Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2749 / 3997
(#) Hp41C válasza Zeus SH hozzászólására (») Márc 2, 2016 / 1

Ohm bácsi törvényét kell segítségül hívni:
Az ellenálláson eső feszültség = a tápfeszültség - a glim feszültsége = ~100V
Az ellenálláson átfolyó áram: 0.5mA.
Az ellenállás értéke = (az ellenálláson eső feszültség) / (az ellenálláson átfolyó áram) = 100 / 0.0005 = 200000 = 200kOhm
A feszültség miatt ne használj 0.5W -nál kisebb teljesítményű ellenállást.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) Zeus SH válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Köszönöm a segítséget!
(#) csibesz2992 hozzászólása Márc 2, 2016 /

Sziasztok! Még soha nem használtam transzformátort, ehhez kérnék segítséget.
Van egy ilyenem, BV202 0154: Transzformátor adatlapja
Van 4 lába: prim, sek, 1-4 és 6-7
Hogyan kellene bekötni?
(#) RoliNyh válasza csibesz2992 hozzászólására (») Márc 2, 2016 / 1

Helló!

A válasz ott van az adatlapodban...

1-4 láb a primer tekercs,
6-7 láb a szekunder tekercs.

1 x 6V a kimenő fesz terhelve, és 10.2V terheletlenül...

De ha nem vagy magadban biztos, megméred ellenállásmérővel.
A nagyobb ellenállású a primer tekercs,
a kissebb ellenállású a szekunder tekercs (jelen esetben)...
(#) -balint01- hozzászólása Márc 2, 2016 /

Sziasztok!
Attilla86 kollégánk panelmérőjéhez ugye kell egy sönt ellenállás. Mi alapján van, hogy 0.01 0.1 vagy 0.25 Ohm az értéke? Illetve hol lehet ilyen ellnállást kapni?
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Szia, köszönöm a választ de még egy párszor elolvasom
A sorrenddel kapcsolatban arra gondoltam, hogy az úgy jó lenne-e ha egy bináris számlálót indítanék az első gomb megnyomásakor. Teljesen mindegy melyiket nyomom a számláló folyamatosan számolna egészen a törlésig (persze a perlegést kiküszöbölném). Ezt a bináris kimenetet párosítanám egy egyszerű 2-es "ÉS" kapuval és úgy ellenőrizném hogy megfelelő szám lett-e beütve. Ha igen, akkor a tárolót úgy kötném be hogy már ne váltson vissza mert ha pl. a kettesnél tart a a számláló akkor az előző érték, vagyis a bináris 1 az 0 lesz emiatt az előző (ami helyesen lett beütve) hamisnak veszi és a kimeneten L szint lesz. Ezért gondoltam a tárolókat úgy beállítani, hogy ha már egyszer helyes a szám akkor már ne váltson vissza és így sorrendben tudnám ellenőrizni a számokat.
Szerintem lerajzolom mire gondolok pontosan mert így elég bonyolultnak hangzik, még nekem is , de te biztos érted hogy gondolom. A többi kimenettel nem is kellene foglalkozni mert a számlló és az adott szám együttese ha megfelelő akkor a végén H szint van, ha valamelyik is hibádzik akkor meg L.
Ha elrontom a számok beütését és újra szeretném kezdeni akkor a CLEAR-t húzzam GND-re, vagy hogy kell törölni a tárolót? Az össze K-t GND-re kell köti?
(#) vargaf válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Itt egy egyszerű, CMOS IC-vel felépíthető kódzár:
Kódzár CD4081 IC-vel.
(#) Peet19 válasza vargaf hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Köszi, nem rossz, de a sorrend ellenőrzése szerintem innen is hiányzik.
Most csináltam egy bináris számlálót ami 7-ig számol 3db JK tárolóval. Ha ennek a kimenetét kapuzom az adott kódszámmal, akkor a sorrend ellenőrzése is megoldott (szerintem ) de még egy kicsit filózok rajta.
(#) HiMen hozzászólása Márc 2, 2016 /

Újra bekötöttem az egészet. Új kontroller, próbapanel, LM75A. Mindent lecseréltem. A két felhúzó 10K-t természetesen használom az sda és scl vonalakon! Ugyan az a hiba. Ugyan azt a két számot küldi változatlanul, de minden bekapcsoláskor mást...
Így olvasom ki:

GOSUB I2C_Start

Buffer = %10010010 ' Slave address: 1001, Az LM75 címe:001, Írási művelet: 0
GOSUB I2COutByte ' Kiküldjük a Buffer értékét
Buffer = %00000000 ' Pointer beállítása:az utolsó 2 bit:00 => hőmérséklet-leolvasás

GOSUB I2C_Start ' Restart következik, mivel egy újabb címet küldünk.

Buffer = %10010011 ' Slave address: 1001, Az LM75 címe:001, Olvasási művelet: 1

GOSUB I2CInByte ' Beolvasunk egy byte-ot, és
Reg_hi=Buffer ' elmentjük azt a Reg_hi - ban.

LOW I2CSDA ' Nyugtázik, hogy vettük az adatot. Ack-jel: I2CSDA alacsony.
HIGH I2CSCL ' Ezt egy órajelciklussal kivisszük: Először 1-re majd
LOW I2CSCL ' 0-ra állítjuk az SCL-vonalat.

GOSUB I2CInByte ' Beolvasunk egy újabb byte-ot,
Reg_lo=Buffer ' s ezt a Reg_lo - ban tároljuk.

HIGH I2CSDA ' Mivel mind a két regiszter olvasása megörtént, nem küldünk
HIGH I2CSCL ' Ack jelet az LM75-nek.
LOW I2CSCL '

GOSUB I2C_Stop ' STOP állapotba térünk át...
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

- Nagyjából értem amit írsz, de ha lerajzolod, akkor látszik igazán, hogy eltaláltad-e vagy sem.
- Igen a Cleart kell a GND-re húzni. Hiszen akkor törlődik minden eltárolt érték.
- Az összes K-t lehet a GND-re húzni.
Egyébként a témának van itt saját topikja..
(#) proli007 válasza HiMen hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Ha egy témának megtaláltad a megfelelő topikját, sőt írtál is bele, akkor miért itt teszed fel a kérdésedet?
(#) minicooper válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Az egyik tanárom mondott olyat hogy PLA (Programmable Logic Array) utánanéztem a dolognak és google a barátnőm de valahogy elég ködös a dolog.Nincs tele az internet ilyen IC-kel.Na meg azt sem értem hogyan lehet ezt konfigurálni? Programozzuk mint egy mikrovezérlőt?
(#) HiMen válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Bocsi, de ott senki nem válaszolt. Aztán észrevettem, hogy évek óta süllyedt a topic. Itt meg pörög az élet!
(#) proli007 válasza HiMen hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

És felmérted, mennyi ennek a valóság tartama? Itt kaptál választ? Egyébként a kérdésed leginkább a I2C-vel kapcsolatos. Ebből pont 12 topik van. És aki azzal vagy éppen mikrokontrollerrel foglalkozik, nem igazán olvassa a kezdők topkját, mert van ott is kérdés rengeteg. A "dióda-ellenállás" kérdések meg nem érdeklik Őket. Arra van más válaszadó..
(#) HiMen hozzászólása Márc 3, 2016 /

Jó van na....
(#) proli007 válasza HiMen hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Én ne bántani, hanem segíteni próbálok, mielőtt félre értenél..
(#) Hp41C válasza minicooper hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

PLA (Programmable Logic Array) helyett az FPLA (Field Programmable Logic Array) -t keresd, esetleg az FPLS -t. Pl.: Signetics 82S100, 82S153A Lattice: GAL6001, GAL6002.
PAL: Programmable Array Logic PAL: National: PAL16xxx, Ti: TIBPAL, Cypress CYPAL stb.
GAL: Generic Array Logic: Lattice: GAL16V8, stb

Hogy miért nincs tele velül az internet:
Egy részük (FPLA, FPLS és a PAL zöme) csak egyszer volt programozható. Illetve mára már teljesen elavultak, mert megjelentek lényegesen nagyobb teljesítményű áramkörök: XILINX, Cypress CPLD, stb.

Egy hasznos link, ahol a régebbi katalógusok megtalálhatók. Keresd a DataBook mappákat az amd, mmi, national mappákban.
(#) HiMen válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Tudom, proli007! Már korábban is sokat segítettél nekem. Igazad van!
"Jó van na, akkoris királylány vagyok nem rendőr..." Ovizsaru

...Szóval nem vagyok kezdő! jaj de jó!
(#) zenetom válasza minicooper hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Biztos vagyok benne, hogy van a Világon valahol olyan cég, ahol még magánszemélyeknek is megfizethető egy digitális IC legyártása. Persze bizonyos keretek között.
A gond inkább az, hogy megtalálni nem lehet őket, mert pl. nem ez a fő profiljuk, meg ma már különben is mindenki agyonintegrál mindent, mert a mai marketing azt akarja beadni nekünk, hogy hú de jó ha ötszázezer periféria meg kutyafüle van egy tokban (ugyanez a programozásban - lásd JAVA).
Nade, visszakanyarodva, szóval ilyet mivel nem fogsz találni nagy valószínűséggel, illetve senkinek nincs ilyen kapcsolata, ezért marad a programozható áramkörök használata. Ami talán még jobb is.
Amit Hp41C írt, azt még kiegészíteném az alábbiakkal: FPGA, CPLD, PLC. Ezek is programozható digitális áramkörök (mondjuk a PLC egy komplett eszköz, de ezt talán már ismered is).
CPLD példa.
Szóval talán ezeket lenne érdemes használni. Vagy mikrokontrollert.. PIC, AVR, ARM.. stb.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
(#) Hp41C válasza HiMen hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Mivel programozod a kiolvasó kontrollert? Talán nem egy PICkit2 -vel? Az egyben egy 3 csatornás logikai analizátor is (csak egy egyszerű meghajtó kell az I2C és a PICkit2 közé). Ld. Furatszerelt PICkit2 klón cikket.
Melyik BASIC fordítót használod? Mit csinálnak azI2COutByte és I2CInByte szubrutinok?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
(#) HiMen válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

proli007 kérésére áttettem egy külön topicba:
Új topic LM75A
Ott részletesebben leírom és a teljes programot is betettem. Köszi, hogy megnézed!!!
(#) pont válasza zenetom hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

A kontrollerek árai "viszonylag" annyira lementek, hogy nem tudom elképzelni, hogy lenne olyan digitális feladat amit ne, azzal lenne a legoptimálisabb megoldani. Esetleg valami iszonyú nagy sebesség igényelhet spec ic-t. De mire is kell ez?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
(#) minicooper válasza zenetom hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Az a helyzet hogy egy bizonyos program algoritmust szeretnék (csak gondolkodom rajta) megépiteni hardveresen ami ugye mivel hardveres sokkal hatékonyabb és ha pl összeraknám NAND-ekből akkor ugye egy órajelig tartani egy alogirtmus lefutás.Ám ha ezt a csodálatos dolgot beprogramoznám egy mikrokontrollerbe akkor annak egy algoritmus ciklus elvégzése szerintem egy 200Mhz-es komoly mikrokontrollernek egy profi kóddal is kellene egy ciklusra vagy 0.1-1 másodperc.Igen elég bonyolult egy algoritmus
btw.: Az i3 4170-esem a saját programommal (C++ ) másodpercenként 3 milliószor tudta csak lefuttatni.
(#) Bakman válasza minicooper hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Ha nagyon bonyolult, akkor pl. NAND kapukkal összerakni sem egyszerű. Sőt, lehetséges, hogy egyszerűen átláthatatlan lenne. Továbbá, a kapuknak is van sebességük (késleltetésük), ami nem végtelen. Valószínűleg a kapus áramkör lassabb lenne, mint a mikrovezérlős.
(#) minicooper válasza Bakman hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Igen ebben biztos vagyok.Ám feltételeztem hogy egy integrált programozható logikai IC sokkal gyorsabban képes létrehozni az "eredményt" mint egy általam NAND IC-kből összebarkácsolt áramkör.A feltételezést eddig arra alapoztam hogy pl.: egy mikrokontrollerben is van néhány kapu és mégis veszettül gyors.Ám most gondoltam csak bele hogy egy mikrokontroller egy utasitás végrehajtásakor egyátalán nem "mozgatja meg" az összes kapuját.
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 4, 2016 /

Sziasztok!

Tapasztaltabbakat kérdeznék, mekkora eltérés engedhető meg a meghajtó komplementer pároknál egy végfokban?
310@330 és 314@340 megfelelő lehet?
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Márc 4, 2016 /

Szép napot, Mindenkinek! Egy kérdésemre szeretnék megerősítést, vagy cáfolatot kapni Tőletek. RC négy pólust kellene mérnem kétcsatornás, kétsugarasított oszcilloszkóppal. Alul-, vagy felüláteresztő szűrőknél a törésponti frekvenciát az ismert módon kiszámítom a megadott ellenállás és kapacitás értékekkel. Majd méréssel kellene megmérnem a törésponti frekvenciát, mert ugye a megadott szabványos érték nem biztos, hogy annyi, amit számítottam. A számolt frekvenciaértéket ráadom a négypólus bemenetére és mérem a kimenetet. Jól gondolkozom, hogy ez lesz a mért érték? Ha, nem, le tudnátok írni, hogy hogyan kell. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
(#) zenetom válasza minicooper hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

Azért PC-vel nem érdemes összehasonlítani, PC-n teljesen máshogy működik minden, eleve egy időosztásos rendszer...
Szóval ha megér a dolog annyit, akkor inkább tanulj meg valamilyen FPGA-t programozni. Na mondjuk ahhoz nem árt először a digitális elektronika alapjait elsajátítani.
Vagy alakítsd át az algoritmust, bár azt se tudjuk, konkrétan miről is lenne szó. Lehet valami sokkal egyszerűbb megoldás is létezik.
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 4, 2016 /

Estét!

Lenne egy gyors kérdésem...

A képen összeskicceltem egy tápegység rajzát.
A kérdés az volna, megoldható e két egyforma DC-DC konverter sorbakötése az adott rajz szerint?

Szükségem volna pozitív és negatív tápra (a testhez képest), de mivel a konverter elvileg csak max 32V bemeneti feszkót bír, nem tudom mit szólna hozzá, ha a kimenetüket sorba kötném...

A másik felhasználás pedik csak egy pozitív feszültség előállítása
(a testhez képest úgy, hogy a rajzon a mínusz ág lesz a test)
szintén sorbakötéssel, hogy dupla feszültségem legyen.

Ezzel a konverterrel készíteném.
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 4, 2016 /

A rajz szerinti kötés tökéletesen fog működni. Ha úgy kötöd őket sorba, hogy a középső kivezetést nem használod, az is megfelelő.
Következő: »»   2749 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem