Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2750 / 3997
(#) Bakman válasza minicooper hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Ha a sebesség a cél, az otthoni számítógépekbe szánt processzorok vezetnek, már ha a földön maradunk az árakkal és egyéb dolgokkal.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Szuper, kösz a megerősítést, de akkor gondoljuk is egyel tovább a dolgot.

Mivel a konverter szabályozható, tegyük fel hogyha csak simán egyfeszültségű módban üzemel
(test és pozitív) sorbakötve nem lesz gond az sem ha különböző feszültségek vannak beállítva a kimeneten?

(Ezzel elérve, hogy a dupla kimenő feszültséget a teljes tartományban fokozatmentesen lehessen állítani.)

Valamint második lépcsőben ha azonos feszültség van beállítva mindkét konverteren,
akkor párhuzamosan is tudnak üzemelni a nagyobb kimeneti áram leadása érdekében?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
(#) qvasz2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Mindenképpen különböző lesz a két táp kimenete, mert nem lehetséges tökéletesen egyformára beállítani. Ebből az is következik, hogy ne akard párhuzamosan kötni, mert azt nem fogja szeretni
(#) trickentrack hozzászólása Márc 5, 2016 /

Üdv!

Egy szokásos boltból rendeltem alkatrészeket.
Ami feltűnt, hogy a BC546B típusú tranzisztorok helyett BC547B-t kaptam. Ez a kettő ugyan az? Vagy mi a különbség? Építettem egy áramkört amibe raktam ilyen tranzisztort, de nem működik.

Előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Olyan nehéz a két adatlapot összehasonlítani? Ráadásul mindkettő ugyanazon az adatlapon van.
A, B, C hFE kategória, 546, 47, 48 csökkenő UCE kategória 80, 50, 30 V
Általános esetben mindegy melyik.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
(#) trickentrack válasza pucuka hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Köszönöm!
(#) Kovidivi válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Ha van a konverterben feszültség visszacsatolás, és áramkorlát, akkor nyugodtan köthetőek párhuzamosan. A nagyobb feszültségű addig fog dolgozni, amíg el nem éri az áramkorlátját, utána besegít a másik. Gerjedés könnyen előfordulhat.
(#) reove hozzászólása Márc 5, 2016 /

Hellotok!
Ptc zárlat hogyan mérhető? Mz 73B-22RM
(#) BarnaPili válasza reove hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Hello!Pattintsd le a tetejét,és van benne 2 pogácsa. Az egyik ptc,a másik ntc. Az egyik széle meg szokott kormosodni. Akkor biztos,hogy kuka. Én kivétel után megrázom. Ha zörög,csere. István
(#) reove válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Hello!
Nem zörög .Azt kérdezném még, hogy ha müszerrel mérem dioda állásban egyforma értéket kell-e mutatní akkor is ha felcserélem a két szélső lábat?
(#) HiMen hozzászólása Márc 5, 2016 /

LM7812 stab. mit csinál, ha szép stabil 12 V-ot kap bemenetnek?
(#) Bakman válasza HiMen hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Kb. 10 V-ra áll be a kimenet, de terhelésre változik.
(#) HiMen válasza Bakman hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Ó, az nem jó.
És kb. 30 méter UTP kábel egy-egy vezeték szálján 12 V-al táplálni egy mikrokontrolleres szenzort elmegy? Hány ampert bírhat el?

Milyen szenzorról van szó? UTP kb. egy ampert elbír, de hossztól függően eshet rajta sok feszültség is.
(#) HiMen hozzászólása Márc 5, 2016 1 /

Szóval ez egy fontos tervezéséi kérdés most:
Lesz egy BS2SX mikrokontroller, LCD panel, 2 db LM75 hőmérő szenzor, MPX5010 nyomásmérő szenzor, A/D konverter, ilyesmik. Az egészet 30 méter UTP kábelen gondoltam üzemeltetni. 12 Voltot adva, majd 7805 -el stabilizálva adni a rendszernek.

A kérdés, hogy 12 V-ot vezessek oda UTP-n, vagy inkább rendes 2,5 -es en 230V-ot és oda tegyek egy trafót neki?

Ennyi áramot bőven ki kell bírjon az UTP. Ha teheted, inkább helyben készítsd el a tápfeszültséget, kevesebb zavart fog összeszedni a kábel.
(#) RoliNyh válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 5, 2016 /

Oké zsoké...

Igen, én is e-mellett gondolkodtam.
Annyi szóljon a 12 V felvezetése mentségére, hogy egy világvégi hegyvidéken van a felhasználási hely, ahol kicsi az EM zaj. A kábel átlag 20-30 cm-el a földben van vezetve. És nem szívesen kapcsolnám be a 230-at csak a szenzorok leolvasása miatt.

A másik lehetőség, hogy nagyobb feszt. vezetek fel UTP-n (pl. 18 V) és 7812 -vel csinálok 12 V-ot amit majd leosztogatok IC igények szerint...

Ha a fogyasztói oldalra raksz zavarszűrést, nagy baj nem lehet. UTP kábel közvetlen érintkezik a földdel? Ha még nincs kiépítve a nyomvonal, javaslom symalen cső használatát, abban cserélni is lehet a kábelt, ha úgy adódna.

Sajnos már elástam egy UTP kábelt és egy 2,5 -es 3 ereset, egyenesen a földbe.
(#) erlangen hozzászólása Márc 5, 2016 /

Sziasztok!
A kérdésem a következő: forditott C3 esetén az R1, R2 ellenállás miért ég el.
Bővebben: Link

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
(#) erlangen hozzászólása Márc 5, 2016 /

Bővebben: Link

Bocs, még kezdő vagyok!
(#) Bakman válasza erlangen hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

Azért, mert a polarizált kondenzátorok fordított bekötésnél legnkább ellenállásként viselkednek, túlrehelhetik azt a részt, ahova szánták.
(#) teszti hozzászólása Márc 6, 2016 /

Üdv!

Ha hagyományos tápot (pl. régi telefontöltő) rövidre zárok akkor tönkremegy? Gondolom ezekben nincsen áramkorlát?
(#) pucuka válasza teszti hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

Általában egy táp szándékos rövidrezárása egyenlő a szándékos tönkretétellel. Előfordul azonban, hogy nem megy tönkre, csak leáll a kapcsoló üzem. De azért ez nem javasolt ellenőrzési módszer.
(#) Moderátor hozzászólása attika hozzászólására (») Márc 6, 2016

Ez nem csatatér! Rendezd privátban a csatát, ne a témát offold szét!
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 6, 2016 /

Helló!

Egy labortáphoz összedobtam egy rajzot, szerintetek érdemes még beletenni valamit?
(A hozzá készített transzformátort megtaláljátok a "Toroid transzformátor" topikban.)
Gondolok itt zavarszürés vagy ilyesmire...

Ez a DC-DC konverter lesz benne: Step Down modul...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

Biztosíték a szekunder oldalakra mindenképp, Én raknék még 0,5 - 0,6 Ohm-os ellenállást is a szekunderek után, bekapcsoláskor nagyot fognak szipkázni így a kondenzátorok.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

Igaz a biztiket nem rajzoltam be a szekunderre de terveztem...

A trafó amit csináltam csak bírja a kondikat nem? Míg feltöltődik addig vesz fel nagy áramot...
Ha beteszem az ellenállásokat, akkor az terhelés alatt állandóan fogyaszt...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 6, 2016 /

A trafó bírni fogja, de lehet, hogy a biztosíték nem. Ha jó a trafó, bekapcsoláskor szép nagy zárlati áram fog szaladgálni egy rövid ideig, az ellenállások korlátozni fogják valamelyest. Esetleg használj NTC-t, annak változik az ellenállása. Nagy, ipari tápegységekben ezt egy relével és egy normál ellenállással oldják meg néha. A tápegység vár amíg feltöltődik a kondenzátor, majd rövidre zárja a korlátozó ellenállást és bekapcsolja a kimenetet.
Következő: »»   2750 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem