Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia!
Én teljesen utánépítettem az EA-080 kapcsolást, mert elegem lett belőle, hogy mindig valami hiba felütötte a fejét ahogy piszkálgattam az erősítőt. Úgyhogy a régi alkatrészeket kihajítottam, amilyen gyorsan csak lehetett. Az elektroncső.hu oldalon publikáltam is egy cikket az EA-080-ról. Vadonat új alkatrészekkel építettem újjá, és pöccre indult a dolog. Nekem rengeteg kontakthiba volt benne, a biztosítékoktól kezdve, a potikon át, a zárlatos tápkondi, meg a zárlatos siek dióda, az átvezető csatolókondikig minden volt benne. Azt javaslom, nézd át a munkapontokat, a csatolókondik nem vezetnek-e át, a csövek nem ütnek-e át, amikor pattan a hangszóró, az anódok felizzanak-e. A csövek újak? Majd írj, hogy mik a tapasztalataid. Üdv Geri.
Használt már valaki csévetest reszeléshez lemaratott nyákot? Nincs itthon elég bakelit és valamit ki kell találni a kimenőhöz.
Szia Márk!
Csak nem nyertél egy kis piros hangszórót?
Az teljesen jó ötlet, én is abból csinálnám.
Igazabol a tapfeszek es az anodaramok rendben vannak. Szol is, ha a potit nem tekerem fel addig a bizonyos pontig akkor nem gerjed, es ha adok a bemenetre jelet akkor szepen szol, hangerot se mondanam kicsinek. Amugy ez mar nem egeszen 080, hanem 057 rajz alapjan mukodik 057 gyari kimenovel. Csak a meghajto resz maradt a 080. Potik ujak az erositobe, diodakkal es az elkokkal nekem nemvolt problemam.
Nem nyertem. Csak kaptam.
Értem, akkor azt javaslom, hogy a meghajtó részt is alakítsd át a 057-es rajz szerint. Mekkora tápfeszről járatod az erősítőt? Mert a 057-es 420V-ból jár, a 080 pedig 840V-ról! Ezt is átkötötted? Szerintem a 080-as kapcsolásban a végfok résznek nagyobb a meghajtófesz igénye, más lesz a visszacsatolás is, lehet hogy emiatt is gerjed. Szerintem építsd át teljesen a 057-es kapcsolásra, és akkor nem lesz gond. Ha még javasolhatom, akkor csinálj neki csöves egyenirányítást, és fojtós szűrést is. Sokkal szebb lesz a hangja.
Gondoltam megosztom veletek második félkész művemet, egy PL500 pp. Én még nem igen látom a végét de talán lassan megszólal. Ez nem annyira látványcucc lesz, ezért is került minden a szerelőlapra, meghát igy nem kell ki be huzkodnom az egészet ha átkötöm vagy ilyesmi.
Termeszetesen a tapot ketteszedtem es csak az egyik anodtekercset hasznalom. Ha osszehasonlitod a 080 es a 057 elofok rajzat, lathatod hogy kb ugyanaz, csak a 057be van hangszin. Ezert jobb a 080 meghajto. Visszacsatolast a 057 rajzon szereplo ertekut hasznalom. 2db ilyen erositom van egyik az hibatlanul mukodik, csak ez a peldany beteg.
Gratulálok szép lesz. Azoknak a toroidoknak méltóhelyük lesz ott!
Hát szép kövérre tekerted nem igy gondoltam berakni de csak igy fér el
Jó lesz. Tetszik nagyon. Én is hasonlót csinálok (PL504 PP) az enyém viszont zárt dobozban lessz az anódsapis csövek miatt.
A problémás erősítőnél a kimenőről menő visszacsatolásnál nézzél körül alaposan szerintem(szekunder egyik felének testelése jó-e, visszacsatolás megfordítása nem javít-e a helyzeten, próbáltad már megfordítani (a visszacsatolást) ?)
Ha a tápot megcsinálod egy középleágazásos trafónak, akkor tehetsz rá csöves egyenirányítást is!
Persze, van benne hangszín, de ha 0dB-s állásba teszed a kapcsolókat, akkor az egész kapcsolós rész úgy állítja be, hogy lineáris lesz a hangkép. Kipróbáltuk az egyik barátommal, hogy kikötöttük belőle a kapcsolós részt, és úgy torzított. Visszatettük, majd beállítottuk a 0dB-es állásba a kapcsolót, és utána rendben lett a hangkép. Azt javaslom, csinálj összehasonlító mérést a két erősítőre, mérj meg minden egyes alkatrészt, hogy egyforma-e a két erősítő. Valahol lesz eltérés ami ezt a hibajelenséget okozza. A csöveket is próbáltad áttenni az egyik erősítőből a másikba? A rossz erősítő csöveit kipróbáltad a jóban, hogy tutira jók-e a csövek?
Itt a szekunder foldfuggetlen a kulon visszacsatolo tekercs miatt. A visszacsatolast megprobalom megforditani, ezmeg nem jutott eszembe!
Tervbe van a csoves egyeniranyitas, csak elobb alljon ossze igy eredeti allapotba a cucc.
A "hangszin" itt igazabol nem hangszin csupan egy melyvago szuro, aminel a kapcsoloval valasztod ki hogy miylen erteku csatolokondi keruljon a jelutba. 100nF nal nincs vagas. Elvileg attol hogy a kapcsolot elhagyod nem torzithat, ott valami mas problema is lehetett akkor. A csoveket probaltam cserelni, majd a vegen mar a komplett panelt is. Majd ma delutan lesz idom folytatni, remelem jutok valamire.
Igen a hangszórótekercs földfüggetlen, nem is arra a szekunderre gondoltam, hanem a visszacsatolótekercsre (az is szekunder, ennek testelésének hibátlanságára utaltam). Ha mindkét erősítőnél lekötöd a visszacsatolást, és úgy hasonlítod össze a viselkedésüket, kiderülhet van-e köze a hurok visszacsatolásnak a jelenséghez.
Miután kifizettem egy csomó postaköltséget kiderült, hogy "földim" lett az elektroncso.hu
Én inkább örülnék, hogy többet nem kell postán rendelnem. De elhet, hogy azért se vásárolnék többet tőlük.
Csak olyant, amit máshol nem sikerül beszereznem...
A börzéről, fórumos segítséggel beszerzett csövek árban továbbra is verhetetlenek
Lesz szombaton megint.
Ez most egy "felhívás keringőre"?
Inkább meghívás a börzére. De, ha nem tudsz jönni, és mégis valami kell, akkor tudod...
Köszönöm, de most egyik sem aktuális...
Sajnos nemjutottam elorebb a visszacsatolas felcserelesevel. Probaltam ugyis, hogy kikotottem, de ugyanez a jelenseg
Jó estét .......{Előre is bocsánat a hibákért }...Csak egy elméleti kérdéssel zavarnálak titeket ..Épitettem egy csőves erősitőt 6h13c -ecc88-6n2p-csővekből . A hangzással se az esztétikával nincs semmi probléma.........de.....a teljesitmény a ...nekem kevésnek tűnik,vagy lehet hogy az én elvárásom nagy talán ...Vettem egy kimenő trafót amire az van ráirva hogy 15w...Láttam a neten más trafot amiből álitolag kihoz 50 w-ot Az a kérdés hogy csak másik trafo kellene..vagy másik kapcsolás
Az illesztése a trafónak a csőhöz megfelelő?
A teljesítményt hogyan állapítottad meg? Mérted?
Sziasztok Urak!
Készülő gitárerősítőmben a fűtés gondolkodóba ejtett. Sima AC fűtés, 12,6V -ról mennének az előfokozat csövek, de szeretnék 2db 100Ohmost betenni az egyes ágakra a föld felé. Fizikailag hova helyezzem ezeket el szerintetek? Úgy értem, a trafó közelébe aztán vezetékkel a pufferekhez a földre, vagy mondjuk simán egyik foglalatra, pl az első csőre és valahová a földre? Mennyire kritikus ennek az elhelyezése? Kell-e egyáltalán, vagy csak akkor foglalkozzak vele, ha visz be némi brummot a rendszerbe? Zsolti
Itt találsz néhány tippet. fizikailag a trafónál szoktam ha egyáltalán teszek ilyet bele, az előfokoknál szoktam a fűtésközepet tápfeszre emelni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |