Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha a sebesség a cél, az otthoni számítógépekbe szánt processzorok vezetnek, már ha a földön maradunk az árakkal és egyéb dolgokkal.
Szuper, kösz a megerősítést, de akkor gondoljuk is egyel tovább a dolgot.
Mivel a konverter szabályozható, tegyük fel hogyha csak simán egyfeszültségű módban üzemel (test és pozitív) sorbakötve nem lesz gond az sem ha különböző feszültségek vannak beállítva a kimeneten? (Ezzel elérve, hogy a dupla kimenő feszültséget a teljes tartományban fokozatmentesen lehessen állítani.) Valamint második lépcsőben ha azonos feszültség van beállítva mindkét konverteren, akkor párhuzamosan is tudnak üzemelni a nagyobb kimeneti áram leadása érdekében? A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Mindenképpen különböző lesz a két táp kimenete, mert nem lehetséges tökéletesen egyformára beállítani. Ebből az is következik, hogy ne akard párhuzamosan kötni, mert azt nem fogja szeretni
Olyan nehéz a két adatlapot összehasonlítani? Ráadásul mindkettő ugyanazon az adatlapon van.
A, B, C hFE kategória, 546, 47, 48 csökkenő UCE kategória 80, 50, 30 V Általános esetben mindegy melyik. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2016
Köszönöm!
Ha van a konverterben feszültség visszacsatolás, és áramkorlát, akkor nyugodtan köthetőek párhuzamosan. A nagyobb feszültségű addig fog dolgozni, amíg el nem éri az áramkorlátját, utána besegít a másik. Gerjedés könnyen előfordulhat.
Hello!Pattintsd le a tetejét,és van benne 2 pogácsa. Az egyik ptc,a másik ntc. Az egyik széle meg szokott kormosodni. Akkor biztos,hogy kuka. Én kivétel után megrázom. Ha zörög,csere. István
Hello!
Nem zörög .Azt kérdezném még, hogy ha müszerrel mérem dioda állásban egyforma értéket kell-e mutatní akkor is ha felcserélem a két szélső lábat?
LM7812 stab. mit csinál, ha szép stabil 12 V-ot kap bemenetnek?
Kb. 10 V-ra áll be a kimenet, de terhelésre változik.
Ó, az nem jó.
És kb. 30 méter UTP kábel egy-egy vezeték szálján 12 V-al táplálni egy mikrokontrolleres szenzort elmegy? Hány ampert bírhat el?
Milyen szenzorról van szó? UTP kb. egy ampert elbír, de hossztól függően eshet rajta sok feszültség is.
Szóval ez egy fontos tervezéséi kérdés most:
Lesz egy BS2SX mikrokontroller, LCD panel, 2 db LM75 hőmérő szenzor, MPX5010 nyomásmérő szenzor, A/D konverter, ilyesmik. Az egészet 30 méter UTP kábelen gondoltam üzemeltetni. 12 Voltot adva, majd 7805 -el stabilizálva adni a rendszernek. A kérdés, hogy 12 V-ot vezessek oda UTP-n, vagy inkább rendes 2,5 -es en 230V-ot és oda tegyek egy trafót neki?
Ennyi áramot bőven ki kell bírjon az UTP. Ha teheted, inkább helyben készítsd el a tápfeszültséget, kevesebb zavart fog összeszedni a kábel.
Igen, én is e-mellett gondolkodtam.
Annyi szóljon a 12 V felvezetése mentségére, hogy egy világvégi hegyvidéken van a felhasználási hely, ahol kicsi az EM zaj. A kábel átlag 20-30 cm-el a földben van vezetve. És nem szívesen kapcsolnám be a 230-at csak a szenzorok leolvasása miatt. A másik lehetőség, hogy nagyobb feszt. vezetek fel UTP-n (pl. 18 V) és 7812 -vel csinálok 12 V-ot amit majd leosztogatok IC igények szerint...
Ha a fogyasztói oldalra raksz zavarszűrést, nagy baj nem lehet. UTP kábel közvetlen érintkezik a földdel? Ha még nincs kiépítve a nyomvonal, javaslom symalen cső használatát, abban cserélni is lehet a kábelt, ha úgy adódna.
Sajnos már elástam egy UTP kábelt és egy 2,5 -es 3 ereset, egyenesen a földbe.
Sziasztok!
A kérdésem a következő: forditott C3 esetén az R1, R2 ellenállás miért ég el. Bővebben: Link Köszi! A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
Azért, mert a polarizált kondenzátorok fordított bekötésnél legnkább ellenállásként viselkednek, túlrehelhetik azt a részt, ahova szánták.
Üdv!
Ha hagyományos tápot (pl. régi telefontöltő) rövidre zárok akkor tönkremegy? Gondolom ezekben nincsen áramkorlát?
Általában egy táp szándékos rövidrezárása egyenlő a szándékos tönkretétellel. Előfordul azonban, hogy nem megy tönkre, csak leáll a kapcsoló üzem. De azért ez nem javasolt ellenőrzési módszer.
Ez nem csatatér! Rendezd privátban a csatát, ne a témát offold szét!
Helló!
Egy labortáphoz összedobtam egy rajzot, szerintetek érdemes még beletenni valamit? (A hozzá készített transzformátort megtaláljátok a "Toroid transzformátor" topikban.) Gondolok itt zavarszürés vagy ilyesmire... Ez a DC-DC konverter lesz benne: Step Down modul...
Biztosíték a szekunder oldalakra mindenképp, Én raknék még 0,5 - 0,6 Ohm-os ellenállást is a szekunderek után, bekapcsoláskor nagyot fognak szipkázni így a kondenzátorok.
Igaz a biztiket nem rajzoltam be a szekunderre de terveztem...
A trafó amit csináltam csak bírja a kondikat nem? Míg feltöltődik addig vesz fel nagy áramot... Ha beteszem az ellenállásokat, akkor az terhelés alatt állandóan fogyaszt... A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2016
A trafó bírni fogja, de lehet, hogy a biztosíték nem. Ha jó a trafó, bekapcsoláskor szép nagy zárlati áram fog szaladgálni egy rövid ideig, az ellenállások korlátozni fogják valamelyest. Esetleg használj NTC-t, annak változik az ellenállása. Nagy, ipari tápegységekben ezt egy relével és egy normál ellenállással oldják meg néha. A tápegység vár amíg feltöltődik a kondenzátor, majd rövidre zárja a korlátozó ellenállást és bekapcsolja a kimenetet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |