Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2751 / 3996
(#) lajos1969 hozzászólása Márc 6, 2016 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást, de nem akart működni. Egyfolytában égtek a ledek.
Ha megfogom a plusz vagy mínusz pontot kézzel akkor működik rendesen. Az ic bemenetére meg a mínuszra tettem egy 100nF kondit így is működik!?
Jó lesz szerintetek így vagy van valami más megoldás erre?
Az LM324 hány voltot ad ki a kimenetére ha 5volttal táplálom? A ledek elé nem kell ellenállás?
Köszönöm a válaszokat előre is.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

Oksi meglátom mi lesz...
(#) teszti hozzászólása Márc 6, 2016 /

Sziasztok!

Ónszívó szalag egy szálja kb. milyen vastag lehet?
(#) fater0827 válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

Üdv
Nem értek veled egyet , a 2 trafót semmi esetre sem kötném sorba . 230/x Volt trafót használok vagy 2 szekunderrel 1 trafót .
Indok : ha kimeneten az egyik feszt jobban terheled a másik feszhez tartozó trafón ( pl 12 V ---> akár 20 V is lehet )
Szimmetrikus terhelés esetén talán ! ? .
Üdv
(#) RoliNyh válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

Az nem két trafó, csak egy, de a tinában nincs olyan amin két szekunder és egy primer van...
230V / 2*20V -os, ott van a "toroid transzformátor" topikban...
(#) pont válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A Tina-ban : Nem lineáris transzformátor központi leágazással, néven létezik
(#) ic20 hozzászólása Márc 7, 2016 /

Sziasztok !
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy FR207 nevű egyenirányító diódát milyen másik típussal lehet helyettesíteni pl.: BY299 dióda meg felel-e helyette-e ? Segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
(#) Mircsof válasza ic20 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szia!
Szerintem megfelel.
(#) doni8 hozzászólása Márc 7, 2016 /

Üdv!
Egy ideje távirányítóval vezérlem a PC-s programokat. Egy TSOP4838 veszi az infra jelet, ami aztán mikrofon bemenetre van kötve (feszültségosztón és kondin keresztül), innentől kezdve minden szoftveresen van megoldva. Az infra vevő külső telefontöltőről kapja az 5V-os tápfeszt, ezt szeretném kiváltani.
A neten fellelhető leírásokban a mikrofon port szolgáltatja a tápfeszt is, de az én esetemben nincs 5V rajta, csak 2,2V mindkét oldalon. Megoldható valahogy a mikrofon portról való táplálás vagy mindenképp külső forrás kell?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) RoliNyh válasza pont hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A középleágazásos trafó nekem nem jó (tudom, hogy az van benne)...
Pontosan ezért nem középleágazásos trafót tekercseltem én sem, inkább két külön szekundert.
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 7, 2016 /

Milyen széles panelsáv bír el 10A (nem állandó) terhelést?
A vastagságát ne kérdezzétek, mert nem tudom...
(#) Mircsof válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szia.
Sprint-Layout szerinti méretek csatolva.

asdfg.jpg

(#) RoliNyh válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Ok, azt még próbáld már ki, ha növelled a hosszát 100mm -re, változik e?
(#) Mircsof válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

100mm esetén is ugyan annyi.
(#) RoliNyh válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Köszi...
(#) eSDi válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Lehet vékonyabb is. Szépen végig ónozod, ha kell egy darab rézdrótot is ráforraszthatsz végig.
(#) RoliNyh válasza eSDi hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Van hely, dupla széles lesz. Nem kókányolok...

Egyébként ezt láttad már:

EEVblog #317 - PCB Tinning Myth Busting
(#) jani1987 hozzászólása Márc 7, 2016 /

Nem volt ötletem hol kérdezzem meg. Éppen az alkatrészeket szedem össze és az egyik kondira 2A104K van írva. Ez a 100 nanósat takarja? Általában jó kódfejtő vagyok de az előtag megzavart.
(#) Prendick válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A 2A előtag azt jelzi, hogy 100V-os. (1E=25V, 1H=50V, 2A=100V)
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Sőt még a kereső is segít: Bővebben: Link.
(#) eSDi válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Nem kókányolás ez, hanem bevált dolog. Nézz bele egy PC tápba, ott is fel vannak ónozva a nagy áramú vezetősávok.

Tudom, szedtem már szét párat elhiheted...
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Szia!
Bocs a késői válaszért. Elkészültem a rajzzal (a mellékletben).

A JK tárolók J bemeneteit a tápra kötöm a K bemeneteket meg a GND-re.
Így az első gombnyomás után bármennyi nyomkodásra a kimenet mindig
H szintű lesz. (a perlegés ellen is jó ahogy írtad)
A PRESET -et a tápra kötöm hogy a bekapcsolás után a JK tárolók
kimenetei L szintenre áljanak be.
A CLEAR bemenetek alaphelyzetben a tápon vannak, de a # gomb
megnyomásával a GND-re húzom, ezzel lenullázom az összes
kimenetet és a bináris számlálót is. Elgépelés után újra lehet kezdeni
a kód beírását.
A diódák azért kellenek mert bármelyik gomb megnyomására léptetem
a bináris számlálót, és hogy a többi JK tároló bemenetére ne legyen hatással.

A 3-as csoportú ÉS kapuk összehasonlítják a bináris számláló és a sorrendnek
megfelelő beütött szám értékét.
A 2. 3. és a 4. szám beütésénél leellenőrzöm az előző szintet 2-es ÉS kapukkal
és csak akkor lesz H szint ha az előző is H szinten volt. Tehát
helyes szám beütésekor sem ad H szintet ha az előző helytelen volt.
Így teljesen be lehet szabályozni a sorrendet.

A többi részét nem magyarázom szerintem biztos érteni fogod. A rá tudsz majd vetni egy pillantást és véleményeznéd azt megköszönném.
A csillaggomb megnyomása a végére csak azért kell mert lefutóélre adja a szintet, és hogy az utolsó szint is beálljon. Jó lenne megcsinálni felfutó élre de hiba kötöttem össze a J és a K bemeneteket a tápra, nem jött össze. A többi szerintem jó és elég biztonságos is, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Előre is köszi.

kodzar2.TSC

(#) izenahogyishivnak hozzászólása Márc 7, 2016 /

Sziasztok!

Van egy kimenet, amin 10-20V közötti feszültség van és 1A körüli áram folyik rajta. Ezt a kimenetet kellene kapcsolni 4 bemenet valamelyikére. Egy mikrokontroller vezérelné, mikor melyikre. Nem kell nagy frekvencián kapcsolni. 4 relével meg tudnám oldani, de hátha tud valaki egyszerűbb ill. kisebb méretű megoldást is javasolni.
(#) Bakman válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Attól függ, hogy a fogyasztók mennyire közösíthetőek. Ha a pozitív ágakat össze lehet kötni, akkor N, ha a negatívakat lehet összekötni, akkor P csatornás FET jó lehet a feladatra. Ha a fogyasztók galvanikusan nem érintkezhetnek, akkor a legegyszerűbb a relé használata.
(#) gyuszi 000 hozzászólása Márc 7, 2016 /

Sziasztok

abban szeretnék segitséget kérni, hogy van egy GRUNDIG MEGATRON 100HZ es tv-m és néha kikapcsol magátol bekapcsolom ujara keresi a cstornát és egy kiss idö uttán uja kikapcsol cábel tévét használok AV1 AV2 müködik rendesen nem kapcsolki.Segitséget elöre is köszönöm
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Hello! Vannak még hibák..
- A Preset tápra kötésével, a kimentek nem lesznek L szintűek. Az csak a Clear GND-re húzásával biztosítható.
- Az igaz, hogy a bináris számlálót lépteted, de nincs prellgátlása. Vagy si annyit lép, amennyit akar, egy gomb nyomásra.
- Nem hasonlít ez semmit össze, csak kapuzza a sorszámnak megfelelő tároló órajelét.
- A bináris számlánc felépítése viszont nem jó. Nézd meg itt mi a hiba.
- A csillag jel, gyakorlatilag nem csinál semmit, csak lépteti a bináris számlálót.
- A T1 kollektorába ellenállás kell mert így a T1 ha kinyit, tönkre teheti önmagát és T2-őt is. Nincs semmi ami korlátozza a T2 bázisáramát, csak a T1 bétája és jóindulata.
Cseppet el van komplikálva a dolog, sokkal egyszerűbben is lehetne.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

A Preset nem a beállításhoz van hogy induláskor legyen egy kiinduló szint? A számláló perlegését tényleg elfelejtettem, pedig volt eszembe. Majd bővítem.
A bináris számlánc felépítését megnéztem amit belinkeltél és látom hogy ott a kimenet negálja adja az órajelet tovább, de valami nem stimmel mert nekem úgy nem jól számol.
A 3 JK tárolót balról jobbra sorrendben 1, 2, 4 nek számolom.
Itt a bináris
0 = 000
1 = 100
2 = 010
3 = 110
4 = 001
5 = 101
6 = 011
7 = 111
Ha viszont a negálját adom tovább órajelnek amit belinkeltél, akkor
0 = 000
1 = 100
2 = 000 (vissza áll 0-ra)
3 = 110
4 = 010 (ez sem jó, ez decimális 2)
5 = 100 (ez sem jó)
6 = 000 (ez sem jó)
7 = 111
8 = 011 (ez sem jó)
9 = 101 (ez sem jó, ez 5)
10 = 001 (ez sem jó, 4)
11 = 110 (ez sem jó, ez 3)

Ez miért nem jól számol? A többit értem, köszönöm. Igazából a suliban nagyon kevés digitális elektronikát tanultunk, ezeket csak magamtól logikáztam így ki. Biztos van ettől jóval egyszerűbb megoldás is, csak még nem jöttem rá
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 7, 2016 /

Oké, most néztem meg, hogy milyen tárolót használsz. Ez lefutó élre billen. Azért jó az első változat és nem a második. (Én nem tudom futtatni a TINA-ban ezt, mert nekem csak demó programom van. Csak bámulni tudom.)
A tárolónak van két közvetlen beállító bemenete. Egyik a Preset, mellyel a Q-t 1-re lehet állítani és a Clear, mellyel 0-ra. Elvileg a Clear-nek elsődlegessége van, vagy is ha mond kettő alacsony szintű (mert ugye negált jellel vezérelt), akkor a Clear hat.
Következő: »»   2751 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem