Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Mert az adatlapi ajánlás nem szentírás, ráadásul ahány gyártó, annyiféle ajánlás. A 470µF-os és a 100µF-os kondenzátor simításra való, a 100nF-os példányok pedig gerjedésgátlásra, amelyeknek az értéke nem kritikus. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
Szia
A dióda a fordított polaritás ellen véd.A resethez pedig a pergésmentesítés miatt vannak a kondik.
A diódák védelem, a µF-osok pufferek, nF-ok nagyfrekis zavarszűrők. A resetnél pergésmentesítés (is).Na, ezt jól elmondtuk.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
De a 100 mikrós miért nem viselkedik egyben gerjedésgátlóként is? És miért van szükség simításra? A 7805 nem egyenletes 5V-ot ad?
A 100nF-os kondenzátort érdemes kis induktivitásúra választani éppen a gerjedés (oszcilláció) megelőzése miatt. Erre a célra a kerámia dielektrikumú típusok nagyon megfelelőek. A stabilizátor reakcióideje is véges, ezért növeli a stabilitást és a lengések elleni védelmet egy nagyobb kapacitású elkó (100uF).
Nagyfrekvenciás szempontból nem. Egyébként a kimeneten a nagyértékű kondi nem sokat ér, (az áramkörnek amúgy is kicsi a kimeneti impedanciája egyenáramon és alacsony frekvencián, azonban a bemeneti feszültség megszűnésekor a kimeneti kondenzátorban tárolt energia fordított tápot ad az áteresztő tranzisztorra, és tönkreteheti azt. Ilyenkor védő diódát kell alkalmazni az in - out között.
És miért nem elég csak a kapcsoló bal oldalára a kondi, miért kell a jobb oldalra?
Bocsi mindenkitől a sok kérdésért, de autodidakta módon tanultam csak elektronikát és szeretném ezeket a praktikus, gyakorlatias dolgokat is megérteni, hogy mit miért tesznek be.
A két kondenzátor kiegészíti egymást:
- Az elektrolitkondenzátor nagy kapacitású, de viszonylag nagy a soros ellenállása. - A kerámiakondenzátor viszonylag kis értékű, de a soros ellenállása is kicsi.
Köszönöm mindenkinek a választ, mostmár összeállt a fejemben a kép
Még akkor ezt a reset gombos-kondis dolgot el tudná valaki magyarázni?
Én úgy látom, hogy a reset-kapcsoló jobb oldali kivezetése testre kapcsolódik és nem kondenzátorra.
De a kondenzátor egyik kivezetése is a testen van. Miért van ott az a kondenzátor?
A mikrovezérlő tápfeszültségét (5V) hidegíti (nagyfrekvenciásan zárja rövidre) közvetlenül az IC lábai mellett.
Esetleg mond az valamit, az van ráírva hogy GZ6K ,én keresgéltem de nem találtam erről semmilyen leírást.
Ha arra a kondenzátorra gondolsz, ami a 10 kOhm -os ellenállással sorosan van kötve. Az azért van ott, hogy a reset folyamat biztosan megtörténjen , ha az áramkört tápfeszültség alá helyezed.
Igen ez egy MCP1402-es. Az adalap 12. oldalán megtalálod a kódszám jelentését.
Reset áramkörhöz még -előbbiek mellett- azért is kell a 100nF kondi, hogy bekapcsolás után kis ideig reset állapot maradjon, amíg "feláll" a tápfeszültség, és a többi elektronika. Tehát bekapcsolás utáni pillanatban a reset bemenet negatív, mert a 100nF mindkét pontja azonos. Egyik pontja testre kötött, így másik is test potenciálú. Elkezd töltődni a 10k ellenálláson keresztül, azaz nő a feszültség a reset bemeneten. Egy küszöbszint elérésekor, elhagyásakor magas szintű lesz a reset bemenet, ekkor megszűnik a reset állapot, elindul a proci működni. Egyszerűbben: késlelteti a proci indulását addig, amikor minden más már kész van bekapcsolás után.
Köszönöm az alapos értelmezést, nagyon sokat segített! Nem elsősorban a fémkereső maga ami miatt megszeretném csinálni, inkább a tanulás és a kísérletezés, és csak azért választottam ezt, mert ez érdekes és könnyebb úgy tanulni ha valami érdekel. Végül is az alap kapcsolás is működik, rezgő motorral is Így a magyarázat után teljesen más fényben látom a kapcsolást, megpróbálok kísérletezni az érzékenységével, és a hatótávolságával. Még lesz biztos pár kérdésem
Okés, köszönöm! Így most már látom én is.
Szia!
Köszi! Bár a szegény napelem tudna úgy 200mA-t is, ennek ellenére szerintem is már alapjaiban problémás volt. Nemsokára kipróbálom, de nem a Q2 emittere és a táp közé akartad írni a hiányzó ellenállást? A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
Nem, a rajzon a Q2 -nek nincs munkaellenállása, csak a Q1 bázis emitter diódája.
A Q2 kollektora, és a + ág közé kell az 1 k ellenállás, ahogy eSDi írta.
Sziasztok!
Valaki el tudja nekem magyarázni, hogy az itt található astabil multivibrátornál mitől jön létre a billenés?
Jó reggelt mindenkinek.Van egy trafóm ami 24 volt és 2VA.Amiből szeretnék stabil 24 volt 1200mA egyenáramot csinálni.Szóval egy jó stabilizátor bekötést szeretnék kérni.Aki tud légyszi segítsen.
Köszi!
Szia!
Nem fog menni, mert kicsi a teljesítmény.
Na ettől féltem.Szóval mindenképp másik trafó kéne.Pc tápban nem találnék nekem megfelelő trafót?
Szia!
A PC tápokban nincs hálózati trafó, az másképpen van megoldva. Mindenképp egy màsik trafó fog kelleni.
De ha van egy pc tápod akkor a kék a -12 sárga a +12.
Ergó ott a 24V. Hogy mennyire terhelhetö azt nem tudom de szerintem a 1,2A-t simán viszi. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
Egy akkus fúró csavarozórol lenne szó? Ha igen a forrasztási oldalról egy képet kérnék.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
Sziasztok! EZT a kerékpár lámpát építettem meg. Külön-kölön nagyszerűen működik, ám nekem csak 1 relém van, így gondoltam erre kötöm mind a két áramkört. Azonban ekkor csak a piros színű LEDek villognak. Segítséget szeretnék kérni, hogy érhetném el, hogy a fehér és piros LEDek egyidejűleg villogjanak.
Köszönöm előre is! Üdv: Aang A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
Szia!
Kicsi a feszültség a kék LED-ek működtetéséhez. Tekerj jobban! |
Bejelentkezés
Hirdetés |