Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Akkor jó, pedig most fotóztam le. De szuper, a tapasztalt szakik értenek képnékül is.
Akkor ez a jelenség nem befolyásolja a minőségét? Akár még használható lehetne erősítőnek is? Nem bivaly wattokra gondolok, pár 10W PP-ben, vagy PSE-ben. Amolyan kísérleti megoldásokat próbálnék ki.
Mivel "dobozban találtad", valószínű, hogy újak (némi természetes öregedéssel). Adatlapjukat hasonlítsd össze, van egy kis különbség.
A katódról a fémgőz az anód lyukain keresztül kicsapódik a "hideg" üvegfelületre. Ha nagyon ki van hajtva cső, akkor a többi alkatrészről is távoznak fémgőzök, szépen beezüstözve a ballont.
Az ugye nem baj, hogy a vevőcsövek katód anyaga nem fém, csak a tartóhenger van fémből, a katód anyaga (báriumoxid) arra van felkenve. A bárium oxid viszont inkább kerámia, mint fém.
Úgy is nevezik, hogy oxid katódos csövek. Ami a lukon kicsapódik, az is a többnyire az anódra felkent getter maradványai, és már sok vadi új csöveken is megvoltak.
Nem baj, mert a fűtőszál, az emissziós réteget tartő csövecske (ha közvetett fűtésű) mind fémből vannak, és bizony nekik nincs megtilva az, hogy elhagyják a kijelölt helyüket.
Nyugodtan lehet képet feltenni, kb. erről lehet itt szó, a sorvégcsövek természetes környezetükben így néznek ki.
Ránézésre meg igen nehéz megmondani, hogy egy cső jó-e vagy sem, mérni kell. Ingyen remek, játszani jó lesz. Ha komolyabbra fordul a dolog, a börzén Nándi bácsinál fillérekért lehet venni szovjet sorvégcsöveket (6П13С 6П31С).
Ha ez így lenne, akkor a katód két végén, ahol nincsen kabátban sem a fűtőszál, se a katód, ott lenne az üvegen a nyoma, ahogy a fénycsövek fűtőszálainál. De olyan nincs, ahogy a megelőző képeken sem látszik ilyesmi elváltozás..
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
A getter... Én arra emlékszem még a '60-as évek vége felé is voltak a boltban olyan EL84-ek (32,90Ft), amiknek a gettere egyáltalán nem volt fényes, inkább majdnem fekete.
A törött búránál mindegyik fajta hófehér porrá alakult, amit ujjal ugyanúgy le lehetett szedni az üvegről, mint a fénycsövek, higanygőzlámpák porozását.
Szervusz Mindenkinek!
Egy kisjelű, előfokcső szemre tűrhetőnek (majdnem újnak) néz ki. Egyik ismerősöm szerint, ha elhasználásban szenved a cső, az a feliratok elszíneződésén is látszik. Történetesen, ha szép sárga volt eredetileg, az is megfakul. Most azt nem veszem számításba, hogy helytelen (amatőr) használatban viszonylag gyorsan megfeszítették a szerencsétlent, akkor nyílván a felirata még pompás lehet.
Szerintem bizonyosságot csak a mérés adhat. Getter, doboz, felirat, eladó igérete ellenére.
Doboz nincs, nem ígérték, hogy új...
Csupán az elhasználtság foka kérdéses.
A cső külső kinézete attól függ, hogy milyen körülmények között dolgozott. Egy konyhában igen hamar ráégett a zsíros por, de pl. egy erősítő állomáson, folyamatos üzemben dolgozó cső selejtezésekor majdnem újnak nézett ki, aztán volt rácsáram bőven, a meredeksége közelítette a kettőt.
Köszönöm, akkor nem szemezgetek azokkal a csövekkel, nem veszem meg őket...
Mint írtam, a krómosan fénylő, a cső csúcsban lévő anyagról tudom, hogy az a gatter, ami a cső első, még a gyártósoron való felizzításakor keletkezik. Valamint ralálkoztam is már, sőt van is törött csövem, ami fura mód úgy tört el, hogy a búra épp maradt, csak az alsó rádiusz mentén tört el körbe, így egyfajta sapkaként leemelhető a búra. Igen ott ez a gatter helyett egy ritkás fehér por van.
Ez amiről írtam, a cső falán van, és az alsó rádiusztól felfele haladóan csúcsosodik, és változó méretben. Úgy láttam, hogy mintha egyással szemközt lennének ezek a foltok. Van több ilyen haszált csövem, 12 db, többé kevésbbé ninden van, egyen erőteljesebben. Ahogy most nézegettem a csöveket, észrevettem, hogy az egyik cső kupolája nem fényes, de nem is fehér poros, hanem átlátszó barnás bevonat van.
Most néztem meg az (elvileg) új PL500 csöveimet. Dobozban vannak, körölütte a hullám karton és a kis gyári iromány. Patyolat tiszta az üveg minden, a feliratok a tíus szám és a sorozat szám is jól kivehető, nem kopott, nem elszineződött. Lehetséges, hogy valóban 0 percesek. Ellenben a használt csöveimen immel ámmal van valami felirat foszlány.
Elképzelhető, hogy a túlhajtással lehet összefüggésben.
A gatter szerintem maradjon meg a fűrészüzem egyfajta gépeként. A vákuumcsőben lévő pedig getter-ként jobban ismeretes. A csőben lévő getter nem keletkezik, hanem belerakják, azért, hogy a maradék és a keletkező gázokat megkösse. Illetve mellette jelzi, ha lukas ill. gázos a cső.
Ilyesmi foltok vannak az én csöveimen is, csak azok nem ennyire telítettek, csak kicsit elszinezték az üveget, a szélei meg erősebb csík. Egy csövön mindnél erősebb ez a foltosság, lehet az valamiért túlhajtódott. Az épp a talált cső egyike.
Már sokszor, többen mondtuk, ne foglalkozz vele, amíg meg nem látod a fehér port.
A getter látványából csak azt tudod kiolvasni, hogy a cső ép. Semmi mást. Normális körülmények között nem tudod annyira kihajtani a csövet, hogy az egész vörösen izzon. Ha mégis, akkor már az üvegbúra is deformálódik. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
Egy cső látványából csak nagyon profik tudnak következtetést levonni. És akár ők is tévedhetnek véletlenül/szándékosan. Régebbi TU csövek, erősen BARNA getterel nagyon jól szólnak, és mérésre is jók. A VATERA nem mértékadó. Sajnos még az elmebajon is csak a csövek fele bemért...
Köszönöm a kiigazítást! Egy téves ismeretem megint tisztázódott, és helyre lett rakva.
Ha új és Tungsram, akkor az esetek elsöprő többségében sárga a felirat.
Ez idővel elkezd kifehéredni, majd el is tűnhet. Mint a képen, kontrsztnak mellette egy használt uborkásüveg. Idézet: „esetek elsöprő többségében sárga a felirat” Vagy piros, vagy fehér, régi (körmös) csöveken ezüst.
Orosz csöveknél nem volt sárga felírat.
Lila bélyegzés színeződött el szürkésre melegedés során.
De PL500-ról volt szó, azon pedig sárga ha Tungsram.
Mondjuk arról nem esett szó hogy milyen gyártmány.
üdv lenne három kérdésem,első van 1 tungsram pl 500-as csövem egy erősítőhöz akarom felhasználni viszont a csöves rajzoknál még kezdő vagyok nagyon és az lenne a kérdés hogy hogyan kel bekötni hogy honnan nézzem a lábak sorrendjét balról jobbra vagy jobrol balra (a rajz nem egy mestermű de remélem megteszi)
2.mindegyik csőnél ugyan abba a sorrendbe kel nézni a lábakat vagy van amelyiknél ellentétesen? 3. melyik jó erősítő építéshez ezek közül: pl36 ef80 e7022,7026,7052,7087 pabc80 pcl84,86 py88 ech84 pcf802,80,82 pcc189 dy86
Miért kell külön kérvényezni a nagybetűs mondatkezdést?
Csófejbekötést mindíg a lábakkal szembe nézzük, A számozás az óramutató járásával egyező irányban van. Novál (magnovál) csöveknél, ha a lábhiány lefelé áll, bal szélén az 1 -es láb.
De legjobb, ha előszeded az adatlapját, és felhasználás előtt tanulgatod. A PL500 hoz szerezz párt, és PP -t építs, ugyanígy PL36 -al is. Hangfrekvenciás erősítőbe használhatsz még PCL86, esetleg PCL84 -et, PABC80, PCC189 -et. A többiek közül hozzáértők kezdhetnek valamit, nem igazán HF erősítőkbe valók.
A lila felirat a meo-bélyegző és marad lila, a fehér viszont a típusszám és maratott, sose színeződik el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |