Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszönöm Imi,
ez a gerjedés adódhat a nem túl ügyes alkatrész elhelyezéstől a panelen? A kapcsolás innen a fórumról van, ha jól emlékszem DjHans tollából (elnézést ha tévedek a szerzőt illetően)
Hát, nem tudom...
Én ilyenkor szét szoktam nézni még neten, hogy mennyire van elcseszve a kapcsolás, amit kiválasztottam, és ahogy ezt még az elején meg is tettem, nem találtam olyan kapcsolást, ahol valami féle szimmetrizáló be lenne építve oda ![]() Egy próbát megér... És akkor a jelöletlen ellenállások lehetnek negyed wattosak? A GZ34-nek meg elég az egyik oldal egyszerre gondolom, nem kell neki mindkettő. És a fojtó rész rendben van? Az így nekem jó lesz?
Szerintem rácsáram mentes tartományban kivezérelheti egy-egy EL84 is. Más kérdés, hogy - mikor eléri a 0V-ot, akkor még jócskán lehet fokozni az anódáramot + irányban történő vezérléssel, erre már bizonyosan kevés lenne az EL84. Azért, mert ilyenkor kinyit a rács-katód dióda, és elindul a rácson is az áram. Ha eddig nem vezérled ki, akkor semmi baj nem lehet. Ha mégis, akkor legalább 2 PL500 kéne úgy, ahogy az a 760/c-ben is van a 807-esek meghajtására az ECC82-nek. A meghajtás szempontjából ugyanis ellenütemben segítik egymást így a meghajtó csövek.
A Djhans féle kapcsolás jó, kipróbált, és már hallottam is a prototípust. A kimenő tekercs végeit fel kéne cserélni (csak egyik oldalon), lehet, hogy megszűnne.
Még annyit, hogy fel kéne venni (felfűtött állapotban) a rács-katód dióda karakterisztikáját, ekkor láthatnánk, mekkora áram folyik ezen. Ne disszipáltasd túl a rácsot.
3,5kW-os trafó, ráadásul toroid, necces lesz egy fázisra.
Üdv Mindenkinek!
Keresek 12FQ8 csövet, csöveket. Ha valakinek volna és megválna tőle kérem írjon nekem! Köszi!
Igen, én feltételezem 16-os a kismegszakító ahonnan használni akarja.Ha el is viszi, más (jelentősebb) fogyasztó már nem lehet azon a fázison.
![]() Ennyire brutál erősítőhöz különben is jobban "illene" a 3 fázisú dugvilla, nem? ![]()
Több szempontból jobb lenne, de az nem mindenütt áll rendelkezésre. Pufferokból is kevesebb kéne, mert sűrűbben "jönnek" a töltőimpulzusok.
Egyébként én több kisebb transzformátorral oldanám inkább meg.
Más is hozzászólhat ám a dologhoz, mert már szedném hozzá össze az alkatrészeket, meg készíteném a nyáktervet
![]()
Választott kapcsolásodban is ott a szimmetrizáló trimer , helyette valami más megoldás mégis kellene ha minőséget is szeretnél .
Az anódokba 2W-os ellenállásokat javasolnék , rácsokba 1/2 W is bőven elegendő . Tápban az elkok kapacitásait növelném , fojtó elegendő , de a fojtótól szétválasztanám a két oldal táplálását .
A trióda anódokba elegendő max 1W-os.(Én mindenhova 2W-ost teszek).De ahol külön nem jelöli oda elég a 0,5W-os.
Szerintem mehet egy szekunderről a fűtés. GZ34 elvileg elbírja a két csatornát, de több helyen is oldalanként van egy-egy.Ezzel kapcsolatban várd meg más válaszát is. A szekundert én 2*400V/0,4A-ra tekerném , ekkor kb 430V-od lesz az első pufferen (lásd GZ34 adatlapja), a fojtón és az esetleges további RC tagokon pedig pont leesik az a 30V,és megvan a 400V. Remélem segítettem. ![]() üdv
Én 4 ezret biztos nem adnék egy EL84-ért. Jó nekem a tungsram vagy 800-ért a 6P14P. Ha neked jól szól akkor nincs gond. Én már csak ilyen spórolós vagyok
![]()
Ééértem már! Több megoldást is találtam erre, lehet hogy először egy 100 és egy 120k-sal fogom megoldani a dolgot ugyanott az anódoknál, ha ez nem jön be, akkor az EL34 első rácsáról ami testre vezet 470k-s ellenállásokat csinálom meg hangolhatóra (azt hiszem...).
A táp nagyfesz részét meg oldalanként szerintem külön fogja kapni (ha a fűtést nem is, de akkor már azt is külön fogom választani). Mate75: köszönöm a gondolatolvasást, ez lett volna az utolsó kérdésem ![]() Köszönöm mindenkinek, akkor nekirugaszkodok mindenféle szemléletet figyelembe véve (azért még várok néhány hozzászólást, hátha többet tanulok belőle). Csövessel még nem volt dolgom, ezért kérdezek inkább hülyeségeket is (amik egyértelműek lennének)...
![]() ![]() Az és 80W-osom is lesüvítené a fejem, és kb negyed hangerőnél jobban még soha nem volt odatekerve. Valami kiskocsit is építesz hozzá amin szállítod?
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Az EAG AE 785 A erősítőben az 1 es mikrofonbementei dinnek hogy van a bekötése?Mert semmi kedvem kivenni az állványból és szét szedni ![]() Előre is köszönöm a segítséget
sziasztok!
Már majdnem kész vagyok a GU50-es erősítőmmel. A osztályba fog működni. Kap 1 előfokot, hogy rá lehessen dugni gitárt. Énnekem azt mondták hogy a karakterisztikája olyan a csőnek hogy bass gitárhoz ideális. Erről mi a véleményetek? Meg még azt szeretném kérdezni, hogy ugye ez a cső 10W-ot tud A osztályban és hogy az hangosan fog szolni nekem? Mer próbálni kellene és ha nem elég hangos akkor elnyomja a dob. És szerintetek megfelelő előerősítéssel ha mikrofont kötök rá annak is szép hangja lesz?
Megfelelő beállítás mellett tudja a 10-12 wattot.DE szerintem jól meg kell majd hajtanod hogy a dobbal tartani tudjad a versenyt
![]()
Hiba van a kapcsolásodban, az alsó EL 34 anódja testre van rajzolva, R9-nél és R10-nél két 680 ohm párhuzamosan nem 1,5 K, hanem csak 340 ohm.
Valóban, a testelésről nem tudom, hogy került oda, a kép amit ide feltöltöttem már nincs meg, de a sajátomon nincs ott, azóta javíthattam (a késő esti munkálatok...)
Az ellenállások tényleg furcsák, de először úgyis 10Wattos 1,5k-st fogok kérni, ha nem kapok, csak utána nézek a párhuzamos verzió után (3k-sba valószínűbb hogy találok 5Wattost ![]() Köszi az észrevételeket!
Hmm, 5W, 1k5 nekem is kéne, és már végre kész lenne a PCL.
Apropó, PCL86SE. Az egyenirányítás után raktam egy PY88-at. De a 6,3V/30V trafó, amit tekertem, a PY fűtésének hatására leesik 24-26V-ra. De a fűtőáram beáll 250mA-re. Ugye így ne hagyjam? Vagy próbáljam meg másik PY-nal is, hogy nem-e áll be 300mA?
Nem fog másikkal sem beállni. Valószínű, hogy a 6,3V is kissé leesik, és a trafót sem jól méretezhetted (a menetszámok aránya csak elméleti síkon adja az áttételt [üresjárásban], a valóságban a szekunderre - a veszteségek miatt - kicsit rá kell tekerni plusz meneteket.
Jó, de üresjáratban 32V jön ki. A 6,3-at majd lemérem, de mintha 6V lenne rajt, ha "ráakasztom" a trafót, meg az EM84-et.
A primer 63 menet, a szekunder 310 menet a trafónak. Ez a 10 menet elég lenne?
Ha jól értelmezem (a rajzot), akkor a rácskörben minek 5-10W-os ellenállás (R9-R10-ről beszélünk)? Oda 1/2W-os is elég, az meg könnyen beszerezhető. :yes:
Azért a PY-nak van ám teljesítményigénye. 9W. Az 6,3-on jóval több, mint 1A. Ha a kis 6,3/30-as trafód 60%-os hatásfokát is hozzáveszed, már 2A felett vagyunk. Lehet, hogy ez már nem fér bele a többi cső mellé. Tegyél bele egy kapcsolót helyette (ha nincs kedved időzítőt gyártani), nem kell fűteni, és nem vesztesz el rajta 1V-ot sem. Egyébként - ha használt PCL-el építgetsz - már szegény az "eredeti munkahelyén" - 1000X megkapta az anódfeszt a fűtés bekapcsolása pillanatában.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |