy külön beletettem egy 40voltos picike trafót !greatz szűrőkondi STB Ja de még nekem nincs beüzemelve még a kimenők most vannak tekerés alatt.
Elég a -35 volt ha a segédrács 250V-ra van kötve. Ha viszont egy ellenállással az anódtápra van kötve (350-400V) Akkor már nagyobb előfesz kell, hogy féken tarsuk a csövet.
Sziasztok!
Ha kimenőtrafóhoz 0.22-es vezeték helyett 0.25-öset vagy 0.3-masat használok az nagy baj? |
Bejelentkezés
Hirdetés |