Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kösz!
Valahogy nem arra felé kerestem... Azt észre se vettem, hogy pontosan meg van adva. Köszi még egyszer!
Hát, azért kérdem, mert azt akarom rárakni. Még nem vettem. Amúgy LM3915-ös a VU.
Utánam még ketten szebben is leírták az elemre vonatkozó dolgokat. De mint írtam ezek az elemek nem ilyen célra vannak tervezve (nagyon kicsi mAh). LED-ekből is létezik 3mA-t felvevőtől a 350mA-t felvevőig minden. Hanem ha van mérőműszered lemérheted az áramfelvételét az egész kapcsolásnak de ezzel se leszel sokkal okosabb mert a VU méter áramfelvételének nagy részét a "zene" határozza majd meg.
A VU-d működik már? Ha igen, mi volt a baja?
Na, akkor buktam. Azért köszi !
Még nem működik, volt sok hiba. Majd nemsokára kész lesz, meg a két erősítőm is, csak nincs megfelelő táp illetve trafóm. Ma délután megyek bontani, hogy legyen trafó. Majd még jelentkezek. Most el kell mennem egy helyre a házban. :pirul: :pirul: :pirul:
Üdv!
Egy régi tervemhez kérnék tőletek segítséget. A koncepció már régóta létezik bennem és már több tervet is készítettem, ám mindig közbejött valami, ami miatt félbe kellet hagynom. Megpróbálom érthetően összefoglalni: AquaController 1 ábra – aquacontroller 2011 A vezérlő alapja egy AVR mikrovezérlő, pontosabban az ATMEGA8535. A feladatai: - idő kiírása 00:00:00 hh:min:sec ill a nap kiírása is (Mo Tu Th…) - 8db relé vezérlése 74HC595ös shift-regiszteren keresztül - egy 128x64 pixeles LCD meghajtása (BG12864D) (ahogy elképzeltem: Display.jpg) - reléként legalább 2-2 be és kikapcsolási időpont megjegyzése (naponta) (6:00 be, 11:00 ki, 12:00 be, 20:00 ki) - szenzorok(hőmérséklet) értékének kiírása LCDre - mért hőmérsékleti értékekre automatikus reagálás (hűtés fűtés vezérlése, relé ki és bekapcsolásával) - adatok (melyik relét mikor kapcsolja be és ki vagy milyen hőmérséklet mellett) bevitele KeyPaden keresztül Későbbiekben: - PWMen keresztüli peltier-elem tápellátás (buck-boost converterrel 12V15V) - SD-kártyára történő adatmentés Kérdések: A szenzorok és az ADC bemenet közé kell e egy jel erősítő OP-AMP (TL084)? Milyen szenzort javasoltok hőmérséklet érzékelésére (10-40fok)? Fel/lehúzó ellenállások hova kellenek, ha kell? Minimum milyen vastag(széles) vezetősáv kell 230ACV (5A) mellett a nyákon a relékhez? A peltierhez tartozó relék megvédésére, pontosabban a rövidzár elkerülésére, alkalmas e ez az áramkör? ábra 2. – peltier signal protect 74HC86os XOR kapui és 2db dióda felhasználásával igaz e a kapcsolásra az alábbi táblázat: Abe Bbe Aki Bki 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 0 1 1 1 0 0 Elsőre ennyi. SB
Amire én tudok válaszolok:
- Érzékelő pt1000 vagy ntc100 (hűtés/fűtés esetén ezek az általános érzékelők) - Erősítés kellhet, ha az érzékelő vezetéke hosszú - 0,35u rézvastagság esetén 2mm vezetősáv elméletben 6A visz el. Ha van hely jobb ha nagyobb. (sok mindentől pl.: hőmérséklettől is) Fel/le húzó ellenállást hova gondoltál?
Na, nekem egy ilyen kérdésem van hogy: Az RCA-t úgy kötöttem be, hogy a két melegért egybekapcsoltam ( fekete és piros dugaszon ) és a két földet is egybekapcsoltam. Majd a képen látható két helyre bekötöttem. Bővebben: Link Na, most az a baj, hogy ha a két forr.ponthoz odarakom a multimétert, akkor zárlatot jelez. A hangszóró aljzatot ( ami 20-30 éve volt a lejátszókon) azt pedig úgy kötöttem be, hogy a nagyobb vonalat kötöttem a földre, a kicsit meg a másik lyukba. Bővebben: Link . Amilyen hangszórót bele akarok dugni az erősítőbe, annak a végén természetesen ott a megfelelő csati, és ha hozzáértetem a multit , akkor ott is zárlatot mutat. Amúgy a hozzátartozó rádióval szépen működik, csak velem nem.
Na de ott a másik nagy kérdésem, hogy az RCA melegér és a földje közötti lyukba mi megy? Köszi előre is ! :eek2:
Sziasztok megint szeretnék építeni egy áramgenerátort led hez szerintetek ez milyen lehet?:Bővebben: Link
Hát, pont gy csináltam. Na , de a zárlatos izékre is mondanál valamit? Az RCA jól csináltam ??? Nem tudok kenyeret sütni :pirul:
Idézet: Egyszeru, olcso, kicsi, kaphato : MCP9700A vagy TC1047A. 10 mv/C a kimeno feszultsege, nullpont 500 mV, tehat mer negativban is. 2.56 V Vref-nel 1/4 C a felbonta a 10 bites AD-n. 3 vezeteken (VCC, Vout, GND)csatlakozik a keszulekhez. „Milyen szenzort javasoltok hőmérséklet érzékelésére”
Helló,
Én nem szoktam már PT sem NTC-t használni, (DS1820) drágább, de kevesebb a nyűg, és nekem pontos kell, ha nincs szükséged a nagyobb pontosságra, akkor jó az NTC-is. A NYÁK-nál nem induktív lesz a terhelés ugye?
Azt pedig egyszerűbb lenne megtanulni, mint az elektronikát! Ha az RCA-nál zárlat van, akkor a csatoló kondi és a végfok IC is zárlatos, ha ezeket nem tudod, hogy mi, akkor tényleg kezdj el gondolkodni a kenyérsütésen!
Na, jó. Most nem szivatni kéne. Értem én, hogy jót akartok, na de akkor is. Na, de töbször megnéztem, nincs egy forr.pont se összeérve. Na , de átnézem mégegyszer. A hangszóró zárlata???
Hello mindenkinek 2N3053 tranyót mivel tudom hellyetesíteni? estleg Bc300?
Akkor ez?(1000 ft azért kicsit sok érte...)Bővebben: Link
Igen, jó lenne helyette: Bővebben: Link
Sziasztok!
A csatolt képen egy IC-részlet látható. A 3-as láb a Vee (földpont) a 2-es láb a GND (földpont). A 2-es lábra az adatlap Kelvin Ground-ot ír. Az a kérdésem, hogy ha leírást készítek, akkor, hogyan utalhatok rájuk. Így, hogy "Vee" és simán "GND"? Pl: a 4-es és 5-ös lábat össze kell kötni a GND-vel, és a Vee-vel (angol adatlap, és magyar ismertetőt szeretnék írni) Gondolkoztam, hogy feltegyek-e ilyen kérdést. Kérem csak az írjon aki érdemi választ ad! Köszönöm! jporta
Zsombi, miért nem csinálsz magad egyet? Lehet, még olcsóbb is lenne !
Tudod van olyan, hogy adatlap. Egyébkéni igen.
Az irónia látszott csak azt nem tudtam hogy akkor mindegy e hogy ledHEZ vagy ledEKHEZ Ebben vajon milyen alkatrészek vannak?(az első amúgy is jobban tetszett valami 8 lábú meg egy ellenállás meg valami három lábú
Én akarok. Azt akartam megkérdezni hogy vajon milyen alkatrészek vannak benne csak nem a leg érthetőbben fogalmaztam...
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy egy kapcsolóüzemű tápról ki lehet valahogy deríeni a teljesítményét, ha szinte semmit se tudok róla, csak annyit, hogy egy DVD lejátszóban volt.
Tessék az egyik az lm 317 az ellenállás pedig 820 ohm
Az a másik 4 lábú az mi lehet diódahíd???Bővebben: Link Szerk:igen diódahíd mert azt írja h Bemenet:AC/DC Megfejtettem ))
Szevasztok!
Tök kezdő vagyok, remélem nem írok rossz helyre. Megtetszett egy fejhallgató erősítő, itt az oldalon és gondoltam megépítem, de elakadtam a tápnál. Bővebben: Link Megszereztem hozzá mindent, de a problémám a következő. Nálunk a hálózaton gőzöm sincs miért 244-247V feszültség jön. Na most a 16VA-s 2x9V-os trafóból 2x10V-ot csinál és a 2 szekundertekercset ha sorba kötöm 22V-t ad le (nem mér pontosabb váltóáramot a műszer). Na ezután rákötöttem a diódahidat és a kondikat, megcsináltam a kapcsolást, de a kimenő fesz 247V hálózati feszültségnél 2x15,93V. Összeraktam a kapcsolást Proteusban, ahol 244V-nál 13,4V fesz-t ad le, de gonodlom ez se jó, ha 12V-ot kér az erősítő. Kérdésem, hogy mit kéne módosítanom a kapcsoláson. Gondolom kelleni fog egy fesz stabilizálás, de gőzöm nincs, hogy kéne ezt megoldani, a 2x12V-os trafóhoz is kellett +2kondi. És egy záró hülyekérdés még a végére. Ugye, a kapcsolási rajzon szereplő földeknek nincs köze a hálózati földeléshez, vagy igen? azt a 2-t csak össze kell kötni nem?
Szia!
13,4V-ot is ráköthetsz, nem fog megharagudni miatta.
Hát jó, de nálam 16V van, a 13,4V-ot csak a számítógép adta ki.
Nehogy rákösd a Hálózati földet!!!Ha kell adok nyákrajzot a táphoz.Ittvan:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |