Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást, de nem akart működni. Egyfolytában égtek a ledek. Ha megfogom a plusz vagy mínusz pontot kézzel akkor működik rendesen. Az ic bemenetére meg a mínuszra tettem egy 100nF kondit így is működik!? Jó lesz szerintetek így vagy van valami más megoldás erre? Az LM324 hány voltot ad ki a kimenetére ha 5volttal táplálom? A ledek elé nem kell ellenállás? Köszönöm a válaszokat előre is. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
Sziasztok!
Ónszívó szalag egy szálja kb. milyen vastag lehet?
Üdv
Nem értek veled egyet , a 2 trafót semmi esetre sem kötném sorba . 230/x Volt trafót használok vagy 2 szekunderrel 1 trafót . Indok : ha kimeneten az egyik feszt jobban terheled a másik feszhez tartozó trafón ( pl 12 V ---> akár 20 V is lehet ) Szimmetrikus terhelés esetén talán ! ? . Üdv
Az nem két trafó, csak egy, de a tinában nincs olyan amin két szekunder és egy primer van...
230V / 2*20V -os, ott van a "toroid transzformátor" topikban...
A Tina-ban : Nem lineáris transzformátor központi leágazással, néven létezik
Üdv!
Egy ideje távirányítóval vezérlem a PC-s programokat. Egy TSOP4838 veszi az infra jelet, ami aztán mikrofon bemenetre van kötve (feszültségosztón és kondin keresztül), innentől kezdve minden szoftveresen van megoldva. Az infra vevő külső telefontöltőről kapja az 5V-os tápfeszt, ezt szeretném kiváltani. A neten fellelhető leírásokban a mikrofon port szolgáltatja a tápfeszt is, de az én esetemben nincs 5V rajta, csak 2,2V mindkét oldalon. Megoldható valahogy a mikrofon portról való táplálás vagy mindenképp külső forrás kell? Előre is köszönöm a segítséget!
A középleágazásos trafó nekem nem jó (tudom, hogy az van benne)...
Pontosan ezért nem középleágazásos trafót tekercseltem én sem, inkább két külön szekundert. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
Milyen széles panelsáv bír el 10A (nem állandó) terhelést?
A vastagságát ne kérdezzétek, mert nem tudom... A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
Szia.
Sprint-Layout szerinti méretek csatolva.
Ok, azt még próbáld már ki, ha növelled a hosszát 100mm -re, változik e?
Lehet vékonyabb is. Szépen végig ónozod, ha kell egy darab rézdrótot is ráforraszthatsz végig.
Van hely, dupla széles lesz. Nem kókányolok...
Nem volt ötletem hol kérdezzem meg. Éppen az alkatrészeket szedem össze és az egyik kondira 2A104K van írva. Ez a 100 nanósat takarja? Általában jó kódfejtő vagyok de az előtag megzavart.
A 2A előtag azt jelzi, hogy 100V-os. (1E=25V, 1H=50V, 2A=100V)
Sőt még a kereső is segít: Bővebben: Link.
Nem kókányolás ez, hanem bevált dolog. Nézz bele egy PC tápba, ott is fel vannak ónozva a nagy áramú vezetősávok.
Tudom, szedtem már szét párat elhiheted...
Szia!
Bocs a késői válaszért. Elkészültem a rajzzal (a mellékletben). A JK tárolók J bemeneteit a tápra kötöm a K bemeneteket meg a GND-re. Így az első gombnyomás után bármennyi nyomkodásra a kimenet mindig H szintű lesz. (a perlegés ellen is jó ahogy írtad) A PRESET -et a tápra kötöm hogy a bekapcsolás után a JK tárolók kimenetei L szintenre áljanak be. A CLEAR bemenetek alaphelyzetben a tápon vannak, de a # gomb megnyomásával a GND-re húzom, ezzel lenullázom az összes kimenetet és a bináris számlálót is. Elgépelés után újra lehet kezdeni a kód beírását. A diódák azért kellenek mert bármelyik gomb megnyomására léptetem a bináris számlálót, és hogy a többi JK tároló bemenetére ne legyen hatással. A 3-as csoportú ÉS kapuk összehasonlítják a bináris számláló és a sorrendnek megfelelő beütött szám értékét. A 2. 3. és a 4. szám beütésénél leellenőrzöm az előző szintet 2-es ÉS kapukkal és csak akkor lesz H szint ha az előző is H szinten volt. Tehát helyes szám beütésekor sem ad H szintet ha az előző helytelen volt. Így teljesen be lehet szabályozni a sorrendet. A többi részét nem magyarázom szerintem biztos érteni fogod. A rá tudsz majd vetni egy pillantást és véleményeznéd azt megköszönném. A csillaggomb megnyomása a végére csak azért kell mert lefutóélre adja a szintet, és hogy az utolsó szint is beálljon. Jó lenne megcsinálni felfutó élre de hiba kötöttem össze a J és a K bemeneteket a tápra, nem jött össze. A többi szerintem jó és elég biztonságos is, de kíváncsi vagyok a véleményetekre. Előre is köszi.
Sziasztok!
Van egy kimenet, amin 10-20V közötti feszültség van és 1A körüli áram folyik rajta. Ezt a kimenetet kellene kapcsolni 4 bemenet valamelyikére. Egy mikrokontroller vezérelné, mikor melyikre. Nem kell nagy frekvencián kapcsolni. 4 relével meg tudnám oldani, de hátha tud valaki egyszerűbb ill. kisebb méretű megoldást is javasolni.
Attól függ, hogy a fogyasztók mennyire közösíthetőek. Ha a pozitív ágakat össze lehet kötni, akkor N, ha a negatívakat lehet összekötni, akkor P csatornás FET jó lehet a feladatra. Ha a fogyasztók galvanikusan nem érintkezhetnek, akkor a legegyszerűbb a relé használata.
Sziasztok
abban szeretnék segitséget kérni, hogy van egy GRUNDIG MEGATRON 100HZ es tv-m és néha kikapcsol magátol bekapcsolom ujara keresi a cstornát és egy kiss idö uttán uja kikapcsol cábel tévét használok AV1 AV2 müködik rendesen nem kapcsolki.Segitséget elöre is köszönöm
Hello! Vannak még hibák..
- A Preset tápra kötésével, a kimentek nem lesznek L szintűek. Az csak a Clear GND-re húzásával biztosítható. - Az igaz, hogy a bináris számlálót lépteted, de nincs prellgátlása. Vagy si annyit lép, amennyit akar, egy gomb nyomásra. - Nem hasonlít ez semmit össze, csak kapuzza a sorszámnak megfelelő tároló órajelét. - A bináris számlánc felépítése viszont nem jó. Nézd meg itt mi a hiba. - A csillag jel, gyakorlatilag nem csinál semmit, csak lépteti a bináris számlálót. - A T1 kollektorába ellenállás kell mert így a T1 ha kinyit, tönkre teheti önmagát és T2-őt is. Nincs semmi ami korlátozza a T2 bázisáramát, csak a T1 bétája és jóindulata. Cseppet el van komplikálva a dolog, sokkal egyszerűbben is lehetne.
A Preset nem a beállításhoz van hogy induláskor legyen egy kiinduló szint? A számláló perlegését tényleg elfelejtettem, pedig volt eszembe. Majd bővítem.
A bináris számlánc felépítését megnéztem amit belinkeltél és látom hogy ott a kimenet negálja adja az órajelet tovább, de valami nem stimmel mert nekem úgy nem jól számol. A 3 JK tárolót balról jobbra sorrendben 1, 2, 4 nek számolom. Itt a bináris 0 = 000 1 = 100 2 = 010 3 = 110 4 = 001 5 = 101 6 = 011 7 = 111 Ha viszont a negálját adom tovább órajelnek amit belinkeltél, akkor 0 = 000 1 = 100 2 = 000 (vissza áll 0-ra) 3 = 110 4 = 010 (ez sem jó, ez decimális 2) 5 = 100 (ez sem jó) 6 = 000 (ez sem jó) 7 = 111 8 = 011 (ez sem jó) 9 = 101 (ez sem jó, ez 5) 10 = 001 (ez sem jó, 4) 11 = 110 (ez sem jó, ez 3) Ez miért nem jól számol? A többit értem, köszönöm. Igazából a suliban nagyon kevés digitális elektronikát tanultunk, ezeket csak magamtól logikáztam így ki. Biztos van ettől jóval egyszerűbb megoldás is, csak még nem jöttem rá
Oké, most néztem meg, hogy milyen tárolót használsz. Ez lefutó élre billen. Azért jó az első változat és nem a második. (Én nem tudom futtatni a TINA-ban ezt, mert nekem csak demó programom van. Csak bámulni tudom.)
A tárolónak van két közvetlen beállító bemenete. Egyik a Preset, mellyel a Q-t 1-re lehet állítani és a Clear, mellyel 0-ra. Elvileg a Clear-nek elsődlegessége van, vagy is ha mond kettő alacsony szintű (mert ugye negált jellel vezérelt), akkor a Clear hat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |