Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenáramú motorok meghajtása USB-ről
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Downtempo hozzászólása Júl 19, 2009 /
 
Helló mindenkinek.
USBvel szeretnék vezérelni két darab kisfeszültségü, kisteljesítményü motort. Egy régi játékdaru két motorja, az egyik a jobbra-balra fordulást végzi, a másik a zsinór csörlője. Eredetileg egy kizárólag usb-s asztali lámpát szeretnék csinálni belőle, amit egy majdan megírt programocska kezelne.

Meg is találtam a megfelelő megoldást az usb-s problémákra, egy FT232-t és egy maxim 235-öst használva rs232-t csinálok az usb-ből, amin majd nyugisan kapcsolgatom a portokat. Nade:

Hogyan oldható meg legegyszerűbben az, hogy a motorokat oda-vissza tudjam forgatni. Ugye, ami jobbra (+/-) az balra (-/+)

Ha beszámítom a meggyújtani kivánt (max 5 voltnyi led) fenyforrást, akkor ez 5 kapcsoló. Nade ha egy motorhoz van két (+)-om és egy (-)-om a kimeneten, mit kell közéjük tegyek, hogy a motorhoz jutó két szálon az áram irányát cserélgetni tudjam?

Remélem érthető, amit leírtam, és előre is kösz a hozzászólásokat.
(#) boczhunor hozzászólása Júl 19, 2009 / 4
 
Szia.Neked egy H híd kell.Inverter iccel.Itt is van a kapcsolás,leírással.A barna színű L1 helyébe a motor kell.H Híd
(#) bbalazs_ válasza Downtempo hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Nem egeszen tiszta nekem, hogy a motorokat is USB-rol akarod-e etetni. Szerintem rossz otlet lenne...
(#) boczhunor hozzászólása Júl 19, 2009 /
 
Megkell mérni a pontos feszültséget,hogy nem haladja-e meg az 5v-t,és megkell mérni a motor által felvett áramerősséget,és megkell mérni az USB áramerősségét.Ha úgy véled,hogy jó ,akkor hozzákötöd és megnézed melegedik-e a motor.Ha igen,akkor egy ellenállás segítségével lehet csökkenteni.Az USB-s megoldás működik.Itt van egy videó a működésről.
(#) Hp41C válasza Downtempo hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Szia!

A két motort legegyszerűbben olyan áramkörrel tudod vezérelni, ami két H-hibat partalmaz. Pl.: 500mA motoráramig az L293, 1A motoráramig az L298 áramkör használható.

Az USB-ről közvetlenül csak kis áramfelvételű, max. 6V-os motorokat lehet táplálni. A nagyobb motorok vezérlésére külső tápegység kell. (A legtöbb építőjáték 9V, 100mA-1A motorokat használ.)

Egy pic 18F2550 egymagában ellátná a usb illesztést és 4 port kivezetéssel a motorok vezérlését. Prgramja a PicKit2 firmware alapján C18-ban könnyen megírható.

(#) Topi válasza Downtempo hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Eddig senki nem említette meg, de!

Az USB port nem szénkefés motorok üzemeltetésére való. Egy motort közvetlen USB-ről működtetve, azt veszélyezteted, hogy a szénkefés motor által keltett feszültség tüskék visszajutva a tápegységbe, károsíthatják az alaplapodat, más perifériákat és a tápegységedet is.
Továbbá érdemes megemlíteni, hogy csak a nagyon jól pufferelt kapcsolóüzemű tápok képesek tartósan elviselni egy szénkefés motor induktív terhelését.

Arról nem is beszélve, hogy 100% annak az esélye, hogy a hangkártyából esetleg fogod hallani a motor zúgását.
A motor táprészét megfelelő LC szűrőkörökkel, puffer kondikkal és tüskéket levágó kerámiakondenzátorokkal kell szűrni.
LC szűrő esetén egy O kapcsolásban sorosan kettő induktivitás, ki- és bemeneti oldalra pedig egy-egy kapacitás szükséges. Ezekkel egyrészt a tüskéket csökkented, másrészről pedig szűröd a nagyfrekvenciás zajokat. (A feszültség tüske, magyarul szikra amit a motor gerjeszt, egy "végtelen frekvenciájú" feszültség. "Végtelen frekvenciát" egy aluláteresztő szűrővel tudsz kiszűrni.

Feltétlen szűrj tápot!
(#) Downtempo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Igen, mindent usb-ről szeretnék vezérelni. A motorok nem kapnának folyton feszültéget, másodpercekről beszélünk. Mondjuk ez a visszahatás a szikrával elég ijesztő, de nem tudom, mennyire érvényes jelen esetben. Ezek kis teljesítményű motorok, amik eredetileg két r14-es elemről működtek, tehát az usb feszültsége még sok is lenne nekik.
(#) jeges hozzászólása Júl 20, 2009 /
 
hy
Hát én ezt nem ajánlom az alaplap usb portjárol levet 5v játszogatni ilyesmive mert az lehet tul drága lesz az neked!
Ezt a 5v usb feszt max 500mA ig találták ki terhelhetöségre!
Az alaplapodat kinyirhatod gyorsan vele ha nagyobb áramokal terhelgeted az usb 5v feszét!!! :eek2:
Szerintem jobbanjársz ha pc táprol veszel le 5v fszültséget ilyenekre kisérletezésekhez az birja a több ampert is és nemlesz gondod biztos velle!
(#) jeges válasza Topi hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Ezel teljesen egyyet értek én is!

Dehát mindenkinek egyszer kikel fizetni a tanulo pénz !

Drága kisérlet lesz belöle az tuti
(#) Downtempo válasza jeges hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Na ilyent nem játszunk. Nem fogom az alaplapom ellőni egy ilyen játék miatt. Oké, ha a motorokat nem ajánlott usb-ről... a vezérlést azért lehet... Mondjuk leválasztva.

Mondjuk nekem nem tűnik olyan veszett nagy fogyasztónak az két aprócska játékmotor, ami eredetileg 3 volttal pörgött, igaz, nem tudom, milyen áramerőt igényelnek...

Amíg nem lesz teljesen biztonságos megoldás, addig nem kezdek neki.

Köszi az eddigi kommenteket, ha megengeditek bonczhunor válaszát tekintem megoldásnak, mivel a feltett kérdésre a helyes választ ő adta először.
(#) proba válasza Downtempo hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Régen a fizikaórán a tanár egy induktivitás egy laposelem meg egy reszelő (motortekercs kommutátor usb táp) segítségével a fél osztályt megrázatta. A jelfogókhoz sem véletlenül kell a fordított dióda.Az indktivitások igen nagy feszültségű tüskékre képesek.
(#) bbalazs_ válasza Downtempo hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Veszett nagy fogyasztova akkor valik/valhat, ha valamiert megszorul. Ez lehet konstrukcios hiba vagy akar te lefogod vagy mukodes kozben megszorul, maris felugrik az aram, szall az USB port.

Hogy elotte milyen elemrol ment, tokmindegy. A motornak van valamekkora ellenallasa a tekercsek miatt, az allando. I=U/R. Ha noveled a feszultseget, akkor no az aram is. ELVILEG tehetsz ra vedelmet, mind a tularam, mind a fesztuskek ellen. De nem eri meg.

A vezerlest termeszetesen lehet innen hajtani, szoktak is, azert is van ott az 5V. De ennek vannak korlatai, eppen a fent emlitett 500mA. Ez specifikacio szerinti ertek, szoval egy gyartok kozotti kozos megegyezeses onkenyes ertek, de ennyi es kesz.
(#) gonci12 hozzászólása Júl 31, 2009 /
 
Üdv!

Én egy ablaktörlőmotort szeretnék vezérelni rs-232-ről, de a pc - rész egyenlőre még odébb van.

A H-hídam már készen van, azt hiszem, mivel ha dc 5V-tal vezérlem a híd két-két bázisát, tehát max kitöltésű pwm jellel, akkor maximális fordulatszámmal forog.

Viszont a nagy problémám az, hogy a vezérlésre próbaképpen egy 555-ökkel felépített pwm-jelgenerátor nem tudja meghajtani a H-hídat, a motor sipol de nem mozdul, a pwm-jel kitöltési tényezőjének változtatására csak a sipolás erőssége változik.

A mellékletben levő kapcsolásban a jelgenerátor részt egy Rádiótechnika cikkből vettem, ami működik is, oszcilloszkóppal kimérve szépen változtatható a kitöltési tényező.

A motor zárlati árama 30A, ezért darlington fokozatba kapcsolt tranzisztorokat használok. A nagyáramú tranzisztor 30A-t tud csúcsban átvinni, folytonos üzemben 16A-t, bázis árama max 4A lehet.
Ezt megjatandó, TIP122 tranyót használok, ami 4A kollektoráramot 1-2mA bázisáram mellett átvisz.
Ezeket az értékeket a H-híd 12V-os tápfeszültsége és a Uce feszültségesések mellett az adatlapokból néztem ki. A bázisellenállásokat ezek alapján számoltam ki, az 1 Ohm-os ellenállásokat csak zárlati áramkorlátozásként raktam be.

mivel az így összekapcsolt áramkör nem akart működni, megpróbáltam a jelgenerátor és a híd közé betenni a bc182-vel megvalósított fokozatot, de ezzel még a sípolás is abbamaradt, "meg se mukkant".


Ezeke után kérnék tanácsot, hogy a jelgenerátor hogy illesszem.







kapcs2.pdf
    
(#) grett hozzászólása Okt 5, 2009 /
 
Sziasztok!!

A kérdésem csak annyi lenne hogy laptopom van, és az usbről akarok plusz hűtést. szereztem is egy 5V-os hűtőventit laptopból, csak félek használni a fent írtak miatt.
(#) nagygabor679 hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Szerintem valami hasonló dologba futottam bele, de nem motorról, hanem reléről van szó.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_9930.html

Köszi előre is a segítséget!
(#) Gonka2000 hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Sziasztok ezt már valaki lehet hogy kitalálta de nem sok időm volt hogy átnézzem.Nos arrol lenne szó hogy valamien programmmal vezérelni USB ről motort égőt,LEDET stb. Kérlek adjatok segítséget előre is kössz.
(#) vilmosd válasza Gonka2000 hozzászólására (») Márc 15, 2012 /
 
Pl keszen kaphato MCP2200 USB-RS232 IC amiben van szabad GPIO. Ezekkel a szabad portokat lehet hasznalni mint kimenet, vagy bemenet. Esetleg van a USB-s PIC18Fxx50 IC-k amik kimondottan ilyen celra keszultek. Nezz szet a PIC topikokban. Talalsz sokfele megoldast.
(#) nagyepf válasza Downtempo hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
usb motor keszitese:egy dvd-bol ki kell venni a dc 5 v-os motort (3 van benne)ezt usb kabelre kell kotni es beduni az usb csatlakozoba es kesz!egyeb erdekessegek:ha a ket motort parhuzamosan bekotjuk es az egyiket jol megforgatjuk forog a masik!ez motor is dinamo is>bovebb informacio:dc motor&dc generator
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem