Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2293 / 3998
(#) kadarist válasza holex hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szia!
Mert az adatlapi ajánlás nem szentírás, ráadásul ahány gyártó, annyiféle ajánlás. A 470µF-os és a 100µF-os kondenzátor simításra való, a 100nF-os példányok pedig gerjedésgátlásra, amelyeknek az értéke nem kritikus.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) Csupasz válasza holex hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szia
A dióda a fordított polaritás ellen véd.A resethez pedig a pergésmentesítés miatt vannak a kondik.
(#) granpa válasza holex hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

A diódák védelem, a µF-osok pufferek, nF-ok nagyfrekis zavarszűrők. A resetnél pergésmentesítés (is).Na, ezt jól elmondtuk.
(#) holex válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

De a 100 mikrós miért nem viselkedik egyben gerjedésgátlóként is? És miért van szükség simításra? A 7805 nem egyenletes 5V-ot ad?

A 100nF-os kondenzátort érdemes kis induktivitásúra választani éppen a gerjedés (oszcilláció) megelőzése miatt. Erre a célra a kerámia dielektrikumú típusok nagyon megfelelőek. A stabilizátor reakcióideje is véges, ezért növeli a stabilitást és a lengések elleni védelmet egy nagyobb kapacitású elkó (100uF).
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Nagyfrekvenciás szempontból nem. Egyébként a kimeneten a nagyértékű kondi nem sokat ér, (az áramkörnek amúgy is kicsi a kimeneti impedanciája egyenáramon és alacsony frekvencián, azonban a bemeneti feszültség megszűnésekor a kimeneti kondenzátorban tárolt energia fordított tápot ad az áteresztő tranzisztorra, és tönkreteheti azt. Ilyenkor védő diódát kell alkalmazni az in - out között.
(#) holex válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

És miért nem elég csak a kapcsoló bal oldalára a kondi, miért kell a jobb oldalra?
Bocsi mindenkitől a sok kérdésért, de autodidakta módon tanultam csak elektronikát és szeretném ezeket a praktikus, gyakorlatias dolgokat is megérteni, hogy mit miért tesznek be.
(#) Zsora válasza holex hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

A két kondenzátor kiegészíti egymást:
- Az elektrolitkondenzátor nagy kapacitású, de viszonylag nagy a soros ellenállása.
- A kerámiakondenzátor viszonylag kis értékű, de a soros ellenállása is kicsi.
(#) holex hozzászólása Ápr 22, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a választ, mostmár összeállt a fejemben a kép
Még akkor ezt a reset gombos-kondis dolgot el tudná valaki magyarázni?
(#) granpa válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Kérhetném ezt még egyszer?

Én úgy látom, hogy a reset-kapcsoló jobb oldali kivezetése testre kapcsolódik és nem kondenzátorra.
(#) holex válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

De a kondenzátor egyik kivezetése is a testen van. Miért van ott az a kondenzátor?

A mikrovezérlő tápfeszültségét (5V) hidegíti (nagyfrekvenciásan zárja rövidre) közvetlenül az IC lábai mellett.
(#) vladcepes válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Esetleg mond az valamit, az van ráírva hogy GZ6K ,én keresgéltem de nem találtam erről semmilyen leírást.
(#) sany válasza holex hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Ha arra a kondenzátorra gondolsz, ami a 10 kOhm -os ellenállással sorosan van kötve. Az azért van ott, hogy a reset folyamat biztosan megtörténjen , ha az áramkört tápfeszültség alá helyezed.
(#) eSDi válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Igen ez egy MCP1402-es. Az adalap 12. oldalán megtalálod a kódszám jelentését.
(#) nagym6 válasza holex hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Reset áramkörhöz még -előbbiek mellett- azért is kell a 100nF kondi, hogy bekapcsolás után kis ideig reset állapot maradjon, amíg "feláll" a tápfeszültség, és a többi elektronika. Tehát bekapcsolás utáni pillanatban a reset bemenet negatív, mert a 100nF mindkét pontja azonos. Egyik pontja testre kötött, így másik is test potenciálú. Elkezd töltődni a 10k ellenálláson keresztül, azaz nő a feszültség a reset bemeneten. Egy küszöbszint elérésekor, elhagyásakor magas szintű lesz a reset bemenet, ekkor megszűnik a reset állapot, elindul a proci működni. Egyszerűbben: késlelteti a proci indulását addig, amikor minden más már kész van bekapcsolás után.
(#) idavid84 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Köszönöm az alapos értelmezést, nagyon sokat segített! Nem elsősorban a fémkereső maga ami miatt megszeretném csinálni, inkább a tanulás és a kísérletezés, és csak azért választottam ezt, mert ez érdekes és könnyebb úgy tanulni ha valami érdekel. Végül is az alap kapcsolás is működik, rezgő motorral is Így a magyarázat után teljesen más fényben látom a kapcsolást, megpróbálok kísérletezni az érzékenységével, és a hatótávolságával. Még lesz biztos pár kérdésem
(#) vladcepes válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Okés, köszönöm! Így most már látom én is.
(#) Wind-Storm válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szia!

Köszi! Bár a szegény napelem tudna úgy 200mA-t is, ennek ellenére szerintem is már alapjaiban problémás volt.
Nemsokára kipróbálom, de nem a Q2 emittere és a táp közé akartad írni a hiányzó ellenállást?
(#) pucuka válasza Wind-Storm hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Nem, a rajzon a Q2 -nek nincs munkaellenállása, csak a Q1 bázis emitter diódája.
A Q2 kollektora, és a + ág közé kell az 1 k ellenállás, ahogy eSDi írta.
(#) richt3r hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Sziasztok!

Valaki el tudja nekem magyarázni, hogy az itt található astabil multivibrátornál mitől jön létre a billenés?
(#) kereszke hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Jó reggelt mindenkinek.Van egy trafóm ami 24 volt és 2VA.Amiből szeretnék stabil 24 volt 1200mA egyenáramot csinálni.Szóval egy jó stabilizátor bekötést szeretnék kérni.Aki tud légyszi segítsen.
Köszi!
(#) kadarist válasza kereszke hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Szia!
Nem fog menni, mert kicsi a teljesítmény.
(#) kereszke válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Na ettől féltem.Szóval mindenképp másik trafó kéne.Pc tápban nem találnék nekem megfelelő trafót?
(#) mikrokapcsolo válasza kereszke hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Szia!
A PC tápokban nincs hálózati trafó, az másképpen van megoldva. Mindenképp egy màsik trafó fog kelleni.
(#) NyariG válasza kereszke hozzászólására (») Ápr 23, 2014 / 1

De ha van egy pc tápod akkor a kék a -12 sárga a +12.
Ergó ott a 24V. Hogy mennyire terhelhetö azt nem tudom de szerintem a 1,2A-t simán viszi.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
(#) mindenes válasza norbimester hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Egy akkus fúró csavarozórol lenne szó? Ha igen a forrasztási oldalról egy képet kérnék.
(#) Aang hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Sziasztok! EZT a kerékpár lámpát építettem meg. Külön-kölön nagyszerűen működik, ám nekem csak 1 relém van, így gondoltam erre kötöm mind a két áramkört. Azonban ekkor csak a piros színű LEDek villognak. Segítséget szeretnék kérni, hogy érhetném el, hogy a fehér és piros LEDek egyidejűleg villogjanak.
Köszönöm előre is!
Üdv: Aang
(#) kadarist válasza Aang hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Szia!
Kicsi a feszültség a kék LED-ek működtetéséhez. Tekerj jobban!
Következő: »»   2293 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem