Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2594 / 4005
(#) Hezso500 válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Jaja tudom!Belső világításnak szánnám!Remélem összejön!
(#) turbolader válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Élettartamról nem tudok (még ) nyilatkozni, de az ismeretségi körömben eddig ketten váltották ki autóbuszon a belső világitást ilyen ledszalaggal.Pár óránál tovább nincs folyamatos használatban, így már elérték a fél éves használati időt.
(#) matyi014 hozzászólása Júl 2, 2015 /

Sziasztok, egy egyszerű kérdésem lenne, mire jó a negatív feszültség? Pl.: van 5V, illetve -5V, ahol a -5V gondolom nem a GND. Mi értelme van ennek? Köszönöm!
(#) mikrokapcsolo válasza matyi014 hozzászólására (») Júl 2, 2015 / 1

Általában olyan alkamlazásokban van rá szükség, ahol a kimeneti feszültségnek le kell mennie 0V-ra, vagy alá. Például erősítőkben, a szinuszjel a nullához képest hol pozitív, hol negatív. Ehhez kell olyan feszültség, hogy az erősítő elő tudja állítani a 0V-hoz képest negatívabb feszültséget.
Tulajdonképpen az ugyanolyan feszültség, mint a sima 5V, csak a GND-hez mérve ellentétes irányú.
(#) matyi014 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 2, 2015 /

Most már értem! Köszönöm!
(#) matyi014 hozzászólása Júl 2, 2015 /

Sziasztok, még annyit, hogy ez minek a jelölése?
(#) mikrokapcsolo válasza matyi014 hozzászólására (») Júl 2, 2015 / 1

Ez egy trafó. A kivetetései pedig valamiért rövidre vannak zárva.
(#) matyi014 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 2, 2015 /

Köszönöm, ilyen jelöléssel még nem láttam.
(#) cupika97 hozzászólása Júl 2, 2015 /

Sziasztok. Csináltam egy mobiltöltőt 7805 stabilizátorból. de nagyon melegszik. Még hűtőbordával is. Mi okból? Maximum 0,5A megyen át rajta.
szerk: Jelenleg 50cfok, kb egy fél órája üzemel. Nekem non-stop kellene hogy menjen.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) nedudgi válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /

Ne csodálkozz, legalább 1W teljesítmény fűti.
(#) cupika97 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /

Az elég sok, mert igy sokkal hamarabb lemeríti a 12V 12A-os akkut. Milyen töltől épitsek, ami nem melegedik?
(#) nedudgi válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /

Kapcsoló üzeműt építs, például a 34063 IC alkalmas ilyen célra. Van is topikja.
(#) varesz07 hozzászólása Júl 2, 2015 1 /

segitséget kérnék Orion 501-hez! Onkyo tx 7220-al akarnám megszolitani..de a mély nem is reagál..mi lehet a baj?
(#) valaki2233 hozzászólása Júl 3, 2015 /

Sziasztok, van egy ilyen videó a youtubon, amiben egy olyan kapcsolást mutatnak be amit ha 230 voltra kapcsolunk akkor el tud látni egy villanykörtét, valaki tudná linkelni hozzá a kapcsolási rajzot, értékekkel mert érdekel és otthon is megcsinálnám, a válaszokat előre is köszönöm! Videó a kapcsolásról
(#) ferci válasza valaki2233 hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Megmondom neked: forrassz rá két színtelen szigetelésű vékony huzalt, amit a következő videón mutatnak és te is bemutathatod a "varázslatot".
Hihihi...
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
(#) valaki2233 válasza ferci hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Ha ez ilyen könnyű lenne....
(#) ferci válasza valaki2233 hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Arra vigyázz viszont, ne fordítva tedd rá az "indító" feszt, mert neked is "bangggg!" lesz.
(#) valaki2233 válasza ferci hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Engem az alkalmazott kapcsolás érdekelne, de egy videóból nem tudnám megrajzolni magamnak, ezért kértem a seítségeteket.
(#) ferci válasza valaki2233 hozzászólására (») Júl 3, 2015 / 1

Az a "kapcsolás" olyan, mint a "majomírás"..
Össze van forrasztgatva pár tekercs, stb., hogy menjen a "vakítás", aztán kap az izzó egy csökkentett feszt a 2. periódusban, hogy mégis hihető legyen a cirkusz.
(#) mikrokapcsolo válasza valaki2233 hozzászólására (») Júl 3, 2015 / 1

Húzd ki a fiókodat, vegyél ki egy marék alkatrészt, kötögesd össze ahogy sikerül, és kész is vagy. A videón látható izzót két vékony tekercselőhuzalon keresztül táplálja. Sajnos ilyen ingyenenergia nincs. Alkosd meg, és jelentkezz Nobel díjra.
(#) valaki2233 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Megnéztem a másik videót is amiben leleplezte a trükköt, és tényleg pedig jó is lett volna...
(#) Macsek71 hozzászólása Júl 3, 2015 /

Kis segítséget kérnék !

Mit tesz az LM1117T-5.0 (Low-drop feszültségstabilizáló) ha az alsó határfeszülségen, illetve alatta van a bemenő ?
-Konkrétan : szereztem egy 0.5F 5V kondenzátort, őt akarnám táplálni kerékpár-agydinamóról.-
(#) ferci válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Valszín azt teszi, hogy 1,.. volttal kevesebbet ad át a táplált körnek.. az viszont gond lehet ( a kis fesz miatt nem biztos), hogy a feltöltött 0.5 F záróirányban adna az IC-nek, ha nincs terhelés éppen, ezért egy dióda legyen a be és kimenete között ( katód a bemeneten).
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
(#) run hozzászólása Júl 3, 2015 /

Sziasztok!

Szeretnèm a segítsègeteket kèrni a következő problèma megoldásában. Kèszítettem egy 50A-es fordulatszám szabályzót ès ennek a lágy indítását szeretnèm egyszerűen, de korrekten megoldani. A problèma az, hogy fordított logikával működik a vezèrlèse 5V---->0%-os kitöltès, 0V--->100℅-os kitöltès. Az alábbi kapcsolással tervezem a problèma megoldását szerintetek ez mennyire alkalmas ebben a formában a megoldásra?
Előre is köszönöm a segítsèget!
(#) proli007 válasza run hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Hello! Leszimuláltam, hogy lásd. Az invertáló erősítő terheli a jelforrását. Ha pedig integrálni szeretnénk, akkor integráljunk.. Mert egy kondi ellenállással való töltése soha nem lesz lineáris, csak ha nagyon kis tartományban szemléljük a dolgot tűnik annak..
(#) aggarilla hozzászólása Júl 4, 2015 /

Helló ,

Szerintetek mennyivel erősebbek a mágnesek pl. dupla vastagság esetén(dupla vagy kevesebb/több)?
Melyiket érdemesebb megvenni?

neo 10x1
neo 10x2neo 10x3
A 10x3-as 30 Ft körüli darabja.
(#) Rappit hozzászólása Júl 4, 2015 /

Sziasztok!
Keresgéltem a problémámmal kapcsolatban, de nem vagyok biztos, hogy nekem is ugyan az a megoldás, mint a már egyszer ebben a fórumban felvetett problémára. Ugyanis ott az illetőnek több hangszórót kellett átkapcsolni egy erősítőn, nekem viszont pont a fordítottja kéne. Tehát van kettő erősítőm, egy sztereo és egy 5.1-es és mind a kettőt ugyan arról az első hangfalpárról hajtom így kicsit macerás állandóan kihúzogatni ha pl film után zenét szeretnék hallgatni. Ehhez milyen kapcsoló vagy esetleg relé kéne, illetve azt milyen módon kell majd bekötnöm? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) simley hozzászólása Júl 4, 2015 /

Sziasztok, elagadtam egy videó kapucsengő készítésében
Ha valaki csönget akkor azt szeretném hogy a mini lcd monitor be kapcsoljon kb. 2-3 percre
(#) exabit hozzászólása Júl 4, 2015 /

A két vezetékes Sunon ventik mennyire szeretik ha PWM-el szabályzom a fordulatszámukat? És milyen frekvenciával lenne érdemes?
(#) vladcepes hozzászólása Júl 4, 2015 /

Sziasztok! Vettem egy 1M led szalagot 60led/m ,3 ledenként 1 ellenállás. 12V ról működik. A 4 db sorba kötött akku 15,6V. Mit használjak hogy jó legyen? Még egy ellenállást? Ha igen itt mekkorát kell használni? Választ köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
Következő: »»   2594 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem