Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1962 / 3986
(#) silent15 válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Szia, konkrétan ilyenhez kéne: Bővebben: Link, ezt szeretném lemásolni, csak a saját szájízem szerint, csak a lézervezérlés részét nem tudom hogy kell, a többi menne.
ÜdV!
(#) storm hozzászólása Ápr 3, 2013 /

Sziasztok!
Valaki el tudná magyarázni pontosan, hogy hogyan is működik egy 4060-al felépített kvarc oszcillátor? Illetve, hogy a 9, 10, 11, 12-es láb pontosan milyen célt szolgál? Csatolok 2 képet is.
(#) Balaa16 válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Szia!
Úgy látom, hogy sok vezeték megy, nem lehet, hogy a plafonon vannak az érzékelők? Valószínű, hogy nem, nem értek hozzá.
Balázs
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Csiga42 hozzászólása Ápr 3, 2013 /

Sziasztok,
Adott egy Numark DM1050 keverő, amit most kaptam. A helyzet az vele, hogy valami túlokos 10V 500mA helyett 9V 1A-t adott neki és ezzel sikeresen elrontotta. Szétszedtem, kerestem a hibás részt, egy ML7912FA jelzésű, azt hiszem feszültségszabályzó IC formájában meg is találtam elvileg. (Képen a középső az ami olyan kokszos, gondolom az a bibi.) Kérdésem az lenne hogy ez javítható az IC cseréjével, vagy végleg kimúlt? Vagy mi lehet még a baja? Lehetséges hogy nem csak az sérült? Nem nagyon értek hozzá, de egy ilyet még csak csak ki-be tudok forrasztani
(#) storm válasza Csiga42 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 / 1

Egy keverőt legjobb a saját tápjáról járani, de 1V különbség miatt még nem fog tönkremenni, főleg ha kevesebb. Az IC-t cseréld ki, ja és persze az se mindegy, hogy egyen, vagy váltakozó feszültségről beszélünk!
(#) Csiga42 válasza storm hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Összecserélt két tápot. Az amper miatt gondoltam hogy az tette tönkre. És azóta nem működik. Ilyen típusú IC-t hol találok? Neten nem nagyon találtam pontosan ugyanezt. Nem szeretnék rosszat venni, és amiket én találtam azokban se ML se FA nincs, azok csak sima 7912es fesszabályzók. Ééés egyenfesz.

Rosszul tudod Az, hogy az egyik táp 500mA-es a másik meg 1A (1000mA)-es, az nem azt jelenti, hogy az az áram át is folyik rajta. Az, hogy mekkora áram folyik csak attól függ, hogy mennyi áramot vesz fel a keverő. Ez lehet 100mA is meg 500mA-is. A gyártók a maximális felvett áramot szokták feltüntetni, de az nem azt jelenti, hogy mindíg akkora folyik.

Hmm, értem akkor tévedtem, elnézést. Akkor végképp nem tudom hogy mitől szállhatott el, de nem is baj, a lényeg hogy működésre kell valahogy bírnom.
http://www.hestore.hu/prod_10024264.html
Ez vajon jó e bele?

Bármelyik elektrós boltba bemész, és kérsz egy 7912-t, ami ilyen vagy hasonló TO220-as tokozásba van, az jó lesz bele.

Nagyon szépen köszönöm a gyors és kielégítő választ.
(#) Kovabe válasza Csiga42 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Én nemrég szenvedtem egy kávégéppel ahol szintén kiment a fesszabályzó és utánna találtam egy diodát ami szintén megromlott. Javaslom a proba elött mérjél egy rövidzárat, az kihozza ha van valami hasonlo.
(#) Csiga42 válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

És azt hogyan tudom megtenni? Elnézést tényleg borzasztóan laikus vagyok a témában, és nem szeretnék arra költeni súlyos pénzeket hogy valaki 10perc alatt megcsinálja.
(#) Kovabe válasza Csiga42 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Egy sima multiméterrel ami tud rövidzárat mérni, azzal egyszerübb lesz. Én is csak kontárkodok de már sokmindent sikerült megoldanom alapvetö szerszámokkal (forrpáka, multiméter és sok szerencse).
(#) zolika60 válasza Csiga42 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Miből gondolod, hogy az az IC rossz? Annak a bemenetére 12Vnál nagyobb feszültség kell. Az általad írtak mind a ketten kisebbek. Az a kis maszat a lábánál még nem jelenti, hogy rossz. Szerintem mutasd meg valakinek aki ért hozzá, mielőtt rontasz rajta.
(#) silent15 válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Elvileg nem kéne , ez benne a pláne.
(#) Csiga42 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Sajnos nincs ilyen ismerősöm, és abból következtettem hogy az egész nyák szép tiszta zöld és az meg pont a csatlakozó körül égett színű.
(#) reloop válasza Csiga42 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Szia! Úgy nézem azt az alkatrészt már cserélte valaki és nem mosta le a gyantát. Elképzelhető, hogy ismét az ment tönkre.
A hiba okának azt látom, hogy a nagyobb terhelhetőségű tápegység részterhelésen még mindig magasabb feszültséget adott ki mint azt a 10V-os tette volna.
A gyanúsnak vélt IC-n meg kéne mérni mekkora feszültség van a két szélső lábán a középső lábhoz képest. A mérés eredményéből meg lehet állapítani, hogy szükséges-e a cseréje.
(#) zolika60 válasza Csiga42 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Merre laksz?
(#) zolika60 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Hogyan lehetett volna az akkora, hogy ártson a 7912-nek?
(#) proli007 válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Hello! Ezt az értelmetlen béna kapcsolást, már többször kijavítottam. Hogy kerül mindig elő? üdv!
(#) reloop válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Feltételezésem szerint egyszer már a saját tápjáró is meghalt. Dugasztápoknál a felirat elég hozzávetőleges információt nyújt - ezzel nemigen mondok újat. Ráadásul akármi is tönkremehetett, a mérés majd kimutatja. A külsőtápos keverőkben azért a fém burkolatra szokták ezeket rögzíteni, nem elkót fűtenek vele.
(#) proli007 válasza storm hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Hello!
- Ha megnézted volna az IC adatlapját, láttad volna. A 9-10-11 lábak között, a tokban két inverter áramkör van. Az ellenállás gondoskodik egy negatív visszacsatolásról, amitől az inverter erősítő fokozattá válik. Így a frekvencia függő visszacsatolással a kvarcon keresztül oszcillátorrá válik az erősítő fokozat.
- A 12-es láb az oszcillátort követő bináris számlálók törlő bemenete. Ha az "H" szintű, akkor minden számláló kimenete "L" szintre kerül. Hogy működjenek a számlálók, ez a láb "L" szintű, vagy is a GND-n van.
üdv!
(#) atapapa87 válasza (») Ápr 3, 2013 /

Köszönöm!
(#) Csiga42 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Szigethalom. Az tőled picit messze van.
Holnap mindenképp rámérek hogy kell e a csere.
Amúgy ha nem az ment tönkre akkor mi lehet még? lehetséges hogy már nem javítható nagyobb pénzbefektetés nélkül? (2ezernél tuti nem akarok rá többet szánni. Reméltem hogy csak az az IC a hibás és megvagyok 200forintból, de na...)
(#) oleg53 válasza Csiga42 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Sziasztok!
Nekem is elég gyanús, hogy a 10V is kevés neki. Az a két nagy elektrolitkondenzátor az IC-k mögött (illetve előtt, mert az arcuk néz a kondik felé) sorba van kötve, úgy értem, hogy egymás tetején állnak. Ezek bemeneti pufferek egy kettős táphoz, látszik a másik képen a bekötésükön.
Szóval vélhetően AC-vel kell táplálni az áramkört, és 10V-ból egyenirányítás után sehogy sem lesz elég ahhoz, hogy 7812-t, illetve 7912-t lehessen ráakasztani.
Szóval ha nem halott, csak hibásan (pl zajosan) működik, akkor én némi ellenőrzés után először a tápfeszültséget emelném.
(#) reloop válasza oleg53 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Szia! Eddig csak jó volt valahogy. Ezt jó régen rajzoltam, valami ilyesmi van ebben is.
(#) oleg53 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Na erre például nem is gondoltam.
Valahogy úgy hittem, egy ilyen megoldás túl zajos audio alkalmazáshoz, hiszen gyakorlatilag csak egyutas egyenirányításnak felel meg jelalak szempontjából. Viszont úgyis van utána stabkocka, szóval simán lehet, hogy így működik.
Kb ezért írtam az ellenőrzést. Azért nem rögtön esnék neki nagyobb feszültséggel. Így meg már pláne nem.

Szerk: Úgy gondoltam, ha valaki összekeveri a tápokat, akár az is lehet, hogy az eredeti sincs meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) Lvone hozzászólása Ápr 4, 2013 /

Sziasztok!

Sajnos nem tudom, ezt hova tudnám feltenni:
Adott egy áramkör, ahol Vdd 0V, Vss -5V, de a logikai nulla ebből -2.5 és -3.4V között van. Logikai 1, az 0V.
Ezt szeretném valahogy átkonvertálni egy másik áramkör számára. Egy 3.3V-on működő PIC, tehát 3.3V és 0V-os jel kellene. Ezt mivel lehet? Van olyan, ami egyből optokapu, és "konvertáló" egyben?
Az nem baj, ha invertált(1-0 szinten) lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) Kovabe hozzászólása Ápr 4, 2013 /

Sziasztok
Lenne egy kérdésem, van egy sony mp3-as autorádióm, a minap olyat csinált hogy felhangosodott majd füst és meghalt a hangja. Van valakinek ötlete hogy mi lelte? Végfok?
(#) zolika60 válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /

Nagy valószínűséggel igen. Szedd szét, majd látod.
Következő: »»   1962 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem