Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása

Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   121 / 153
(#) kameleon2 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Egyszerű, csak drága: Például itt.
(#) cimopata válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Hát mondjuk ennél pont nem arányosak az árak némelyik fajlagosan sokkal drágább a másiknál.
Elküldök pár ajánlat kérést holnap meglátjuk melyik gyártó mit ajánl.
Olyat akarok ahol van aluminium 10x20-as vagy 8x20-as rúd mert az lesz a fetek hőkivezető bordája és akkor egy kalap alatt meglenne mindkettő. Sokan nem raknak árat egyáltalán. Pedig a mai világba ez alap lenne.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) JZoli válasza cimopata hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Nem lenne egyszerűbb, ha a félvezetőket egyből a sínre fogatnád fel, így nem kellene nyák hozzá, és a sín egyből a hűtés feledatát is ellátná?
(#) Stewe válasza cimopata hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Ez nem megoldás?
Bővebben: Link
(#) cimopata válasza JZoli hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

A lehető legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást keresem így a nyák megerősítése lenne a leg célravezetőbb. Sínezésnél már ott lesz a potenciál a sínen + a a többi lábat megint csak forrasztani kell.
(#) cimopata válasza Stewe hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Érdekes bár ezzel megint csak munka lenne mert ne méretre szabott és az ára sem túl olcsó. Valószínűleg marad a réz laposrúd. Egyenlőre keresem hol a legjobb ár és hol kapok megfelelő méretet.
(#) Stewe válasza cimopata hozzászólására (») Aug 30, 2016 /

Csak példának linkeltem,
van sokkal olcsóbban keskeny szalag is.....
(#) b10up hozzászólása Szept 11, 2016 /

Sziasztok!

Szeretnék 16-20 darab lámpát PWM-mel vezérelni, PIC segítségével. Néztem i2c-n vagy spi-n vezérelhető PWM IC-ket, de nem igazán van könnyen beszerezhető. Valaki tud erre más megoldást, vagy könnyen elérhető típust?
(#) Bakman válasza b10up hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

PCA9685 IC-vel szerelt modult 1000 Ft alatti áron lehet venni. Nézd meg az adalapját, megfelel-e neked, a PWM frekvencia korlátozott, cserébe viszont kapsz 16 csatornát.
(#) Peter65 válasza b10up hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

A lámpa vezérléséhez nem kell nagyfrekvenciás vivő, 50-100Hz elég lehet. Ha elég a 8 bites felbontás, akkor szoftverből is meglehet csinálni ilyen nagy csatornaszámra is. Valamelyik témában ez ki volt részletesen vesézve RC szervók vezérléséhez. Sajnos most nem találtam meg, hogy hol. Nem is kell hozzá feltétlenül sok láb, shiftregiszterekre ki lehet léptetni SPI-n keresztül.
(#) webinas hozzászólása Szept 16, 2016 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Adott egy orosz Km órában lévő motor (kép mellékelve) 24V
A három tekercs egy-egy oldala van kivezetve, a másik oldalak össze van kötve és nincs kivezetve.
A kérdésem az lenne, hogy mi módon tudnám működésre bírni?
(#) kameleon2 válasza webinas hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Három fázisról. Vagy indítókondenzátorral. Olvass bele a motoros témákba. ott van több fénykép is bekötési módokkal. Persze jó lenne tudni miről akarod járatni és mi a célod vele?
(#) webinas válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Az egyik tekercs volt szakadt, és most ki szeretném próbálni, hogy működik e?
(#) kameleon2 válasza webinas hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Megméred. Ha van alkatrész tesztered, akkor egymáshoz képest is megmérheted őket, mennyi az eltérés. Ha jó, vissza lehet szerelni. Azt hittem valami más felhasználási módot keresel neki.
(#) webinas válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Nem, nem, kilométeróraként fog tovább működni remélhetőleg.
Valami pwm meghajtásra nincs lehetőség, hogy kipróbálhassam?
(#) kameleon2 válasza webinas hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 1

Kilométeróra pörgetést itt nem fogok javasolni.
(#) Bakman válasza webinas hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Időben eltolva, mint a hálózati három fázis esetén, kell a tekercsekre feszültséget adni. 'A' tekercs, 'B' tekercs, 'C' tekercs, 'A' tekercs, 'B' tekercs...
(#) b10up válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Ez a megoldás is tetszik, viszont meg lehet írni egy ilyen programot úgy, hogy parancsátvitelkor se villogjanak a rá kötött lámpák?
(#) webinas válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Szó nincs pörgetésről.
A számláló mechanikus, három perc lenne akár nullázni ha már így szét van szedve.
Kizárólag teszt szinten érdeklődtem.
Utálnám, hogy visszaadom és mégsem jó.
De végül is már mindegy mert összeraktam.

Azért köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált.
(#) Peter65 válasza b10up hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Nem értem pontosan a kérdésed.
Ha a shiftregiszterek zavarmentes feltöltésére gondolsz, akkor pl.: 74HC595 shiftregiszterekkel megoldható. Ennek van a kimenetén tároló. Amikor az új állapotsort besiftelted, külön jellel adod a kimenetre. Ez persze még egy lábat lefoglal az SPI órajele és kimenete mellett.
Ha pedig a PIC vezérlésére, akkor az információ betöltésének olyan módon kell történnie, hogy a pwm időzítéseket ne zavarja meg. Szerintem ez is megoldható, de ennek módjáról nem írtál semmit.
(#) b10up válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

PIC vezérlésre gondoltam, ha például UART-on, aminek van 2 bájt puffere, első a csatornacímzés, második a kitöltés, valamint egy lábat felhasználok visszajelzésre, hogy üres-e mindkét bájtnyi puffer, így megoldható-e, hogy szemmel ne legyen észrevehető a villogás?
(#) Peter65 válasza b10up hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Szerintem megoldható. A pwm jelek előállítása mellett maradni fog annyi idő, hogy egy nem túl gyors soros kommunikációt lekezeljen. Mekkora sebességre gondoltál (Baudrate)?
Lehet elegánsabb lenne egy soros vonalon felépített handshaking protokollú vezérlés, azaz nem egy digitális jellel jelzel vissza, hanem valamilyen kóddal. De végül is ez mindegy.
(#) b10up válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Sebességet még nem döntöttem el, a legalacsonyabbat szeretném, amivel 1 másodperc alatt lehetőleg olyan 100-200 pwm-duty váltás megoldható.

Arra gondoltam még, hogy lenne egy láb, amin logikai 1 van, ha üres a soros puffer, az hardveresen el bír tárolni 2 bájtot, mondjuk lenne az első a port címe + 1-2 további parancs (mindegyik csatornára alkalmazás, vagy minden be-minden ki, invertálás), a második bájt pedig a konkrét duty-érték. Amint egy parancs elkezd érkezni soros vonalon, ez a visszajelző logikai láb 0-ra váltana, majd a parancs végrehajtása után vissza, és megint fogadhatná az újabb parancsot.

Ami tényleg fontos, hogy egy 16MHz körüli kvarc használatával ne ugráljon a fény az egész szobában, ha módosítom a kitöltést.
(#) Peter65 válasza b10up hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Ha a programot úgy építed fel, hogy 50usec-enként legyen egy megszakítás a pwm szoftveres lefuttatására, akkor:
- 8 bites pwm mellett 20kHz/256=78,125Hz-es lesz a vivő, ami még tolerálható
- 4MIPS mellett 16 csatornára bőven elég lehet az 50usec fele (kb. 4 utasítás egy csatorna kezelése)
- ha 50usec alatt érkezik egy bájt, a soros vonalon, az bizony elég nagy sebesség, legalább 200kBaud, de ha kettő bájtból áll egy parancs, akkor 10000 parancs érkezhet 1 sec alatt. Ez azt feltételezi, hogy kb. 25usec-be bele kell férni a soros jelfeldolgozásnak. Szerintem ez nem lehet probléma.
Persze asm-be kell írni a programot.
Lassan át kellene menni valamelyik PIC-es témába...
(#) b10up válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

ASM-ül nem tudok, csak mikroC-ben, de köszönöm a számolásokat, erőt veszek magamon, és megpróbálom tesztelni, hogy életképes-e ez a PIC-es megoldás.
(#) Thomas10100 hozzászólása Nov 3, 2016 /

Sziasztok!

Olyan PWM kapcsolást keresek, amiben kisebb határok között de állítható a PWM frekvencia (300-500Hz között mondjuk), és a kitöltési tényező is, potmeter nem szükséges elég lenne egy kis trimmer.
Kimenetre kb 1A terhelhetőség kellene. A kész kapcsolás is jó lenne, ha lehet venni valahol?

Köszönöm!
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Hello! Tettem már fel itt olyan kapcsolást, ahol a frekvencia a PWM-től függetlenül állítható. Természetesen NE556-ból célszerűbb megépíteni és kimenetére egy Fet-et tenni. Ha a C1 kondit pld. 100nF-ra cseréled, akkor a kívánt freki beállítható.
(#) Thomas10100 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Köszönöm!
(#) Thomas10100 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Helló!

Lehet hülye kérdés, de nekem a kocsiban lévő fűtőmotort kellene indítanom. Rajta van egy hűtőbordás teljesítmény fokozat a motoron. Ennek az elektronikának a kettő vastag csatlakozója van a motorral sorban. Illetve a vékonyabb vezetéken kapja a pwm jelet a klíma vezérlőtől, de a test a közös pont. Amik kapcsolások vannak ott mind a Drain láb és + között van a motor.

Ha a te kapcsolásodat direktbe teszem rá vajon meg tudja hajtani az elektronikában lévő FET-eket(vagy tranzisztorokat)? Vagy kell az NE556 után egy FET fokozat, és a Source lába és a test között lesz a PWM jel?

Köszi!
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Ezt nyilván csak akkor tudnám megmondani, ha ismerném a kocsidban lévő teljesítmény egységet. De talán tudsz magadon segíteni, ha mérsz. Mondjuk szkóppal a PWM jel feszültségét, majd akkor a feszültséget rákapcsolva megmérni az áramot. De ha tényleg benne van a teljesítmény egység, akkor számomra elég valószínűtlen, hogy az közvetlen a Fet-et hajtja meg. Másik lehetőség, hogy kipróbálod. Mert az 555 100mA-el meg tudja hajtani az akármit. Annyi pedig gondolom nem lesz. Viszont mérni célszerű lenne, nehogy 12V helyett csak 5V legyen a vezérlő PWM jel!
(A Fet-es forráskövetőt el lehet felejteni, mert az a GS küszöbfeszültségével csökkenti a jel nagyságát. Valamint akkor a GND-re sem húz le semmi, csak a bementi fokozat ellenállása. Persze ha van ilyen benne.)
Következő: »»   121 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem