Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2438 / 3980
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Elektronikával fogod tölteni, mert az akkumulátorvédő benne lesz az áramkörben!
(#) Raspun válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Ok kösz.
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Persze. Én is úgy szoktam, a fene se épít egy töltőt azért, hogy néha feltöltsön egy akksit. Csak légy óvatos, és körültekintő. Műszer legyen a körben a töltés alatt.
(#) ttindian hozzászólása Dec 6, 2014 /

Sziasztok.
Az infra lézer dióda , 4 méter távolságból is karosítja a szemet ? Nem fókuszált fényre gondoltam.Nagyitok nélkül .Egy DVD íróból származik.
(#) depi52 hozzászólása Dec 6, 2014 /

Üdv.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ON-ON vagy I/I jelzésű kapcsolóknak nincs olyan középső állása ahol nem kapcsol egyik kimenetre sem feszültséget, hanem mindig kapcsol az egyik kimenetre feszültséget.
(#) pucuka válasza depi52 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Van olyan is, ha erre gondoltál:
Bővebben: Link
Vagy ez, azt hiszem ez nem a visszaugrós:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) depi52 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

A másodiknál azt vettem észre hogy két stabil pozíciót ír a leírás és mégis on off on -nak van tutilálva, egy másiknak pedig on on és úgyszintén két stabil pozíciója van. Szerzek majd párat és majd akkor kiderül.
Egyébként ledsort szeretnék két helyről ki-be kapcsolni.
(#) glazbox hozzászólása Dec 6, 2014 /

Sziasztok!
Kis 2 milis matt sárga ledeket szeretnék a csempefugába ágyazni,
Nem tudom mekkora vezetéket vegyek hozzá (minél vékonyabb annál jobb) és hol vegyem meg.
Jó lenne ha kéteres lenne , így nem kellene annyit bíbelődni vele, de fontos, hogy vékony legyen és vezessen is.

Sima állapotjelző ledeket használnék így nem volna szükség nagy áramfelvételre, de körülbelül 50-100 darab lesz majd belőlük, párhuzamosan kötném le 4-5 főbb ágról.

Azt sem tudom igazán mivel hajtsam meg. De elsősorban a vezetéknél (milyet, hol) vagyok elakadva. Természetesen minél olcsóbb megoldásra volna szükségem.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) nedudgi válasza glazbox hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Ledet nem szabad párhuzamosan kötni, egy ellenállás kell sorba vele mindenképpen.
A legolcsóbb vezeték, ami szigetelt, az UTP kihámozva a külső csőből.
(#) lukacsp válasza glazbox hozzászólására (») Dec 6, 2014 /

Riasztó vezeték 2 x 0,22 mm2, az a legolcsóbb és okés megoldás! Ezt ha így mondod boltban, fogják tudni mi kell neked. A meghajtás: áramgenerátoros táp, kapható nagy kínálatban.
(#) glazbox hozzászólása Dec 7, 2014 /

Köszi, egyenlőre a riasztó vezeték vezet, de hol érdemes megvenni?
A ledeket akkor hogyan kössem? sorban is elképzelhető, de sokat kell majd kígyóznom a vezetékkel, hogy körbeérjen.
(#) lukacsp válasza glazbox hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Nézd meg a weben, hogy melyik webshop árulja legolcsóbban, én az Elektroprofitól szoktam venni, de csak mert ismerem őket, meg járok feléjük. Sorban is lehet őket kötni, vagy csoportonként sorban, nagyon sok féle variáció elképzelhető.
(#) glazbox hozzászólása Dec 7, 2014 /

A sorba kötéssel végül is vezetéket is spórolok. Még esetleg részletkérdés, hogy a a ledek lába lehet-e szabadon (védőszigetelés nélkül) a fugában. Sok víz nem fogja érni, esetleg a korrózió?
(#) lukacsp válasza glazbox hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Lehet szabadon is szerintem!
(#) nedudgi válasza lukacsp hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Áramgenerátoros táp nem biztonságos megoldás párhuzamosan kötött alkatrészekre, ha (mint jelen esetben korrózió miatt) megszakad néhány ág, a kieső áramot lenyomja az épen maradt maradék torkán - fokozatosan elpusztítja őket, mert egyre nagyobb áram jut egy-egy ágra...
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
(#) lukacsp válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Igen, ez egy tény.
(#) nedudgi válasza glazbox hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Ha fürdőszoba/konyha a célterület, akkor a csempén le fog csapódni pára, kezdődik a korrózió. Minimum valamilyen lakkfesték nem árt. Túl sokat nem kell kígyóztatni a vezetéket, ha alul és felül viszel el egy-egy fő eret, a táppal és a földdel, ezek közé kötöd a sorbakötött LEDeket. Galvanikusan leválasztó transzformátort használj egy feszültségstabilizátorral.
(#) kendre256 válasza glazbox hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Nagyon komoly szigetelést rakj rá!
Tekintsd úgy mintha kültéren lenne és áztatná az eső. A fugázáson nem megy át a víz a fal felé, de azért valamennyire beleszivárog, mert kicsit porózus. Ha meg nedvesség éri a vezetékezést, szét fog rohadni pár év alatt.
Arról nem is beszélve, hogy milyen a fugázó, mit csinál évek alatt a rá kerülő víz? Nekem a Cimsec fugázót ki kell szednem azokon a helyeken, ahol víz érte, mert zsugorodott, repedezett. Ahol nem érte annyi víz (pl. a zuhanyfülke felső részén), ott semmi baja nincs. Ez kb. 5-7 év alatt lett ilyen.
Szerintem azt a fugát, amiben a led lesz, a csempéhez vagy a fugázóhoz illő színű szilikon fugázóval kellene kitölteni.
Szerk: Az is kérdés még, hogy a fugázó milyen kémiai összetételű. Mész, cement, egyéb vegyi anyagok a nedvességgel együtt nagy pusztítást tudnak végezni az eleve különböző fémek találkozásánál (forrasztásoknál).
(#) eSDi válasza minicooper hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Üdv!

Vezérlő nélkül ne tölts Li-ion/polymer akkut, mert tönkreteszed! Ezeket úgy kell tölteni, hogy 1-1.5A-el addig töltöd, míg el nem éri a maximálisan megengedett feszültséget (4.1V, 4.2V, 4.35V akkutól függ és rá van írva), majd ezt nagyon pontosan tartva még addig kell tölteni, amíg le nem csökken a töltőáram 100mA környékére. Ekkor van teljesen feltöltve az akku.
Ha túl nagy feszültséggel töltöd a végén vagy túl nagy árammal az elején, akkor a gázképződéstől felfúvódik mint egy lufi, rosszabb esetben szetnyílik és tüzet okoz.
Ha túlságosan kisütöd, akkor meg cellazárlatos lesz. Mondjuk ezektől a hibáktól nagy eséllyel megvéd az akkuban lévő elektronika, de nem mindig. Potom pénzért lehet venni már ilyen vezérlőket ebay-ről is akár.
(#) kadarist válasza minimodel hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Az a sárga dolog nem folyt ki sehonnan sem, mert az a rezgéscsillapító ragasztó, amit a gyárban tesznek oda.
(#) Ema75 hozzászólása Dec 7, 2014 /

Üdv.Kérdésem a következő .470uf/63voltos kondi helyett tehetek-e 470uf/400v-at.
(#) nedudgi válasza Ema75 hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Ha elfér, igen.
(#) ujfalusi válasza Ema75 hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Igen.
(#) Ema75 hozzászólása Dec 7, 2014 /

Köszönöm A gyors választ.
(#) gernerakos hozzászólása Dec 7, 2014 /

Hogyan lehet kiszámítani, hogy egy trafó egyenirányítás+pufferelés után mekkora feszültséget fog leadni?
Ha van egy áramkör, ami max. 2.5A-t vesz fel 12 volton, akkor ahhoz hány wattos trafó fog kelleni? (Ha jól számolok akkor 30 VA-s kell legyen)
(#) granpa válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Csak 1, azaz egy lapot kellene visszalapoznod. Amúgy ~10% veszteséget adj hozzá, ha néha kell a csúcsterhelés is.
(#) mikrokapcsolo válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Ha a szinuszt egyenirányítod, akkor a a pufferkondi annak csúcsfeszültségére fog töltődni, amit Ube*gyök2-vel tudsz számolni. Ha pontosabb akarsz lenni, le kell belőle vonnod a diódahídon eső feszt, ami kb 1,5V. Vagyis: a tarfón mérhető feszültséget megszorzod 1,414-el, majd levonsz belőle 1,5V-ot.
(#) gernerakos válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Köszönöm a segítségedet!
(#) NyariG hozzászólása Dec 8, 2014 /

Sziasztok, van egy hálózati adapterem: Az 7.5V 0.5A 3.75 VA.

A lényeg hogy úgy sípol hogy alig lehet tőle aludni. Különböző terheléseken különböző frekvencián.
Ezzel lehet valamit kezdeni hogy ne sípoljon? Ill mitől sípol?
(#) gyulank válasza NyariG hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Attól sípol, hogy a tekercs elektromágnes, és méretéből gondolom, hogy kapcsolóüzemű táp, ezért magas frekvencián rezgeti a ferritet, ami valószínűleg hozzáér valamihez amitől hangosabb. Terheléstől meg gondolom függ, a tekercsen folyó áram nagysága, amitől erősebben, vagy gyengébben rezeg, és nem ugyanannyiszor ér hozzá valamihez, ettől más a frekvenciája, vagy simán a halkabbat mélyebbnek hallod. Lehet légrés a ferrit közt ahol összekoccanhatnak a végek valamivel, lehet a tekercs és a ferrit el tud mozdulni egymáson, ha ezek fixek, akkor meg az egész együtt hozzáérhet valamihez.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Következő: »»   2438 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem