Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   685 / 2208
(#) Bubyking válasza Action2K hozzászólására (») Szept 6, 2009
Köszönöm szépen a segítséged
(#) caulfield válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Köszönöm Imi,
ez a gerjedés adódhat a nem túl ügyes alkatrész elhelyezéstől a panelen? A kapcsolás innen a fórumról van, ha jól emlékszem DjHans tollából (elnézést ha tévedek a szerzőt illetően)
(#) klemo86 válasza CHZ hozzászólására (») Szept 6, 2009
Hát, nem tudom...
Én ilyenkor szét szoktam nézni még neten, hogy mennyire van elcseszve a kapcsolás, amit kiválasztottam, és ahogy ezt még az elején meg is tettem, nem találtam olyan kapcsolást, ahol valami féle szimmetrizáló be lenne építve oda pedig szerintem se ártana, de ezt már így többen megépítették, és büszkék a hangjára is!
Egy próbát megér... És akkor a jelöletlen ellenállások lehetnek negyed wattosak? A GZ34-nek meg elég az egyik oldal egyszerre gondolom, nem kell neki mindkettő.
És a fojtó rész rendben van? Az így nekem jó lesz?
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 6, 2009
Szerintem rácsáram mentes tartományban kivezérelheti egy-egy EL84 is. Más kérdés, hogy - mikor eléri a 0V-ot, akkor még jócskán lehet fokozni az anódáramot + irányban történő vezérléssel, erre már bizonyosan kevés lenne az EL84. Azért, mert ilyenkor kinyit a rács-katód dióda, és elindul a rácson is az áram. Ha eddig nem vezérled ki, akkor semmi baj nem lehet. Ha mégis, akkor legalább 2 PL500 kéne úgy, ahogy az a 760/c-ben is van a 807-esek meghajtására az ECC82-nek. A meghajtás szempontjából ugyanis ellenütemben segítik egymást így a meghajtó csövek.
(#) Imi65 válasza caulfield hozzászólására (») Szept 6, 2009
A Djhans féle kapcsolás jó, kipróbált, és már hallottam is a prototípust. A kimenő tekercs végeit fel kéne cserélni (csak egyik oldalon), lehet, hogy megszűnne.
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 6, 2009
Még annyit, hogy fel kéne venni (felfűtött állapotban) a rács-katód dióda karakterisztikáját, ekkor láthatnánk, mekkora áram folyik ezen. Ne disszipáltasd túl a rácsot.
(#) Mate78 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 6, 2009
3,5kW-os trafó, ráadásul toroid, necces lesz egy fázisra.
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Lágyindítása lesz, de így is elkél 20A.
(#) picitomi hozzászólása Szept 6, 2009
Üdv Mindenkinek!
Keresek 12FQ8 csövet, csöveket. Ha valakinek volna és megválna tőle kérem írjon nekem!
Köszi!
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Igen, én feltételezem 16-os a kismegszakító ahonnan használni akarja.Ha el is viszi, más (jelentősebb) fogyasztó már nem lehet azon a fázison.
Ennyire brutál erősítőhöz különben is jobban "illene" a 3 fázisú dugvilla, nem?
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Több szempontból jobb lenne, de az nem mindenütt áll rendelkezésre. Pufferokból is kevesebb kéne, mert sűrűbben "jönnek" a töltőimpulzusok.
Egyébként én több kisebb transzformátorral oldanám inkább meg.
(#) l48 hozzászólása Szept 6, 2009
Ha van valakinek szabadlábon 12AE6A 2DB,megvenném.
(#) klemo86 válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Más is hozzászólhat ám a dologhoz, mert már szedném hozzá össze az alkatrészeket, meg készíteném a nyáktervet Köszi, ami tud valami hasznossal szolgálni!
(#) CHZ válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Választott kapcsolásodban is ott a szimmetrizáló trimer , helyette valami más megoldás mégis kellene ha minőséget is szeretnél .
Az anódokba 2W-os ellenállásokat javasolnék , rácsokba 1/2 W is bőven elegendő .
Tápban az elkok kapacitásait növelném , fojtó elegendő , de a fojtótól szétválasztanám a két oldal táplálását .
(#) Mate78 válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 6, 2009
A trióda anódokba elegendő max 1W-os.(Én mindenhova 2W-ost teszek).De ahol külön nem jelöli oda elég a 0,5W-os.
Szerintem mehet egy szekunderről a fűtés.
GZ34 elvileg elbírja a két csatornát, de több helyen is oldalanként van egy-egy.Ezzel kapcsolatban várd meg más válaszát is.
A szekundert én 2*400V/0,4A-ra tekerném , ekkor kb 430V-od lesz az első pufferen (lásd GZ34 adatlapja), a fojtón és az esetleges további RC tagokon pedig pont leesik az a 30V,és megvan a 400V.

Remélem segítettem.

üdv
(#) djhans válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 6, 2009
Én 4 ezret biztos nem adnék egy EL84-ért. Jó nekem a tungsram vagy 800-ért a 6P14P. Ha neked jól szól akkor nincs gond. Én már csak ilyen spórolós vagyok
(#) klemo86 válasza CHZ hozzászólására (») Szept 6, 2009
Ééértem már! Több megoldást is találtam erre, lehet hogy először egy 100 és egy 120k-sal fogom megoldani a dolgot ugyanott az anódoknál, ha ez nem jön be, akkor az EL34 első rácsáról ami testre vezet 470k-s ellenállásokat csinálom meg hangolhatóra (azt hiszem...).
A táp nagyfesz részét meg oldalanként szerintem külön fogja kapni (ha a fűtést nem is, de akkor már azt is külön fogom választani).
Mate75: köszönöm a gondolatolvasást, ez lett volna az utolsó kérdésem
Köszönöm mindenkinek, akkor nekirugaszkodok mindenféle szemléletet figyelembe véve (azért még várok néhány hozzászólást, hátha többet tanulok belőle).
Csövessel még nem volt dolgom, ezért kérdezek inkább hülyeségeket is (amik egyértelműek lennének)...
(#) hapro válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Szept 6, 2009
Sok sikert hozzá! Megnézném azt a dobozt ami kibírja az ekkora teljesítményt. Ugye nem sub végfokként akarod használni aktív váltóval? (ez a sub csak vicc volt..)
Az és 80W-osom is lesüvítené a fejem, és kb negyed hangerőnél jobban még soha nem volt odatekerve. Valami kiskocsit is építesz hozzá amin szállítod?
(#) laci016 hozzászólása Szept 6, 2009
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Az EAG AE 785 A erősítőben az 1 es mikrofonbementei dinnek hogy van a bekötése?Mert semmi kedvem kivenni az állványból és szét szedni
Előre is köszönöm a segítséget
(#) Mate78 válasza laci016 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Ebből kiderül.

AE785_A.JPG

(#) laci016 válasza Mate78 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Köszi a gyors segítséget
(#) Droot hozzászólása Szept 6, 2009
sziasztok!
Már majdnem kész vagyok a GU50-es erősítőmmel. A osztályba fog működni. Kap 1 előfokot, hogy rá lehessen dugni gitárt. Énnekem azt mondták hogy a karakterisztikája olyan a csőnek hogy bass gitárhoz ideális. Erről mi a véleményetek? Meg még azt szeretném kérdezni, hogy ugye ez a cső 10W-ot tud A osztályban és hogy az hangosan fog szolni nekem? Mer próbálni kellene és ha nem elég hangos akkor elnyomja a dob. És szerintetek megfelelő előerősítéssel ha mikrofont kötök rá annak is szép hangja lesz?
(#) laci016 válasza Droot hozzászólására (») Szept 6, 2009
Megfelelő beállítás mellett tudja a 10-12 wattot.DE szerintem jól meg kell majd hajtanod hogy a dobbal tartani tudjad a versenyt .Ahangfalon múlik minden. Elég hangos azért a 10 watt érzékeny hangfalakkal (95 dB vagy afölött)
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 6, 2009
Hiba van a kapcsolásodban, az alsó EL 34 anódja testre van rajzolva, R9-nél és R10-nél két 680 ohm párhuzamosan nem 1,5 K, hanem csak 340 ohm.
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 6, 2009
Valóban, a testelésről nem tudom, hogy került oda, a kép amit ide feltöltöttem már nincs meg, de a sajátomon nincs ott, azóta javíthattam (a késő esti munkálatok...)
Az ellenállások tényleg furcsák, de először úgyis 10Wattos 1,5k-st fogok kérni, ha nem kapok, csak utána nézek a párhuzamos verzió után (3k-sba valószínűbb hogy találok 5Wattost ) - vagy az ősrégi alkatrészeim közt szétnézek...
Köszi az észrevételeket!
(#) mark.budai válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 7, 2009
Hmm, 5W, 1k5 nekem is kéne, és már végre kész lenne a PCL.
Apropó, PCL86SE. Az egyenirányítás után raktam egy PY88-at. De a 6,3V/30V trafó, amit tekertem, a PY fűtésének hatására leesik 24-26V-ra. De a fűtőáram beáll 250mA-re. Ugye így ne hagyjam? Vagy próbáljam meg másik PY-nal is, hogy nem-e áll be 300mA?
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 7, 2009
Nem fog másikkal sem beállni. Valószínű, hogy a 6,3V is kissé leesik, és a trafót sem jól méretezhetted (a menetszámok aránya csak elméleti síkon adja az áttételt [üresjárásban], a valóságban a szekunderre - a veszteségek miatt - kicsit rá kell tekerni plusz meneteket.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 7, 2009
Jó, de üresjáratban 32V jön ki. A 6,3-at majd lemérem, de mintha 6V lenne rajt, ha "ráakasztom" a trafót, meg az EM84-et.
A primer 63 menet, a szekunder 310 menet a trafónak. Ez a 10 menet elég lenne?
(#) Imi65 válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 7, 2009
Ha jól értelmezem (a rajzot), akkor a rácskörben minek 5-10W-os ellenállás (R9-R10-ről beszélünk)? Oda 1/2W-os is elég, az meg könnyen beszerezhető. :yes:
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 7, 2009
Azért a PY-nak van ám teljesítményigénye. 9W. Az 6,3-on jóval több, mint 1A. Ha a kis 6,3/30-as trafód 60%-os hatásfokát is hozzáveszed, már 2A felett vagyunk. Lehet, hogy ez már nem fér bele a többi cső mellé. Tegyél bele egy kapcsolót helyette (ha nincs kedved időzítőt gyártani), nem kell fűteni, és nem vesztesz el rajta 1V-ot sem. Egyébként - ha használt PCL-el építgetsz - már szegény az "eredeti munkahelyén" - 1000X megkapta az anódfeszt a fűtés bekapcsolása pillanatában.
Következő: »»   685 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem