Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   912 / 2208
(#) Gery78 válasza cruisher hozzászólására (») Feb 21, 2010
Szia!

Én teljesen utánépítettem az EA-080 kapcsolást, mert elegem lett belőle, hogy mindig valami hiba felütötte a fejét ahogy piszkálgattam az erősítőt. Úgyhogy a régi alkatrészeket kihajítottam, amilyen gyorsan csak lehetett. Az elektroncső.hu oldalon publikáltam is egy cikket az EA-080-ról. Vadonat új alkatrészekkel építettem újjá, és pöccre indult a dolog. Nekem rengeteg kontakthiba volt benne, a biztosítékoktól kezdve, a potikon át, a zárlatos tápkondi, meg a zárlatos siek dióda, az átvezető csatolókondikig minden volt benne. Azt javaslom, nézd át a munkapontokat, a csatolókondik nem vezetnek-e át, a csövek nem ütnek-e át, amikor pattan a hangszóró, az anódok felizzanak-e. A csövek újak? Majd írj, hogy mik a tapasztalataid.

Üdv Geri.
(#) rhesus23 hozzászólása Feb 21, 2010
Használt már valaki csévetest reszeléshez lemaratott nyákot? Nincs itthon elég bakelit és valamit ki kell találni a kimenőhöz.
(#) Gery78 válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 21, 2010
Szia Márk!

Csak nem nyertél egy kis piros hangszórót?
(#) Gery78 válasza rhesus23 hozzászólására (») Feb 21, 2010
Az teljesen jó ötlet, én is abból csinálnám.
(#) cruisher válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 21, 2010
Igazabol a tapfeszek es az anodaramok rendben vannak. Szol is, ha a potit nem tekerem fel addig a bizonyos pontig akkor nem gerjed, es ha adok a bemenetre jelet akkor szepen szol, hangerot se mondanam kicsinek. Amugy ez mar nem egeszen 080, hanem 057 rajz alapjan mukodik 057 gyari kimenovel. Csak a meghajto resz maradt a 080. Potik ujak az erositobe, diodakkal es az elkokkal nekem nemvolt problemam.
(#) mark.budai válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 21, 2010
Nem nyertem. Csak kaptam.
(#) Gery78 válasza cruisher hozzászólására (») Feb 21, 2010
Értem, akkor azt javaslom, hogy a meghajtó részt is alakítsd át a 057-es rajz szerint. Mekkora tápfeszről járatod az erősítőt? Mert a 057-es 420V-ból jár, a 080 pedig 840V-ról! Ezt is átkötötted? Szerintem a 080-as kapcsolásban a végfok résznek nagyobb a meghajtófesz igénye, más lesz a visszacsatolás is, lehet hogy emiatt is gerjed. Szerintem építsd át teljesen a 057-es kapcsolásra, és akkor nem lesz gond. Ha még javasolhatom, akkor csinálj neki csöves egyenirányítást, és fojtós szűrést is. Sokkal szebb lesz a hangja.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 21, 2010
Gondoltam megosztom veletek második félkész művemet, egy PL500 pp. Én még nem igen látom a végét de talán lassan megszólal. Ez nem annyira látványcucc lesz, ezért is került minden a szerelőlapra, meghát igy nem kell ki be huzkodnom az egészet ha átkötöm vagy ilyesmi.
(#) cruisher válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 21, 2010
Termeszetesen a tapot ketteszedtem es csak az egyik anodtekercset hasznalom. Ha osszehasonlitod a 080 es a 057 elofok rajzat, lathatod hogy kb ugyanaz, csak a 057be van hangszin. Ezert jobb a 080 meghajto. Visszacsatolast a 057 rajzon szereplo ertekut hasznalom. 2db ilyen erositom van egyik az hibatlanul mukodik, csak ez a peldany beteg.
(#) fleta válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 21, 2010
Gratulálok szép lesz. Azoknak a toroidoknak méltóhelyük lesz ott!
(#) ticseboy válasza fleta hozzászólására (») Feb 21, 2010
Hát szép kövérre tekerted nem igy gondoltam berakni de csak igy fér el
(#) djhans válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 21, 2010
Jó lesz. Tetszik nagyon. Én is hasonlót csinálok (PL504 PP) az enyém viszont zárt dobozban lessz az anódsapis csövek miatt.
(#) sturbi válasza cruisher hozzászólására (») Feb 21, 2010
A problémás erősítőnél a kimenőről menő visszacsatolásnál nézzél körül alaposan szerintem(szekunder egyik felének testelése jó-e, visszacsatolás megfordítása nem javít-e a helyzeten, próbáltad már megfordítani (a visszacsatolást) ?)
(#) Gery78 válasza cruisher hozzászólására (») Feb 22, 2010
Ha a tápot megcsinálod egy középleágazásos trafónak, akkor tehetsz rá csöves egyenirányítást is!
Persze, van benne hangszín, de ha 0dB-s állásba teszed a kapcsolókat, akkor az egész kapcsolós rész úgy állítja be, hogy lineáris lesz a hangkép. Kipróbáltuk az egyik barátommal, hogy kikötöttük belőle a kapcsolós részt, és úgy torzított. Visszatettük, majd beállítottuk a 0dB-es állásba a kapcsolót, és utána rendben lett a hangkép. Azt javaslom, csinálj összehasonlító mérést a két erősítőre, mérj meg minden egyes alkatrészt, hogy egyforma-e a két erősítő. Valahol lesz eltérés ami ezt a hibajelenséget okozza. A csöveket is próbáltad áttenni az egyik erősítőből a másikba? A rossz erősítő csöveit kipróbáltad a jóban, hogy tutira jók-e a csövek?
(#) cruisher válasza sturbi hozzászólására (») Feb 22, 2010
Itt a szekunder foldfuggetlen a kulon visszacsatolo tekercs miatt. A visszacsatolast megprobalom megforditani, ezmeg nem jutott eszembe!
(#) cruisher válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 22, 2010
Tervbe van a csoves egyeniranyitas, csak elobb alljon ossze igy eredeti allapotba a cucc.
A "hangszin" itt igazabol nem hangszin csupan egy melyvago szuro, aminel a kapcsoloval valasztod ki hogy miylen erteku csatolokondi keruljon a jelutba. 100nF nal nincs vagas. Elvileg attol hogy a kapcsolot elhagyod nem torzithat, ott valami mas problema is lehetett akkor.
A csoveket probaltam cserelni, majd a vegen mar a komplett panelt is. Majd ma delutan lesz idom folytatni, remelem jutok valamire.
(#) sturbi válasza cruisher hozzászólására (») Feb 22, 2010
Igen a hangszórótekercs földfüggetlen, nem is arra a szekunderre gondoltam, hanem a visszacsatolótekercsre (az is szekunder, ennek testelésének hibátlanságára utaltam). Ha mindkét erősítőnél lekötöd a visszacsatolást, és úgy hasonlítod össze a viselkedésüket, kiderülhet van-e köze a hurok visszacsatolásnak a jelenséghez.
(#) lpcollector hozzászólása Feb 22, 2010
Miután kifizettem egy csomó postaköltséget kiderült, hogy "földim" lett az elektroncso.hu
(#) llaci56 válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 22, 2010
Én inkább örülnék, hogy többet nem kell postán rendelnem. De elhet, hogy azért se vásárolnék többet tőlük.
(#) lpcollector válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 22, 2010
Csak olyant, amit máshol nem sikerül beszereznem...
A börzéről, fórumos segítséggel beszerzett csövek árban továbbra is verhetetlenek
Lesz szombaton megint.
Ez most egy "felhívás keringőre"?
Inkább meghívás a börzére. De, ha nem tudsz jönni, és mégis valami kell, akkor tudod...
Köszönöm, de most egyik sem aktuális...
(#) cruisher válasza sturbi hozzászólására (») Feb 22, 2010
Sajnos nemjutottam elorebb a visszacsatolas felcserelesevel. Probaltam ugyis, hogy kikotottem, de ugyanez a jelenseg
(#) Moszkvai válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 22, 2010
Jó kis cucc lesz!
(#) heinrik endre hozzászólása Feb 23, 2010
Jó estét .......{Előre is bocsánat a hibákért }...Csak egy elméleti kérdéssel zavarnálak titeket ..Épitettem egy csőves erősitőt 6h13c -ecc88-6n2p-csővekből . A hangzással se az esztétikával nincs semmi probléma.........de.....a teljesitmény a ...nekem kevésnek tűnik,vagy lehet hogy az én elvárásom nagy talán ...Vettem egy kimenő trafót amire az van ráirva hogy 15w...Láttam a neten más trafot amiből álitolag kihoz 50 w-ot Az a kérdés hogy csak másik trafo kellene..vagy másik kapcsolás
(#) fleta válasza heinrik endre hozzászólására (») Feb 23, 2010
Az illesztése a trafónak a csőhöz megfelelő?
A teljesítményt hogyan állapítottad meg? Mérted?
(#) ZSozsóó hozzászólása Feb 23, 2010
Sziasztok Urak!

Készülő gitárerősítőmben a fűtés gondolkodóba ejtett. Sima AC fűtés, 12,6V -ról mennének az előfokozat csövek, de szeretnék 2db 100Ohmost betenni az egyes ágakra a föld felé.
Fizikailag hova helyezzem ezeket el szerintetek? Úgy értem, a trafó közelébe aztán vezetékkel a pufferekhez a földre, vagy mondjuk simán egyik foglalatra, pl az első csőre és valahová a földre? Mennyire kritikus ennek az elhelyezése? Kell-e egyáltalán, vagy csak akkor foglalkozzak vele, ha visz be némi brummot a rendszerbe?

Zsolti
(#) fleta válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 23, 2010
Itt találsz néhány tippet. fizikailag a trafónál szoktam ha egyáltalán teszek ilyet bele, az előfokoknál szoktam a fűtésközepet tápfeszre emelni.
Következő: »»   912 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem