Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2042 / 4000
(#) prebuds hozzászólása Júl 4, 2013 /

Üdv!

Mi a glow-plug (vagy glo plug) magyar megfelelője, hogy és hol keressem? https://en.wikipedia.org/wiki/Glowplug
Áram hatására felmelegszik és be képes gyújtani gyúlékony dolgokat...

1,5 voltos kéne lehetőleg...
(#) zolika60 válasza prebuds hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Izzító gyertya. Autósboltban keresd. Csak régi autóban traktorban volt 2,4V-os a nagy többsége 12V-os.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) prebuds válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Nagyon köszönöm, találtam is! 1,5 voltosat repülőgép modellezésben használnak. Itt van többféle: http://www.modellhungaria.hu/izzitogyertya-p-4173.html
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Hello!
Lehet hogy félreérthető voltam, de nem arra gondoltam hogy az általam talált kapcsolás rossz. Csak arra voltam kíváncsi egy hozzáértötöl, hogy mennyire megbizható. Gondolok itt arra hogy nem fog 1-2V-s eltéréssel jelezni alacsony feszültségnél. Köszönöm az eddigi segitségedet és az újabb kapcsolást. üdv!
(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Az a követelmény nem a megbízhatósághoz tartozik, hanem a pontossághoz.
(#) gordonfreemN hozzászólása Júl 4, 2013 /

Sziasztok!

Valaki kisegítene egy kis elmélettel?
Ha van egy trafóm, aminek a szekundere mondjuk AC 20V 2A terhelve, akkor ha ezt egyenirányítom, pufferelem akkor ~28V 2A kapok terhelhetőségnek, igaz?
A kérdés az, hogy a teljesítményem mégis állandó, akkor mi hiányzik a képletből?
(#) dudzsi válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Ebben igazad van. Rosszul fogalmaztam.
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Az igaz, hogy a terhelhetősége nem (nagyon) változik, de a ~28 V az csak terheletlenül igaz. Ha az egyenirányított feszültséget leterheled a 2 A -rel, akkor puffer ide vagy oda, a feszültség 20 V -ra fog esni, vagy inkább még kisebbre, a veszteségek miatt. A puffereknek sem lesz ideje feltöltődni.
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 4, 2013 / 1

Hello! "nem fog 1-2V-s eltéréssel jelezni alacsony feszültségnél"
Ez alatt, igazából nem tudom mire gondolsz. De a kapcsolás amit "hoztál", nem mondható túl megalapozottnak. Ugyan is a tranyó nyitása függ a Led nyitófeszültségétől, a bázis-emitter küszöbfeszültségétől, a zéner könyökpont alatti áramától, tranyó áramerősítési tényezőjétől, és a poti állásától. De hogy a bázis a "levegőben lóg", az semmi képen nem mondható túl jónak.
- Egy zéner nem egészen úgy működik, hogy a letörési könyökfeszültsége alatt nem vezet. A zárófeszültség nulláról történő növekedésekor, a záróirányú áram egy adott meredekséggel nő, majd a letörési pont körül (zénerfeszültség) hirtelen el kezd nőni az áram, és ezután, már rohamos növekedésnek indul. Épp ezért a könyökfeszültséget általában 5mA körül adják meg. Ez valahol a könyökpont utáni érték, a meredek szakasz eleje. Hőfokfüggés lehet pozitív, vagy negatív, de adott tartományban lehet egész kiegyenlített. Ez nyitófeszültség és típus függő is. Általában a 6V körüliek a legjobbak. Ezért szoktuk alkalmazni a 6,2V-os típust és a kis-áramúakat referencia gyanánt. Mert a nagy-áramú 1,3W-os típusoknál, a könyökfeszültség alatt is már jelentős áram van, és a könyök is "nagyobb ívű". Vagy is nehezebben található egy határozott pont ami jellemezné a letörési feszültségét. Ezért szokták áramgenerátorral táplálni, hogy legalább a működtetőáram változása ne befolyásolja a zéner feszültséget nagymértékben.
Referenciaként GAP diódát (áramköröket) alkalmaznak, melynek pontossága és hőfokstabilitása sokkal jobb. A TL-ben is ilyen alapáramkör van.
Egyszóval a kapcsolásodnál, a zéner és a GND közé egy ellenállást kellene minimum tenni, ami a Led könyökfeszültsége és a tranyó bázisfeszültségének összegén, kb. 5mA áramot fogyasztana. Ez csökkentené, a kapcsolási feszültség "esetlegességét".

De mutatok egy másik kapcsolást is a TL431-el, ahol a váltás hirtelen megy végbe, mert előző inkább "átúszik". Hogy melyik tetszik neked, azt döntsd el Te. Minden esetre ezeknél a kapcsolásoknál, a feszültség figyelő osztót, nem kapcsolja a "PWM átalakító tranyója" ami pontosság növekedéssel jár. A TL Gate osztó árama nem jelentős, az aksi azt elviseli hosszú távon is. Így a tranyó a PWM felől, csak a Led-eket kapcsolja. A Ledáram it tkissé több, mert ha világít a Led, ha nem, az áram folyik. De ez a motoráram mellett elhanyagolható. üdv!
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia! Eltekintünk a diódák nyitófeszültségétől, a trafó belső ellenállásától és a semmiből energiát termelő elképzelésektől, akkor az a helyzet áll elő, hogy miközben a 28VDC-t 2A-rel terheled a szekunder körben 2,8A lesz az áram effektív értéke. Ez azért nem szokott feltűnni, mert egy trafónak 40% rövid-idejű túlterhelés meg se kottyan.
(#) Savanya977 hozzászólása Júl 4, 2013 /

Szevasztok. Valaki be tudná azonosítani ezt az alkatrészt? Mi ez és mivel tudom helyettesíteni. A felirat 5.1 V4

IMG105.jpg

(#) pjg válasza Savanya977 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

A minap már kaptál választ erre a kérdésre. Valószínűleg 5,1V-os kisteljesítményű Zeener.
(#) kadarist válasza Savanya977 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!
Úgy látom, ez egy NDK gyártmányú dióda, talán Zener.
(#) gordonfreemN válasza reloop hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Namostaztán
Valami olyasmiről lehet szó, hogy a puffer és az egyenirányítás miatt a csúcsfeszültséget effektívként látjuk és jelen is van, de amikor ezt beterheljük, akkor az aktuális feszültségértékkel és terhelőellenállással a csúcsáramot létre hozzuk egy pillanatra?
(#) BEMcorp hozzászólása Júl 5, 2013 /

Üdv!

A Topi cikkjében lévő mély-szűrő áramkörbe lineáris vagy logaritmikus potmétereket illik tenni?
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Rendben, köszönöm. Volt egy ilyen sejtésem, de ugye, hangerőszabályzásra meg logaritmikusat illik tenni, úgyhogy sikeresen elbizonytalanítottam magam...
(#) Lanemir hozzászólása Júl 5, 2013 /

Helló!

Van egy motorom, amit egy 4,8 V-os akkumulátor hajtott eredetileg. Az áramkörbe beszereltem egy tranzisztort, és azóta a motor nem jár. Az áramkör biztosan jó, LED-et működtetni is tudok vele. Eshet ekkorát a feszültség a tranzisztoron, hogy a motor meg se moccan, de még csak nem is búg?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) bbalazs_ válasza Lanemir hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Nem eshet. Kiveve, ha a tranyo nincs kinyitva, ami valoszinu. A tranyon at kell folynia valamekkora aramnak, ezt a bazisellenallas korlatozza. Ha ez tul kicsi (az aram), akkor a motorod nem moccan.
Vagy ezt csokkented vagy - amit inkabb javasolnek - hasznalj FETet helyette.
(#) Lanemir válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

FET most nincs a közelemben sajnos. A bázisra 5V megy 1KOhm-os ellenállással. (NPN tranzisztorról beszélünk, 100mA/45V, ha ez számít.) Nincs esély a megmozdítására sehogy sem? Ha esetleg 9V-ot kapcsolok a 4,8V helyett? Az 5V földelése össze van kötve a 4,8V földelésével.
Ezek az információk valamit segítettek a segítségadásban, vagy semmit sem?
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Hello!
Nagyon köszönöm a segitségedet és a technikai informáciokat és az újabb kapcsolást.Valoszinüleg az átmenetest fogom megépiteni.
Üdv!
(#) Csongi_ hozzászólása Júl 5, 2013 /

Sziasztok!!
Azt szeretnem kerdezni, hogy itt Hobbielektron hogyan tudom visszakeresni a hozzaszolasaimat?
Vissza lehet keresni egyaltalan?
(#) Lanemir válasza pjg hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Régi játék távirányítós autó motorja, kis műanyag házban van az egész. De mondom, hogy a LED-et még mindig működteti a sokadik próba után is. A motorokat egy 40 mA-es áramforrás is meghajtotta, tehát szerintem nem lehet nagy baja.
(#) pjg válasza Lanemir hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Próbáld meg a bázisellenállást csökkenteni.

Körülbelül hány Ohm-ra? 500? 200? Mármint ugye az 1 KOhm-ról.
(#) reloop válasza Csongi_ hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Szia! Keresendő kifejezés: user:Csongi_
Keresés módja: Hozzászólás keresés

Mi a tranzisztor típusa?

BC 547 C HEstoreból rendeltem még egy adag másik alkatrésszel. Most kipróbáltam, és 0 Ohm bázisellenállással már hajtja a motort. Ez 0 Ohm 5 V-ot jelent.

Egyébként egy Arduino Mega 2560 Rev.3 -al akarom vezérelni, nem tudom, számít-e.

Az sok neki. Kell ellenállás!
Mázlid van. 6V EB fesz-nél elhalálozik. 1-2V-nál nem kell több. Tegyél 100 Ohmot.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) zolika60 válasza Csongi_ hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Következő: »»   2042 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem