Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Mi a glow-plug (vagy glo plug) magyar megfelelője, hogy és hol keressem? https://en.wikipedia.org/wiki/Glowplug Áram hatására felmelegszik és be képes gyújtani gyúlékony dolgokat... 1,5 voltos kéne lehetőleg...
Izzító gyertya. Autósboltban keresd. Csak régi autóban traktorban volt 2,4V-os a nagy többsége 12V-os.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Nagyon köszönöm, találtam is! 1,5 voltosat repülőgép modellezésben használnak. Itt van többféle: http://www.modellhungaria.hu/izzitogyertya-p-4173.html
Hello!
Lehet hogy félreérthető voltam, de nem arra gondoltam hogy az általam talált kapcsolás rossz. Csak arra voltam kíváncsi egy hozzáértötöl, hogy mennyire megbizható. Gondolok itt arra hogy nem fog 1-2V-s eltéréssel jelezni alacsony feszültségnél. Köszönöm az eddigi segitségedet és az újabb kapcsolást. üdv!
Az a követelmény nem a megbízhatósághoz tartozik, hanem a pontossághoz.
Sziasztok!
Valaki kisegítene egy kis elmélettel? Ha van egy trafóm, aminek a szekundere mondjuk AC 20V 2A terhelve, akkor ha ezt egyenirányítom, pufferelem akkor ~28V 2A kapok terhelhetőségnek, igaz? A kérdés az, hogy a teljesítményem mégis állandó, akkor mi hiányzik a képletből?
Ebben igazad van. Rosszul fogalmaztam.
Az igaz, hogy a terhelhetősége nem (nagyon) változik, de a ~28 V az csak terheletlenül igaz. Ha az egyenirányított feszültséget leterheled a 2 A -rel, akkor puffer ide vagy oda, a feszültség 20 V -ra fog esni, vagy inkább még kisebbre, a veszteségek miatt. A puffereknek sem lesz ideje feltöltődni.
Hello! "nem fog 1-2V-s eltéréssel jelezni alacsony feszültségnél"
Ez alatt, igazából nem tudom mire gondolsz. De a kapcsolás amit "hoztál", nem mondható túl megalapozottnak. Ugyan is a tranyó nyitása függ a Led nyitófeszültségétől, a bázis-emitter küszöbfeszültségétől, a zéner könyökpont alatti áramától, tranyó áramerősítési tényezőjétől, és a poti állásától. De hogy a bázis a "levegőben lóg", az semmi képen nem mondható túl jónak. - Egy zéner nem egészen úgy működik, hogy a letörési könyökfeszültsége alatt nem vezet. A zárófeszültség nulláról történő növekedésekor, a záróirányú áram egy adott meredekséggel nő, majd a letörési pont körül (zénerfeszültség) hirtelen el kezd nőni az áram, és ezután, már rohamos növekedésnek indul. Épp ezért a könyökfeszültséget általában 5mA körül adják meg. Ez valahol a könyökpont utáni érték, a meredek szakasz eleje. Hőfokfüggés lehet pozitív, vagy negatív, de adott tartományban lehet egész kiegyenlített. Ez nyitófeszültség és típus függő is. Általában a 6V körüliek a legjobbak. Ezért szoktuk alkalmazni a 6,2V-os típust és a kis-áramúakat referencia gyanánt. Mert a nagy-áramú 1,3W-os típusoknál, a könyökfeszültség alatt is már jelentős áram van, és a könyök is "nagyobb ívű". Vagy is nehezebben található egy határozott pont ami jellemezné a letörési feszültségét. Ezért szokták áramgenerátorral táplálni, hogy legalább a működtetőáram változása ne befolyásolja a zéner feszültséget nagymértékben. Referenciaként GAP diódát (áramköröket) alkalmaznak, melynek pontossága és hőfokstabilitása sokkal jobb. A TL-ben is ilyen alapáramkör van. Egyszóval a kapcsolásodnál, a zéner és a GND közé egy ellenállást kellene minimum tenni, ami a Led könyökfeszültsége és a tranyó bázisfeszültségének összegén, kb. 5mA áramot fogyasztana. Ez csökkentené, a kapcsolási feszültség "esetlegességét". De mutatok egy másik kapcsolást is a TL431-el, ahol a váltás hirtelen megy végbe, mert előző inkább "átúszik". Hogy melyik tetszik neked, azt döntsd el Te. Minden esetre ezeknél a kapcsolásoknál, a feszültség figyelő osztót, nem kapcsolja a "PWM átalakító tranyója" ami pontosság növekedéssel jár. A TL Gate osztó árama nem jelentős, az aksi azt elviseli hosszú távon is. Így a tranyó a PWM felől, csak a Led-eket kapcsolja. A Ledáram it tkissé több, mert ha világít a Led, ha nem, az áram folyik. De ez a motoráram mellett elhanyagolható. üdv!
Szia! Eltekintünk a diódák nyitófeszültségétől, a trafó belső ellenállásától és a semmiből energiát termelő elképzelésektől, akkor az a helyzet áll elő, hogy miközben a 28VDC-t 2A-rel terheled a szekunder körben 2,8A lesz az áram effektív értéke. Ez azért nem szokott feltűnni, mert egy trafónak 40% rövid-idejű túlterhelés meg se kottyan.
Szevasztok. Valaki be tudná azonosítani ezt az alkatrészt? Mi ez és mivel tudom helyettesíteni. A felirat 5.1 V4
A minap már kaptál választ erre a kérdésre. Valószínűleg 5,1V-os kisteljesítményű Zeener.
Szia!
Úgy látom, ez egy NDK gyártmányú dióda, talán Zener.
Namostaztán
Valami olyasmiről lehet szó, hogy a puffer és az egyenirányítás miatt a csúcsfeszültséget effektívként látjuk és jelen is van, de amikor ezt beterheljük, akkor az aktuális feszültségértékkel és terhelőellenállással a csúcsáramot létre hozzuk egy pillanatra?
Üdv!
A Topi cikkjében lévő mély-szűrő áramkörbe lineáris vagy logaritmikus potmétereket illik tenni?
Rendben, köszönöm. Volt egy ilyen sejtésem, de ugye, hangerőszabályzásra meg logaritmikusat illik tenni, úgyhogy sikeresen elbizonytalanítottam magam...
Helló!
Van egy motorom, amit egy 4,8 V-os akkumulátor hajtott eredetileg. Az áramkörbe beszereltem egy tranzisztort, és azóta a motor nem jár. Az áramkör biztosan jó, LED-et működtetni is tudok vele. Eshet ekkorát a feszültség a tranzisztoron, hogy a motor meg se moccan, de még csak nem is búg? A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
Nem eshet. Kiveve, ha a tranyo nincs kinyitva, ami valoszinu. A tranyon at kell folynia valamekkora aramnak, ezt a bazisellenallas korlatozza. Ha ez tul kicsi (az aram), akkor a motorod nem moccan.
Vagy ezt csokkented vagy - amit inkabb javasolnek - hasznalj FETet helyette.
FET most nincs a közelemben sajnos. A bázisra 5V megy 1KOhm-os ellenállással. (NPN tranzisztorról beszélünk, 100mA/45V, ha ez számít.) Nincs esély a megmozdítására sehogy sem? Ha esetleg 9V-ot kapcsolok a 4,8V helyett? Az 5V földelése össze van kötve a 4,8V földelésével.
Ezek az információk valamit segítettek a segítségadásban, vagy semmit sem?
Hello!
Nagyon köszönöm a segitségedet és a technikai informáciokat és az újabb kapcsolást.Valoszinüleg az átmenetest fogom megépiteni. Üdv!
Sziasztok!!
Azt szeretnem kerdezni, hogy itt Hobbielektron hogyan tudom visszakeresni a hozzaszolasaimat? Vissza lehet keresni egyaltalan?
Régi játék távirányítós autó motorja, kis műanyag házban van az egész. De mondom, hogy a LED-et még mindig működteti a sokadik próba után is. A motorokat egy 40 mA-es áramforrás is meghajtotta, tehát szerintem nem lehet nagy baja.
Próbáld meg a bázisellenállást csökkenteni.
Körülbelül hány Ohm-ra? 500? 200? Mármint ugye az 1 KOhm-ról.
Szia! Keresendő kifejezés: user:Csongi_
Keresés módja: Hozzászólás keresés
BC 547 C HEstoreból rendeltem még egy adag másik alkatrésszel. Most kipróbáltam, és 0 Ohm bázisellenállással már hajtja a motort. Ez 0 Ohm 5 V-ot jelent.
Egyébként egy Arduino Mega 2560 Rev.3 -al akarom vezérelni, nem tudom, számít-e.
Az sok neki. Kell ellenállás!
Mázlid van. 6V EB fesz-nél elhalálozik. 1-2V-nál nem kell több. Tegyél 100 Ohmot. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |