Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ohm bácsi törvényét kell segítségül hívni:
Az ellenálláson eső feszültség = a tápfeszültség - a glim feszültsége = ~100V Az ellenálláson átfolyó áram: 0.5mA. Az ellenállás értéke = (az ellenálláson eső feszültség) / (az ellenálláson átfolyó áram) = 100 / 0.0005 = 200000 = 200kOhm A feszültség miatt ne használj 0.5W -nál kisebb teljesítményű ellenállást. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
Sziasztok! Még soha nem használtam transzformátort, ehhez kérnék segítséget.
Van egy ilyenem, BV202 0154: Transzformátor adatlapja Van 4 lába: prim, sek, 1-4 és 6-7 Hogyan kellene bekötni?
Helló!
A válasz ott van az adatlapodban... 1-4 láb a primer tekercs, 6-7 láb a szekunder tekercs. 1 x 6V a kimenő fesz terhelve, és 10.2V terheletlenül... De ha nem vagy magadban biztos, megméred ellenállásmérővel. A nagyobb ellenállású a primer tekercs, a kissebb ellenállású a szekunder tekercs (jelen esetben)... A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
Sziasztok!
Attilla86 kollégánk panelmérőjéhez ugye kell egy sönt ellenállás. Mi alapján van, hogy 0.01 0.1 vagy 0.25 Ohm az értéke? Illetve hol lehet ilyen ellnállást kapni?
Szia, köszönöm a választ de még egy párszor elolvasom
A sorrenddel kapcsolatban arra gondoltam, hogy az úgy jó lenne-e ha egy bináris számlálót indítanék az első gomb megnyomásakor. Teljesen mindegy melyiket nyomom a számláló folyamatosan számolna egészen a törlésig (persze a perlegést kiküszöbölném). Ezt a bináris kimenetet párosítanám egy egyszerű 2-es "ÉS" kapuval és úgy ellenőrizném hogy megfelelő szám lett-e beütve. Ha igen, akkor a tárolót úgy kötném be hogy már ne váltson vissza mert ha pl. a kettesnél tart a a számláló akkor az előző érték, vagyis a bináris 1 az 0 lesz emiatt az előző (ami helyesen lett beütve) hamisnak veszi és a kimeneten L szint lesz. Ezért gondoltam a tárolókat úgy beállítani, hogy ha már egyszer helyes a szám akkor már ne váltson vissza és így sorrendben tudnám ellenőrizni a számokat. Szerintem lerajzolom mire gondolok pontosan mert így elég bonyolultnak hangzik, még nekem is , de te biztos érted hogy gondolom. A többi kimenettel nem is kellene foglalkozni mert a számlló és az adott szám együttese ha megfelelő akkor a végén H szint van, ha valamelyik is hibádzik akkor meg L. Ha elrontom a számok beütését és újra szeretném kezdeni akkor a CLEAR-t húzzam GND-re, vagy hogy kell törölni a tárolót? Az össze K-t GND-re kell köti?
Itt egy egyszerű, CMOS IC-vel felépíthető kódzár:
Kódzár CD4081 IC-vel.
Köszi, nem rossz, de a sorrend ellenőrzése szerintem innen is hiányzik.
Most csináltam egy bináris számlálót ami 7-ig számol 3db JK tárolóval. Ha ennek a kimenetét kapuzom az adott kódszámmal, akkor a sorrend ellenőrzése is megoldott (szerintem ) de még egy kicsit filózok rajta. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
Újra bekötöttem az egészet. Új kontroller, próbapanel, LM75A. Mindent lecseréltem. A két felhúzó 10K-t természetesen használom az sda és scl vonalakon! Ugyan az a hiba. Ugyan azt a két számot küldi változatlanul, de minden bekapcsoláskor mást...
Így olvasom ki: GOSUB I2C_Start Buffer = %10010010 ' Slave address: 1001, Az LM75 címe:001, Írási művelet: 0 GOSUB I2COutByte ' Kiküldjük a Buffer értékét Buffer = %00000000 ' Pointer beállítása:az utolsó 2 bit:00 => hőmérséklet-leolvasás GOSUB I2COutByte ' Kiküldjük a Buffer értékét GOSUB I2C_Start ' Restart következik, mivel egy újabb címet küldünk. Buffer = %10010011 ' Slave address: 1001, Az LM75 címe:001, Olvasási művelet: 1 GOSUB I2COutByte ' Kiküldjük a Buffer értékét GOSUB I2CInByte ' Beolvasunk egy byte-ot, és Reg_hi=Buffer ' elmentjük azt a Reg_hi - ban. LOW I2CSDA ' Nyugtázik, hogy vettük az adatot. Ack-jel: I2CSDA alacsony. HIGH I2CSCL ' Ezt egy órajelciklussal kivisszük: Először 1-re majd LOW I2CSCL ' 0-ra állítjuk az SCL-vonalat. GOSUB I2CInByte ' Beolvasunk egy újabb byte-ot, Reg_lo=Buffer ' s ezt a Reg_lo - ban tároljuk. HIGH I2CSDA ' Mivel mind a két regiszter olvasása megörtént, nem küldünk HIGH I2CSCL ' Ack jelet az LM75-nek. LOW I2CSCL ' GOSUB I2C_Stop ' STOP állapotba térünk át...
- Nagyjából értem amit írsz, de ha lerajzolod, akkor látszik igazán, hogy eltaláltad-e vagy sem.
- Igen a Cleart kell a GND-re húzni. Hiszen akkor törlődik minden eltárolt érték. - Az összes K-t lehet a GND-re húzni. Egyébként a témának van itt saját topikja..
Ha egy témának megtaláltad a megfelelő topikját, sőt írtál is bele, akkor miért itt teszed fel a kérdésedet?
Az egyik tanárom mondott olyat hogy PLA (Programmable Logic Array) utánanéztem a dolognak és google a barátnőm de valahogy elég ködös a dolog.Nincs tele az internet ilyen IC-kel.Na meg azt sem értem hogyan lehet ezt konfigurálni? Programozzuk mint egy mikrovezérlőt?
Bocsi, de ott senki nem válaszolt. Aztán észrevettem, hogy évek óta süllyedt a topic. Itt meg pörög az élet!
És felmérted, mennyi ennek a valóság tartama? Itt kaptál választ? Egyébként a kérdésed leginkább a I2C-vel kapcsolatos. Ebből pont 12 topik van. És aki azzal vagy éppen mikrokontrollerrel foglalkozik, nem igazán olvassa a kezdők topkját, mert van ott is kérdés rengeteg. A "dióda-ellenállás" kérdések meg nem érdeklik Őket. Arra van más válaszadó..
Én ne bántani, hanem segíteni próbálok, mielőtt félre értenél..
PLA (Programmable Logic Array) helyett az FPLA (Field Programmable Logic Array) -t keresd, esetleg az FPLS -t. Pl.: Signetics 82S100, 82S153A Lattice: GAL6001, GAL6002.
PAL: Programmable Array Logic PAL: National: PAL16xxx, Ti: TIBPAL, Cypress CYPAL stb. GAL: Generic Array Logic: Lattice: GAL16V8, stb Hogy miért nincs tele velül az internet: Egy részük (FPLA, FPLS és a PAL zöme) csak egyszer volt programozható. Illetve mára már teljesen elavultak, mert megjelentek lényegesen nagyobb teljesítményű áramkörök: XILINX, Cypress CPLD, stb. Egy hasznos link, ahol a régebbi katalógusok megtalálhatók. Keresd a DataBook mappákat az amd, mmi, national mappákban.
Tudom, proli007! Már korábban is sokat segítettél nekem. Igazad van!
"Jó van na, akkoris királylány vagyok nem rendőr..." Ovizsaru ...Szóval nem vagyok kezdő! jaj de jó!
Biztos vagyok benne, hogy van a Világon valahol olyan cég, ahol még magánszemélyeknek is megfizethető egy digitális IC legyártása. Persze bizonyos keretek között.
A gond inkább az, hogy megtalálni nem lehet őket, mert pl. nem ez a fő profiljuk, meg ma már különben is mindenki agyonintegrál mindent, mert a mai marketing azt akarja beadni nekünk, hogy hú de jó ha ötszázezer periféria meg kutyafüle van egy tokban (ugyanez a programozásban - lásd JAVA). Nade, visszakanyarodva, szóval ilyet mivel nem fogsz találni nagy valószínűséggel, illetve senkinek nincs ilyen kapcsolata, ezért marad a programozható áramkörök használata. Ami talán még jobb is. Amit Hp41C írt, azt még kiegészíteném az alábbiakkal: FPGA, CPLD, PLC. Ezek is programozható digitális áramkörök (mondjuk a PLC egy komplett eszköz, de ezt talán már ismered is). CPLD példa. Szóval talán ezeket lenne érdemes használni. Vagy mikrokontrollert.. PIC, AVR, ARM.. stb. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
Mivel programozod a kiolvasó kontrollert? Talán nem egy PICkit2 -vel? Az egyben egy 3 csatornás logikai analizátor is (csak egy egyszerű meghajtó kell az I2C és a PICkit2 közé). Ld. Furatszerelt PICkit2 klón cikket.
Melyik BASIC fordítót használod? Mit csinálnak azI2COutByte és I2CInByte szubrutinok? A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
proli007 kérésére áttettem egy külön topicba:
Új topic LM75A Ott részletesebben leírom és a teljes programot is betettem. Köszi, hogy megnézed!!!
A kontrollerek árai "viszonylag" annyira lementek, hogy nem tudom elképzelni, hogy lenne olyan digitális feladat amit ne, azzal lenne a legoptimálisabb megoldani. Esetleg valami iszonyú nagy sebesség igényelhet spec ic-t. De mire is kell ez?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Az a helyzet hogy egy bizonyos program algoritmust szeretnék (csak gondolkodom rajta) megépiteni hardveresen ami ugye mivel hardveres sokkal hatékonyabb és ha pl összeraknám NAND-ekből akkor ugye egy órajelig tartani egy alogirtmus lefutás.Ám ha ezt a csodálatos dolgot beprogramoznám egy mikrokontrollerbe akkor annak egy algoritmus ciklus elvégzése szerintem egy 200Mhz-es komoly mikrokontrollernek egy profi kóddal is kellene egy ciklusra vagy 0.1-1 másodperc.Igen elég bonyolult egy algoritmus
btw.: Az i3 4170-esem a saját programommal (C++ ) másodpercenként 3 milliószor tudta csak lefuttatni. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Ha nagyon bonyolult, akkor pl. NAND kapukkal összerakni sem egyszerű. Sőt, lehetséges, hogy egyszerűen átláthatatlan lenne. Továbbá, a kapuknak is van sebességük (késleltetésük), ami nem végtelen. Valószínűleg a kapus áramkör lassabb lenne, mint a mikrovezérlős.
Igen ebben biztos vagyok.Ám feltételeztem hogy egy integrált programozható logikai IC sokkal gyorsabban képes létrehozni az "eredményt" mint egy általam NAND IC-kből összebarkácsolt áramkör.A feltételezést eddig arra alapoztam hogy pl.: egy mikrokontrollerben is van néhány kapu és mégis veszettül gyors.Ám most gondoltam csak bele hogy egy mikrokontroller egy utasitás végrehajtásakor egyátalán nem "mozgatja meg" az összes kapuját.
Sziasztok!
Tapasztaltabbakat kérdeznék, mekkora eltérés engedhető meg a meghajtó komplementer pároknál egy végfokban? 310@330 és 314@340 megfelelő lehet?
Szép napot, Mindenkinek! Egy kérdésemre szeretnék megerősítést, vagy cáfolatot kapni Tőletek. RC négy pólust kellene mérnem kétcsatornás, kétsugarasított oszcilloszkóppal. Alul-, vagy felüláteresztő szűrőknél a törésponti frekvenciát az ismert módon kiszámítom a megadott ellenállás és kapacitás értékekkel. Majd méréssel kellene megmérnem a törésponti frekvenciát, mert ugye a megadott szabványos érték nem biztos, hogy annyi, amit számítottam. A számolt frekvenciaértéket ráadom a négypólus bemenetére és mérem a kimenetet. Jól gondolkozom, hogy ez lesz a mért érték? Ha, nem, le tudnátok írni, hogy hogyan kell. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
Azért PC-vel nem érdemes összehasonlítani, PC-n teljesen máshogy működik minden, eleve egy időosztásos rendszer...
Szóval ha megér a dolog annyit, akkor inkább tanulj meg valamilyen FPGA-t programozni. Na mondjuk ahhoz nem árt először a digitális elektronika alapjait elsajátítani. Vagy alakítsd át az algoritmust, bár azt se tudjuk, konkrétan miről is lenne szó. Lehet valami sokkal egyszerűbb megoldás is létezik.
Estét!
Lenne egy gyors kérdésem... A képen összeskicceltem egy tápegység rajzát. A kérdés az volna, megoldható e két egyforma DC-DC konverter sorbakötése az adott rajz szerint? Szükségem volna pozitív és negatív tápra (a testhez képest), de mivel a konverter elvileg csak max 32V bemeneti feszkót bír, nem tudom mit szólna hozzá, ha a kimenetüket sorba kötném... A másik felhasználás pedik csak egy pozitív feszültség előállítása (a testhez képest úgy, hogy a rajzon a mínusz ág lesz a test) szintén sorbakötéssel, hogy dupla feszültségem legyen. Ezzel a konverterrel készíteném. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
A rajz szerinti kötés tökéletesen fog működni. Ha úgy kötöd őket sorba, hogy a középső kivezetést nem használod, az is megfelelő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |