Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1172 / 3998
(#) Bukall válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Kösz!

Valahogy nem arra felé kerestem...
Azt észre se vettem, hogy pontosan meg van adva.

Köszi még egyszer!
(#) janikukac válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Hát, azért kérdem, mert azt akarom rárakni. Még nem vettem. Amúgy LM3915-ös a VU.
(#) nagy_david1 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Utánam még ketten szebben is leírták az elemre vonatkozó dolgokat. De mint írtam ezek az elemek nem ilyen célra vannak tervezve (nagyon kicsi mAh). LED-ekből is létezik 3mA-t felvevőtől a 350mA-t felvevőig minden. Hanem ha van mérőműszered lemérheted az áramfelvételét az egész kapcsolásnak de ezzel se leszel sokkal okosabb mert a VU méter áramfelvételének nagy részét a "zene" határozza majd meg.
(#) neogeo2 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

A VU-d működik már? Ha igen, mi volt a baja?
(#) janikukac válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Na, akkor buktam. Azért köszi !
(#) janikukac válasza neogeo2 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Még nem működik, volt sok hiba. Majd nemsokára kész lesz, meg a két erősítőm is, csak nincs megfelelő táp illetve trafóm. Ma délután megyek bontani, hogy legyen trafó. Majd még jelentkezek. Most el kell mennem egy helyre a házban. :pirul: :pirul: :pirul:
(#) Sick-Bastard hozzászólása Feb 4, 2011 /

Üdv!

Egy régi tervemhez kérnék tőletek segítséget.
A koncepció már régóta létezik bennem és már több tervet is készítettem, ám mindig közbejött valami, ami miatt félbe kellet hagynom.

Megpróbálom érthetően összefoglalni:

AquaController

1 ábra – aquacontroller 2011

A vezérlő alapja egy AVR mikrovezérlő, pontosabban az ATMEGA8535.
A feladatai:
- idő kiírása 00:00:00 hh:min:sec ill a nap kiírása is (Mo Tu Th…)
- 8db relé vezérlése 74HC595ös shift-regiszteren keresztül
- egy 128x64 pixeles LCD meghajtása (BG12864D) (ahogy elképzeltem: Display.jpg)
- reléként legalább 2-2 be és kikapcsolási időpont megjegyzése (naponta)
(6:00 be, 11:00 ki, 12:00 be, 20:00 ki)
- szenzorok(hőmérséklet) értékének kiírása LCDre
- mért hőmérsékleti értékekre automatikus reagálás (hűtés fűtés vezérlése, relé ki és bekapcsolásával)
- adatok (melyik relét mikor kapcsolja be és ki vagy milyen hőmérséklet mellett) bevitele KeyPaden keresztül

Későbbiekben:
- PWMen keresztüli peltier-elem tápellátás (buck-boost converterrel 12V15V)
- SD-kártyára történő adatmentés

Kérdések:
A szenzorok és az ADC bemenet közé kell e egy jel erősítő OP-AMP (TL084)?
Milyen szenzort javasoltok hőmérséklet érzékelésére (10-40fok)?
Fel/lehúzó ellenállások hova kellenek, ha kell?
Minimum milyen vastag(széles) vezetősáv kell 230ACV (5A) mellett a nyákon a relékhez?

A peltierhez tartozó relék megvédésére, pontosabban a rövidzár elkerülésére, alkalmas e ez az áramkör?
ábra 2. – peltier signal protect
74HC86os XOR kapui és 2db dióda felhasználásával
igaz e a kapcsolásra az alábbi táblázat:
Abe Bbe Aki Bki
0 0 0 0
1 0 1 0
0 1 0 1
1 1 0 0

Elsőre ennyi.

SB
(#) blackdog válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Amire én tudok válaszolok:
- Érzékelő pt1000 vagy ntc100 (hűtés/fűtés esetén ezek az általános érzékelők)
- Erősítés kellhet, ha az érzékelő vezetéke hosszú
- 0,35u rézvastagság esetén 2mm vezetősáv elméletben 6A visz el. Ha van hely jobb ha nagyobb. (sok mindentől pl.: hőmérséklettől is)

Fel/le húzó ellenállást hova gondoltál?
(#) janikukac hozzászólása Feb 4, 2011 /

Na, nekem egy ilyen kérdésem van hogy: Az RCA-t úgy kötöttem be, hogy a két melegért egybekapcsoltam ( fekete és piros dugaszon ) és a két földet is egybekapcsoltam. Majd a képen látható két helyre bekötöttem. Bővebben: Link Na, most az a baj, hogy ha a két forr.ponthoz odarakom a multimétert, akkor zárlatot jelez. A hangszóró aljzatot ( ami 20-30 éve volt a lejátszókon) azt pedig úgy kötöttem be, hogy a nagyobb vonalat kötöttem a földre, a kicsit meg a másik lyukba. Bővebben: Link . Amilyen hangszórót bele akarok dugni az erősítőbe, annak a végén természetesen ott a megfelelő csati, és ha hozzáértetem a multit , akkor ott is zárlatot mutat. Amúgy a hozzátartozó rádióval szépen működik, csak velem nem.
Na de ott a másik nagy kérdésem, hogy az RCA melegér és a földje közötti lyukba mi megy? Köszi előre is ! :eek2:
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok megint szeretnék építeni egy áramgenerátort led hez szerintetek ez milyen lehet?:Bővebben: Link
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Hát, pont gy csináltam. Na , de a zárlatos izékre is mondanál valamit? Az RCA jól csináltam ??? Nem tudok kenyeret sütni :pirul:
(#) vilmosd válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Idézet:
„Milyen szenzort javasoltok hőmérséklet érzékelésére”
Egyszeru, olcso, kicsi, kaphato : MCP9700A vagy TC1047A. 10 mv/C a kimeno feszultsege, nullpont 500 mV, tehat mer negativban is. 2.56 V Vref-nel 1/4 C a felbonta a 10 bites AD-n. 3 vezeteken (VCC, Vout, GND)csatlakozik a keszulekhez.
(#) smiler79 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Helló,
Én nem szoktam már PT sem NTC-t használni, (DS1820) drágább, de kevesebb a nyűg, és nekem pontos kell, ha nincs szükséged a nagyobb pontosságra, akkor jó az NTC-is.
A NYÁK-nál nem induktív lesz a terhelés ugye?
(#) smiler79 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Azt pedig egyszerűbb lenne megtanulni, mint az elektronikát! Ha az RCA-nál zárlat van, akkor a csatoló kondi és a végfok IC is zárlatos, ha ezeket nem tudod, hogy mi, akkor tényleg kezdj el gondolkodni a kenyérsütésen!
(#) janikukac válasza smiler79 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Na, jó. Most nem szivatni kéne. Értem én, hogy jót akartok, na de akkor is. Na, de töbször megnéztem, nincs egy forr.pont se összeérve. Na , de átnézem mégegyszer. A hangszóró zárlata???
(#) Mybuster hozzászólása Feb 4, 2011 /

Hello mindenkinek 2N3053 tranyót mivel tudom hellyetesíteni? estleg Bc300?
(#) David.zsombor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Akkor ez?(1000 ft azért kicsit sok érte...)Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Mybuster hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Igen, jó lenne helyette: Bővebben: Link
(#) jporta hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok!

A csatolt képen egy IC-részlet látható.
A 3-as láb a Vee (földpont) a 2-es láb a GND (földpont). A 2-es lábra az adatlap Kelvin Ground-ot ír.

Az a kérdésem, hogy ha leírást készítek, akkor, hogyan utalhatok rájuk. Így, hogy "Vee" és simán "GND"?

Pl: a 4-es és 5-ös lábat össze kell kötni a GND-vel, és a Vee-vel
(angol adatlap, és magyar ismertetőt szeretnék írni)
Gondolkoztam, hogy feltegyek-e ilyen kérdést. Kérem csak az írjon aki érdemi választ ad! Köszönöm!

jporta

kelvin.jpg

(#) Mybuster válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

a bekötés is ugyanaz?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Zsombi, miért nem csinálsz magad egyet? Lehet, még olcsóbb is lenne !
(#) kadarist válasza Mybuster hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Tudod van olyan, hogy adatlap. Egyébkéni igen.
(#) David.zsombor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Az irónia látszott csak azt nem tudtam hogy akkor mindegy e hogy ledHEZ vagy ledEKHEZ Ebben vajon milyen alkatrészek vannak?(az első amúgy is jobban tetszett valami 8 lábú meg egy ellenállás meg valami három lábú
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Én akarok. Azt akartam megkérdezni hogy vajon milyen alkatrészek vannak benne csak nem a leg érthetőbben fogalmaztam...
(#) B.I hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy egy kapcsolóüzemű tápról ki lehet valahogy deríeni a teljesítményét, ha szinte semmit se tudok róla, csak annyit, hogy egy DVD lejátszóban volt.
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Tessék az egyik az lm 317 az ellenállás pedig 820 ohm
Az a másik 4 lábú az mi lehet diódahíd???Bővebben: Link
Szerk:igen diódahíd mert azt írja h Bemenet:AC/DC
Megfejtettem ))
(#) putr4 hozzászólása Feb 4, 2011 /

Szevasztok!

Tök kezdő vagyok, remélem nem írok rossz helyre. Megtetszett egy fejhallgató erősítő, itt az oldalon és gondoltam megépítem, de elakadtam a tápnál. Bővebben: Link
Megszereztem hozzá mindent, de a problémám a következő. Nálunk a hálózaton gőzöm sincs miért 244-247V feszültség jön. Na most a 16VA-s 2x9V-os trafóból 2x10V-ot csinál és a 2 szekundertekercset ha sorba kötöm 22V-t ad le (nem mér pontosabb váltóáramot a műszer). Na ezután rákötöttem a diódahidat és a kondikat, megcsináltam a kapcsolást, de a kimenő fesz 247V hálózati feszültségnél 2x15,93V. Összeraktam a kapcsolást Proteusban, ahol 244V-nál 13,4V fesz-t ad le, de gonodlom ez se jó, ha 12V-ot kér az erősítő. Kérdésem, hogy mit kéne módosítanom a kapcsoláson. Gondolom kelleni fog egy fesz stabilizálás, de gőzöm nincs, hogy kéne ezt megoldani, a 2x12V-os trafóhoz is kellett +2kondi.
És egy záró hülyekérdés még a végére. Ugye, a kapcsolási rajzon szereplő földeknek nincs köze a hálózati földeléshez, vagy igen? azt a 2-t csak össze kell kötni nem?
(#) kadarist válasza putr4 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
13,4V-ot is ráköthetsz, nem fog megharagudni miatta.
(#) putr4 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Hát jó, de nálam 16V van, a 13,4V-ot csak a számítógép adta ki.
(#) David.zsombor válasza putr4 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Nehogy rákösd a Hálózati földet!!!Ha kell adok nyákrajzot a táphoz.Ittvan:
Következő: »»   1172 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem