Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a segítséget, holnap meg is próbálom.
Üdv!
Megértettem a számozási rendszert. Köszönöm válaszodat.
Szia köbzoli! Elnézést, olvastam a szabályzatot, de ismét félreértettél. Nekem nincs hasznom az akksik eladásán, csak rákérdeztem kit érdekel még - tehát nem eladni akartam, hanem feldobni egy lehetőséget, mivel mindig kérdés a témában az akkumulátor. Ezentúl nem igazán látom értelmét hozzászólni, mert Ha leírom valamelyik gyártó nevét - az is reklámnak minősül? Én egy árat és egy adatlapot raktam fel, nem azt, hogy van 200db és eladnám, csak azt, hogy most van lehetőségem többet beszerezni valamiből, amit én is megvásárolok egyébként, mert más projektekhez is jól jön. Ezt nem tudom az apróba feltenni, hiszen nem egy termék, csak lehetőség a vásárlásra. Ha pld az E-bay-en megjelenik valami és egy fórumtársunk felteszi az talán reklám? Vagy panelt venni m2-ben szintén reklám? - Szerintem nem.
Helo.Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy 6Ohm-os 50W-os hangszóróm és ha egy 100W-os erősítőröl hajtom de nem full hangon hanem olyan közepesen hosszabb ideig akkor nem lesz vmi baja a hangszórónak vagy valami baja lesz az erősítőnek?
Hány Ohm-os az erősítő? Ha 4 akkor eleve nem is ad le 100W-ot. Ha 8 akkor viszont túlterhelődik. Ez még akkor is gond lenne, ha a hangszóró bírná a 100W-ot. Semmiképp nem egészséges ez így. Valami előbb utóbb tönkre megy. :yes:
Sziasztok!
Nem igazán tudom, hogy hova kéne feltenni a kérdésemet. Van egy régi műszerem. (kép) Az ellenállásmérő részről szeretnék kérdezni: valaki nem tudja, hogy mekkora feszültségről kell táplálni? Van benne elem foglalat, de olyan elemet már nem lehet venni. (szerintem) És mit csinál az a kapcsoló, amin X10, X100, X1000 feliratok vannak? Üdv! Balázs
Az attól függ,hogy a hangszórón a muzikális,vagy a tényleges teljesítmény van-e feltüntetve. Az erősítőnek ha van rövid zár védelme,akkor az égvilágon nem lesz semmi baja. Viszont ha az erősítő tényleges 100W-ra képes és a hangszórónak a tényleges teljesítménye 60W akkor fél hangerőn nem lesz baja. De nem ajánlott kisebb hangszórót rákötni egy nagyobb teljesítményű erősítőre! Ha mégis rá akarod kötni,és nem akarod semmilyen körülmények közt leadjon az erősítőd 60W-nál nagyobb teljesítményt,akkor az erősítő tápfeszültségét korlátozd annyira,hogy neked a kimeneti teljesítmény megfelelő legyen. Többet tudnék segíteni,ha az erősítő rajza meglenne,és hangszóró pontos adatai is.
Üdv. Richi.
Sziasztok kellene egy kis segítség. Egy topikot keresek. Van egy boltba vett folyadékkristályos hőmérőm ami motorkerékpáron van és némi hibával kűzd.
Melyik topikba tehetem fel? Előre is köszönöm a válaszokat
Szia!
Köszönöm a segítséget. Üdv! Balázs
Arról van szó hogy van egy bolti digis hőmérő ennek a szenzorja motorkerékpár henger hőfokát méri. A tápellátást a gyári elem helyett akkumulátorról kapja így: 12V-os akku -->10V-os stab kocka -->teljesítmény huzalellenállással (állítható) van beállítva a 1,5V. Ha ráadom a gyujtást és ezzel együtt az feszültséget a hőmérőre nagyon szépen be is kapcsol ahogy kell neki mér is. Viszont amin beindítom a motort elkezd villogni ki/be kapcsolni... Mi lehet a hiba? Régebben csak simán az ellenállással volt beállítva a fesz gondolam nem elég stabil ezért jött a stab kocka de nem lett jobb... Viszont most hogy idővel jön majd a jobb idő lehet menni hoszabb távokra is jó lenne tudni hogy mégis hány fokon vagyok. A motoron elektronikus gyujtás van(tirisztoros)
A hőmérő tápellátását inkább egy LM317-el kellene megoldani, azzal 1.25V felett mindent be lehet állítani 2 ellenállással. Mekkora az a huzalellenállás? Lehet, hogy túlterheled a "stabkockát" vele? A ki-be kapcsolást okozhatja, hogy az IC túl van terhelve.
Nem az ellenállás teljesítménye, hanem az értéke érdekes. Az mennyi?
Ha letöltöd az adatlapot, akkor az 5. oldalon levő kapcsolásban az R1 értéke 1.2k Ohm, az R2 300 Ohm legyen.
Nem tudom az ellenállás értékét mivel állítható és így lett beálítva vele a 1,5V. Olyasmi mint a poti csak nem negyed W és nem tekerős hanem egy csavart kell meglazítani és úgy lehet állítani az ellenállás hosszán egy csúszkát. Így van a 10V-ról 1,5re visszavége. At egyik fele a test a másik a 10V a a csúszka meg a megcsapolt kimenet.
És egyáltalán a táp a gondja? Mert amíg nem jár a motor hibátlanul működik.
Ha az ellenálláshoz berakok egy 1K potit az is jó nem?
SOS ! Valaki gyors megmondaná, hogy FrontDesigner 2.0-ba a BMP logonál a kicsi csíkot hogyan tudom eltüntetni. Szóval az a gond, hogyha kinyomtatom a tervet, akkor a beszúrt BMP logó körül egy-egy oldalán lesz egy vékony csík, ami nem esztétikus.
A 10V stabilizátornak - speciális típust leszámítva - akkor van értelme, ha a bejövő feszültség pillanatnyi minimuma is 13V feletti.
Hát inkább 12V... Oké lemegyek összekötöm ezt a kapcsolást aztán meglátom...
Nem ismerem a mérőd áramfelvételét. Nekem levegő hőmérséklet mérőm van, mely szondából és LCD kijelzőből áll. Annak a felvétele 1mA alatti, tehát amit rajzoltam 1k ellenállással is működtetné.
A hőmérséklet érzékelő és kijelző közötti vezeték érzékeny a zavarokra, gyújtás és egyéb vezetékektől a lehető legtávolabb vezesd.
Na igen szerintem is a kábel szedi össze a zavarokat... Igaz a hűtőborda , gyertyától legtávolabbi pontjára próbáltam rakni a szenzort... Ez is annyi. Egy LCD és egy szenzor. Ez sípol is meg midnen de mikor mértem 10-15mA-nél ez s evett fel többet.
Sziasztok!
Lenne egy tényleg kezdő kérdésem: a CMOS CD4060-as időzítő-számláló IC-nél, ha "Reset" bemenetet (12) 'H'-ra húzom, akkor nullázza (és tiltja a számlálást), vagy ha 'L'-en van? 2 különböző adatlapját is megnéztem, de igazságtáblázatot nem találtam. Köszi!
A tápból és a jeladó vezetékéből érkező zavarokat ketté választhatod, ha kipróbálod elemről.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy hova szokták a kapcsolót rakni, ha egy transzformátort szeretnék ki-be kapcsolgatni? A 220V-ra, vagy a szekunderen kijövő xV feszültségre? Üdv !
A transzformátor elé tedd a kapcsolót. Ha a szekunder után teszed, állandóan fogyaszt....
Hello!
Tekintve, hogy az van oda írva hogy "Reset", így akkor igaz, mikor a jelszint magas. üdv! proli007
Hello!
Mind két helyre lehetséges, de a 230-ra célszerűbb, hiszen kikapcsolt állapotban nincs fogyasztása. De néha életvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, hogy megváltoznak, ha a készülék belsejében futnak a hálózati vezetékek. üdv! proli007
Köszönöm mind a kettőtök válaszát ! Akkor a 230V-ra rakom a kapcsolót!
Üdv!
H szintre lessz aktív ami annyit tesz hogy az addigi számlálást befejezi és az egészet kezdi előröl. A működésénél arra figyelj hogy ha a resetet manuálisan oldod meg (pl nyomógomb) akkor a reset lábat alacsony szintre kell húzni egy kb.10k ellenálláson keresztűl.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |