Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2007 / 4005
(#) pjg válasza Viktor0109 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Vagy kitennéd a qka mellé.
(#) Viktor0109 hozzászólása Máj 29, 2013 /

Mért olyan nagy összegbe kerülhet a javitása?
(#) pjg válasza Viktor0109 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Normális szerelő 5 ezer alatt nem keresi meg a hibát. Annyiért meg a javítás, alkatrész ára, kapsz működőt.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013

Hát lehet igazad van.
Bár nemtudom menyibe álna meg hiszen nem tünik olyan bonyolult rendszernek egy ilyen panelröl van egyépként szó.:

És egy ilyen készülékben van Bővebben: Link
(#) gaben110 hozzászólása Máj 29, 2013 /

Sziasztok!
Személyautó töltésével kapcsolatban ojan problémám van hogy multiméterrel mérve járó motornál 13.8v hejett, 14.5 14.7 v között ingadozik a töltés. Ez nem okoz komolyabb problémát??
Köszönöm!
(#) pjg válasza gaben110 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Ez így tökéletes.
(#) gkari válasza Viktor0109 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Eme herkentyű több sebből vérzik. Szerintem -talán hangszórózárlat miatt- behalt a végfok, emiatt a kimenetre "kiült" a tápfesz., a tápegység szintén károsodott. A hálózati trafótól kiindulva mérésekkel diagnosztizálható. Javasolom, hogy a kérdéseidben próbálj odafigyelni a helyesírásra, mert a hibák értelemzavaróak lehetnek.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) gaben110 válasza pjg hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Kösz a választ , akkor megnyugodtam csak mert aztmondták nekem hogy 14.4 v fölött felrobbanik az aksi a gázképződéstől, de vadi új a fesz szabájzó és a dióda sor is, szoval csak jó..
(#) Viktor0109 válasza gkari hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Értem és köszönöm az öszinte véleményt!
Én is lassan keztem rájöni erre.Már csak az lenne a kérdésem hogy megérheti a javitatást avagy sem.
Esetleg menyibe kerülhet kb.

Egyépként arra is gondoltam hogy veszek erősitő modult.
Aztán beépitem talán ez a legészerübb megoldás.Bár jelenlegi tudásomal csak erősitőként tudnám max megépiteni.
De tulajdonképen igazábol arra lenne a legnagyobb szükségem.
Ugy hogy lehet az lessz.
(#) Zadam009 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!

A darlington tranzisztort ugyan úgy kell megmérni, hogy jó-e multiméter dióda állásával mint a sima tranyókat???
Köszi a segítséget!
(#) pjg válasza Zadam009 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

(#) Zadam009 válasza pjg hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

értem, köszi a gyors választ!
(#) gyulapapa hozzászólása Máj 30, 2013 /

Kérem segitsen valaki.Egy LG dvd lejátszó tápjánál eldurrnt egy alkatrész (szerintem egy fet.A jelzés rajtHO 165 és BS308.Sehol nemtudom beazonositani ill hol lehet beszerezni.előre is köszi.
(#) oleg53 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!

Szeretném helyettesíteni egy hűtőszekrény termosztátját valami egyszerű elektronikával. A gond ott van, hogy kell hozzá egy 230V-ot kapcsoló relé, amit én két N-csatornás FET-tel oldanék meg. (A két source összekötve, a két drain a "relé" két pólusa, a két gate egyszerre vezérelve.)
1. Kérdés: kell az S és D közé külső dióda, amin az ellenirányú áram folyik majd, vagy bármelyik FET vezet nyitott állapotban ellenirányban annyira, hogy ez ne legyen szükséges? Tudom, hogy van parazita dióda is a FET-ben, de azt nem terhelném. Ha kell külső dióda, akkor az legyen Schottky?

2. kérdés: A hűtő motorjának induktív visszarúgása mennyire lehet leblokkolva gyárilag? Mert ugye a termosztát érintkezőinek sem tenne jót, ha kikapcsoláskor szikrázna, de nem tudom, hogy ehhez hány voltra szorítják vissza a csúcsfeszültséget. 900V-os FET-eket használnék, de mi van, ha üzemszerűen meghalnak?

3. kérdés: A FET-ek 9 A-t bírnak, impulzusszerűen 36 A-t. Elég lesz ez az indulóáramhoz?

Tudom, hogy ezt máshogy is meg lehetne oldani, de a rendelkezésre álló alkatrészeken kívül nem használnék fel mást.

Köszi!
(#) kadarist válasza oleg53 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia!
A MOSFET egyenáramra való, váltakozóáramra (230V~) használj triakot.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
(#) Csongi_ hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!
Ma egesz nap rosz ido volt dorgott, villamlott.
Eszembe jutott amikor kicsi voltam, hogy a szulok ugy tanitottak, hogy kapcsoljam ki a szamitogepet, TV-t es ha lehet huzzam is ki a konektorbol, mert belecsaphat a villam, es tonkretesz mindent. Ez mennyire igaz?? Azt tudom, hogy villam eseten a biztositek nem vedi meg az elektromos berendezeseket. Ha rossz temaba irtam szoljatok
(#) Medve válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia, nagyon igaz, és jól tudod! (én a wifi antennát is kihúzom..)
(#) zoltan0801 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
1. Egy reklámfelirat tápellátását oldanám meg, (mivel a megrendelő minnél olcsóbban szeretné megoldani) felmerült az ötlet, hogy nem használt adaptereket szednék szét, és azokkal táplálnám az áramköröket. 2 darab kellene, az egyik a felirathoz, a másik pedig a kerethez, és annak az elektronikájához. A kérdés, ha fémházba teszem bele a kibontott tápokat, akkor mire kell figyelnem érintésvédelmi szempontból?
2. A keret feladata, hogy körbe-körbe léptessen 12 db LED-et. Arra gondoltam, hogy két 4017-es IC-vel oldanám meg, egymás után fűzve. Ez járható út, vagy esetleg valaki tud ennél egyszerűbb módszert is?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) gkari válasza zoltan0801 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Az érintésvédelem: a készülék doboza csatlakozzon a védővezetőhöz!
(#) blackdog válasza zoltan0801 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Miért nem használsz két megfelelő teljesítményű adaptert? Vagy csak egyet?
Ez mitől olcsóbb mint tápot építeni? Igaz gyorsabb.
12db LEd-re válogass a számlálók között. 4017, 4020, 4040 stb. a logika megoldható diódákból is. Persze ekkor megint drága lesz mert gondolkodni kell. Kellene...
[off] Megrendelésre akarsz dolgozni=pénzt kapsz érte. Viszont itt ingyen kérsz megoldást ráadásul elég kevés infó alapján
(#) bbalazs_ válasza zoltan0801 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Miert kell szetszedni a hasznalt adaptert?
Szerintem 12db ledet akarmilyen ocska telefontolto-adapter meghajt.
(#) zoltan0801 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Köszönöm a válaszokat.
Mivel neki jövőhét péntekre kell, és minál olcsóbban, ezért nem akartam tápot építeni. És igen ez így gyorsabb, és olcsóbb, mivel rengeteg van itthon elfekvőben, amit soha nem fogok már használni, és legalább így nem kell kidobni. Igen a 12 LED-et meghajt egy telefon toltő is, viszont a feliratban is van még jópár, pontosan nem számoltam még meg. Ezért is írtam kettőt, aztán lehet, hogy elég lesz egy is. Diódákból nem szeretném megoldani, és nem azért mert fájna gondolkodni egy kicsit, csak ha már vannak számlálók, miért ne használjam őket?
Pénzt nem kapok érte, mivel a munkatársam kért meg rá, hogy csináljam meg neki, ezért csak az alkatrészköltséget kérem érte.
(#) blackdog válasza zoltan0801 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Egyszerűen és gyorsan elérhető megoldás a 2db 4017. Bináris számlálónál kell logikázni pl. diódával. Vagy logikai IC.
Ha nem tudod a pontos áram igényt hogyan akarsz adaptert választani?
Amúgy ennyi idő alatt (19:02 óta) kész lennél egy trafós táppal ami legalább 1,5A áramot biztosít. Neked meg jövő hétre kell. Nos te tudod
(#) zoltan0801 válasza blackdog hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Köszönöm a választ, megértettem, kicsit lassan estek le a dolgok, a számlálóval kapcsolatban. Én is trafóval akartam megcsinálni, csak sajnos nagyon hó vége van, és mindenképpen kell neki péntekre, de nincs kizárva, hogy később átalakításra kerül. Az áramfelvételt kiszámolom, csak szerettem volna tisztban lenni, hogy életvédelmi szempontból megoldható-e.
(#) vladcepes hozzászólása Máj 30, 2013 /

Sziasztok! A kérdésem a következő. Az smd IC-t jól tartom hogy ugyan úgy forrasszam be mint a simát.,mert csak a felirat miatt gondolom hogy így a jó.Köszönöm a választ. Üdv.

2.jpg

(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Az SMD IC-n az egyes láb oldalához tartozó él kicsit le van csapva, innen lehet beazonosítani a számozási irányt.
(#) fox11 hozzászólása Máj 30, 2013 /

Üdv!

Azt szeretném megtudni,hogy mi a különbség-az anyagán kívül- a metál film,és a szén ellenállásnak? Ránézésre van köztük szembetűnő különbség? Az itthon lévőkről nem tudom,hogy melyik típúshoz tartoznak.Egy 3V-ról működő alkonykapcsolót építek,és nem tudom,hogy milyet rendeljek a webáruházból.Azzal sem vagyok tisztában,hogy hány wattosnak kell lennie. A panelra 3 féle méretűt kell szerelnem: 220 Kilo ohm, 68 kilós,és 10 ohmos. Gyakorlatilag egy db. nagy fényerejű ledet üzemeltet. Előre is köszönöm a választ!!

P1070548.JPG

(#) oleg53 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Köszi, de MOSFET-ek egyáltalán nem is használhatóak erre? Ellentétes irányban csak egy dióda nyitófeszültsége esne rajtuk.
Mondjuk a triak legalább nullátmenetnél kapcsol ki, így ha jól sejtem, nem eredményez nagy induktív visszarúgást, azaz nem kell védeni.
Triakot illik egyébként konstans gate-feszültséggel nyitva tartani?

(Amúgy nálam is hónap vége van, a helyi elektronika boltban pedig irracionális ára van a legolcsóbb triakoknak is.)
Következő: »»   2007 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem