Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1961 / 3986
(#) kaqkk válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

A "szín melegség" fény hullámhossz a megadott tartományon belül valahol áll, ezt változtatni ?Minek?? Talán uv ledet szeretnél "behangolni" levilágításhoz ? Ha eltaláltam akkor nem szükséges , és tudtommal nem is lehetséges .
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) Mdavid válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Azért, mert 6 és 9000K közöttiek a LED-ek, és nekem jobb lenne a 6000 körüli. Igazából 5500 kellene, de az már nem lényeges eltérés. Mint feljebb írtam, fotózás céljából van rá szükség.
(#) gordonfreemN hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok!

Ma beterheltem 2 oran at egy trafomat. Uresben 29,5V terhelve 27,5V, 55VA-es. Egy ellenallaspakot csinaltam a celnak egy 23 es egy 33ohmos ellenallasbol parhuzamosan (80W). A vicc az volt, hogy a meres vegen az aramfelvetel meg mindig ugyanannyi volt, de mikor lecsatlakoztam, es ramertem a forro ellenallasokra, azok kevesebb, csak 10ohmot mutattak. Viszont igy meg az ohmtorvennyel nem jonnek ki sehogy az ertekek. Hacsak a langyos transzformatornak az enyhe melegedese kovetkezteben nem csokken a feszultsege? Ez lehetseges?
(#) kaqkk válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Sajnos azt nem tudod állítani , de ha jobban rákeresel szerintem tudsz találni megfelelőt csak valószínűleg drágábban
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

A terhelo aram 1,83A volt.
Mondjuk szamolas szerint ennek is 2,1A-nak kellett volna lenni
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) Mdavid válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Á, értem. Az esetleg járható út lenne, ha kiszámolom, hogy hány db hideg, és hány db melegfényű LED átlaga a kívánt 5500 K, és így ültetem be?
(#) oleg53 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Szia!
Valószínűleg a mérési módszereddel volt gond, és/vagy csalt a műszered az áram mérésénél. A legjobb, ha hiszel Ohm törvényének, és az ellenálláson mért feszültségből és az ellenállás melegen mért értékéből indulsz ki.
Ha az ellenállások induktivitása nem szól bele a dologba, akkor így kaphatsz pontos képet.
(#) bubuszoft válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

köszönöm szépen
(#) cupika97 hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Hali, egyik haverom azt akarja bemesélni nekem, hogy egy 12V 100mA trafóval[tv antenna erősítő] látja el energiával egy tda 2040-es erősítőt, és azt állítja hogy 20 wattos az erősítője. Igaz?
(#) nedudgi válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Tegnap mondta?
(#) cross51 válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

P=U*I ha kiszámolod 1,2 Watt lehet maximum. Ezzel csak etet.
(#) bodnar00 válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Ha úgy vesszük nem hazudik nagyot mert maga az erősítő 20W-os, csak éppen azzal a táppal nem adja le azt a teljesítményt.
(#) cupika97 válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

nedudgi-Tegnap,

cross51- Ez szerint gondolkodtam én is.

bodnar00 -
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) Szirty válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1

Helló Mdavid!

Egy LED-nek van egy bizonyos színhőmérséklete és az annyi amennyi. Nyilván van gyártási szórás ezért megadhatnak egy LED típusra tartományt (de az nem 6000-9000 lesz, hanem sokkal szűkebb).
Amennyire tudom egy LED színhőmérsékletét nem tudod megváltoztatni.

Azonban ha több különböző színű LED-et teszel a fényforrásba, akkor színkeveréssel a színhőmérséklet széles tartományban változtatható lehet.
(Más kérdés, hogy az a spektrum,a mi ilyen keverés eredménye lesz mennyire felel meg neked)
(#) Szirty válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Helló cupika97!

Idézet:
„20 wattos az erősítője”

Ha ezt úgy kell érteni hogy ezt tolja ki magából mint kimenő teljesítményt, akkor ez nem igaz ha az alábbi feltételek egyike sem teljesül:

- Az az adapter a primer (230V AC) oldalon 100mA-es (és nem a szekunder oldalon)
- Ha az erősítő 20W-ban megadott kimenő teljesítménye ún. P.M.P.O. (aminek kiszámításához a tengerszint feletti magasságot meg a marketinges lábméretét is a képletbe teszik).
- Ha azt a 20W-os teljesítményt valóban leadja ugyan, de arra csak fél percenként képes 1 másodpercig
- Ha az említett adapter nem az erősítőt táplálja, hanem csak a POWER LED-et

Képeket nézni!
Magukért beszélnek a képek.
(#) Csupasz válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Valahogy nem hallom azt a 20W-ot!
(#) cupika97 válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Ezt hogy érted?
(#) granpa válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Messze lakik!

Szerinted egy kb.1A leadására képes adapter hogy tud a TDA-ból 20W kimenő teljesítményt kipréselni?Vagy fenékbe rúgtuk a fizikát?

Tőlem 190 km. Ráírtam E-mail-t és leállt velem vitatkozni. Lefordítva idézek:,,A trafónak semmiköze az erősítőhöz, hiszen ez csak a feszültséget látja el a TDA 2040-ek.

Oké, bocs, a kép és a szöveg is lassabban jut el idáig....
(#) cupika97 válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Én amikor először olvastam, rájöttem hogy ez létezhetetlen.
(#) oleg53 hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Hali!
Mindenkinek köszi a fotózásos kiegészítést (LED + PWM).
Úgy látszik, ott is akadályt látok, ahol nincs.
(#) silent15 hozzászólása Ápr 3, 2013 /

Sziasztok, olyan szeretnék kérdezni, hogy hogy tudom azt kivitelezni, hogy van 1 lézerem, ami előtt ha elmegy bámi , akkor jelet adjon, tehát ha megszakad a lézer A és B pont között, akkor jelezzen, de B az nem fix, és nincs ott érzékelő sem, ezt hogy lehetne megoldani?
Üdv!
(#) Balaa16 válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Szia!
A lézersugarat egy fototranzisztorra vagy fotoellenállásra kell irányítani. Csatolok egy kapcsolást. Működése a következő. Ha a fotoellenállást éri a lézerfény, annak kisebb az ellenállása, ezért zárja a tranzisztort. (a bázis a GND-re kerül) Ha megszakad a lézersugár, nyit a tranzisztor. Egy potenciométerrel lehet beállítani a külső fény függvényében. Én megépítettem, BC547-tel is működik, csak a bázis ellenállást meg kell változtatni. ÉS figyelni kell, nehogy túlterheld a tranyót.
Üdv! Balázs

névtelen.JPG

(#) Balaa16 válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Most olvasom végig a kérdésed, ezen feltételeknek nem felel meg, amit írtam, mert itt a lézer menne A-ra, érzékelő a B-re. Konkrétan mihez kellene?
(#) atapapa87 hozzászólása Ápr 3, 2013 /

Hy! van egy Solaris unide cifra 12 típusú órám. Segítség kellene,hogyan tudom elindítani az óra részt. kapott már 12V 24V AC/DC-t, de egyenlőre semmi reakció. a tekercsnek megvan az adott ellenálása, ami a képen látszik. milyen típusú transzformátorra lenne szükségem hozzá?
üdv.: Atapapa
(#) nedudgi válasza atapapa87 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Én nem tudom ezen a fotón elolvasni az adatlapot. Neked sikerül?
(#) atapapa87 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

ami a motorhoz tartozik: mot w: -- Ohm: 3500
ill. w. : 26 Date: --

kb ennyi sajna
Következő: »»   1961 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem